Keskiviikko 19.6.2019

Ruokavero rajusti ylös Suomessa? ”Ihmiset syövät joka tapauksessa”

Luotu: 
3.6.2013 17:34
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Ruuan hinta voi nousta 8-12 prosenttia, jos Valtiovarainministeriön ehdotus menee läpi.
|

Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen pitää arvonlisäveron yhtenäistämistä hyvänä ja perusteltuna ehdotuksena. Ruuan hinnan nousu ei hänen mielestään ole ongelmallista.

Valtiovarainministeriö julkaisi perjantaina raportin, jossa perustellaan, miksi arvonlisävero pitäisi yhtenäistää 22 prosenttiin.

–Valtiovarainministeriö on pätevästi perustellut ehdotuksen uudessa raportissaan, Vartiainen sanoo Uudelle Suomelle.

–Luulisin, että lähes koko ekonomistikunta on sillä kannalla, hän lisää.

Vartiainen arvioi koko ammattikunnan pitävän taloudenpitoa järkevänä kun kaikilla tavaroilla ja palveluksilla on sama verokanta.

–Se on tehokas tapa kerätä verotulot, hän toteaa.

Ruuan arvonlisävero on nyt 14 prosenttia. Jos se nostettaisiin 22 prosenttiin, ruuan hinta nousisi 8-12 prosenttia.

Yleinen ekonomistikanta asiaan Vartiaisen mukaan on, että ruuan kaltaisten hyödykkeiden verotuksen ei ole syytä olla erityisen lievää, koska ihmiset joka tapauksessa syövät.

–Kun ruokaa verotetaan, ei aiheudu erityisiä tehokkuustappioita. Se ei muuta ihmisten käyttäytymistä, Vartiainen sanoo.

–Yleensä ajatellaan, että halvemmat elintarvikkeet olisi hyvä tapa tukea vähävaraisia, mutta on paljon tehokkaampiakin keinoja vaikuttaa tulonjakoon, hän lisää.

Elintarvikkeiden lisäksi erityiskohdeltuja tuotteita     ovat muun muassa kirjat, aikakaus- ja sanomalehdet sekä lääkkeet.

Alma Median suuromistaja, kirjankustantamo Teoksen hallituksen puheenjohtaja ja Uuden Suomen pääomistaja Niklas Herlin pitää asiaa hankalana.

–Yhteiskunnallisesti ruoka ja lääkkeet ovat tosi vaikeita. Jos taas ajattelen omaa etua ja sijoituksiani, kirjat ovat vaikea nieltävä, mutta tilattavien lehtien alv-korotus olisi lähinnä pommi koko alalle, Herlin kommentoi blogipalvelu Puheenvuorossa.

Kirjoille Herlin uskoo tasaista kysyntää, vaikka hinnat nousisivatkin. Tilattavien lehtien puolesta hän on huolissaan.

–En sano, että tilattavia lehtiä tuo tuhoaisi yhtä nopeasti kuin Yle-vero, mutta olisi kyllä hirveä isku, kun muutenkin on pirun hankala tilanne, Herlin kirjoittaa.

Keskustelu arvonlisäverosta on noussut tiiviiseen keskusteluun sosiaalisessa mediassa. Asiasta raportoi tänään näkyvästi Uusi Suomi.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arja Tappola

No, mitä uutta tuossa on? Pieneläkeläisen on ollut jo kauan ollut valittava ruoka , lääkkeet tai lääkärissäkäynti.
Kaksi jälkimmäistä tuppaavat häviämään ensimmäiselle, josta seuraa sitten kunnon romahdettua sairaalapäiviä, jotka puolestaan sotkevat talouden,enkä todellakaan puhu 400/kk vaan n 180 eurosta, ja ravintoarvoltaan huonolla ruualla ei se kunto myöskään pääse kohenemaan.
Kiloja tulee mutta kropalla on jatkuva nälkä päällänsä.
Armeliaampaa olisi jos herrat päättäjät jakaisivat sen viimeisen pillerin meille kakkosluokan kansalaisille. Sairas ja nälkäinen on aika surkea olotila.

Veikko Kuivanen

Tarkoituksenmukaisuussyistä alvin pitäisi olla kaikille tuotteille saman suuruinen. Homma pitäisi hoitaa niin, että ruuan alvin korotuksen yhteydessä nostettaisiin myös peruspäivärahaa ja toimeentulotukea. Tällä hetkellähän ruuan alemmasta alvista hyötyvät ne, jotka käyttävät eniten rahaa ruokaan – eivät siis kaikkein köyhimmät. Hanhenmaksankin syöntiä tuetaan pitämällä sen alv puolet pienempänä kuin vaikkapa saippuan alv.

