Keskiviikko 22.5.2019

Soini osti etusivun – ”Tosiasia on...”

Luotu: 
2.6.2013 12:28
Päivitetty: 
2.6.2013 15:14
  • Kuva: Teemu J. Kammonen / Uusi Suomi
    Kuva
    Timo Soini ja Perussuomalaiset julkaisivat avoimen kirjeen Helsingin Sanomien ilmoitus etusivulla.
|
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini osti sunnuntain Helsingin Sanomien kannen ilmoitustilan avoimelle kirjeelleen Suomen hankkimista Kreikka-vakuuksista. Myöhemmin tänään Soini julkaisi kirjoituksensa myös blogissaan ja Uuden Suomen Puheenvuorossa.
 
Kirjoituksessaan Soini tyrmää täysin Suomen vakuussopimuksen ja hämmästelee sopimuksen salailua, joka loppui korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä. 
 
– Tosiasia on se, ettei Suomi Kreikalta perinteisiä vakuuksia saanut. Kreikka ei ole meille edes sopimusosapuoli, vaan Suomi osti osittaisen suojauksen kreikkalaisilta pankeilta, Soini kirjoittaa.
 
Perussuomalaisten puheenjohtajan mukaan sopimuksen todellinen karva paljastui tuottojenvaihdon vahvistussopimuksessa. Siinä määritellään, millaisen sopimuksen Suomi solmi kreikkalaispankkien kanssa.
 
Soinin mielestä tällaista sopimusta ei voida kutsua vakuussopimukseksi, jossa lainan antajalle maksetaan vakuus takaisinmaksun varmistamiseksi.
 
– Tuottojenvaihtosopimus on hyvin erilainen. Siinä ei lainailla rahaa eikä takaisinmaksua varmisteta. Nimensä mukaisesta tuottojenvaihtosopimuksessa vaihdetaan ennalta sovittuja tuottoja – ja tappioita – kahden osapuolen välillä, toteaa Soini.
 
– Erot ovat merkittäviä: Vakuudessa vain lainan ottaja maksaa, tuottojenvaihtosopmuksessa molemmat osapuolet.
 
Myös pitkäaikainen kokoomuspoliitikko, ylipormestari Raimo Ilaskivi kummastelee blogissaan Suomen vakuusjärjestelyä, jota hän kutsuu puolitotuudeksi.
 
– Ei Suomella tällaisia vakuuksia ole, onpahan vain monimutkainen johdannaisjärjestely, jonka luonteesta, sitovuudesta ja kattavuudesta esitetään edelleen erilaisia mielipiteitä, kertoo Ilaskivi ja lisää, että Suomi on joutunut jo maksamaan huomattavia summia järjestelykuluista vastoin normaaleja vakuuskäytäntöjä.
 
Perussuomalaisten Soini hämmästelee myös vakuusasiakirjojen salailua. Hän katsoo, että salailulle on olemassa kaksi mahdollista selitystä: joko poliitikot ja virkamiehet eivät tietäneet, mihin he nimensä allekirjoittivat, tai sitten he tiesivät ja tarkoituksella salasivat.
 
Ilaskivi puolestaan pohtii, että jos reaalipolitiikkaa rakennetaan puolitotuuksien tai suoranaisten valheiden varaan, kuka kantaisi vastuun pahimman sattuessa.
 
– Suomalaisen poliittisen käytännön mukaan ei kukaan, Ilaskivi vastaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Olli-Pauli Sarvaranta

Tätäkään pelleilyä ei olisi tarvinnut nähdä, jolleivat perussuomalaiset olisi alusta alkaen kampittaneet kaikkia hallituksen yrityksiä hoitaa vaikeaa ongelmaa samassa rintamassa muiden EU-maiden kanssa. Persujen pelko ei todellakaan ole viisauden alku, mieluummin älynkäytön loppu!

Mauno Strandén

Siis meinaatko Olli-Pauli että persujen paine pani hallituksen(Urpilaisen) tekemään johdannaiskauppoja, joissa onnistumisprosentti on kovin vähäinen ja se salattiin "häveliäisyyssyistä" Ettei olisi tullut julki kuinka tyhmiä sopimuksia "tiukka" täti tekee? Minusta se on paremminkin "horo" sopimus!

