Torstai 18.7.2019

”Sylissä on miljardihaitat” – Ministeri IS:lle: keskiolut takaisin Alkoon

Luotu: 
23.7.2013 07:51
  • Kuva: Compic-Photos/Eduskunta
    Kuva
    Peruspalveluministeri Susanna Huovinen vähentäisi suomalaisten alkoholin kulutusta nostamalla alkoholin hintaa ja vaikeuttamalla sen saatavuutta.
|

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) haluaa keskustella keskioluen myynnin siirtämisestä takaisin Alkoon.

-Kun sylissä on miljardihaitat, niin verotus ja saatavuus ovat keskeisimpiä keinoja, Huovinen sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa.

Huovinen vähentäisi suomalaisten alkoholin kulutusta nostamalla alkoholin hintaa ja vaikeuttamalla sen saatavuutta. Hänen mielestään alkoholin hintataso on Suomessa edelleen varsin alhainen, vaikka esimerkiksi tämän kevään kehysriihessä alkoholiveroa päätettiin kiristää 120 miljoonalla eurolla.

Keskioluen myynti vapautettiin Suomessa vuoden 1969 alussa. Silloin voimaan astunut laki salli keskioluen myymisen elintarvikeliikkeissä.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marko Kekki

Hinnoittelemalla alkoholi kalliiksi, tehdään siitä tavoiteltu ja arvostettu kohde, mikä tarkoittaa humalahakuisen juomiskulttuurin vahvistumista. MInisteri haluaa siis käytännössä voimistaa suomalaista känniperinnettä.

Unto Toivainen

Samaa mieltä.

Suomen alkoholipolitiikan ongelma on, että se perustuu yksinkertaiseen markkinatalousajatteluun, eli siihen, että jos hintaa nostetaan ja saatavuutta huononnetaan, niin kulutus vähenee ... näinhän sen pitäisi markkinataloudessa mennä.

Ongelmana on, että alkoholista tulee tällä tavalla haluttu erikoishyödyke. Tästä seuraa, että jos ja kun sitä saa halvalla, niin sitä sitten ostetaan suuria määriä. Tämän vuoksi Tallinnasta ja hypermarketeistä rahdataan kodin nurkkiin lojumaan järjettömiä määriä alkoholia

... Yhden Tallinnan keikan jälkeen kodissa on alkoholia vuoden normikulutusta vastaava määrä ... eikä se piitä kuitenkaan koko vuodeksi. Tämä johtuu siitä, että Tallinnasta suuren viinamäärän ostaminen varastoon on järkevää, kun alkoholi "Suomessa on niin kallista" ... nousuhumalassa koko varaston juominen puolestaan tuntuu hyvältä idealta, kun sitä nyt tuossa on. Sama koskisi kaikkea ilmaista viinaa ... ilmaisen tuopin kaataminen kurkkuun ei tuntuisi enää säästämiseltä ja siksi järkevältä.

Jos alkoholi olisi halpaa, ja sitä saisi naapurin Siwasta yömyöhään, ei sitä tarvitsisi varastoida ... eikä sitä näin ollen tulisi kulutettua suuria määriä kerralla ... vahvasti humalaisellehan ei tietenkään myytäisi. Tällöin myöskään ilmaisen viinan juominen ei olisi enää yhtä järkevää.

Summa summarum:
Olisi parempi, jos alkoholi varastoitaisiin kaupoissa kodin sijasta. Tällöin alkoholia saisi helposti ja halvalla silloin kun sitä juodaan, eli iltaisin.

Olisi myös hyvä, jos ilmaisen viinan juominen ei tuntuisi siltä kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Tuomas Taivasaho

Ei se kännäyskulttuurin syntymekanismi ihan noin yksinkertaista ole. Vaikka meillä olisi viinakauppa jokaisessa porraskäytävässä, ei kulutus sillä lähtisi laskuun.