Mark Stenbäck

Jos homman perusteluna on, että tasa-ALV:n kanssa verojen periminen yksinkertaistuisi, niin samaan lopputulokseen päästään ottamalla 14% ALV käyttöön kaikkialla. Saattaisi kulutuskin nousta ja talous piristyä, kun kaikki rahat eivät mene pelkästään veroihin, mutta tämähän ei virkamiehen tavoitteena.

Hannu Rautomäki

"Ruuan hinnan nousu ei hänen mielestään ole ongelmallista."

Vartiainen ei näemmä elä edelleenkään tässä maailmassa eikä Suomessa, jossa ruoan hinnat ovat jo nyt Euroopan kalleuskärjessä.

http://yle.fi/uutiset/ekp_patistaa_suomea_hinnat_alas_ja_vahittaiskauppa...

http://www.taloussanomat.fi/kauppa/2013/04/05/jopa-16-nousua-ruuan-hinta...

Löytyykö työpaikkojakin lisää yksinkertaisesti lisäämällä väestöä?

http://suomenkuvalehti.fi/blogit/ykkosketju/miten-tyosuhteet-syntyvat

Petri Suomi

Ei todellakaan, tai sitten hänkin on joku toimittajien kyselyihin ja niiden sisällön kuullessaan vain se, joka haluaa olla otsikoissa. oli aihe, ajatus tai suunnitelma mikä hyvänsä.
Saattaa olla, että tuo Ruotsissa työnsä tehnyt on saanut saman painoarvon mediassa kuin Orimattilan ahventen evistä sääennustaja, joka sentään on tolokun miäs.

Peter Rumjantzeff

Harvoin näkeen niin pilvissä leijuvaa henkilöä kuin Vartiainen. Siinä on meillä oikeen solisaliratti. Puuttuu enää, että kehoittaisi köyhiä syömään leivoksia. Tekee se senkin kyllä pian. Kokoomuslaisetkin punastelee jo kun Juhana latoo menemään.

Marja Leena Luukkonen

Ruoan ja lääkkeiden alvin nosto merkitsisi kuolinkorinoita hallitukselle. Tottakai niistä saisi tehokkaasti verotuloja mutta kipeimmin uudistus iskisi köyhiin ja sairaisiin. Vai onko se tarkoituskin? Suunnitelma kuulostaa peräti oudolta, pitäisikö laittaa helteiden piikkiin? Kun talouskäyrät vain sukeltavat eikä elpymisesta näy merkkejä, on kokeiltava monenlaista, sillä syömme enemmän kuin tienaamme, tulevien sukupolvien kuormasta. Nyt sitten ideanikkareilta uusia, parempia tulonmuodostuskeinoja kehiin. Mitä jos otettaisiin tarkasteluun maamme lukuisat säätiöt? Niissä makaa miljardeja verottajan ulottumattomissa.

Mark Stenbäck

Mitä jos mentäisiin kerralla valtion kannalta ideaaliin lopputilanteeseen jossa 100% palkasta ulosmitataan veroina, valtio tarjoaa verovaroilla naurissoppaa kerran päivässä ja muu kansalaisten kulutus katetaan kulutusluotoilla... kyllä siinä valtion verotuloja saataisiin mukavasti nostettua ja sehän on yhteiskunnan kannalta se tärkein asia, eikö vain?

Pauli Ojala

MIkähän puolue oli se, joka vastusti ruuan ALV:n alennusta keskustan hallituskaudella. Sehän oli SAK:n poliittinen siipi SDP. Euroopassa monessa maassa ruuan ALV on alle puolet suomen ALV-prosenteista 6-8%. Ovatko he sitten vähäjärkisempiä kuin me?

Jari-Jukka Annala

Köyhät kyykkyyn - lopullisesti. Nälkäkuolema on tuskallinen. Valitaan joko lääkkeet tai ruoka, ei hyvä. Vartiaisen ja valtiovarainministeriön hankkeet ovat todella kaukana todellisuudesta, ensin nostetaan alvia ja sitten mietitään mitä tehdään köyhille. Sosiaalitoimistot ovat juuri saaneet jonot purettua ja päässeet lain vaatimiin käsittelyaikoihin. Puoli vuotta kun odotat päätöstä on elämänlanka aika ohut.

