Torstai 15.11.2018

Ministeriö pudotti viinapommin: Alkoholin myynti seis pe-la kello 18?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.8.2013 10:07
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Ministeriö harkitsee alkoholin myynnin lopettamista viikonloppuisin kello 18. Sunnuntaisin alkoholin myyminen lopetettaisiin kokonaan.
|

Faktakulma

Alkoholihaitat

Alkoholin takia kuolee vuosittain noin 4000 suomalaista. Keskivertokuluttajat juovat alkoholia yhä enemmän ja yhä useammin humalahakuisesti. Alkoholilain edellisen uudistamisen jälkeen kulutus on noussut kahdeksasta litrasta nykyiseen 9,6 litraan 100 prosenttista alkoholia asukasta kohti. Samalla alkoholista johtuvat haitat ovat kasvaneet huomattavasti.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

Voisiko alkoholin myynti loppua Suomen kaupoissa perjantaisin ja lauantaisin jo kello 18? Entä voisiko alkoholin vähittäismyynnin kieltää kokonaan sunnuntaisin ja pyhäpäivinä? Nämä ovat keinoja, jotka sosiaali- ja terveysministeriö nostaa esiin alkoholilain uudistusta hahmottelevassa muistiossaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö toteaa tiedotteessaan, että erityisesti kaupoissa myytävien alkoholijuomien myyntiaikoja ja ravintoloiden anniskeluaikoja aamuyön tunteina on tarkasteltava uudelleen uudistusta tehtäessä. Ministeriön muistiosta selviää, että harkinnassa ovat uudenlaiset, jopa radikaalit keinot, joilla rajoitettaisiin alkoholin vähittäismyyntiaikoja.

Muistiossa todetaan, että alkoholin kulutusta ”voitaisiin todennäköisesti vähentää ainakin lyhentämällä joko vuorokautisia tai viikoittaisia vähittäismyyntiaikoja”. Muistion mukaan ”seuraavat mahdollisuudet nousevat esiin”:

–Alkoholijuomien vähittäismyyntiä ei harjoitettaisi sunnuntaisin ja pyhäpäivinä. Tämä vaihtoehto vähentäisi kokonaiskulutusta eniten ja suuntaisi kulutuskysyntää merkittävimmin ravintola-alalle.

–Alkoholijuomien vähittäismyynnin päivittäistä myyntiaikaa lyhennettäisiin erityisesti illan tunneista. Pienellä muutoksella voitaisiin saada aikaan vaikutuksia kokonaiskulutukseen ja myös ravintola-alan toimintaedellytyksiin, jos alkoholijuomien myynti lopetettaisiin sekä kaupoissa, kioskeissa ja huoltamoilla että Alkoissa perjantaisin ja lauantaisin kello 18.

Ministeriö kuitenkin toteaa, että ”vähittäismyyntiaikojen rajoitusten vaikuttavuus on kuitenkin rajallinen”.

–Voi jopa olla, että myyntiaikojen merkittävistä rajoituksista syntyvät negatiiviset tuntemukset ylittäisivät kansalaisten mielissä positiiviset kansanterveydelliset vaikutukset, ministeriö toteaa.

Lisäksi ministeriö harkitsee alkoholimyynnin rajoittamista huoltoasemilla.

–Liikenneturvallisuuden kannalta voisi olla tarpeen pohtia, tulisiko alkoholijuomien myyntiä liikenne- ja huoltoasemilla rajoittaa, ministeriö pohtii.

Muistiossa ovat esillä myös alkoholiveron "säännöllinen" korottaminen sekä kaupoissa myytävän alkoholin prosenttirajan laskeminen 3,5 tilavuusprosenttiin eli niin sanotun II-oluen tasolle. Ministeriö arvioi, että uusiin alkoholiveron korotuksiin olisi varaa ja syytä. Prosenttirajan muuttamisen STM lykkäisi vuoteen 2020, jolloin alkoholilain kokonaisuudistuksen muiden keinojen vaikutusta on tarkoitus tarkastella.

Sosiaali- ja terveysministeriö lähettää alkoholilain uudistusta koskevan arviomuistion lausunnoille 21. elokuuta. Alkoholilain uudistus on kirjattu hallitusohjelmaan. Alkoholilain uudistuksen päätavoitteena on vähentää alkoholista johtuvia haittoja.

Faktakulma

Alkoholihaitat

Alkoholin takia kuolee vuosittain noin 4000 suomalaista. Keskivertokuluttajat juovat alkoholia yhä enemmän ja yhä useammin humalahakuisesti. Alkoholilain edellisen uudistamisen jälkeen kulutus on noussut kahdeksasta litrasta nykyiseen 9,6 litraan 100 prosenttista alkoholia asukasta kohti. Samalla alkoholista johtuvat haitat ovat kasvaneet huomattavasti.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Simo Taivalkoski

Niinpä. Turhaa paskaa taas 'yllättäen'. Enemmän pitäisi pureutua ongelmaan, miksi ~10 % ihmisistä vetävät viinaa kaksin käsin, eikä rajoittaa myyntiaikoja! Tämä ei ketään palvele vaan pikemminkin lisää viinan hakua Virosta ja muista lähinaapurimaista.

Katja Koivuranta
Vastaus kommenttiin #4

Jep jep. Näin vahvasti alkoholisoituneen näkökulmasta kyllähän tämä hiukkasen sapettaa mutta jo nyt tulee kyllä juotua useimmiten alkoholeja muista lähtestä kuin suomalaisesta kaupasta. Kaveripalvelu on auki 24/7 ja kivasti pulputtaa viinitonkkakin nurkassa. Vaikka pakkohan tästä maasta on kyllä lähtee kunhan saa opiskelut loppuun. Ei tätä enään jaksa. Täällä ei pahemmin saa nuori ihminen töitä ja ei tuo ruuan alv:nkaan nostaminen hirveen hilpeitä oloja herätä. Jo nyt kasvikset ja hedlmät on ihan jär kyt tä vän kalliita.

