Lauantai 19.1.2019

Eroakirkosta.fi: Jo 3500 eronnut – kirkolta katosi jopa miljoonan tulot

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.7.2013 08:46

Kirkosta on eronnut kahden vuorokauden aikana jo noin 3500 suomalaista, kertoo vapaa-ajattelijoiden verkkopalvelu Eroakirkosta.fi.

Sisäministeri Päivi Räsäsen, kristillisdemokraattien puheenjohtajan, pitämästä puheesta alkanut eroaalto on vienyt kirkolta torstaina 2500, keskiviikkona 960 ja perjantaiaamunakin jo 155 jäsentä.

–Normaalisti heinäkuussa eroaa noin 70 ihmistä päivässä, sivuston edustajat kertovat.

Eroakirkosta.fi kertoo, että evankelis-luterilaisen kirkon taloudelliset tappiot tämänkertaisesta kohusta ovat merkittävät.

–Kun suomalaisen mediaanipalkka on noin 35 000 euroa vuodessa ja keskimääräinen kirkollisveroprosentti on 1,33 prosenttia, niin kirkollisveron määräksi muodostuu noin 460 euroa vuodessa. 3500 kirkosta eronnutta tarkoittaa maksimissaan 1,6 miljoonan tappiota evankelis-luterilaiselle kirkolle vuosittain, sivusto laskee.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mauno Matonen

Amen. Minä eroan siinä vaiheessa, kun katson kirkon menneen tarpeeksi kauas Jumalasta, en kun siitä pidetään kiinni. Kirkko tietenkin korjasi Päivin lausumat ja rinnasti näin itsensä kristityiksi itseänsä kutsuneiksi natseiksi ja neuvostoliittolaisiksi sekä Ku Klux Klaaniin. Rasismi, vainot ja orjuus olivat kaikki Raamatun vastaisia, jotka olisi vältetty pitäytymällä Raamattuun.

Wlad Kosonen

Ollankohan me luettu eri raamattua?

Köyhät kyykkyyn – ja vammaiset, naiset, orjat, homot, äpärät, juutalaiset, amalekilaiset ja vegetaristit
Mitä kristinuskon perustaja ja korkein oppi-isä Paavali, Jeesus ja Jeesuksen vahvistama Jumalan laki Vanhassa testamentissa sanoivatkaan:
Room. 1:27 Paavalin mukaan naisten “luonnollinen käyttö” on seksiobjekteina miesten huviksi.
Efes. (Paavali) 5:22-24 Vaimojen on antauduttava miehilleen kaikessa kuin nämä olisivat jumalia.
5. Moos. 22:23-24 Jos raiskauksen uhri ei ole huutanut tarpeeksi kovaa, kivitä hänet kuoliaaksi.
Efes. (Paavali) 6:5 Orjien on toteltava herrojaan ”kuin Kristusta”.
2. Moos. 21:15, 21:20-21 Jos mies lyö orjaansa, hänellä on siihen täysi oikeus (vaikka orja kuolisi lyönnistä, kunhan ensin kituu yli 2 päivää).
3. Moos. 20:9-12 Homot ja avionrikkojat on tapettava.
Kor. (Paavali) 6:9-11 Homoseksuaalit ja naismaiset eivät pääse taivaaseen.
Room. 11:7-10 Jumala sokaisi juutalaiset, jotta he eivät näkisi Messiasta.
4. Moos. 11:1 Jumala vihaa vaikertajia. Jos hän kuulee sinun valittavan, hän polttaa sinut kuoliaaksi.
Sananlaskut 1:26-28 Jumala nauraa epäonnellesi, haukkuu sinua, kun olet peloissasi, ja on välinpitämätön, kun pyydät häneltä apua.
Mark. 4:25 Keillä tämä elämä on huono, seuraava on vieläkin huonompi.
3. Moos. 21:16-23 Vammaiset, lyhytkasvuiset, lättänenäiset, sokeat ym. eivät saa tulla alttarille.
Joh. 5:14 Jeesus uskoo, että rammat ovat rampoja siksi, että Jumala on rangaissut heitä synnistä. Hän sanoo rammalle miehelle parannettuaan hänet: ”älä tee enempää syntiä, tai sinulle koituu enemmän pahaa”.
Room. 14:2 (Paavali) Vain heikot ovat vegetaristeja.
5. Moos. 23:2 Avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsetkaan eivät saa käydä kirkossa, aina 10. polveen asti.
1. Sam. 15:3 "Näin sanoo Herra Sebaot [Jumala]: Mene siis ja voita amalekilaiset, ja vihkikää tuhon omaksi kaikki, mitä heillä on; äläkä säästä heitä, vaan surmaa miehet ja naiset, lapset ja imeväiset, raavaat ja lampaat, kamelit ja aasit."
Toisaalta
Gal. 3:28 (Paavali): ”Yhdentekevää, oletko juutalainen vai kreikkalainen, orja tai vapaa, mies tai nainen, sillä kristuksessa te kaikki olette yksi.”
Naispappeuden näkökulmasta merkillepantavia ovat myös Paavalin myönteiset maininnat naispuolisista työtovereistaan.