Parempiakin selityksiä on tarjolla. Tenavien alkoholin käyttötottumukset ja -kulttuurin piirteet syntyvät meillä kavereiden esimerkin perusteella ja tarjolla on vain yksi malli. Muuten alkoholi on meillä vieras elementti arkitodellisuudessa.

Lasse Liemi

Tekemällä olut ja viini kalliiksi, edesautetaan paluuta vanhantyylin väkevillä kännäämiskulttuuriin. Ja juuri kun minusta alkoi näyttää että etelä/keski-eurooppalainen ruokajuomakulttuuri tekee tuloaa Suomeen ! Tosin alkoholin käyttötavoissa on myös älyttömän suuret alueelliset erot Suomen sisällä. Jos ongelmajuomiseen halutaan oikeasti puuttua, pitäisi oluen ja ainakin viinin hintaa laskea suhteessa väkeviin juomiin ja antaa mahdollisuus arkipäiväistää tämä asia.

Lasse Liemi

Tosin huomioiden ministeri Huovisen oma kotikunta, Jyväskylä, ymmärrän hyvin ministerin huolen alkoholin käytöstä. Jyväskylän seudulla on edelleen hyvin rankka kännäysperinne ehkä osin johtuen jokavuotisesta ralleihin ajoittuvasta viinan läträyksestä ja öykkäröinnistä, joka kyllä pistää silmään ulkopaikkakuntalaiselle.

Timo Nenonen

Nämä meidän ministerimme ovat koko sen ajan, mitä olemme Eu:ssa olleet, haranneet vastaan sitä, että mekin saisimme nauttia alkoholista ja tupakeista eurooppalaisilla hinnoilla. Sämä koskee autoilua, ruokaa ym. Mitä helekuttia varten me olemme Eu/eurohimmelissä, kun mitään hyötyä siitä ei meille taviskansalaisille ole???

Ja nyt tämä pöhlöministeri ehdottelee vielä tällaista.

Ei voi muuta sanoa kuin voihan perkele!

Jussi Keskinen

Alkoholin hinta viiviprosenttia alle Viron hintojen ja mahdollisesti monopolista luopuminen. Tätä holhousysteemiä on koetettu jo liian kauan. Nyt on aika luottaa suomalaiseen. Ainoa kestävä perusta on luottamus ja luopuminen kaksinaismoraalista ja alkoholin nostamisesta kuningas asemaan hyllyn päälle. Itse lopetin känniin vetämisen silloin, kun se halvinta oli, siinä ei hintapolitiikalla ollut mitään merkitystä. Hintojen hissaaminen ylös ja saatavuuden kiristäminen tappaa. Olen menettänyt muutaman ystävän, jotka roudasivat pakettiautolla viinaa Virosta - ei kyllä mennyt Suomen valtiolle latin latia - mutta terveyshaitat maksoi Suomi.

Petri Saari

Nostetaan hintoja ja vaikeutetaan saatavuutta. Siinä hyviä keinoja Alkon pitämiseksi verottajana, eikä liikelaitoksena, viinarallin kasvamiseen ja kertaostojen kasvuun, sekä pimeän viinan myynnin käynnistämiseksi uudelleen, juuri kun se on saatu hävitettyä.

Petri Suomi

Tallink ja Eckerö-Line varmaan tilaa lisää laivoja. Pitänee harkita liikennevaloja keskelle Suomenlahtea, sillä öljylaivojen kanssa törmäämisen vaara alkaa olla jo nyt melkoinen.

Tai

Eestiläiset lähtee pian hakemaan rahoitusta tunnelille Tallinnaan. Suoraan juna ja autoyhteys Superalkon pihaan. Vuorot 15 minuutin välein ja yötä päivää. Viimeksi laivalla lykkäsvät 15 edestakasta auto + 2 matkustajaa lippua, kun se minun vakiolitkuni olikin loppu, vaikka sähköpostilla sitä mainostivat. Ne paatit ei kulje lippumaksuilla, vaan alkoholin myynnillä.
Kiitos Suomen alkoholipolitiikan. Se minun litkuni maksaa laivalla 28€/litran pullo. 0.75l. Alkossa 72€.

