Tiistai 11.12.2018

Yli 50 000 kannattaa – tekijänoikeuslain muutos eduskuntaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.7.2013 18:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
    Kuva
    Kansalaisaloite vaatii nettilataamisesta nykyistä lievempiä rangaistuksia.
|

Tekijänoikeuslain muuttamiseen tähtäävä lakialoite on tänään saanut tarvittavan määrän kannatusilmoituksia. 50 000 kannattajan raja rikkoontui myöhään maanantai-iltapäivänä.

Esityksessä vaaditaan nykyistä lievempiä rangaistuksia tekijänoikeuksien alaisen materiaalin laittomasta internetjakamisesta ja -lataamisesta. Aloite sai huomattavasti lisää kannatusta viime päivinä, kun kampanjaa oat tukeneet sosiaalisessa mediassa julkisuuden henkilöt, kuten Rovion Peter Vesterbacka.

Jotta aloite lain säätämiseksi voidaan virallisesti tehdä eduskunnalle, sen takana on oltava vähintään 50 000 äänioikeutettua.

Järkeä tekijänoikeuslakiin -kampanjan Facebook-sivujen mukaan kannatusten kerääminen jatkuu loppuun asti.

Kampajan tavoite on 52 500 alekirjoitusta, jotta kannatuksessa olisi riittävästi ”turvamarginaalia” mahdollisesti hylättävien kannattajailmoitusten varalta.

Kampanjan mukaan 79 prosenttia nuorista myöntää laittoman verkkolataamisen. Nykyisen lainsäädännön mukaan siitä voi saada korkeimmillaan kuuden vuoden vankeusrangaistuksen tekijänoikeusrikoksesta.

Lakialoitteen mukaan kyseessä pitäisikin olla rikoksen sijaan rikkomuksesta, jolloin myös rangaistukset olisivat lievempiä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Sözö Nie

Aivan turhaan yrittä mitään täs valtios EI ole demokratiasta kuullukkaa kukaan pitkään aikaan. Ja kansalla on vaikutusta päättäjiin yhtä paljon ku kärpäsella norsuun. En oike muistaa sellaista tapausta paitsi euron liittyminen jossan kansalla ois valtaa (paitsi euroon liittyminen oli eduskunnassa jo päätetty tukea sitä niin äänestykset järjestettiin ahkeraan tahtiin. Toi kansalais alote vois toimia sillä tavalla ku se saavutta 50k ääntä niin järjestettäis kansanäänestys ja sen perustella tehtäis päätös. mutta ei eduskunta pitää tiukkaat otteet eikä anna mitään mahdollisuutta kansalle.

Jouko Heyno

" En oike muistaa sellaista tapausta paitsi euron liittyminen jossan kansalla ois valtaa ..."

Minä muistan. Vaalit. Jos 30 000 äänioikeutettua suomalaista äänestää Siilinjärven Valoa, 30 000 suomalaista äänioikeutettua on sitä mieltä, että hän on hyvä tyyppi ja on toiminut kansan tahdon mukaisesti.

Eduskuntaan kun ei pääse millään muulla keinolla.

Kari Kuuva

On se väärin että ihmisen tappamisesta pääsee vähemmällä rangaistuksella kun latais musiikkia netissä. Ei ole mikään ihme jos laki on tuollainen kun entinen "kepulainen alusvaatemalli" oli tällöin ministerinä joka allekirjoitti lain

Sözö Nie

mutta oikeastaan aivan sama kunha ne eivät saa/pystyy katkaiseman yhteyden ulkomalaisiin servereihin ku uus muotivillitys on streemaus... lainaus wikipediasta: Suoratoisto (myös streamaus tai striimaus, engl. streaming) on tiedonsiirtotapa, jossa multimediatiedoston sisältöä aletaan esittää käyttäjälle heti kun tiedonsiirto on päässyt käyntiin. Niin esim: vaikka alankomais joky on ladannu leffan ja sreema sitä suoraa nettiin niin eipä jenkeil ja muil tekijäoikeus jäteil riittää valtaa sinne asti. ja streemaus sivusto saa hyvät rahat mainostajilta...

Jouko Heyno

Pilkunviilausta, koko ehdotus. Tyypillistä suomalaista "politiikkaa", paikataan paikattua.

Oikea lähtökohta olisi tekijänoikeuslain aikarajojen laskeminen patenttilainsäädännön tasolle. Siitä olisi sitten hyvä jatkaa. Mutta eihän suomessa ole tapana puuttua mihinkään oleelliseen.