Sunnuntai 26.5.2019

Urpilaisen viinaveroesitys ihmetyttää – ”Tämäkö vastuullista alkoholipolitiikkaa?”

Luotu: 
15.8.2013 10:21
|

Valtiovarainministeriön viime viikolla julkistama budjettiesitys piti sisällään alkoholiveron kiristyksen. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitossa ihmetellään alkoholiveron painotuksia.

Valtio aikoo kerätä alkoholiveron nostolla ensi vuonna 125 miljoonaa euroa lisätuloja.

-Ilmeisesti hallitus on jälleen korottamassa mietojen alkoholijuomien veroa enemmän kuin väkevien. Hallituksen politiikka on hyvin ristiriitaista, kun toisaalta ehdotetaan miedon keskioluen laimentamista ja siirtämistä Alkoon, mutta veroratkaisuilla suositaan väkeviä juomia. Valtaosassa EU-maita alkoholivero painottuu väkeviin alkoholijuomiin. Tämäkö on meillä sitä vastuullista alkoholipolitiikkaa, liiton toimitusjohtaja Elina Ussa kysyy.

Hän muistuttaa, että pohjoismaisen alkoholitilaston mukaan Suomessa kulutetaan merkittävästi enemmän väkeviä alkoholijuomia kuin muissa Pohjoismaissa.

Vuodesta 2000 viinien ja väkevien alkoholijuomien reaalihinnat ovat laskeneet ja samaan aikaan oluen, siiderien ja long drink -juomien reaalihinnat ovat nousseet. Tämä ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportista Alkoholijuomien hintakehitys 2012.

Edellinen alkoholijuomaveron nosto vuonna 2012 suosi Ussan mukaan väkeviä juomia ja viinejä, joiden verotusta kiristettiin 10 prosenttia, kun panimojuomien verotusta kiristettiin 15 prosenttia.

Veronmaksajain keskusliiton sivuilta löytyy laskelma, jonka mukaan runsaan 13 euron Koskenkorva-pullon hinta nousee valtiovarainministeriön esittämän veronkiristyksen myötä ensi vuonna 1 euron. Oluttölkki kallistuu 10 senttiä ja vajaan kympin viinipullo 0,45 euroa. 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Johan Von

Ei ekonomiksi kannata vaihataa. Politiikolla on vielä myöhemminkin käyttöä. Vaikka EU:ssa. Näihän se menee, joka puolueessa. Jos tehdään jotain mitä kansa ei hyväksy. Seuraavissa vaaleissa se voidaan voidaan hylätä paheksuen sitä äärettömästi.

Michael Manhattan

'Missä viipyy rakenneuudistukset'

omia äänestäjiä juuri ne tupla- ja triplamiehitykset joista tulisi päästä eroon

olemme syvällä uruguayn sukupolven takaisessa taudissa, huippumaa syötti ylijäämänsä ja vaurautensa virkakunnan expansioon ja meni konkkaan

samoin chirak, pariisin pormestari, keräsi tukijoukot perustelemalla virkoja ilman tehtäviä mutta elinikäisellä palkala ja täydellä eläkkeellä kavereilleen - ja pääsi presidentiksi

Michael Manhattan

lobbying-system käyttää niitä jotka saa kerättyä ääniä

kammottavin on tämä 'heikki kahila' -linjan uusi broileriaines, täydellinen yves saintlaurentin puku, puhekoulutus, pr-messuhymy 24/7 ja 3 cool-slogania

mutta toisaalta se kertoo että pää on tullut vetävän käteen, kusetus näkyy jo läpi

tulkisetn sen niin että: saksan katsotaan jo voittaneen ja jatko on running free as berlin says

Aki Terentjeff

Hullu saa olla mutta ei tyhmä, miten kävi autoveron kertymän kun veroa juuri korotettiin, siitäkään ei ymmärretä eikä oteta opiksi.Nyt sama tapahtuu alkoholiveron kertymälle.
"Autoveron kertymä kääntyi laskuun v. 2012. Autoveroa kertyi 1 007 milj. euroa ja kertymä väheni lähes 6 %. Autoveron verotaulukkoa tarkistettiin 1.4.2012 lukien verotuksen
ympäristöohjauksen tehostamiseksi. Uusien autojen kauppa hidastui selvästi veromuutoksen voimaantulon jälkeen" lainattu Jutan omasta kirjasta.

Otto Gustafsson

"Valtio aikoo kerätä alkoholiveron nostolla ensi vuonna 125 miljoonaa euroa lisätuloja."

