Lauantai 21.10.2017

Mitä NSA tietää suomalaisista? Urkinta voi rikkoa Suomen lakia

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.6.2013 15:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen (sd.) pitää ongelmallisena, että suomessa tarjolla oleviin viestintäpalveluihin joudutaan soveltamaan usein muitakin lakeja kuin Suomen lakia.
|

Asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen (sd.) epäilee, että Yhdysvaltojen turvallisuuspalvelu NSA:n harjoittama netinkäyttäjien tietojen urkinta voi rikkoa Suomen lakeja.

Suomen perustuslain mukaan jokaisen luottamuksellisen viestin oikeudeton avaaminen on rikollista oli kyse sähköpostista, tekstiviesteistä, kirjeestä tai puhelusta.

–Tietojen luovuttaminen Suomesta verkkovakoilutarkoitukseen on lainvastaista. Lain noudattamista valvovat tietosuojavaltuutettu ja Viestintävirasto, Viitanen sanoo.

Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellaan Viitasen johdolla tietoyhteiskuntakaari-lakihanketta, jonka tarkoitus on lisätä ulkomaisten viestintäyritysten vastuuta tietosuojakysymyksissä.

Viitanen pitää tärkeänä selvittää, millaisesta urkinnasta on kyse ja miten se vaikuttaa kansalaisten tietosuojaan.

–Tilanteen selvittämisessä tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä ja keskustelua pelisäännöistä, Viitanen kommentoi tiedotteessaan

–Kannatan eurooppalaisten tietosuojavaltuutettujen aloitetta selvittää asiaa yhdessä EU:n komission kanssa, hän lisää.

Viitasen mielestä kyse on kansainvälisestä ongelmasta, jossa yksityisyyden suoja ja turvallisuus joutuvat vastakkain.

Viitanen aikoo olla yhteydessä teknologiakomissaari Neelie Kroesiin, jotta tietosuoja-asiat olisivat kärjessä EU:n telemarkkinoita koskevassa lainsäädäntöuudistuksessa.

–On ongelmallista, että Suomessa tarjolla oleviin viestintäpalveluihin  joudutaan soveltamaan usein muitakin lakeja kuin Suomen lakia. 

Hänen mukaansa ulkomaiset lait eivät ole aina yhtä kattavia kansalaisten tietosuojaa turvaavien säännösten osalta kuin meillä Suomessa

Tietosuojavaltuutetun ja Viestintäviraston tehtävä olisi Viitasen mukaan selvittää Googlen Haminan palvelutoiminnan oikeudelliset kysymykset, jos niitä nousee esille.

–Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellaan johdollani tietoyhteiskutakaari-lakihanketta, joka tulee lisäämään ulkomaisten viestintäyritysten vastuuta tietosuojakysymyksissä, Viitanen kertoo.

Tietoturvallisuutta pitää Viitasen mielestä lisätä.

–Jokaisen netinkäyttäjän täytyy itse varautua siihen, että verkkoviestintä ei ole kaikkialla täysin turvallista, Viitanen sanoo.

Viikonloppuna kävi ilmi, että Washington Postin uutinen NSA:n toteuttamasta yhdeksän suuren nettipalvelun suorasta tarkkailusta osoittautui epätarkaksi.

NSA:lla on pääsy muun muassa Googlen ja Facebookin yksittäisten käyttäjien käyttäjätietoihin oikeuden päätöksellä, mutta huomattavasti rajatummin kuin mitä perjantaina WP kertoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Tanskanen

Nauran kippurassa. Vai että oikein selvitätte.

"Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellaan Viitasen johdolla tietoyhteiskuntakaari-lakihanketta"

Ettei olisi alettu valmistelemaan vasta kun jäitte kiinni housut kintuissa?

Pentti Juhani Järvinen

Suomen kansalaisten yksityisiä asioita ja jopa yksityistä omaisuutta ovat - ilman seurauksia - tonkineet - ja käyttäneet - mm. maan presidentit, sisä- ulko- ja puolustusministeriö. Sitä ovat tehneet suurimmat ja pienemmät puolueet, joskus vieraiden valtojen, mm. NL/Venäjän, Britannian, Ruotsin, USA:n jne jne avulla. Ne tekivät sen mm. maksuksi siitä, että niille toimitettiin - ja annetaan yhä - erilaisia radio- ja vedenalaisen kuuntelun tuloksia. Mistä siis kansalaiset maksavat yksityisyydellään.

Itse viranomaisten mukaan kotimaiseksi syyksi on riittänyt mm. "presidentin suojelu," jos hän sattui jäämään kiinni laitonta tietoa sormissaan. UM:n kohdalla aiheeksi riitti, jos ei satummoisin suostunut samoihin väärennyksiin kuin kyseinen ministeriö tai sen virkamiehet, joiden motiiivi oli yleensä taskujen täyttö ja oman uran teko. PlM:ssä motiiviksi riitti ylennys, etenkin kenraalin arvoon. Sielläkin oli sekä hyvää tietoa että humpuukkia kaikista asevelvollisuuden suorittaneista. Ja kun noin oli ja se tiedettiin, tiedosta voitiin tehdä mitä vain - ennen myyntiä.

Jos rva tai neiti asunto- ja viestintäministeri ei ole koksaan kuullut mistään tästä, voi vain toivoa, että ainakin rva tai nti liikenne- ja liikuntaministerin joku apulainen lukee tämän ja viestittää viestintäministerille, toimistoon ja asuntoon, jos asuntoministerin asunto on virka-aluetta.

Eli mistähän nämä omituisen ministeriystehtävät tulevat? Ja miksi? Jottei ministeri pääsisi koskaan itse asiaan eli työhönsä. Sen tulisi olla muuta kuin papereiden liikuttelua muiden maanosan viestittäjien virastojen välillä. Ja jopa enemmän kuin ministeri istumassa papereiden takana.

Jouko Heyno

Ministeri Viitanen osoittaa lausunnollaan lapsellisuutensa ja kyvyttömyytensä viranomaishallinnon korkeimpaan tehtävään, ministerin virkaan:

1) Kaikki vakoilu on laitonta. Juuri siksi se on vakoilua, ei julkista tiedonhankintaa esim. virka-apupyynnön muodossa.

2) Suomessa ovat voimassa Suomen lait (ainakin osin), USA:ssa Yhdysvaltojen lait. Mitä sitten, jos USA:n viranomaiset rikkovat Suomen lakeja? Aivan varmasti Suomenkin viranomaiset rikkovat joitain USA:n lakeja.

Kansa saa juuri ne "pätevät päättäjät", jotka se vapaissa vaaleissa itse valitsee.