Kimmo Schneider

Vartiaisen kylmäkiskoinen ehdotus muistuttaa johtopäätöksineen kommunismille ominaisia elementtejä. Vartiainen tulkitsee itsensä vastaansanomattomalla tavalla kuuluvaksi eliittiin sekä hallinnollisesti että älyllisesti. Muut ovat velvollisia nielemään protestoimatta kaikki tältä valioryhmältä tulevat määräykset. Vastaanhangottelijat leimataan joko tyhmiksi tai yhteistyökyvyttömiksi. Mitähän mukavaa seuraavaksi on tulossa? On näköjään vaarallista jos virkamies alkaa potea Napoleon -kompleksia.

Heino Juha-Pekka

Aivokuollut ukko. Millään mittalaitteella ei Vartiaisen pääkopasta saisi ulos muuta kuin suoraa viivaa. Vartiaisen teesien mukaan on syntiä olla köyhä ja vähävarainen. Pitäisikö siis vammaisten ja vajaavaisten sekä köyhien tuntea itsensä syyllisiksi ja huonommiksi pelkästään siksi, että ovat sattuneet syntymään sellaisina kuin ovat? Kukaan ei käsitykseni mukaan voi valita vanhempiaan. Tästä syystä on täysin oikein, että heikommat kortit syntymässä käteensä saaneet ovat saamapuolella elämänsä aikana. Vaikka miten asiaa ajattelisi niin vahvemmalla ei ole oikeutta sortaa heikompaansa. Evoluutio on mahdollistanut ihmiselle empatiakyvyn sekä kyvyn tehdä valintoja ja yhteiskunta, joka sortaa heikompiaan on tuhoon tuomittu ennemmin tai myöhemmin.

Heino Juha-Pekka

Miksei kukaan puutu tämän elitistipölhön puheisiin? Tämähän on suoraakin suorempaa vihapuhetta. Tulee mieleen eräs saksalainen viiksivallu 1940- luvun paikkeilta. Jos Vartiainen saisi päättää orjuus olisi täyttä totta Suomessa. Veroistako tämänkin pölhön palkka maksetaan? Tällaisia ihmisiäkö Suomen Kauppakorkeakouluista ja Yliopistoista valmistuu? Narsismi lienee ensimmäinen ja tärkein valintakriteeri.

Minna Eerola

Kohtapa ei syödäkkään s....na!! Nytkin on jo ihan pirun tiukkaa! Pitääkö tästä elämisestä ihan oikeesti tehä vielä vaikeempaa ja tahallisesti viel.. Hyvähän se on niiden sanoa, jotka tienaa tonneja kuussa, itte joudut kituu 400e/kk sekä se pieni mitä sossusta tulee, et saa pidettyy katon päänsä päällä ja töitäkään ei oikeen voi tehä kun kuukausitulot ylittyis muuten! eikä niitä koulun ohella oikeen ehtiskään tekemään. Pitäisi laittaa nää päätöksen tekijät puoleks vuodeks elämään nykyisellä opintotuella ni katsotaan mitä päätetään sen jälkeen!

Jani Pulkki

Tottahan tuo on, verotuksen kannalta parasta laittaa tuloverot ja yhtiöverot nollaan ja kerätä rahat kulutuksesta. Onko se oikein, onkin sitten toinen asia. Ehkä pitäisi alkaa säästää, esim kaikesta pois 10% ja kaikkiin maksuihin lisää 10%. Valtion ja kuntien tehtäviä arvioitava uudelleen. Kirjastoa ei tarvita kaikkialla, teatteri voi pärjätä omillaan..etc..

Heikki Pertilä

Sosiaalidemokratian kantava-ajatus toimii siis edelleen; kiristetään verotusta, jotta tovereille saadaan lisää loikoilupaikkoja valtionhallintoon. Milloin ryhdytään valtion,- ja kunnallishallinnon saneeraukseen, valtiontalouden tervehdyttämiseksi. Ei niinkauan kuin SDP-taustaiset virkamiehet ovat vallankahvassa, näemmä.

markku palonen

Aivan.Valtiohallinon menot ovat 10:ssä vuodessa kaksinkertaistuneet.
Mikään ei tunnu hillitsevän tosiaan kulutusta siellä vaikka tietokoneet ovat olleet käytössä 30 vuotta.
Tietokoneet kun tuli yrityksiin se karsi esimerkiksi suunnittelun puolelta noin 50 % työntekijöistä.
Eduskunnassa se taas tuplasi työntekijät.Tuli ns.avustaja ryhmät.
Maailmalla matkaaminen lisääntyi ja kaiken näköiset virkamies ryhmät löysivät lentämisen ilon.