Markku Laaksonen

Aivan oikein arvioitu, Eestiläiset kiittävät jälleen syvästi kumartaen suomalaista alkoholipolitiikkaa. Lisää verotuloja heille kalja-ym. turismin tuotoista.

Samaan aikaan keskustellaan turhista laeista ja määräyksistä ja joku ministeriö haluaisi niitä syytää lisää. Sodanjälkeisten 73000 säädöksen joukosta voisi karsia muutaman kymmentä tuhatta esim 25.000.
Lainsäätäjien on todella syytä harkita tekojaan . Ei EU vaan Suomi ihan itse on keittänyt säädösviidakkonsa.

Timo Nenonen

Yhä hullummaksi menee tämä valtio. Eikö me ollakkaan Eu:ssa? Miksi juuri suomalaisilta hallitus evää ne KAIKKI positiiviset asiat, jotka ovat muissa maissa itsestäänselvyyksiä, halvat alkoholit, rajoittamattomat aukioloajat, kaikki viinat marketeissa, halvemmat autot, ruoka, sähkö yms.

Koska suomalaiset eivät ole saaneet MITÄÄN hyvää Eu/eurosta, MIKSI ME SITTEN ROIKUTAAN NÄISSÄ HIMMELEISSÄ??????

Meidän on välittömästi irtauduttava Eu/eurosta, koska valtiovalta vain pettää suomalaisia ja ihan kaikessa.

Kaapro Manner

Jungnerin mukaan sdp ymmärtää kansalaisten arkea, joka on ilmeisesti kurjuutta ja kärsimystä. Talvisodan hengessä läpi harmaan kiven perkele. Jos on yhtään kivaa, niin sen kivan pitää loppua välittömästi. Pitäköön ruotsalaiset kivaa, Suomessa ollaan nöyriä ja eletään arkea niinkuin sitä kuuluu elää eli kantapään kautta.

Keijo Räävi

Eikö hallitus uskalla tehdä oikeasti radikaalia vetoa ja lopettaa alkoholinmyynti kaupoissa ja kioskeissa kokonaan?

Tuo liike lopettaisi lähiöissä juopottelun kokonaan ja asuma-alueet rauhoittuisivat.

Suomalaisten pitäisi opetella uudelleen, että alkoholituotteita ostetaan vain ja ainoastaan ALKO:sta. Se olisi oikeata sivistystä ja laadukkaampaa alkoholikulttuuria.

Elias Paatos

Suomalaisten pitäisi oppia ylläpitämään riittävää sivistysmaista haettua henkilökohtaista ja riittävän suuruista viini(olut-viski-rommi-vodka)kellaria,ja unohtaa tämän maan kauppapelleilyn kokonaan. Onneksi ministeriö yrittää nyt takoa järkeä kovakalloisimpiin yksilöihin.

Jani Laukkanen

Kuvitteleeko ministeriö tosiaan että jos alkoholia ei myydä muualla kuin baareissa kuuden jälkeen että se siirtäisi ihmiset sinne juomaan? Ne jotka haluavat juoda kaupasta ostettuja juomia niin ostavat sitten vain juomat aikaisemmin. Ei se kokonaisuus kulutus siitä mihinkään laske näillä keinoilla.

Jouni Minkkinen

Naurettavaa, naurettavaa... ei, ei sittenkään vaan itkettävän surullista näpertelyä ja ihmisten eriarvoistamista. Ne joilla on päivät aikaa lorvia saavat ostaa päivänsä viihteeksi olutta kaupasta mutta ne jotka leikin työllään maksavat, heiltä kielletään ruokaoluen ostaminen työpäivän päätteeksi. Näin Suomi! Hyvä, hyvä!

Kaapro Manner

miksei sitä olutta voi olla aina kotona? Oluen juonnista ei tarvitse tehdä numeroa, vaan juoda sellainen silloin kun tekee mieli. Samaa mieltä olen siitä, että olutta pitää saada ostaa silloin, kun asiakas sitä haluaa ostaa, mutta jossain on vikaa, jos se ruokaolut ei ole aina siellä kotona. Silloin on huonosti varustettu asunto. Harvahan sitä vessapaperiakaan aina lähtee ostamaan, kun vessakäynnille on tarvetta.

Elias Paatos

Eiköhän tuon alkoholin myynnin voisi lopettaa Suomessa ihan kokonaan kun ei siitä kerran mitään tule tässä tunarien takapajulassa. Ulkoistetaan se suosiolla sivistysmaihin, jossa osaavat paremmin. Sieltä voi sitten jokainen aina hakea tai tilata tarvitsemansa määrän.

Simo Suutari

Hyvä idea. Me suomalaiset tarvitsemme Valtion holhousta kaikissa käänteissä. Erityisesti viinankäytössä. Viinakortit voisi myös tuoda, niin sillä voidaan rajoittaa kunkin käyttämää viinamäärää tehokkaasti. Myös kerralla ostettavan viinan määrä pitäisi ottaa taas käyttöön.

Elias Paatos

Miksi me ylipäänsä maksamme palkkaa ministeriön työntekijöille joiden ammattitaito on tällä tasolla? Taas erittäin hyvä säästökohde täysin turhanpäiväisten virkamiesten osalta, joista ei ole valtiolle mitään hyötyä.

Sari Niemi

Verorahoistahan ne otetaan. Onneksi joku kysyi meiltäkin, haluammeko maksaa tämän ministerin palkan (ministereitähän ei valita mitenkään demokraattisesti). Ei kannata äänestää ainakaan tuota puoluetta enää.