Tero Laine

Itseäni aikanaan erotessani kummastutti se, kun kirkko oli olevinaan valtion yläpuolella antaen turvapaikkoja ja piilottaen karkotuspäätöksen jo saaneita. Ehkä tämä on juuri tätä Räsäsen teesiä, että lakeja ei tarvitse noudattaa.

Markku Ollikainen

Koko maailmaa syleilemään pyrkivä Suomen luterilainen kirkko on ajautunut samaan jamaan kuin Jeesuksen ajan temppeliä pyörittäneet reaalipoliitikot. Raamatun merkityksiä selitetään talouslukemista käsin, katsellen ihmisten ja median reaktioita.

Koetetaan pitää katto korkealla, mutta seinät aina vain leveämmällä. Tämä on kuitenkin yksi hyvä tapa hajottaa kyseinen rakennus. Leviäminen omaan mahdottomuuteensa on vain ajan kysymys. Kirkosta eroamisessa lienee kysymys tästä hajoamisnatinasta, kun joku Päivi Räsänen alkaa kysellä rakennuksen alkuperäisiä mittoja.
Kysellä voi, onko ihmisten aina lisääntyviin, Jumalan antamista elämän ohjeista irtoaviin mielihaluihin vastaava laajentava "uudisrakentaminen" harkittua vai vain ymmärtämättömyyttä?

Uskonpuhdistuksen yksi suuri teema oli, että ”Raamattu on kristityn uskon ja elämän ylin ohje” (lat. sola scriptura).
Katolinen kirkko oli näet ajautunut Rooman keisarikunnan monijumalaisen kreikkalaisen kulttuurin suhteellisten arvojen vaikutuksesta pois Jeesuksen asettaman seurakunnan perustuksilta. Tämä lipsuminen näkyi monenlaisen pahuuden lisääntymisenä, Jeesuksen seurakunnan muuttumisena irvikuvakseen, joka muutos aikanaan johti Euroopan sotiin ja vallankumouksiin, joiden vaikutukset näkyvät vieläkin maanosan yhteiskuntien arvoissa.

Suomalaisen kristillisen seurakunnan tulisi olla ympäröivän yhteiskunnan keskellä suolana ja valona, ylläpitämässä tasoa, tekemässä hyvää. Nyt yhteiskunnassa nähtävissä olevista kehityksistä, käynnissä olevista keskusteluista voi päätellä, että tässä tehtävässä ei ole kaikin puolin onnistuttu, oltu ajan tasalla.

Päivi Räsästä voi kiittää hyvästä keskustelunavauksesta. Kirkon todellinen ongelma ei näet ole kirkosta eroamispiikki, vaan jatkuva vuoto, jota voi myös kuvata pikku hiljaa tapahtuvana kuiviin vuotamisena. Kun kristillisistä arvoista luovutaan, ero kirkosta on vain ajan kysymys. Mistä tämä kaikki johtuu?
Onko tämä Suomen evankelisluterilaisen kirkon alasajo harkittua?

Ainakin maailman, myös Suomen uusvasemmisto ajaa läpi marksilaista kulttuurimuutosta, jossa kristillisen kirkon asema arvojohtajana pyritään nollaamaan. Tähän samaan liittyy myös perheen ja sen ihmissuhteiden uudelleenmäärittely.
Näiden vanhan järjestyksen tukipilareiden kaaduttua, marksilainen vallankumous ja sillä rakennettava utopia kuulema tulee mahdolliseksi.

Olisiko kirkon oltava jotakin mieltä myös tällaisista ideologisista kehityksistä? Näissä kehityksissä nimittäin huokuu myös vanhan aasialaisen uskonnollisuuden taustoista nousseen gnostilaisuuden henki.