Pentti Westerholm

Niin suomalaisten keski-ikä onkin noussut 10 vuodella siitä ajasta kun syötiin vain läskisoosia ja perunaa.Yksi merkittävä tekijä on ollut monipuolinen terveyttä edistävä ruoka.Ruuan hintaa nostamalla tämä kehitys katkaistaan.Vartiainen taannoin ehdotti myös matalapalkaisten työpaikkojen lisäämistä. Näillä argumenteilla ei kannata puhua enään eläkeiän nostamisesta. Se laskee itsestään eliniän lyhentyessä.

Ossi Väänänen

Verotuksen roimalla keventämisellä pientuloisilta saataisiin edes jotain kompensointia aikaan.
Prosenttiin perustuvat palkankorotukset olisi myös pientuloisia tukeva ratkaisu, mutta isopalkkaisethan näistä asioista päättää.
Ei ruuan hinnan nousu ole ongelma sanoo hän.

Markus Laaja

Arvoisa ylijohtaja Vartiainen, oletteko nyt varmasti sekä tarkkaan harkiten ottanut huomioon sen seikan, millaisten elintarvikkeiden kulutukseen normaalituloisetkin saattavat siirtyä? Aivan oikein: halvimpien mahdollisten tuotteiden kuluttajaksi, joka tässä maassa tarkoittaa lähes poikkeuksetta ulkomaalaisia tuotteita. Entistä houkuttelevampana vaihtoehtona on myös ravintoarvoiltaan heikommat tuotteet, kuten halvoilla lisäaineilla paikatut, sokeria tai paljon vaaleaa viljaa sisältävät raaka-aineet ja elintarvikkeet.

Hyvinä talousaikoina tehtyjä virheitä on myöhemmin kovin helppo kaunistella ja paikkailla lyhytkantoisesti. Miten olisi nyt hyvissä ajoin vastuunkanto ja oman puolueaseman mahdollinen riskeeraaminen pureutumalla ongelmien lähtökohtiin? Yksi mies ei Suomen, saati koko EU:n laajuisen hyväveli-verkoston ongelmakohtia ratkaise, mutta esiintulolla saa ihmeitä aikaan.

Pasi Pulkkinen

Vartiaisen jutut ovat jotenkin todellisuudesta vieraantuneita. Näkökulma on parhaimmillaankin keskiluokkainen unohtaen täysin alimman tuloviidenneksen, jolla tulot kuluvat asumiseen, ravintoon ja työnhankkimiskuluihin. Jos Vartiainen samalla kannattaisi reilua perustuloa olisi hänen ehdotuksensa hyväksyttävissä.

Vartiainen on pudonnut kärryiltä taloustieteen kehityksessä. Hän kuvittelee edelleen että veroja kerätään valtion kulutusta varten. Verot ovat ohjausväline ja jos niitä käsitellään vain valtion kulutuksen rahoitusvälineenä häviää yhteiskunnallisen ohjauksen mahdollisuus. Modernissa rahateoriassa käsitetään rahatalouden todelliset mekanismit eikä Vartiaisen esittämät myytit pääse rajoittamaan yhteiskunnallista ohjausta.

Pertti Ikonen

"Ruuan arvonlisävero on nyt 14 prosenttia. Jos se nostettaisiin 22 prosenttiin, ruuan hinta nousisi 8-12 prosenttia."

Hmm. Koulussa matematiikan tunneilla opetettiin tarkastamaan laskennan lopputulos. No suoritetaanpa annettujen lukujen osalta tarkastuslasketa.

1) Veroton hinta 10 €
2) 14% verotettu 1) hinta on 10 * 1,14 = 11,4 €
3) 22% verotettu hinta on 10 * 1,22 = 12,2
4 Korotuksen määrä 12,2 - 11,4 = 0,8
5) Korotuksen suhde entiseen 2) hintaan prosentteina 0,8 / 11,4 * 100 ~ 7,02%

Pyöristettynäkin uusi prosentti alvin osuudesta on eri luokkaa kuin jutussa ilmoitettu vähintään 8%.

aqsqu4ever .