Matti Koponen

Todella omituista miten päättäjillä ylipäätänsä riittää aikaa tällaiseen pelleilyyn.

Onhan Suomessa paljon tärkeämpiä asioita - ykkösenä esimerksi julkisen talouden pienentäminen. Sitä on suunniteltu viimeiset 30 vuotta mutta julkinen sektori (l. verot, pahoinvointi, ongelmat) vaan kasvavat...

Apua! Miten päättäjät saataisiin fiksummiksi?

Sari Niemi

Poistaako tiukemmat myyntirajat ja kasvava hintataso sitä, mikä ajaa ihmisen tuhoamaan elämänsä alkoholilla tai sen, miksi ihminen ei enää jaksa olla selvinpäin? Auttaako holhoamisen kasvatus mitenkään niihin syihin, jonka takia pulloon tartutaan? Kielloilla ollaan tekemässä ennen näkemätöntä haittaa ihmisten kiusaksi. Huovinen ei taida tietää, että juopot juo jo nyt Lasolia tai jotain käsidesiä kun raha loppuu.

Ei-ongelmakäyttäjiähän ei tarvitse kiusata kokoajan. Kirjoitin aiheesta blogiini: http://syntikunta.net/2013/07/yleinen-kukkahattuilu-on-portti-alkoholism...

Reetta Angelvo

Tässä muistiossa ei ole mitään järkeä. Viinaralli Viroon sen kun lisääntyy. Tällaisten muistioiden teettäminen on nyt ajanhukkaa, sillä Suomella ei nyt kovin hyvin pyyhi. Keskittykää tärkeämpiin asioihin, esim. työttömyyden poistamiseen ja sote/kuntauudistukseen.

Erik Wichmann

Tämä saattoi maksaa ääneni Kokoomukselle seuraavissa vaaleissa.
Alkoholilainsäädäntö on jo nyt aivan naurettavan tiukka, ja tilannetta pitäisi vielä pahentaa? Eikö olisi tärkeämpää keskittyä alkoholinkäyttöä lisääviin sosiaalisiin ongelmiin eikä vain alkoholin saatavuuden fanaattiseen rajoittamiseen? Kohta varmaan joka talon kellarissa putisee pontikkapannu ja paskaa viinaa vedetään likaisista pulloista kun viinaa ei saa enää järkevästi.

Lasse Liemi

Viranomaiset ottakaa mallia etelä-Euroopasta ! Alkoholia saatavilla milloin vain, missä vain ja erittäin edulliseen hintaan. Lopputulos : ei ongelmia, vaan
paljon positiivisia asioita. Ihmiset voivat käydä ruokailemassa kohtuu hintaan ravintoloissa/baareissa, koska ruokajuomatkin saadaan kilpailukykyiseen hintaan eli myös tavallinen perhe voi ruokailla ulkona enemmän kuin kerran/pari vuodessa. Samalla opitaan uudenlainen ruokajuomakulttuuri. Ja nyt lama-aikana ajatelkaa millainen työllistävä vaikutus tällä olisi ylipäätään. Lukematon määrä uusia pienyrittäjiä. Vanhoilla ministeriön 'lääkkeillä' rahat ja työt ulkoistetaan ulkomaille.

Erkki Krogerus

On se merkillistä, että terveysministeriöllä on aikaa kiusata kansalaisia ja verorahoilla vielä maksamme tämän pelleilyn. Suomessa pitäisi jo lopettaa kansalaisten oikeuksien polkeminen, ei ministeriön virkamiehet tiedä mitä kansalaiset haluavat eikä me haluta lisää rajoituksia. Kohta kukaan ei maksa tänne veroja niin kuin raharikkaatkaan. Kun Suomi liittyi EU:hun luulin, että meidän holhousyhteiskunta purkautuisi, mutta ei Suomen Valtion ja Kunnat rikkovat lakeja eikä niitä voida edes pakottaa seuraamaan niitä. Miksi kansalaisen pitäisi noudattaa lakeja?

Ville Manninen

Ei toimi. Perjantaina kaupat on 21.00 asti auki. Ei siinä olis mitään järkeä lopettaa myyntiä kello 18.. koska monet ihmiset pääsevät töistä 4-6 aikaan ja hakevat vklp juomat samalla. Nyt hallitus valot päälle ja lopettakaa toi turha holhous! Eiköhän marssita eduskuntatalolle kertomaan mitä mieltä me olemme tästä. Jos menee läpi, niin ei voi muuta sanoa kun hyvää päivää!

Pekka Tykkyläinen

Kaljan myynnin kaupoissa voisi lopettaa jo perjantaina klo 17 ja pankkiautomaatit kiinni samoin viikonlopun ajaksi. Johan alkais lestinheitto taas kannattamaan oi niitä aikoja kun sai kossupullosta triplahinnan, kun möi vielä velaksi. Ja ei niin laatutietoisille asiakkaille voisi myydä sitten kotipolttoista. Näin pysyisivät viralliset tilastotkin kauniina!

Olli Ripatti

Jos moinen älyttömyys tulee voimaan niin itse ainakin tulen ostamaan sen verran enemmän nautittavaa jo perjantaina että ei varmasti lopu kesken jos sattuisikin vielä lauantaina suu napsamaan. Sittenhän ylimääräiset voi tissutella viikon aikana ennen seuraavaa perjantaita ja "täydennyspäivää". Oikeasti, millä mandaatilla joku ministeriö on suunnittelemassa näitä järjenvastaisia toimiaan?

Elias Paatos

Tee jo nyt niinkuin muutkin järkevät ihmiset. Turistimatka Suomenlahden yli ja mukaan vuoden juomat ja vähän ekstraa. Säästetyllä rahalla pääsee matkailemaan, voi käydä samalla vaikka ravintolassa ja jää vielä rahaa vaikkapa säästöönkin. Kunnollinen varasto kotona helpottaa myös cocktailien ja muiden juomien tekoa, eikä tarvi murehtia antaako kukkahattutäti armossaan juoda nyt lasillisen tai pullon olutta vai ei.