Marcus Petäjä

Pappi sanoi, että "Hoc est curpus meus, filioque". Ja kansa kuuli, että hokkus pokkus filiokkus... Kaipa, joku tuonkin uskoo lukematta itse asiakirjoja tai vaatimalla Soinilta ratkaisua asiaan, jonka hän itse aikoinaan alulle pani poliittisesta paineesta. Tiesiköhän Timo, mitä oli tekemässä?

Mika Tii

Miksi Kepun Sipilä valehtelee että Suomella on 20% vakuudet, vaikka Suomella ei ole vakuuksia. Sipilän valehtelusta voi vain päätellä, että porvarihallitusta pukkaa: Kepu-Kok-Sdp-VL-Vihreät-rkp-kd ja rahan lapiointi vaan jatkuu ja jatkuu ja jatkuu...

Tuomas Sikander

"Hän katsoo, että salailulle on olemassa kaksi mahdollista selitystä: joko poliitikot ja virkamiehet eivät tietäneet, mihin he nimensä allekirjoittivat tai sitten he tiesivät ja tarkoituksella salasivat."

Olipas rasvainen "totuus", varmasti ainakin sen viidenkymmenen tuhlatun tonnin arvoinen.
Tietääkseni se oli Kreikka joka tätä salaamista vaati, alusta asti.
Mitähän "vakuuksia" sieltä olisi Soinin mukaan ollut saatavissa, Akropolisko?
Voiko valtion hakea konkurssiin jos päättäisivät olla maksamatta?

Mauno Strandén

Siinä toinen talousnero Tuomas! Jos ei ole vakuuksia, ei anneta rahaakaan, ainakaan Suomen pankeista! Kreikallahan on median mukkaan yli 300miljardin€ arvosta kultaa holveissaan, mutta viisaina ei antaneet niitä vakuuksiksi, koska on hölmöjä pohjolan "tiukkatätejä" jotka ei tajua itse mitään ja häveliäisyyssyistä ei annettu julkisuuteen, ettei kansa olisi tiennyt heidän typeryyttään!

Jari Martikainen

"Tietääkseni se oli Kreikka joka tätä salaamista vaati, alusta asti."

Ei se Kreikka ole mitään vaatinut, koska ei Suomi Kreikan kanssa mitään sopinut. Tuotonvaihtosopimus tehtiin neljän konkurssikypsän kreikkalais-pankin kanssa.
Ja mistä helvetistä alkaen Suomen laki asiakirjojen julkisuudesta on ollut alisteinen "Kreikan" vaatimuksille.
Jos Sikander kommentoi näitä uutisiä, niin olisi mukavaa jos perehtyisit asiaan edes hiukan.

Tuomas Sikander

"Kuten alusta alkaen on todettu(*), vakuusjärjestelyä koskeva sopimus on tehty neljän kreikkalaisen pankin, ei Kreikan valtion kanssa. Syy tähän on, että Kreikan valtio ei voi tehdä oikeudellista vakuusjärjestelyä, koska Kreikan valtion lainakirjoissa on ns. panttaamattomuussitoumuslausekkeita, jotka kieltävät Kreikan valtiota antamasta vakuuksia"

."On todettu, että jos euromaat sopisivat Kreikan ERVV-lainojen uudelleenjärjestelyistä, Suomi menettäisi vakuudet. On annettu ymmärtää, että muut maat voisivat tehdä Suomen vakuudet tyhjäksi. Näin ei ole. Lainojen uudelleenjärjestelypäätös edellyttäisi euromailta yksimielisyyttä ja Suomen eduskunnan päätöstä. "
Lähde: J.Urpilainen, blogi.
Siinä tätä voi lainata kuin persujumala Hurrinkin kirjoituksia.