Loistavaa! Näin saadaan taas valtion ja yrittäjien tulot turvattua ilman, että saatanallinen kansa voi vaikuttaa siihen koska kaikkienhan on pakko syödä! Seuraavaksi olisikin sitten tiedossa ilmavero, koska kaikkien on pakko hengittää. Ei rahaa --> ei happea ja näin päästään taas yhdestä työttömästä sossupummiluuserijuopponarkista eroon ilman kustannuksia. Elämme globaalissa ja tehokkaassa maailmassa, jossa ihmishenkien ja ihmisten perustarpeiden aika on ohi. Ei se ole enää mikään tekosyy, että se on pakollinen elämiseen!

markku palonen

Meidän ongelmat täällä populiassa on se, että ne jotka päättävät, elävät elitistiassa ja eivät näe mitään ongelmaa rahojen riittämisessä.Rahaa kun saa pankista.Kyllähän kaikilla on rahaa koska sitä tulee säännöllisesti palkan muodossa.

Osmo Marttila

Pienituloisimmilla nettotuloista menee 50% asumiseen ja 50% ruokaan - mihinkään muuhun ei jää rahaa penniäkään. Tämä korotus siis tarkoittaa suuruusluokassa noin 5% lisäystä pakollisissa menoissa, joita eiole mahdollista lisätä. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää - syödä entistäkin huonompaa, suolaisempaa ja rasvaisempaa ruokaa, jonka tuloskena kuolee vieläkin nuorenpana.

Tässä ei ole järjen hiventäkään - ellei samalla nosteta kaikkia toimeentulotukia jms. ainakin 10% kautta linjan. Jo nyt pienituloisimpien on pakko jättää hammaslääkäri ja muu 'vähemmän tärkeä' kokonaan väliin.

Suuri- ja keskituloisille tälläkään ei tietenkään ole mitään merkitystä.
Täysin sairasta ihmiselämän halveksuntaa.

Terranigma Ricky

Ottakaa sitä helvetin lainaa pellet ja lakatkaa leikkimästä ihmisten elämillä. Ei niitä lainoja tarvitse takaisin maksaa, ei muutkaan maksa. Kyllä ne jutkut sitä rahaa osaa pankeissa tyhjästä luoda niin kuin ovat ennenkin tehneet.

Santtu Lolho

...Wow. Nyt mennään jo puhdasa rahanperässä juoksua valtiota, kun hallitus ensin heittää rahat menemään. "Vähemmällä pärjää"taktiikka EI toimi, toistan, EI TOIMI jos toisesta päästä vaikeutetaan sitä.

TÄSMÄLLEEN SAMA ASIA olisi lopettaa terveydenhuolto yleisellä tasolla tai varsinkin vaikeasti sairaiden/vanhojen ihmisten kohdalla "Ihmiset kuolee joka tapauksessa".

Ei annoin liian hyvän idean heille nyt...

Erkki Kruus

Joo voi p*rse "–Yleensä ajatellaan, että halvemmat elintarvikkeet olisi hyvä tapa tukea vähävaraisia, mutta on paljon tehokkaampiakin keinoja vaikuttaa tulonjakoon, hän lisää." Helppohan se on puhuu mut kukaan ei tee asialle mitää v*ttu mitä shaipaa ja vai on ne lehdet tärkeämpiä ihmiselle kuin tälläiset hyödykkeet kuten ruoka.... Vetäköön lapaan vaan kaikki

Erkki Kruus

Ollilalle hyvä jatkojalostus idea ihmisten arseen anturi mikä mittaa shaipaamisen määrää ja lähettää sen gps än avulla verottajalle joka vois verottaa joko 10e/m tai vaihtoehtosesti 10e/kg niin saatais lisää verotuloja "ihmisethän paskoo jokatapauksessa" kyl tää menee ihan spedeilyks kun ruvetaan ihmisen elämisen edellytyksiin kajoamaan rankalla kädellä ... Päästään kaikki kohta pakko hoitoon kun päät sekoi kun ei oo muuta vaihtoehtoo kun pysyy 4 seinän sisällä pimeessä ja tulla hulluks

Jori Salonen

ensin se oli 23% kolme vuotta sitten sitten se laski 13% sitten se nousi 14% ja nyt se olisisi 24% tai 22% mitä myyssäämistä!!?,pitäis olla joku linja,eikä muutella jotain alvii joka vuos,,ei noilla alvi muutoksilla mitään taloutta pelasteta,aihutetaan vaan älytöntä säätöö yrittäjille,stressii ja harmii,kun hinnat nousisi taas ihan tolkuttomasti ja myynnit vähenee,,eli raha virtaa myös sinne valtion lippaaseen VÄHENMÄN!!JÄRKI käteen,ainoa asia millä rahaa tulee on pistää se liikkeelle.