Kaarle Niinimäki

joo poistakaapas alkoholin myynti suomesta ja ihmetelkääpäs sen jälkeen alkoholin myyntiä kaduilla pimeenä,,,,, noh aletaampas sitten taas panostamaan siihen että millä alkoholin pimeät markkinat saataisiin pois ja se jos mikä on kallista. Puhumattakaan pimeän viinan terveyshaitoista, pulloihin voi joutua mitä tahansa lasolista bensiiniin. Fiksuja ideoita taas ihmisiltä. Ne jotka alkoholia todella tarvitsevat niin he myös siittä maksavat mitä tarvitsee, riippuvainen on aina riippuvainen eikä kovin helpolla muuksi muutu

Petri Suomi

Muistui mieleen yksi yritysreissu Neuvostoliittoon, kun sieltä sai tuoda väkeviä vain 0.75 litraa/naama. Oltiin bussilla liikkeellä ja erään virvoitusjuomayhtiön tunnettu edustaja oli matkassa. Mennessä meillä bussin tavaratilassa 10-15 korillista olutta. Etiketit oli vaihdettu jo linjalla. Nelosta ne oli, mutta pilsun etiketit.

Takaisin tullessa pullot oli tyhjiä ja tavaratilaan laitettin eteen kaksi koria oikeasti tyhjiä pulloja koreihin. Tulli ihmetteli niiden määrää, mutta ei ryhtynyt poiskaan ottamaan. Neukut niistä vähät välitti.
Kun tultiin Suomen puolelle piti pysähtyä ja ottaa ne piripintaan votkaa kaadetut loput olutpullot pois tavaratilasta ja tällä virvoitujuomayhtiön edustajalla oli korkituslaite mukana. Ei muuta kuin kruunukorkki päälle ja kuski ajoi kohti Helsinkiä. Jokainen sai mukaansa vähintään korillisen I-olutta kottiinviemisiksi:)

Jälkeenpäin kaverit teki saman tempun moneen kertaan, eikä sitä kukaan keskinyt. Loppuaikoina ihmettelin, kun sinetöisyihin rekkoihin lastattiin Moskovassa viinaa, konjakkia ja muita silloinkin Suomessa arvokkaita alkoholijuomia enempi kuin muuta rahtia. Niiden toveri Neuvostoliittolaiset vain laittoivat sinetit ovien lukkoihin ja kuittasi bumagat. Ihmettelin ääneen, että eikö Suomen tulli tarkista autoa perillä, mutta nämä sanoi vaan, että niille on kyydissä omat juomat.
Ei ne näistä mitään välitä.

Juan Kuvajala

Eiköhän tuo laki toteutuessaan sisällä sitten totaalin kuivuuden viikonloppuisin, ravintoloissakin - siis EI MITÄÄN VÄHITTÄISMYYNTIÄ, mikäli nuo lait tehdään yksinkertaisimman kaavan mukaan!
Suomalaisille tuo alkoholi on ollut suojelu-, rajoittamis- ja palvontakohde sitten edellisen kieltolain, joka loppui 543210 (huhtikuun viides vuonna -32 klo 10)

Petri Suomi

Ai että, trokarit hieroo käsiään. Nyt tehään tiliä, kun nuo höyrypäät ajaa maata kohti kieltolakia ja vain muutaman tunnin matkan päässä on todella halvalla sitä tarjolla mitä kysytään. Ei ne sieltä olutta eikä mietoja myyntiin tuo. Viinaa se on ja pirtua. Mitä sattuu paskaa. Sitä sitten myydään kaikille, joilla on raha kourassa. Alle 10v. pyöreepäillekin, kun siinä pitää olla jotain jännää. Kukaan pennuistakaan ole keskikaljaan kuollu, mutta itäpirtuun on ja ne kuolemat on nyt saatu hallintaan. Ne halutaan näköjään takasin.
Sekin on jo päässyt vankilasta, joka myi joka perjantai venäläistä pirtua kossupulloissa entisen mökkipaikan kirkolla. Oli sillä muutakin, mutta se ns. kossu oli halpaa. Sitä kävi pennutkin ostamassa siltä viikkorahoillaan ja sehän myi. 3 vuotta ja joka perjantai koulun suljettua ovensa. Poliisi kärräsi lapsia milloin sairaalaan, putkaan tai kotiin. Eihän ne lapset tajunneet. että puolikkaan kossu pirtua vastaa 3 x Alkon kossua.

Kari Mäensuu

Nyt alkaa jopa meikäläisellä mennä six-pack-kassin ajatuksenjuoksu sekaisin (vaikka omaan jo noin 1.5 akateemista tutkintoa) ja toimittuani eri tehtävisä noin 26 vuotta ennen sairastumista. Minä, ja kaverini toki hakisivat vaikka seuravan viikon annoksen (mitä lieneekään), joko Suomesta tai muualta (ehkä ystävyysvaltiosta?!). Rahti ystävällisessä väleissä olevista valtioista sen kun jatkuu,
kotipoltto on aina ollut suhteellisen hyvä viihdyke, ja yleti ehtymätön voimavara pienituloisille,varsinkin maaseudulla.

Jälleen kerran voi vain todeta, että jumala(t) siunatkoon maamme kansaa ylempiosaisten sunnattomalta ahneudelta...

Jukka-Pekka Kääntee

Tosi hyvä idea! Kulutusta pitää saada laskettua eikä se veroprosenttia nostamalla onnistu. Seuraavaksi tulee 2-olut vuonna 2020 ja eihän se kolmoseen tottuneille maistu mutta toivottavasti nuoret alkaa juomaan sitä ja alkoholin kulutus laskee vuoteen 2100 mennessä.