Jari Koiksniemi

Ministerin ehdotuksilla Suomeen rakennetaan entistä korkeampaa taantumuksellisuuden muuria ja eriarvoisuutta muuta Eurooppaa nähden.
Tällaiset typerät kiellot mihin meitä suomalaisia on johdettu vuosikymmeniä, ovat myös pakostakin muokanneet käyttäytymistämme. Alkoholista ja sen nauttimisesta on tullut myyttinen rituaali ja nuorisolle "kaste" aikuiseen elämänmalliin." Vihdoinkin päästään vetämään ekat kännit ja testaamaan ainetta joka on piilotettu tuon nelikirjaimisen liikkeen uumeniin, siinä täytyy olla jotain erikoista kun tuolla tavoin eristetään, pakkohan sitä on kokeilla kun se on noin kiellettyä".

Mika Tii

Kannabis lailliseksi, kuten Euroopassa on tapana jokapaikassa paitsi impiwaarassa.

Euroopassa ne käy kahvilassa polttaan hamppua ja hörppii siihen päälle kupin kahvia keksillä tai yrttiteetä / appeliineista puristettua tuoremehua.

Timo Koivusalo

Se kuinka paljon rahaa kerätään ja mihin sitä käytetään kertoo paljon nemmän kuin ministeri Huovisen kepeät heitot.

Valtion talousarvioesityksessä 2013 alkoholijuomien verokertymän kehitys:
2013 - 1 429 000 000 €
2012 - 1 399 000 000 €
2011 - 1 281 088 000 €

Oluen osuus verokertymästä:
2013 - 610 000 000 €
2012 - 590 000 000 €
2011 - 530 000 000 €

Ennaltaehkäisevään toimintaan liityviä menoja valtion talousarvioesityksessä
- Alkoholitutkimussäätiön avustus 542 480 €
- Terveyden edistäminen ja alkoholiohjelman koordinointi 420 000 €

Yllä mainittuja lukuja voi verrata lukuihin valtion monopolioyhtiön Altian tilinpäätöksessä, jonka mukaan 2012 tilikauden henkilöstökuluihin sisältyi tulospalkkiovarauksia sosiaalikuluineen 1,5 (7,9) miljoonaa euroa. Eli pelkästään Alkon ylimmän johdon tulospalkkioihin käytetään huomattavasti enemmän rahaa kuin alkoholihaittojen ennalta ehkäisevään työhön. Altian tilinpäätöksessä ei mainita lainkaan budjetointia ennaltaehkäisevään toimintaan.

Vielä esimerkin vuoksi valtion hallinnon palkkojen tarkistukset, joita löytyy jokaisen hallinnonalan momenteilta. Virkamiesten palkkakehitys on tärkeämpää kuin alkoholihaittoja ennalta ehkäisevä työ. Tässä kaksi esimerkkiä:
- Sosiaali- ja terveysministeriön palkkausten tarkistukset 1 175 000 €
- Aluehallintoviraston palkkausten tarkistukset 2 316 000 €

Erkki Häkkinen

Huoviselta jälleen alynväläyksiä. Viron laivamatkailu lisääntyy välittömästi kun Suomessa alkoholin hintaa nostetaan ylöspäin. Ihmisille töitä ja sossun luukku pienemmäksi jotta työhalukkuus lisääntyy. Tätä kautta alkoholin kulutuskin ja sitä myötä haitat vähenevät.
Huovinen väläytteli liikenneministerinä ollessaan nopeusrajoitusten alentamista, onneksi tässä asiassa järki voitti, voittaako tässä jää nähtäväksi.
Miksi äänestäjät hänenlaisiaan äänestävät eduskuntaan? Miksi Suomessa asuminen ja eläminen tehdään aina vain vaikeammaksi ja haastavammaksi?