Mauno Matonen

Näin epäilemättä käykin ja näin myös Raamattu ennustaa käyvän. Islam ja kommusnimi tulevat valtaavaan maailman ja ihmiset saavat juuri sen mitä haluavatkin - Saatanan, kun Jumala ei kelvannut. Tällainen Suomi neito kaatuu polvilleen Venäjän karhua edessä.

"Autuas se kansa, jonka Jumala Herra on, se kansa, jonka hän on perinnöksensä valinnut!" - Psalmit 33:12

Markku Likitalo
Vastaus kommenttiin #9

Mitenkäs kommunismi sitten liittyy uskontoon? Jos kerran uskovaiset toitottaa että rahaa palvotaan ja se on saatanasta ja se on raha on korvannut jumalan, niin eikös loputtoman talouskavun ja markkinatalouden pitäisi olla saatanasta, eikä kommunismin?

Mauno Matonen
Vastaus kommenttiin #10

Sehän liittyy täysin ja perustuu uskonnollisiin periatteeisiin, jotka muodostavat ihminen maailman kuvan. Se perustuu kolmelle valheellisen väitteelle; ateismi, humanismi ja evolutionismi, jotka voi sano yhdellä lauseelle "ihminen kehittyy hyväksi", kun kristinusko opettaa päinvastaista sanomalla "ihminen on syntiinlangennut". Lähtemällä näistä vääristä lähtökohdista, se on ateistisena järjestelmänä aiheuttanut enemmän kuolemia kuin mikään muu järjestelmä tai aate aiheuttaen yli 100 miljooonan kuoleman, ja pääasiallisesti vielä omia kansalaisia.

Kehittymisessä ja rahan käytössä ei ole mitään pahaa, kun se ei määrittele mikä on oikein ja väärin. Meidän kommusnistis-sosiaalinen yhteiskuntamme perustuu nyt juuri taloudelle, jonka papit (analyytikot) määrittelevät mikä on oikein. Tämä mammona määrää elämästä ja kuolemasta, niin että yli 90% abortin syistä on mammona (sosiaaliset syyt), vanhuksia halutaan lynkata tarjoamalla kuolinpillereitä (eutansia) ja muissakin asioissa "talouden voimat" määrävät mikä on oikein ja väärin.

Kapitalismi ei kuitenkaan sellaisenaan ole väärin, koska se lähtee oikeasta lähtökohdasta; ihminen on paha, itsekäs ja ahne, jotka huomioon ottaen voidaan rakentaa toimiva järjestelmä, jossa kannustimena on raha mutta ei herrana. Tällainen omien virheiden tunnustaminen on aina ensimmäinen askel parannuksen tiellä. Väitteet luonnonvarojen, kuten mineraalien, loppumisesta on kuitenkin vailla pohjaa, sillä syvimmät kaivokset menevät muutaman kilometrin syvyyteen, kun maan kuoressa on kymmeniä kilometrejeja kaivettavaa. Ilmastonmuutosta varmastikin tapahtuu jatkuvasti, mutta väitteet ihmisen aiheuttamista muutoksista ovat vailla pohjaa ja hiilidioksiveroilla ei sademetsiä pelasteta. Nälänhädän syy ei myöskään ole luonnonvarojen puuttuminen tai loppuminen, vaan niiden väärin käyttäminen.

Jos mustavalkoisesti katsomme kehitystä kapitalismin ja kommunismin välillä käytämällä ääripäitä Yhdysvaltoja ja Neuvostoliittoa, niin suurin osa meistä valitsee Yhdysvallat ja siellä toteutuivatkin yksilövapaudet kaikista parhaiten. Ymmärrän kyllä kommunisteja, he haluavat hyvää, ja kommusnimi toimisi erittäin hyvin, jos ihmiset eivät olisi perimmiltään pahoja, mutta tässä langenneessa maailmassa se ajaa ihmiset käyttämään hyväksi järjestelmää, joka johtaa aina diktatuuriin ja totalitaariseen järjestelmään, johon mekin olemme ajautumassa. Diktatuurissa ei itsessään ole vikaa, jos diktaattori on hyvä, ja Jeesus Kristuksen hallitessa tuhat vuotta tulemmekin elämään tavallaan kommunistisessa maailmassa, silloin kun kerrankin korruptio, ahneus ja pahuus saavat väistyä. Raamattu loppuu hyvin, sulhanen saa morsiammensa ja kaikki palautuu hyvän lähtöpisteeseen, mutta sitä ennen on mentävä läpi "synnytystuskien".