Juha Korhonen

Heh heh, ei pelkoa kakkoskaljan suosiosta. Nuoret oppivat kyllä tuntemaan paikallisen trokarin, hyvin. Ja halpa venäläinen viina maistuu! Siis siihen saakka, kunnes kuolema korjaa; pimeästi myydyn viinan laatuvaatimukset kun ovat sitä mitä ovat.

Juha Hokkanen

Eiköhän Nyt Jo pikkuhiljaa Suomen Päättäjien Pitäisi ottaa Järki käteen. Ja tehdä samallalailla Kuten muissakin EU maissa on tehty jo Aikoja sitten,
Eli ei mitään tuollaista Holhouspolitiikkaa, Vaan Alkoholi Suoraan Ruokakauppaan kuten Muissakin Maissa on ollut jo pitkään:! Ei ole mitään syytä ruveta rajoittamaan sitä,
vai meinaakohan Nykypäättäjät että ollaan Menossa Venäjän vallan alaisuuteen kun meinaavat ruveta holhoamaan ihmisiä oikein kunnolla.
muissa maissa ei ole yhtään ongelmia vaikka alkoholia saa ostaa ihan vapaasti mista kaupasta tahansa tuntuu että kun ei ole holhouksessa se niin ihmiset osaavat jopa käyttää sitä paremmin mitä Täällä Holhousvaltiossa Nimeltään SUOMI

Kari Kuuva

Kyllä tässä on meneillään pyhtaasti selvä ajojahti päivittäistavara kauppoja vastaan sillä kaikkihan sen nyt näkee päivittäen mitä ympärillä tapahtuu käydessään marketeissa.
Alkon myynti on arkipäivisin hyvin hyvin hiljaista, ei asiakkaita mailla eikä halmeilla syykin on selvä kansa ostaa kaljansa tavallisesta kaupasta.
Jos vielä viinitkin menisivät kauppojen hyllyille niin Alko ja Arkadianmäen hyysärit voisivat laittaa lapun luukulle, jossa lukee "liike suljettu kannattamattomana".

Kristo Reidolf

Hei nyt oikeesti se järki käteen ja nopeesti ! Ei tää sitä alkoholin käyttöä tai niitä pummeja ihmisten kotipihalta pois saa ! Tämä vaan lisää sitä päivällä alkoholin ostamista joka johtaa siihen että nämä eläämänsä kyllästyneet sossupummit alottaa jo siinä päiväsaikaa juomisen teidän lapsien päiväkotien edessä ! Mulla olis tohonki toimiva ratkaisu !

Risto Immonen

Sosiaali- ja terveysministeriö on täynnä ryyppäämiseen kannustavia viinamonopolien konsulentteja; eiväthän tuollaiset ehdotetut rajoitukset meille suomalaisille mitenkään riitä. Itse ehdotan, että kaikkia alkoholia sisältäviä juomia saisi ostaa ulos vain Alkosta (mukaan lukien vappusima). Ja myydä saisi vain tiistaisin ja torstaisin klo 10.15 - 13.45. Joka kuun ensimmäinen tiistai ja perjantai Alkot olisivat tietysti kiinni.

Annika Kovanen

Ei alkoholin haittoja rajoituksilla vähennetä, veikkaanpa et kulutus vaan lisääntyy tollasen lain myötä. Esim. jos ihminen menee Alkoon ostamaan III-olutta, niin helpostihan siinä tarttuu mukaan vaikka kossupullo. Ja jos alkoholia ei satu saamaan mistään niin oikein alkoholisoitunut ihminen juo vaikka käsidesiä tms. Plus monet varmaan aloittaa juomisen aiemmin... Onpa hyvä idea taas kokoomukselta.

Eeva Seppänen

viddu on meillä viisas ministeriö...sillai...eiks niillä oo muuta tekemistä...helvetti sentään. en itse juo mutta tiedän exän että jos haluaa kaljaa sitä ostetaan sitten niin paljon että juodaan kaikki kuitenkin kerralla ja sitten räyhätään ja poliiseja lakkautetaan niin kuka kerkee apuun ei kukaan...ruumihia tulee uskokaa mua. viinaralli viroon siis jatkukoon...tuodaan sitten 1000000 litraa kerralla. ei hyvä lainkaan...hulluja noi ministeriöt mihin takapajulaan ne meitä ajaa.

Laura Lehtinen

Niin paljon olisi parannettavaa tässä maassa kuten esim. Lasten hyvinvointi mut mitä tekee ministeriö, puuttuu ja miettii alkoholin myyntiä koskeviin asioihin. Eikö tuolla pitäisi miettiä ennemminkin et miten saadaan esim. Vanhainkoteihin lisää työntekijöitä jotta ihmiset saisivat kunnon hoitoa ja arvokkaan loppuelämän. En pysty ymmärtämään.

Laura Lehtinen

Niin paljon olisi parannettavaa tässä maassa kuten esim. Lasten hyvinvointi mut mitä tekee ministeriö, puuttuu ja miettii alkoholin myyntiä koskeviin asioihin. Eikö tuolla pitäisi miettiä ennemminkin et miten saadaan esim. Vanhainkoteihin lisää työntekijöitä jotta ihmiset saisivat kunnon hoitoa ja arvokkaan loppuelämän. En pysty ymmärtämään.