Jos taloussanomat on sinulle ainoa validi tietolähde ja jumalan sana, niin tässä:

Kuka: Jan Hurri. Taloussanomien ja uutistoimisto Startelin analyysitoimittaja.
Koulutus: Kesken jäänyt Tampereen yliopiston toimittajatutkinto.
;-)

Tuomas Sikander

Jos vakuusjärjestelyjen sopimusmiina laukeaa, Suomi on tasan samassa asemassa kuin muutkin euromaat, ei sen enempää eikä vähempää.
Persujen älyn mittaamisen jätän alan ammattilaisille, mutta epäilen että siihen tarvitaan mikrometriä.
;-)

Urho Pieski

Media on suhtautunut koko vakuus-soppaan täysin kritiikittömästi, median käsitys on ollut se että haukkumalla oppositiota velat muuttuvat saataviksi. On aikoihin eletty, media arvostelee OPPOSITIOTA hallituksen tekemisistä tai tekemättä jättämisestä. Noi edellä olevat kirjoitukset ovat tietämättömien ja ymmärtämättömien tuotoksia. Eihän Soinilla ole mitään tekemistä vakuus-sopan kanssa, eivätkö noi valopäät tiedä että Soini on OPPOSITIOSSA? Jotain kertoo myös median asteentellisuudesta se että oppositiossa oleva puolue joutuu ostamaan palstatilaa jotta saa totuuden kerrottua kansalle. Nimetkää yksikin varteenotettavat media joka on suhtautunut kriittisesti hallituksen eu-politiikkaan!!!

Mauno Strandén

Hyvin sanottu Urho! Valopäät luulee, ettei kansa ala tajuamaan, että demarit ja vasurit kusee äänestäjien silmiin suoraan kannattaessaan kokoomuksen politiikkaa?
Näin tuossa kirjoituksen, että nykyhallitus on yksinkertaisin ja hölmöin mitä Suomessa on ollut! Oikea valehtelijoiden klubi!

Sepetius Kangas

Suomella ei ole hätää kun lukee näitä kirjoituksia. Meillä on korkeasti koulutettu kansa joka tietää mitä ovat vakuudet ja mitä ovat takuudet ne tietävät milloin ne laukeavat milloin ei. Aivan turhaan VM palkkaa ekonomeja ja talous tietäjiä mitään sopimuksia tekemään Kun meillä lähes kaikki osaisivat ne tehdä paljon paremmin. Täällä osataan laskea miten suomen pitäisi tehdä jotta Eurooppa pelastuu. Mutta miksi ei kukaan suomen hyväksi mitään tee. Laskusuhdanne pahenee. Minunkin olemattomalla laskutaidolla näkee, että seuraavat pari vuotta on sellaisia, joissa ei toivonkipinää näy. Tosin ketään moinen ei kiinnosta. Vaan olematon summa jolla olemme tukemassa kreikkaa kiinnittää kaiken huomion. Minun huoli on aina ollut omassa tulevaisuudessa. Olen taannut useita lainoja joskus olen maksanutkin niitä syystä, ettei toista voi pulaan jättää. Näitä en ole murehtinut sen jälkeen kun nimeni olen niihin papereihin laittanut muuta kuin sen verran, että olen seurannut noudatetaanko niitä sopimuksia. Ovat nekin paperit vaikuttaneen myös muihin ihmisiin jopa paljon pidemmälle kuin omaan perheeseen. Minulle on ollut tärkeää, että oma yritys pärjään, siihen olen tarmoni suunnannut. En minkään kerran tehdyn sopimuksen vatvomiseen. Ehkä ympäristössä on ollut myös Soineja jotka ovat niitä vatvoneet, tosin minulle ja johdolle siitä ei ole kerrottu. Tällä tarkoitan tyhjänpäiväistä asioiden vatvomista jolla ei ole mitään merkitystä. Se on typerien puuhaa joilla ei ole asiallista tekemistä. Loisten jotka elävät muiden jälkeenjättämistä roskista. Tärkein asia on kun lähipiiristä mennään ulos, on suomi ja erityisesti sen menestys. Sen osaajien työttömyys ja lähtö muualle. Yritysten karkaaminen, tai niiden myynti ulos. Ja yleinen osaamisen puute, tai edes uskallus yrittää jotain. Ennen kaikkea yhteisen yrittämisen puute. Oikeastaan ainoa puoluejohtaja joka siitä jotenkin puhuu on Sipilä. Joka on kuin huutavan ääni korvessa. Muiden riidellessä joukolla. Jotkut puhuvat talvisodan hengestä mitä se oli. Hyvää tuuria, tosin myös yhteistä yrittämistä. Sekin lopahti sodan kestäessä. Joskin, noustakseen sodan jälkeisessä jälleen rakentamisessa. Ilmeiseti suomessa pitää mennä todella huonosti ennen kuin tämä huomataan.