"Ja minä näin valtaistuimia, ja he istuivat niille, ja heille annettiin tuomiovalta; ja minä näin niiden sielut, jotka olivat teloitetut Jeesuksen todistuksen ja Jumalan sanan tähden, ja niiden, jotka eivät olleet kumartaneet petoa eikä sen kuvaa eivätkä ottaneet sen merkkiä otsaansa eikä käteensä; ja he virkosivat eloon ja hallitsivat Kristuksen kanssa tuhannen vuotta. Muut kuolleet eivät vironneet eloon, ennenkuin ne tuhat vuotta olivat loppuun kuluneet. Tämä on ensimmäinen ylösnousemus. Autuas ja pyhä on se, jolla on osa ensimmäisessä ylösnousemuksessa; heihin ei toisella kuolemalla ole valtaa, vaan he tulevat olemaan Jumalan ja Kristuksen pappeja ja hallitsevat hänen kanssaan ne tuhannen vuotta." - Ilmestyskirja 20:4-6

Markku Likitalo
Vastaus kommenttiin #13

Kommunismi on lähinnä ollut diktatuuria, joten siitä nyt ei kannata paljoa puhua. Ortodoksinen kirkko on ainakin venäjältä meillekin saapunut, joten ei kristinuskoa ainakaan täysin olla kitketty venäjällä. Kiinassa ehkä kovemmin.

Mauno Matonen
Vastaus kommenttiin #9

Luulevat palvovansa jumalaa, mutta eivät palvo Raamatun Jumalaa. Kristityn näkökulmasta kyseessään on Saatanan, eli tämän maailman ruhtinaan, palvonnasta ja jos katsomme Islamin uskon verisyyttää ja sen ollen suurin kristittyjen vainoaja tänä päivänä, niin selkeästi kyse ei ole samasta Jumalasta.

Kristinusko onkin täysin uniikki:
1. Kristinusko on maailman suurin ja vaikutusvaltaisin elämänkatsomus, joka kasvaa olosuhteista huolimatta.
2. Ainoa Jumalan perustama uskonto, kuten uskonnonfilosofi John Hick sanoo: "Jos Jeesus oli lihaksi tullut Jumala, silloin kristinusko on ainoa uskonto, jonka Jumala itse on perustanut".
3. Raamattu on maailman luetuin, printatuin ja tutkituin kirja, johon toisessa perustuvat maassa lait ja toisessa maassa se on laiton. Aika hyvin "satukirjalta".
4. Kristinuskossa Jumala tuli ihmisen tasolle - ei toisinpäin kuten uskonnot opettavat. Pelkillä omilla teoille ei voi tulla kuin ylpeäksi, itseriittoiseksi ja ylimieliseksi.
5. Jeesus on mailman puhutuin persoona, joka on vaikuttanut maailmaan enemmän kuin kukaan muu. Häntä joko rakastetaan tai vihataan, mutta jokaisella tuntuu olevan selkeä mielipide Hänestä.
6. Vain kristinuskossa on absoluuttiset ihmisoikeudet kohdusta hautaan, koska ihminen on suunnattoman arvokas ollessaan Jumalan kuva ja hänestä on maksettu suurin kuviteltavissa oleva hinta - koko universumin Luojan kärsimykset ja kuolema.
7. Lähetystyö, jota vain kristityt tekevät ja kymmenien kansojen ensimmäinen kirja on ollut Raamattu, aivan kuten myös suomalaisten (Abckirjan jälkeen), josta kiitos Mikael Agricolalle.
8. Koska vain yksi Jumala voi olla harmonisen maailman Luoja, mutta vain moninainen osaa rakastaa muutakin kuin itseänsä, niin silloin kristinuskon kolmiyhteinen Jumala (Isä, Poika ja Pyhä Henki) on ainoa jossa täyttyy täydellinen rakkaus ja oikeudenmukaisuus.
9. Pelastusvarmuus. Kristitty voi olla välittömästi varma uudestisynnyttyään ylhäältä, että hän on pelastustunut.
10. Elävä yhteys Jumalaan, joka kuulee ja vastaa. Rukous, jumalanpalvelus ja vastaukset ovat aitoa yhteyttä.