Christina Aleksandra

Eihän tässä hommassa ole mitään järkeä, suoraan sanottuna ärsyttää aivan valtavasti tälläinen holhoaminen mikä ei kuitenkaan muuta ongelmakäyttäjien tapoja, ja vaikeuttaa meidän työssäkäyvien aikuisten (!) ihmisten oikeutta ostaa alkoholia. Keskittykää ongelmien ehkäisyyn ja alkoholistien tukipalveluihin jos haluatte mutta tälläiset rajoitukset ei todellakaan tule poistamaan pienen ryhmän ongelmakäyttöä vaan vaikeuttaa muiden ihmisten kohtuukäyttöä ja myös saattaa aiheuttaa erilaisia lieveilmiöitä, joista tulee ongelma.. Esim. Myymälävarkauksien lisääntyminen ("pöllitään sit juomat ku ei v saa ostaa"), viinatrokarit (tiedän jo nyt tälläisiä, puhelinnumero onneksi olemassa jos tää meno menee niin naurettavaks et ei saa paria sidukkaa töiden jälkeen pe illalla koona vetää) ihmisten ramppaaminen virossa entistä useemmin ja isommat määrät juotavaa (varmasti rupean itsekin käymään), salakuljetus ja pontikka ym. pannut, mietojen huumeiden lisääntyminen nuorten keskuudessa (budia saa aina jos kaljakaupat on kiinni), ravintoloiden myynnin lasku ? (jos niiden aukioloja entisestään rajoitetaan, ja porukka tuskin jaksaa lähteä suoraan töistä baareihin, yleensä aloitellaan kotona! ja kalliit hinnat baareissa nyt jo muutenkin, ite jättäisin sit menemättä ollenkaan.)

Pasi Talvitie

Kiihkoilijat kaivakaa se pää sieltä p*rs**stä.

1. Tekemällä alkoholista varjellun salaisuuden, takaamme myös sen että se kiehtoo entistä enemmän rakasta nuorisoamme. Siitä ei ole kovin montaa vuotta kun olen itse ollut siinä iässä että mitä kielletympi asia, sitä enemmän se kiehtoo.

2. Jos alkoholin myynti lopetetaan klo 18, niin rehellinen työssäkäyvä ei saa sitä saunaoluttansa, mutta se naapurin sosiaaliturvalla elävä TYÖTÖN juoppo jolla on koko päivä aikaa käydä ostamassa sitä, saa. Onko tämä oikein?

3. Niin kauan kun on olemassa vettä, hiivaa ja sokeria on myös alkoholia. Jos veroja nostetaan ja saatavuus tehdään tarpeeksi hankalaksi tai jopa kielletään kokonaan (niin kuin jotkut tahot toivoisivat), niin se on kuin palaisimme kieltolain ja kotikeittämisen kulta-aikaan. Eikö me jo kerran opittu "holhoamisesta" jotain.

En halua puolustella alkoholia ja suvussani on sattunut ikäviä asioita kyseisen myrkyn takia mutta kehoitan ihmisiä käyttämään järkeä ja harkintakykyä tässäkin tapauksessa. Niillä joilla ei ole harkintakykyä enää jäljellä, laitettakoon pakkohoitoon.

Alkoholi on myös jossain rikoksissa toiminut lieventävänä asianhaarana, tämmöinen paapominen on ehdottamasti lopetettava. Alkoholin vaikutuksen alla tehdyistä rikkomuksista annettava TUNTUVAT sakot. Ei tule kellään siellä grillillä mieleen että "Ainahan tämän voi laittaa kännin piikkiin kun tuota nyt nyrkilläni huitaisen".

Moni täällä keskustelupalstoilla kadehtii keski- ja etelä-eurooppalaista alkoholikulttuuria. Ja on syytäkin. He osaavat käyttää alkoholia meitä fiksummin koska alkoholi (uskokaa tai älkää) kuuluu enemmän heidän jokapäiväiseen elämäänsä. Suomen tyyli taas on, että viikot ollaan selvinpäin ja sitten koittaa se viikonloppu kun "lähetään vetämään perseet". Ikäänkuin juodaan koko viikon edestä yhtenä iltana.. Ja niinkuin eräs maahanmuuttaja kummasteli: Aamulla soitellaan kavereille ja kehuskellaan kuinka hirveä krapula kullakin on..
Jotta pääsisimme samaan lopputulokseen kuin eteläisemmässä euroopassa olisi meidän päinvastoin kevennettävä hössötystä alkoholin ympärillä. Se vie sukupolven, jos toisenkin mutta pidemmällä tähtäimellä ihmiset oppisivat käyttämään alkoholia fiksummin.

Otetaan esimerkiksi kaveri, joka juo ensimmäistä kertaa alkoholia...Noh, överiksihän se menee kun ei osaa.

Ja sinä joka luit tämän, etkä halua ymmärtää vaan vetää asian henkilökohtaiseksi, niin kiitos pidä asia omana tietonasi ja käyttäydy niinkuin keskustelupalstalla kuuluu.

Hans Vuomajoki

Eikö nuo ministeriössä vois yksinkertaisesti lopetaa ryypiskelyn, ettei niiden takia tarvii holhota koko väestöä. Ensin oluen laimentamista, nyt tämä. Jos alkoholituetteita ei viikonloppuna saa niin ongelmakäyttäjät aloittaa ryypiskelyn aikaisemmin viikolla. Tavallisen kuluttajan alkoholin käyttöön tämä ei vaikuta. Harmittaa vaan kun ei voi käydä kaupassa silloin kun sattuu muutoinkin liikkumaan kaupoilla, yleensäkin juuri loppuviikolla.

Aki Terentjeff

Alkoholin myynnin rajoittaminen tarvitsee laittaa ihan uusii ulottuvuuksiin, alkoholin myynti tulee sallia Suomalaisille alkosta vain Tiistaisin ja Torstaisin klo 12-13.00 välillä, vain näin voitaisiin rajoittaa kunnolla kotimaasta ostetun alkoholin aiheuttamia tulonmenetyksiä Virolaisen viinan ystäville.