Veli Miinala

Ei Timo tällä tavoin puolueen kurssi käänny nousuun vain laskuun sinun pitää
tehdä kuten Sipilä ja antaa joskus jotain kehujakin hallitukselle.Teidän puolue
on inhotuin puolue Suomessa mielipidetiedustelun mukaan minunkin pitää sul-
kea heti televisio jos siellä joku persu esiintyy suurin osa on kovin vastenmielistä
porukkaa.

Jari-Jukka Annala

Ei Veli hyvä asiat tästä parane, jos pysty edes kuuntelemaan muita vaan pitää tyrmätä varmuuden vuoksi. Melkoista näköalattomuutta ja jos nyt ei tyhmyyden niin ainakin sivistymättömyyden merkki. Tosiassa suomalaista naista pantiin kreikkalaisten toimesta todella halvalla. Tai siis maksusta, kuten kreikan pojat ovat kautta aikain muillekin suomalaisnaisille tehneet.

Mauno Strandén

Kaikki jotka kannattaa hallituksen sopimuksia, heille vaan lasku tai nimiä paperiin, että ovat valmiina maksamaan kun aika tulee..

Miinalankin muisti on lyhyt kuin kanalla, kepu pettää aina jopa oman pääministerinsä se jätti takavuosina kuin nallin kalliolle!

Vilho Juntunen

Ymmärtäisin vakuussopimuksen jos lainanantaja(tässä tapauksessa Suomen Valtio)
vaatisi lainanottajalta kohtuullisen vuosikoron maksettavaksi siihen asti kunnes koko
laina on takaisinmaksettu. Tämä huolimatta siitä vaikka olenkin sitä mieltä, että korot
kansan verta juo.

Marja-Liisa Kalkela

MIKS se salasi tämän ? kepu,kok,PS kimppako?
Porvarihallitustako puuhaavat -15?

EVM:n kokonaispääoma on 700 miljardia euroa, joka 80 miljardin euron maksetun osakepääoman ohella koostuu 620 miljardin euron takuupääomasta (vaadittaessa maksettava pääoma). Suomen osuus vaadittaessa maksettavasta pääomasta on noin 11,14 miljardia euroa. Sitä maksetaan siinä tapauksessa, jos pääomaa tarvitaan tappioiden kattamiseksi taikka EVM:n maksukyvyttömyyden välttämiseksi. -•

- Yhteensä Suomen EVM:sta aiheutuvat vastuut rajautuva......................
.H U O M : ilman eduskunnan nimenomaista suostumusta
enimmillään 12,58 miljardiin euroon. -Tämä luku kuvaa Suomelle EVM:sta aiheutuvaa enimmäisvastuuta.
24-25.3-11
suurivaliokunta(myös PS mukana)

-Euroopan vakausmekanismista EVM ja Euroopan rahoitusvakausvälineestä ERVVAsian ilmoittaminenIlmoitettiin, että asia on lähetetty valiokunnalle mahdollisia toimenpiteitä varten.

-HOM:salaus!Todettiin, että perustuslain 50 §:n 3 momentin nojalla valiokunnan jäsenten on suuren valiokunnan päätöksen mukaisesti noudatettava vaiteliaisuutta asiakirjan sisällöstä.
salaus purettu 25.5-11

miksi salasi tämän Kepu/kok? Joko EU-vaalimainonnan sai aloittaa?

12,58 Miljardia on isompi raha kuin vakuuksista. Puhdasta "pankkitukea" riskirahastoon ,kansan rahoista.

markku palonen

Minulle on tultu jälkeenpäin kiittämään siitä, että arvostelin ennen Eu:hun liittämistä,siitä miten köyhän ja laiskan sekä ahkeran ja tunnollinen perustaa yhteisen firman joka sitten yrittää toimia yhdessä.Edes rivitalossa ei tasapuolisuus toimi,miksi sitten EU.ssa toimisi. Vain kun jokainen tekee itselleen töitä ja vaalii tuloksia toimii yhteiskuntajärjestelmä jossa osas tuotosta jaetaan heikompiosaisille.Kommunismi on kuollut paitsi pienten heimojen keskuudessa.Varkaat siirtyvät aina suuriin yhteiskuntiin jonne on helppo kadota.