Uolevi Orenius

Jälleen kerran luullaan hoolhouksella saavutettavan hyötyä. Päinvastoin haittaa sillä saadaan.Ei maissa, joissa viini ja väkevät ovat maitokaupassa ole likikään yhtä suurta alkoongelmaa, kuin Suomessa. Ne jotka juo, hankkivat viinansa mistä hyvänsä. Kielletyn puun hedelmä se vasta maukas onkin. Jo Huovisen hymykin paljastaa älykkyyden asiassa Missä näitä kahjuja oikein kasvaaa. Itse en juo olutta, mutta ei pakolla mitään aikaiseksi saada.

Petri Suomi

Lisää laivoja ja paljon suurempia, että jonossa mennään Tallinnaan. Eikö äly riitä, että Saksassa juodaan aivan yhtä paljon /henkilö alkoholia, kuin meillä nyt. Siellä ei alkoholi ole kuitenkaan ongelma, vaikka sen saatavuus on paljon helpompaa kuin Suomessa ja se on niin halpaa, että pullovesi 1 litra maksaa enemmän kuin 1 litra valkoviiniä 12% vol.

Mistä näitä hohoojia ja haihattelijoita aina löytyy? Kun dokaaminen pääsee käsistä, se ei merkitse mitään mitä se maksaa. Pontikkaa on jo saatavana ja itäviinaa joita kumpaakin myydään kelle tahansa, jopa alle 10v. lapsille ja ne pullot sisältää mitä sattuu vielä pahempaa myrkkyä kuin alkoholi.
Tätä kait halutaan lisää.

Kun tässä taannoin poliitikot yhdestä suusta selittivät, että keskioluen ja siiderin kauppoihin vieni opetti suomalaiset juomaan väkevien sijaan mietoja, niin nyt palataan samaan takaisin. Kuten viinapullossa lukee Tallinnan laivalla. 70%:sta niille jotka eivät osta vettä alkoholina.

Markku Ollikainen

Susanna Huovinen puhuu asiaa, vaikka yltiöoikeuksiaan huutelevat, sielunhoitolääkkeeksi verrattavassa huumeessaan riippuvat eritasoiset juopot ehdotusta - tietysti - vastustavat.
Näitä riippuvuus"oikeuksia" ajetaan kuin käärmettä pyssyyn, puolustetaan kuin lapsi tikkariaan, vaikka tällä tavalla koko yhteiskunta on jo ajautunut/ ajautuu suureneviin ongelmiin, kärsimyksiin ja kustannuksiin.

Suomessa on menossa alkoholikatastrofi. Itä-Suomen yliopisto teki asiasta tutkimuksen.
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/tutkijat-suomessa-meneillaan-al...
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2013/07/1783589/tutkija-mietoje...

On hienoa, että Suomessa ollaan siirtymässä överiksi menneestä "oikeuksien" ylikorostuksesta kaikille parempia tuloksia tuottavan terveen järjen käyttöön.

Mika Tii

Sylissä on miljardihaitat : SDPllä on valtiovarainministerin salkku. Syytä aloittaa ministerikierrätys uudelleen, tällä kierroksella verkkosukka kierrättää itsensä, Huovisen, Pia Viitasen ja Ihalaisen.

Kyösti Salovaara

"Mistä näitä kahjuja tulee", joku tuolla kysyi ansiokkaasti.

No, SDP:stä niitä tulee, kukkahattutätejä joiden pontimena on säädellä ja kurittaa ns. tavallisia ihmisiä. Kenties hyvinvointivaltio tarvitsee heitä, tai sitten ei.

Samaan aikaan kun talous hyytyy, kukkahattutädit yhä useammin vetoavat terveyshaittojen kalleuteen, ikään kuin pystyttäen eräänlaista ja uudenlaista "terveysfasismin" oppia. Terveysleirit - joihin kurittomat passitetaan - toki vielä puuttuvat.