Pekka Tolvanen

Kokoomus politiikka loistaa taas..Halutaan kieltolaki ilmeisesti takaisin.. tai ei kansalle mitään huveja juokoot vettä ja tehkööt töitä 70 vuotiaiksi.Voi olla että Kataisen hörhö hallitus istuu viimmeistä kauttaan.Kaikki tärkeät asiat on jääneet hoitamatta ..velka kasvaa ja samoin työttömyys. Nyt näperrellään toisarvoisten asioiden kimpussa ja lyödään työmiestä maanrakoon kun ammattiyhdistys ja työväki tuntuu olevan päättäjien mielestä kaiken pahan alku ja juuri ..juovat vielä viinaakin joskus per..le!

Jari Koiksniemi

Mikä kokoomuspolitiikkaa? Tämä v..n holhous on SDP :n ihan ikioma painajainen. EHYT on SDP:n luomus, THL on uskontohörhöjen ja raittiuspökäleitten liitos. Alkossa istuu EHYT:in toiminnanjohtaja jauhamassa pa.. ns. päättäjille jotka on kurahousuja sanomaan ei STM:n neuvottelevalle virkamiehelle Ismo Tuomiselle, päävisiirille joka taannuttaa koko Suomen.

Kimmo Hirttiö

Hienointahan tässä nyt lienee se, ettei tuolla hallituksessa tunnu olevan minkäänlaista johdonmukaisuutta. Toisessa päässä pyritään vähentämään valtion kuluja karsimalla mm verovähennyksiä, opintotukia jne jotta päästäisiin velkaantumisesta. Toisessa päässä karsitaan puolestaan verotuloja sen merkittävimmistä lähteistä - tupakka- ja alkoholiverosta, rajoittamalla/kieltämällä niiden myynti kokonaan.
Ja kaiken muun hyvän lisäksi sitä rahaa kuitenkin löytyy työntää jonnekkin Ukrainaan ja Kreikkaan heidän kriiseihin vaikka koko oma valtio on sortumisen partaalla.

Kimmo Roininen

ja samantein kaupat vanhan malliin auki.eli lauantaina sulkeutus jo kello 14 ja aukeis seuraavan kerran maanataina kello 9.kyl ihmisille pitää saada vapaa viikonloppu,ennättää ne rahat mitä valtio ei oo kusettanut törsäämään pienemmässäkin ajassa :D

Lauri Furtato

Ajatella jos sitä viinaa saisikin mistä tahansa vaikkapa R-kioskista voisi ostaa pikkupullon konjakkia. Siinä menisi toki joku vuosi että kansa sopeutuisi mutta lopulta suhtautuminen alkoholiin muuttuisi. Osa porukasta ei edelleenkäin joisi ja joku saattaisi vaikka hamstraamisen sijaan ostaa satunnaisesti pieniä määri kun saatavuus olisi hyvä. Olisi fiksumpaa harjoittaa pitkäjänteistä politiikkaa kuin tälläistä näpräilyä jossa lasketaan että jos matti ei olisikaan tänään ostanut määrää x niin se olisi pois laskuista :D.

Sama pätee muihinkin päihteisiin kuin viinaan. Heikko saatavuus, kielletyn hedelmän maku ja korkea hinta, niin varmasti diilataan ja joillain on suuret varastot.

Pekko Vehviläinen

Onpa intohimoista kommentointia alkoholin myynnin puolesta - miksi? Alkoholi aiheuttaa Suomessa huomattavaa haittaa, sekä suoraan terveydelle että välillisesti tapaturmina, rattijuoppoutena, keskenmenoina jne. Kun keskiolut vapautettiin ruokakauppoihin, seurauksena oli merkittävä kulutuksen kasvu, ja riskikuluttajien oli entistä helpompi saada alkoholia: haitat pahenivat.

Suurin osa perusteluista 'musta tuntuu' ja 'valtio holhoaa meitä fiksuja käyttäjiä'. Kuitenkin tutkittua tietoa aiheesta on runsaasti, mm. WHO:n erittäin kattava raportti

http://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/ms...

toteaa alkoholin myynnin monopolisoinnin, myyntipaikkojen vähentämisen, myynnin rajoittamisen, ikärajan säätämisen sekä alkoholin käytön rajoittamisen ja säätelyn julkisella paikoillla olevan parhaita tapoja alkoholihaittojen vähentämiseen.

Suurin osa tuntuu olevan sitä mieltä, että valtion holhoaminen on pahasta. No mietitäänpä mitä ei holhoaminen tarkoittaa:

- poistetaan alkoholin oston ja käytön alaikäraja
- sallitaan alkoholin myynti mihin vuorokauden aikaan vaan, ja kenen tahansa toimesta
- sallitaan alkoholin käyttö missä tahansa julkisessa paikassa tai tilaisuudessa, ja kuka tahansa saa esiintyä julkisesti kuinka päihtyneenä tahansa, myös töissä
- poistetaan alkoholivero

Olisko sitten hyvä?

Hauli Bongisto

Milloinko mikään kielto tai rajoitus on toiminut? Tällä tavalla annetaan rahanlähteet ja kontrolli harmaalle taloudelle/rikollisuudelle mikä taas lisää enemmän ongelmia, puhumattakaan keräämättömistä verorahoista ja oheisrikollisuudesta.
Suomessa on kieltolakia kokeiltu, tulos; Alkoholin kulutus nousi kattoon ja ihmisiä kuoli huonosti poltettuun viinaan.
No mitenkäs huumeiden kieltolaki? Eipä taida tuokaan toimia, miljardit rahat suoraan rikolliskartelleille ja Aarnion kaltaisille poliiseille jotka mielellään jatkavat huumesotaa,sillä heille se on vain yksi iso tapa saada elanto perheellensä, myös aivan mahtava tekosyy vaatia lisää verorahoja poliisien haltuun, vaikka ongelmat olisi korjattavissa aivan muilla keinoilla ja vielä paremmin ja pitkäkantaisemmin. itse henkilökohtaisesti ohjaisin nämä rahat kansanterveyteen, haittojen vähentämiseen ja valistukseen.
Myös mikäli ihmisille annettaisiin vaihtoehtoja, etenkin vähemmän haitallisia, niin varmasti saataisiin alkoholin aiheuttamia ongelmia korjattua, tai jopa kuntouttaa rapa-alkoholisti työkuntoon antamalla hänelle vaihtoehto.. ai mikä semmoinen? No kannabis esimerkiksi.
Heroinistit suomessa ja useissa muissa maissa saavat korvaushoitona valtion kustantamana aineensa jolla vähennetään sosiaalisia ongelmia, rikollisuutta ja usein jopa kuntoutetaan ihminen työkuntoon. Miksi ihmisiltä riistetään oikeus päättää itsestään?