Urho Pieski

Hallitus on antamassa suoraa butjettitukea kreikalle 42 MILJOONAA EUROA, onkohan sekin opposition vika? Vai onko sekin vuosisadan bisnes niinkuin Urpilainen asian ilmaisi kreikka päätöstä tehdessään`? Lain mukaan suomen pankki ei voi lainata rahaa EU jäsenvaltioille, tätä yritetään kiertää niin että rahat lainaakin hallitus joka taas lainaa ne suomen pankista joka taas lähettää ne kreikkaan, ilman vakuuksia!!
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980214

6 §
Julkisen rahoituksen kielto
Suomen Pankki ei saa antaa luottoa Euroopan unionin toimielimille tai laitoksille, Euroopan unionin jäsenvaltiolle, sen alueelliselle, paikalliselle tai muulle viranomaiselle taikka muulle julkisyhteisölle.

Miten media on asiaa käsitellyt? Kritisoinut? Ei suinkaan, vaan haukkunut oppositiota.

Marja-Liisa Kalkela

Tuohonkin löytyy vastaus eduskunnan sivuilta.(jota muutkin voisivat lukea ja saada OIKEATA tietoa)
Suomen pankin sivuilta : VAKUUDET lainoihin ei koske EU:n kriisimaita. -10 tehty muutos. Vanhasen hallituksen aikana. Lukekaa sieltä oikeata tietoa .Opposition totuudet on osa totuutta asioista .
Ja tuonkin Soini tietää.Koska PS on myös valiokunnissamissä noita päätetään. Ja jos Varanotaari PS:ta ei ymmärrä pankkivaltuustossa mitä on päätetty on notaarin paperit ostettu kivijalasta kuten muinoin Upsalan ekonoomien paperit.

Urho Pieski

6 §
Julkisen rahoituksen kielto

Suomen Pankki ei saa antaa luottoa Euroopan unionin toimielimille tai laitoksille, Euroopan unionin jäsenvaltiolle, sen alueelliselle, paikalliselle tai muulle viranomaiselle taikka muulle julkisyhteisölle.

Tätä lakia ei kumota poliittisella julkilausumalla, missä suomen pankin sivuilla kerrotaan

Sepetius Kangas
Vastaus kommenttiin #31

Eihän Suomen Pankki tähän osallistunut. Ei siellä missään näin ole ollut. Se kyllä toimii jäsenenä Euroopan keskuspankin valvomassa Euroopan keskuspankkijärjestelmässä (EKPJ). Mutta se ei ole pankki joka luotottaa mitään.

Osmo Marttila

Just. Ei tässäkään ole kyse mistää puolueesta saati henkilöstä.

Kyse on siitä että miten voimmeolla tällaisessa tilanteessa, että tuomioistuimen kautta on haettava tietojen vapautta?

Menettely maassamme on oltava päinvastoin siten että tietoja salataan vain Suomen elintärkeiden etujen vuoksi tai jos joku laki sitä ehdottomasti edellyttää ja silloinkin on tarkasteltava lain soveltamisen oikutusta.

Heikki Karjalainen

On siellä kovat "luut" vastassa, jos totuutta aletaan vielä kerran tulkitsemaan; eli saatu korkeimman hallinto-oikeden päätös julkistamisesta, professori Erkki Havansi ja Porvoon hallinnollisten toimien läpinäkyvyyttä jatkuvasti vaatinut ja siitä rajua arvostelua saanut valtuutettu ja kansanedustaja Pirkko Ruohonen- Lerner.

Kaarle Akkanen

Jos totuutta pitää tällä tavalla tuoda esiin, niin on se aika huolestuttavaa? Valtamedian olisi pitänyt olla asialla! Nyt vain jotkut asiantuntijat ovat pyrkineet "suomentamaan" ko. sopimusta. Onko totuuden vastaanottaminen niin vaikeaa? Tekeekö kipeää?