Ja verrattuna mainittuun islamin uskontoon.
1. Islam kasvaa, ja on aina kasvanut, mutta vain väkivallan kautta. Mohammed aloitti rauha rakastavana, mutta sai vain n. 200 seuraajaa, jonka jälkeen aloitti veriset sodat. Siinä missä kristityt ovat valmiita kuolemaan uskonsa puolesta, ovat muslimit valmiita vyöttäytymään pommivöihin ja tappamaan.
2. Islam on Mohammedin perustama, ei Jumalan. Alkuun Mohammed epäilikin viestin olevan Saatanasta, mutta hänen vaimonsa sai suostuteltua että viesti on Jumalasta. Allah tulee Artemiksesta, joka on kuun jumala ja josta arabit käyttivät nimeä Hubal.
3. Koraanin suosiota ei voi verrata Raamatun suosioon ja Koraani ei myöskään missään sano että se on Jumalan sana, toisin kuin Raamattu.
4. Islamissa ihmisen täytyy omilla teoillansa ja kaavamaisilla sääntöjen noudattamisella yrittää pelastua.
5. Mohammedilla ei ole ollut lähellekään samaa vaikutusta ja Koraanissakin ainoastaan Jeesuksen (Isa) mainitaan tehneen ihmeitä - ei Mohammedin. Mohammed ei myöskään tehnyt mitään ihmisten pelastumiseksi eikä tiennyt kuollessaan mihinkä oli menossa.
6. Koraanin mukaan Allah loi ihmisen syntiseksi, jolloin Allah on vastuussa, mutta kristinuskossa Jumala ei luonut syntiä, vaan se on vapaantahdon seurausta - ihminen valitsi väärin. Koraanissa ihminen ei siis ole Jumalan kuva.
7. Siinä missä kristityt vievät apua ja evankeliumia vähempi osaisille, olevalla maailman suurin avustuksia tekevä uskonto, Islamin uskonnon seuraajat tuovat terrorismia ja mellakoita. Köyhissä maissa kirkoista tulevat kristityt ovat valmiita kuolemaan ja moskeijoista tulijat ovat valmiita tappamaan.
8. Heprean kielen Elohim on monikko, toisinkuin arabian Allah. Jumala on siis vain minä itse ja on kyseenalaista mitenkä tällainen Jumala osaa rakastaa.
9. Muslimi ei voi olla varma pelastuksestaan normaalissa tilassa ellei hän kuole Jihadissa (pyhässä sodassa). Pyhintä elämää elävät muslimitkaan eivät voi tietää mikä on heidän lopullinen kohtalonsa ja kaikki kuolevat joutuvat aluksi Islamin helvettiin ja vasta viimeisenä päivänä herätessään tietävät kohtalonsa.
10. Koraani opettaa, että ihminen ei voi olla yhteydessä Jumalaan vaan Jumala on jatkuvasti liian kaukana ihmisestä. Mutta miksi Jumala on sitten laittanut ihmisen sydämeen haluun tuntea Jumalan, jos sitä ei voi tyydyttää. Islamissa myös rituaalit ovat täysin uskonnollisia ja suoritettava tietyin aikavälein eikä suinkaan rakkaudesta kuten kristinuskossa.

Kyseessä ei siis todellakaan ole kaksi samaa uskontoa, kuten eräät liberaalit itseänsä kristyiksi kutsuvat opettavat, vaan kaksi täysin erilaista ja toisensa pois sulkevaa uskontoa. Puheen krislamista voi siis lopettaa alkuunsa ja kristittyjen näkökulmasta katsottuna Islam on vain kristinuskon harhaoppi.

Markku Likitalo
Vastaus kommenttiin #11

Krshna puhui veda-kirjat 5000 vuotta sitten, joten kohta kaksi on väärin. Enkä ala väittelemään, se minua kummastuttaa että uskovaiset sanovat että on vain yksi jumala eikä näe että se sama jumala on kaikille ja kukin kulttuurissaan palvelee jumalaa omalla tavallaan. Suosittelen tutkimaan avoimesti myös muita kulttuureita ja opetella arvostamaan myös niitäkin.