Kyllä, alkoholi aiheuttaa paljon sosiaalisia ongelmia ja kuolemia, mitä muutakaan voisi odottaa tuon kaltaiselta myrkyltä? Jos alkoholipolitiikkaa hoidettaisiin järkevämmin valistuksen ja kansanterveyden kannalta, eikä kieltojen avulla niin ehkä ihmiset oppisivat käyttämään alkoholia, sen sijaan nyt pitää kaksinkäsin juoda viinaa kun et vahvoja oluita saa kaupasta, saati viedä viinipulloa festarialueelle; jos ihminen jotain haluaa niin hän sen saa.
Tämän uutisen lukiessani totesin; no hienoa, köyhänä valtion tukemana saan itselleni uuden tulonlähteen; ostan viroviinaa ja alan myymään sitä iltaisin kadulla, mikseipä vaikka lapsillekin, kukapa tuota vahtisi?

En oikein ymmärrä tuota WHO:n tutkimusta, tai en siis osaa soveltaa sitä todelliseen maailmaan; luonnollisestikin alkoholin haitat vähenevät jos alkoholia ei mistään saa ja rajoitetaan sen saantia, muttakun se ei ole mahdollista, onhan sitä yritetty jo.
Ihmettelen myös sitä että esimerkiksi Hollanti, Saksa, monet muut maat joissa alkoholia saa lidlistä kello kuusi yöllä, jopa 16vuotiaana ja hintakin on viidesosa suomen hinnasta niin kummasti en ole nähnyt vastaavia sosiaalisia ongelmia mitä meillä Suomessa on. Ihmiset ovat ihmisiä, ei meitä voi määritellä "no koska me ollaan suomalaisia"- ei, kyse on siitä että minkälaisessa ympäristössä olemme joutuneet elämään, jatkuvan säännöstelyn ja kiellon alla; kapinoimme sitä vastaan siis kuluttamalla niitä asioita joita meiltä valtio haluaa kieltää. Tällä tavalla ihminen näyttää että hän on itsensä herra, mutta valitettavasti tämä tyhmistää ihmiset siihen pisteeseen saakka etteivät näe itselleen parasta, aivan kuten suomen valtiokin on tämänkaltaisessa sokaistumistilanteessa tämän asian kanssa.

Kieltoja ja rajotteita on jo kokeiltu , miten olisi taktiikan vaihto? Vai kuinka kauan me yritämme työntää neliötä ympyrän muotoiseen reikään?

Jos minä saisin päättää;mietojen alkoholien verotusta vähennettävä runsaasti(mutta hitaasti), jotta niitten juominen olisi kannattavampaa kuin sen kossupullon hakeminen virosta, sekä keskivahvojen ja vahvojen alkoholien lisääminen ruokakauppoihin.
Mutta ehdottomasti myös lievempiä vaihtoehtoja alkoholille saatava! Kannabis alkoholisteille korvaavaksi aineeksi.
Minusta tämä lause kiteyttää hyvin suomalaisen juomakulttuurin "Joisit sinäkin vaan viinaa!" tai "Eikö sulle muka viina riitä?" - Tulee tunne että tämä juontuu paljon muiden päihteiden demonisoinnista niin vastavuoroisesti ollaan sitten luultu että alkoholi olisi jotenkin parempi vaihtoehto.
Ainaskin itse henkilökohtaisesti olisin riippuvainen heroiinista kuin alkoholista; tietäisin ainaskin etten voi kuolla vieroitusoireisiin. (ottakaa ihmiset asioista selvää!)

Petteri Lahdensalo

Ainoa tapa vähentää alkoholista johtuvia haittoja on muuttaa alkoholin rakennetta niin että se ei ole enää haitallista terveydelle, joka lienee mahdotonta. Alkoholiveron nosto ei vaikuta juomiseen, köyhät hakee virosta, hyvätuloisia ei kiinnosta ja juopot tekee vaikka kiljua.

Citizen Sane

Mitäpä jos ministeriö harkitsisikin vapauttaa alkoholimarkkinat täysin Suomessa niin, että täällä myytäisiin kaikenlaisia alkoholijuomia kioskeista kauppoihin niiden aukioloaikoina ilman rajoituksia - tietysti alaikäraja poisluettuna? Mitä siitä voisi olla seurauksena?

Veikkaisin, että Suomessa kävisi yhden sukupolven aikana alkoholiasenteisiin liittyvä murros. Vanhan polven kohdalla tulisi ehkä kulutuspiikki ja kuolleisuus alkoholiin lisääntyisi jonkun aikaa. Seuraavan polven noustessa alkoholi ei enää olisikaan tabu kuten "isille" ja täälläkin voitaisiin oppia kohtuullisemmat juomatavat. Tästähän oli jo selviä merkkejä nuorison keskuudessa.

No mihinkään näin radikaaliin sosiaaliseen kokeiluun ei meidän päättäjillä varmastikaan ole halua eikä uskallusta.