Käynee kuten autoveron korotuksen arvioiduille lisätuloille. 180 miljoonan lisätulojen sijasta tulikin -180 miljoonaa tappiota. Virolaiset kiittävät, kun suomalaiset ostavat pakettiautojen sijasta kuorma-autoilla oluet, viinit ja väkevät pois sataman kaupoista. Verotulot jäävät viroon, haitat tulevat Suomeen.

No, vasemmiston periaate ongelmanratkaisuksi on aina ollut kielto tai veronkorotus. Muuta ne eivät osaa.

Tero Ilén

Alkoholisti tai alkoholin suurkuluttaja ei välitä mitä alkoholi maksaa. Tingitään lasten vaatteista tai ruuasta, mutta viinaa on saatava.

Voisi rehellisesti kertoa, ettei alkoholin tuottamat ongelmat kiinnosta pätkääkään, mutta sen varjolla voi yrittää kerätä lisää rahaa niiltä joille alkoholi ei ole ongelma.

Viron tuonti kasvaa räjähdysmäisesti, ja alkoholin tilastoitu kulutus vähenee. Todellinen kokonaiskulutus kuitenkin kasvaa Viron tuonnin johdosta ja valtio menettää verotuloja.

Suurella todennäköisyydellä valtion verotulot kasvaisivat jos alkoholiveroa lasketaan vaikka 30%. Kuka kertoisi tämän Jutalle.

Simo Taivalkoski

Sille akalle pitäisi vääntää vähintään 60 kg/metri painavasta ratakiskosta, jotta tajuaisi - tämänkään jälkeen ei tosin ole mitään takeita, että Urpolainen ymmärtäisi asioiden oikean laidan.

Ilmeisesti tällä yksinkertaisesti halutaan sitä, että kansalaiset käyvät hakemassa mietoja ja väkeviä juomia Virosta, Ruotsista ja Venäjältä, kuin että verotulot jäisivät Suomeen. Jälkimmäinenhän kun tuntuu olevan noiden hottentottien logiikkaa käyttäen vahingollista -> parempi kiihdyttää verotulojen katoamista mm. Viroon.

Tapio Salo

Saksasta saa tilattua 18 pulloa viiniä (=yksi paketti) 12e postimaksulla kotiovelle. Toimitusaika muutama päivä. Viinin hinta on paljon halvempi kuin monopolikaupassa.

Sama toimii oluiden kanssa, mutta vähän eri postimaksuilla.

Tämä siis tiedoksi niille, jotka ei jaksa Viroon saakka kulkea.

Timo Juutilainen

muutamia vuosia sitten, kaikki päättäjät olivat sillä kannalla, että suomalaisten tulisi juoda mietoja juomia väkevien sijaan. puhuttiin jopa hienosti ruokaviinien tulleen suomalaiseen juomakulttuuriin. nyt, kun viime vuonna juotiin historiallisesti vähemmän alkoholia edelliseen vuoteen verrattuna, tuli kova kiire taas verotuksella pompottaa suomalaiset juomaan väkeviä. siinä ei puskan terveysinformointi vaikuta pätkääkään, kun tarvitaan rahaa paisuvaan, kovapalkkaisen virkamieshallinnon ylläpitämiseen.

Sami Alatalo

Tallinnaanhan ne veroeurot ropisee taas entistä hanakammin. Hienoahan tässä on juuri se että suurkuluttajat joilla rahat on muutenkin tiukassa ostavat toki vielä keskioluensa kaupasta, ei siinä se kymmenen sentin hinnan korotus enää missään tunnu. Silti tämä systeemi puree kyllä itseään nilkkaan koska varsinkin pääkaupunkiseudulta, missä asuu selvästi enemmän ihmisiä kuin missään muualla Suomessa, on muutaman tunnin lauttamatka Tallinnaan. Itselleni ainakaan ei sen suurempia omantunnon tuskia tule vaikka alkoholijuomani kävisinkin sieltä, aina hieman suuremman erän kun käy hakemassa niin säästää sievoisen summan. Itse opiskelijana voin sanoa että ei tuota ylimääräistä rahaa kuitenkaan niin hirveästi ole, enkä kuitenkaan absolutistiksikkaan ole ajatellut alkaa kun juomisesta ei ongelmaakaan ole ehtinyt muodostua. Koen melkein kiusaamiseksi tämän alkoholi- ja tupakkaveron jatkuvan ylöspäin hinaamisen terveysvaikutuksiin vedoten, sillä ne ihmiset joilla on ongelmia esimerkiksi juomisen kanssa eivät tule juomistaan lopettamaan vain koska olutpullo maksaa 10 senttiä enemmän. Enkä kyllä tunne montakaan ihmistä joka tupakoimisen olisivat lopettaneet hintojen nousun myötä, rahaa vain palaa sitten kirjaimellisesti enemmän.