Mauno Matonen
Vastaus kommenttiin #12

Krisna ei ole Jumala, vaan yksi jumalan jälkeläisistä. Ja toistaiseksi kirjat ovat syntyneet n. 3000 vuotta sitten, kun Raamatun vanhin kirja Jobin kirja on lähes 4000 vuotta vanha. C.S. Lewis sanoi muistaakseni niin, että Raamattua ei olisi ihmiset pystyneet kirjoittamaan eivätkä olisi kirjoittaneet vaikka olisivat pystyneetkin. Ja Krishna ei perustanut hindulaisuutta, kuten Jeesus aloitti kristinuskon. Puhumattakaan, että krishnan seuraajat olisivat lähteneet kaikkeen maailmaan ja olisivat kuolleet marttyyreina uskonsa puolesta.

"Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettamalla heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää. Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti." - Matteuksen evankeliumi 28:18-20

Joka sanoo, että kaikki uskonnot perustuvat samaan ja palvovat samaa Jumalaa, ei ole koskaan tutkinut useampaa kuin kahta uskontoa. Jo pelkästään monoteistiset islam ja kristinusko, ovat yhteensopimattomat. Suosittelen siis tutkimaan hieman syvemmin eri uskontoja ja näkemään, että ne eivät palvo samaa Jumalaa eivätkä opeta samanlaista ihmiskuvaa.

Tiede ja koko länsimaissa huippu yhteiskunta on syntynyt kristinuskon perusteista, ei islamin, ei hindulaisuuden tai buddhalaisuuden, joiden maailman kuva esti kriittisesti tutkimisen. Raamattu taas kehoittaa tutkimaan ja haastamaan Jumalan, sillä sillä ei ole mitään peljättävää, niin kuin ei totuudella koskaan ole. Tänä päivänä onkin enemmän historiallisia, arkeologia ja tieteellisiä todisteita Raamatun puolesta, kuin koskaan aikaisemmin.

"Anokaa, niin teille annetaan; etsikää, niin te löydätte; kolkuttakaa, niin teille avataan." - Matteuksen evankeliumi 7:7

Lähtökohta, että ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja jokaisesta ihmisestä on maksettu suurin kuviteltavissa oleva hinta, kun universumin Luojan kärsi ja kuoli kaikkien ihmisen puolesta. Tällainen lähtökohta on täysin uniikki ja nostaa ihmisen paljon ylemmäksi eläimiä, kun taas vaikka hindulaisuudessa lehmä voi olla arvokkaampi kuin väärään sukuun ja kastiin syntynyt ihminen. Puhumattakaan naisen arvosta, joka on kristinuskossa aivan erityinen sillä mies ja nainen ovat Kristuksen ja seurakunnan esikuvat, jolloin miehen kehoitetaan kärsimään naisen puolesta. Tämä ei tietenkään tarkoita, että mies ja nainen olisivat samanlaiset.

"Miehet, rakastakaa vaimojanne, niinkuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä..." - Efesolaiskirje 5:25

Markku Likitalo
Vastaus kommenttiin #15

Tieteestä sen verran, että kirkko on kyllä kaikin keinoin pyrkinyt jarruttamaan tieteen kehitystä alkukantaisilla näkökulmillaan. Maapallo ei saanut olla auringon kiertolainen, ei saanut olla pyöreäkään. Henki lähti jos sellaista uskalsi väittää, tai ainakin lähellä oli. Inkvisitio piti selvän että tiede sai jarruttaa useamman sata vuotta...

Joona Wartiovaara
Vastaus kommenttiin #15

On ihan kätevää lainata raamattua, silloin kun se perustelee omia näkemyksiä. On myös ihan kätevää sanoutua irti raamatusta, silloin kun sen opit pyytävät murhaamaan ihmisiä.

Olet nyt näemmä luonut ihan oman uskontosi, ja palvelet omaa jumalaasi omalla tavallasi.

Olisiko aika ymmärtää, että koko kirkkolaitos on vain heikkomielisille rakennettu turvapaikka, joita käytetään häikäilemättömästi hyväksi?

Maailmalla on Jihad menossa. Kristityt syyttävät Muslimeita ja toisinpäin. Onneksi olkoon vaan molemmat uskonlahkot kannattajineen. Olette aiheuttaneet kuolemia enemmän yhteensä kuin todennäköisesti yksikään muu tekijä.

"Tyhmyys, se häpeämätön nainen (nainen? :D lol) pieksee suutaan muttei ymmärrä mitään."

San. 9:13