Perjantai 18.1.2019

Pekka Puska tympiintyi hallitukseen: ”Tämä on kansallinen häpeä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.7.2013 12:38
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pekka Puskan mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on edennyt heikosti.
|

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Pekka Puska moittii blogissaan hallitusta kovin sanoin.

Puskan mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden (sote) uudistus on ollut ”surullista seurattavaa”.

Puskan mukaan Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on moneen muuhun maahan verrattuna kehittynyt, mutta nykyisin työterveyshuollon ulkopuolella olevien kansalaisten terveyspalveluiden saatavuus on ”heikentynyt dramaattisesti”.

– Lääkäriin on vaikea päästä. Jonot ovat pitkät. Tämä on kansallinen häpeä, Puska kirjoittaa THL:n sivuilla.

Puskan mukaan sen vuoksi olisi erityisen tärkeää päästä palvelu-uudistuksessa eteenpäin. 

Puskan mukaan tarvetta uudistaa terveys- ja sosiaalipalvelut on käytetty kuntien painostamiseen kuntaliitoksiin.

Uudistusta pohtineen kansanedustaja Petteri Orpon (kok.) työryhmän lopputulos oli hyvästä yrityksestä huolimatta Puskan mukaan ”monimutkainen hallinnollinen himmeli, joka ei poista palvelujärjestelmän ongelmia, mutta tuottaa ison hässäkän”.

– Nyt on aika kuunnella tarkkaan asiantuntijoita, ja tehdä paljon suunniteltua isompi, rohkeampi ja selkeämpi terveys- ja sosiaalipalvelujärjestelmän uudistus. Tarvitsemme uudistuksen, joka turvaa kaikille suomalaisille pitkälle tulevaisuuteen toimivan ja hyvän terveydenhuollon, Puska vaatii.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka A. Immonen

Oli Pekka Puska mikä tahansa mutta jos lääkäriin ei pääse kunta- ja/tai sosiaali-ja terveyspalveluiden ns. uudistesten takia ei pidä häntä tai hänen mielipidettään moittia vaan hallitusta joka jääräpäisesti yrittää keskittää palveluiden tuottajia. Lisäksi taka-alalla lymyää kuntapoliittinen valtapeli nk. "gerrymongering" jolla kaupunkipuolueet kuvittelevat saavansa hyötyä kuntarajojen uudelleen piirtämisestä. Tämä on vanha juttu Yhdysvalloista jo 1800 luvun alusta. Googlatkaa "Gerrymongering" .

Arto Heikinaro

Pekka Puska puhuu täyttä asiaa. Ja tosiasia on ja pysyy - Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on romuttunut ja se on korjattava perusteellisesti ja heti.

On se kummaa kun suomessa on ylivoimaisesti enemmän lääkäreitä asukaslukuun suhteutettuna kuin muissa euroopan valtioissa ja silti meillä on vaikea jopa mahdotonta saada lääkäriltä aikaa. Miettikää, ja huomatkaa, että kaikki johtaa meidän maailman suurimpaan julkiseen sektoriin ja korruptiobyrokratiaan.

Pentti Lappalainen

Ne lääkärit ovat tuottamattomissa töissä mm. THL:n, E duskunnan. Fimean ja ties missä tehtävissä, joilla ei ole mitään kosketusta terveyden/sairaanhoitoon. Akuuttiiin tilanteeseen jouduttua on ratkaisuna ongelman siirto perustettavaan valiokuntaan. Se vähän auttaa mm. onnettomuuden uhria.

Victor Bruun

Jeps, gerrymanderinkiä sitä ensisijaisesti haetaan näillä näennäisillä soteuudistusten mukamaspakottamilla pakkoliitoksilla. Ongelma on vain siinä että jos sotea aiotaan lähteä koskemaan, niin jäljen pitää myös olla pätevää, eikä mitään "gutenbergin galaksien räjäyttämistä" yms mukaintellektuellia huuhaata vailla sisältöä ja muutama hallintohimmeli lisää suojatyöviroilla.

Toisin kuin jollai näkymättömällä byrokratiahärvelillä, sotella on oikeaa vaikutusta suoraan jokaisen kansalaisen elämään

Markku Tanni

Taas taivastellaan hyvinvointiyhteiskunnan alasajoa.

Aikana, jolloin julkisella sektorilla on enemmän rahaa ja enemmän ihmisiä töissä kuin koskaan.

Puskan tarkoittamat asiantuntijat varmaan tuntevat menettelyt, jolla turvataan mahdollisimman monen johtavan vanhemman yliasiantuntijatarkastajan viran säilyminen ja mielellään uusien luominen. Ja sellaisethan ovat uskollista äänestäjäkuntaa.

Take large public sector, apply democracy, prepare for bankcrupcy!

Jukka A Kilpiö

Eikö se voida jo sanoa ääneen:
Mitään Pohjoismaista hyvinvointivaltiota ja järjestelmää ei ole olemassakaan...ja lieneekö koskaan ollutkaan?
Julkinen terveydenhuolto on esim Saksassa, Ranskassa, Puolassa ja Espanjassa PAREMPI kuin Suomessa. Silti tuulipuvut uskottelee itselleen, että täällä asiat on paremmin. Maailmalla matkustelleet tietävät oikean laidan.
Silti täältä lähetelllään jotain pahvilaatikoita Englannin kruununperillisille, muka, kun täällä on asiat niin hienosti.
Yksi Euroopan parhaimpia kusetuksia on juuri tuo Pohjoismainen hyvinvointivaltio-käsite. Käsite, jota ei ole olemassakaan, kuin ehkä Ruotsissa ja tietysti Norjassa.