Anette Helenius

Sittenhän vois vaikka niitä tukiakin nostaa! Toimeentulotuki ja opiskelijoiden tuet ei riitä enään mihinkään ... Jollei halua syödä koko kuuta makaronia ja ketsuppia. Kuukauden kokokohta on kun saa salaatin edes valmistettua! Heihei sosiaalinen elämä

Piia Kuoksa

Ei ole vaikutusta ruoan kokonaiskulutukseen, ei, sillä onhan ihmisen syötävä. Mutta miten käy laadun? Tuleeko suomalaisista rikas, mutta samaan aikaan ravintoarvollisesti aliravittu kansa jenkkilän tyyliin? Päästäänkö tekemään historiaa ja todistamaan harvinaista ilmiötä jossa esiintyy Giffen good –tyyppisiä hyödykkeitä?

Mustonen Jarno

Seitsemäs lapsi tulossa, ja nyt ongelmia jo saada ruokaa pöytään. Olen ahkera isä ja rakastan lapsiani. Se on kumma, kun ei saa elättää perhettä kunnialla. Teen kaikkeni saadakseni perheelle ruokaa. Valtion päättäjät yrittää musertaa suurperheet. Onneksi kaksi vanhinta lasta yrittää päästä omilleen, mutta ei sitäkään ole tehty helpoksi. Sairastin myyräkuumeen ja metsään jäi paljon rahaa syksyllä. Talkoilla piti myös tehdä töitä 9 päivää. Kummallinen Suomi ja mihin vielä mennään. Työntekiät maksavat toisten virheistä. Virheiden tekijät pääsevät kuin koira veräjästä. Päättäjillä ei hätää, kun on kovat tulot. Hoitajat kituuttavat ja yrittävät selvitä. Ilmaisia työpäiviä työnantajille. Tämäkö hyvinvointi valtio. Ruokapankit lopetettu ja paljon muutenkin elämää vaikeutettu. Yritän olla positiivinen. Mutta vaikeaa on. Koulukiusattuja saan siitäkin maksaa kovempia vakuutus maksuja. Kiusaajat pääsivät anteeksi pyynnöllä jne. Elämä täynnä vastoin käymisiä ilman ruuanhintojen korotuksia. Tasa arvoa ei ole tässä maassa, ei myöskään oikeutta. Politikot ei kuuntele hädän alaisia perheitä ja ihmisiä, heillähän on kaikki hyvin. Silloinhan on varmaan kaikilla kaikki hyvin.

Yvonne Reid

Pitänee muuttaa jonnekin muualle niin on tulevaisuudessa rahaa syödä? Kansanedustajille vaan lisää palkkaa ensi hallituskaudesta alkaen, rikkaiden verotusta helpommaksi ja köyhät kyykkyyn. Ei hyvää päivää. Äänestäminenkään ei tunnu auttavan: pelokkaat lampaat äänestää samaa vanhaa ja niitä rahakkaimpia joilla on varaa kampanjoida eniten. Ja vaikka hallitukseen onnistuttaisiinkin nostamaan vasemmistopuolueita niin kappas, samaa vanhaa paskaa tulee sieltäkin tuuteista.

Fredi Forsén

Ruuan hinnat kunnolla ylöspäin ja samalla tuntuvia vähennyksiä työttömyystukiin, niin ehkä työttömyystilastot vihdoinkin kaunistuisivat ns. luonnollisen poistuman kautta, kun nälkäkuolema karsii työttömät Suomesta?!

Niina Nojonen

Kyllä ne eu:ssa nauraa partaansa kuinka yksinkertainen kansa me ollaan. Mm. Hollannissa ei makseta alvia ollenkaan pähkinöistä, marjoista, kuivahedelmistä yms. terveellisistä tuotteista! Sitten täällä mikämikä maassa nostetaan lisää alvia, jotta euroopan ytimessä olevat voivat elää halvemilla ruokakustannuksilla. Nyt kun vielä saatii tämä laivojen päästörajoitukset kuntoon, niin johan ropasahti kivat kuljetuskustannukset. Lisää vaan maksettava mikämikä maan kansalle. Todella ikävää ja lisää tulee työttömiä. Valitettavasti :(