Kukkahattutätien syyttävä sormi osoittaa makkaraa syövää, olutta juovaa, autolla ajavaa ja keskivartaloltaan tukevaa suomalaista miestä. Suomalaisen tasa-arvon piiriin lasketaan kuuluvaksi kaikki paitsi edellä mainitut, joita Susanna Huovinen korokkeeltaan piiskaa.

Jossakin mielessä kukkahattutädin äly nyrjähtää: jos Etelä-Euroopan kansat ovat lusmuilijoita ja kunnottomia lastuja elämän laineilla, niin miten on mahdollista että Etelän ihminen on oluen ja viinin suhteen paljon fiksumpi ja vastuullisempi kuin suomalainen tollo? Miksi Etelän kaupunkien toreilla ja aukioilla kokonaiset perheet sopuisasti istuvat viinilasien äärellä aiheuttamatta minkäänlaista haittaa ympäristölleen ja toisilleen?

Kumpi siis pitäisi vaihtaa: poliitikot Suomessa vai kansa joka ei pysty elämään kukkahattutätien tiukan moralismin mukaisesti?

Tuomas Sikander

Olisiko tuolla käsistä karanneella kuran lipittämisellä ja persuaatteen nousun välillä joku korrelaatio?
Esim. jos crack sai ameriikan mustan gangstana räppäämään, niin ehkä tuolla osuuskauppojen pullotetulla keskinkertaisuudella on metsäalueidemme kantaväestöön hiukan samantapaisia vaikutuksia?
Siis kaikki vähänkin vieras ja outo alkaakin näyttäytyä uhkaavana pelokkaan alkuasukkaan sukurasituksen kierouttamissa silmissä.
;-)

;-)

Kauko Aalto

Alkoiko tämä koko ruljanssi siitä kun eräs somali kirjoitti, että voivatko mamut nostaa kissan pöydälle. Hän kirjoitti asioista jotka kaikki ovat kaikkien tiedossa. Hän tähdensi ettei näitä asioista voida puhua. Voidaanko me kantasuomalaiset myös nostaa kissa pöydälle ja kysyä mitä humanitaarinen maahanmuutto(joihin kaikki somalit kuuluvat)maksaa tälle yhteikunnalle. Tälläinen maahanmuutto ei tuo verotuloja kuten viinan kanssa läträäminen tuo.Suutari pysyköön lestissään.

ulf fallenius

Alkot hyvin auki tänä päivänä näin ei ollut silloin kuin keskiolut vapautui kauppoille myntiin.Ellikkä mitään takeita ei ole että alkohoolin käyttö vähentyisi,voisi jopa käydä päinvastoin kun nyt alkossa oltaisiin niin voisi vielä ottaa vaikka kossua kyytipojaksi oluelle ja silloin oltaisiin jo ihan hukkassa terveyden kanssa.

Mikko Isomeri

Mikä ajaa ihmisen juomaan, ei ole saatavuus vaan pääasiallisesti toimettomuus. 500 päivän ansiosidonnaisesta on päästävä eroon. Ansiosidonnainen 250 päivää ja tämä juoppoutumisongelma poistuu, sekä työttömän aktiivisuuskin hakea töitä sekä pysyä työkykyisenä kasvaa.
Mikäli nyt halutaan vielä juomisen määrää rajoittaa, niin keskittyköön demarit ja muut paapojat monipakkauksien saatavuuteen. Irtokeiloja (varsinkin lasisia) aika harva perheenäiti kehtaa sittarin kassilla lapata muovikassiin mäyriksenkään vertaa.

Juha Korhonen

"Hänen mielestään alkoholin hintataso on Suomessa edelleen varsin alhainen" - ehkäpä, ministerin palkkatuloilla. Tavalliselle meikäläiselle se on järjettömän kallista. Mutta eipä se silti juomista estä; Tallinna kutsuu minua ja farmariautoa.