Pentti Juhani Järvinen

Kyllä Pohjoismaissa on useitakin hyvinvointijärjestelmiä. Kaikissa niissä on ja on lähes aina vallassa "sosialidemokraattinen hyvinvointi," joka takaa johtavan aseman sekä hyvinvoinissa että yhteiskunnassa puolueen jäsenile. Suomessa myös kepulainen hyvinvointi levittäytyi maalta kaupunkeihin Kekkosen alla. Kokoomuslaiset ja kommarit, jos vatsan tienoita katsoo, ovat myös hyvin voivia.

Eri asia on tosiaan tuo "julkinen terveydenhoito." Se on todella tehokkaampi maissa, joissa hoidetaan ensi sijassa potilaiden terveyttä, ei pelkästään poliittisia hyvinvointeja. Mutta se vaatii ihan eri asenteita.

Osmo Marttila

Koko tämä hässäkkä on kansallinen häpeä - rikollista liippaava sellainen.
Mutta, mutta syyttävä sormi osoittaa väärään osoitteeseen. Hallitus on nimenomaa se, joka on yrittänyt ja yrittää edelleen saada vihdoinkin tämän vuosikymmeniä odotetun uudistuksen tehdyksi. Kaikki hankkeen kampittajat ja varsinkin ne, jotka juuri ilmoittivat omilleen kuntatasolle ohjeen jarruttaa etenemistä pitää saada valtakunnanoikeuteen petoksesta.

Topi Mellanen

Kaiken paskan jälkeen huomaamme olevamme kuin yhdysvallat, jossa ilman vakuutusta putoat ulos järjestelmästä. Onneksi meillä on työväenpuolue kokoomus johtamassa asioita paremmalle tolalle, meillä ei ole mitään hätää... kysy vaikka stubidilta tai katalaiselta.

Kai Hentilä

"Nyt on aika kuunnella tarkkaan asiantuntijoita, ja tehdä paljon suunniteltua isompi, rohkeampi ja selkeämpi terveys- ja sosiaalipalvelujärjestelmän uudistus. Tarvitsemme uudistuksen, joka turvaa kaikille suomalaisille pitkälle tulevaisuuteen toimivan ja hyvän terveydenhuollon, Puska vaatii." Juuri näin, mutta mitä Puska ehdottaa ja vaatii? Tyypillinen virkamiehen kommentti, jotain tarttis tehdä mutta ei kerro mitä.

Olavi Nieminen

Politiikka ei ratkaise tätä ongelmaa vaan sotkee sen. Poliitikot hakevat aina vain omaa etuaan eivätkä tunnusta tosiasioita.
Alan hallintoa on karsittava ja saatava halvempi sekä toimivampi malli.
Suunnittelu on painotettava kansalaisten terveydenhoitoon tehokkaaksi ja järkeväksi. Omalääkärisysteemi on saatava kuntoon ja koko Suomea kattavaksi. Hallinnon koko ja menot ovat liian suuret.

Matias Gerlich

Suomessa hyvät terveyspalvelut on saatavilla lähinnä vain työelämässä olevien (liittojen jäsenet, työterveyshuolto) ja varakkaiden osalta. Muu osa kansalaisista (lähes puolet) saa palveluja jotka ovat itseasiassa heikommat kuin mitä ne ovat paljon parjatussa USA:ssa.

Irja Laamanen

Tuli silmätulehdus ja kaipasin nopeasti lääkäriä. Silmälääkäriinhän on vaikea päästä ja kestää pitkään, että saa ajan. Niinpä kävin Terveystalossa yleislääkärin luona. Maksoi maltaita ja toimistomaksu melkein 14 euroa, joten kelakorvaus noin 11 euroa ja enemmänkin meni siihen. Vastanotolla meni alta kymmenen minuuttia ja lääkärikulu noin runsas 50 euroa. Ei parantunut uusintakäynti, mutta muualla Terveystalossa ja samat kulut. Jälkimäinen lääkäri oli työterveyslääkäri, siis yleislääkäri. Ilmeisesti Terveystalolla on vain työterveyteen koulutettuja yleislääkäreitä. En ollut tyytyväinen 5-7 minuutin katselmukseen, jossa lampulla hiukan silmää vilkaistiin ja saitten tuli resepti. Mistä tuo korkea maksu johtuukaan? Hinnoittelu on pielessä. Tyttäreni kävi terveyskeskuksessa ja sai hyvää palvelua ja nopeasti. En minäkään toisten enää ala rahoja kantamaan yksityiselle. Hätätilanne ja vanha työterveyspalveluistsa tutut lääkäripalvelut ja historiatietoni siellä, mutta ei kiitos enää minulle kalliita ja tehottomia palveuita. Hinnoittelu on julmaa ja palvelu ei mistään kotoisin. Ei Puskan puheet tässä tapauksessa auta mitään. Kyse on jostain aivan muusta. Se pitäisi nyt ymmärtää. Missä ovat osaavat lääkärit, ehkä terveyskeskuksissa sittenkin?

Antti Tenhunen

Taas Pekka Huutelee puskistaan ja tyhjä tynnyri kolisee. Tai tässä tapauksessa pää...

Suomessa ongelma on siinä, että arvauskeskuksen lääkäri ehtii hoitaa päivässä 4-6 potilasta ja loppuaika menee byrokratiaan, turhiin kokouksiin ja kahvi/ruokatunteihin.

Puhtaaksikirjoittajat takaisin!