Maanantai 27.5.2019

Kauppa: Jos kaljamyynti loppuu klo 18, pikkukaupat sulkevat klo 18

Luotu: 
21.8.2013 14:43
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan alkoholilain muuttaminen vaikuttaisi suoraan kauppojen aukioloon ja alan työpaikkoihin.
|

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esittämät alkoholilainmuutokset vaikuttaisivat ainakin pienten kauppojen aukioloon. Näin arvioi Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

STM esittää, että alkoholijuomien myynti lopetettaisiin sekä kaupoissa, kioskeissa ja huoltamoilla että Alkoissa perjantaisin ja lauantaisin kello 18. 

-Erittäin radikaali esitys. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että etenkin pienet kaupat menisivät aikaisemmin kiinni. Aukioloaika siis lyhenisi  ja sitä kautta työpaikat alalla vähenisivät, Luoto kommentoi Uudelle Suomelle.

Hän ei halua tässä vaiheessa lähteä arvioimaan, miten moni työpaikka olisi uhattuna.

-Kun puhuttiin keskioluen laimentamisesta, niin silloin arviomme, että se lopettaisi 1 000 kauppaa ja veisi 2 000 työpaikkaa. Nyt on vielä liian aikaista arvioida STM:n esityksen vaikutusta tarkemmin.

Luoto sanoo, että alkoholijuomat ovat merkittävä tuoteryhmä pienille kaupoille ja kioskeille. Tilastoituja lukuja myynnistä ei ole saatavilla. 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Martti Immonen

Suomessa ovat poliitikot itse säätäneetja sählänneet nämä alkolait. Koska me mennään eurooppalaiseen hintaan alkoholissa ja vaikkapa autoissa, ei koskaan tällä ajatustavalla !
Jos kerran kansasta 10 % juo sen 90 % alkoholista, miksi 90% pitää kärsiä 10 % ongelmistakin ?
Jos ihan aikuisen oikeasti Suomessa halutaan alkoholin myyntiä rajoittaa, tässä pari hyvää tapaa:
1. Kaiken alkoholin myynti lopetetaan perjantaina klo 12.00 ja sallitaan taas maanantaista torstaihin klo 12.00-16.00
-Ravintolat saavat taas aloittaa tarjoilun vasta klo 12.00 ja jokaisen alko-annoksen jälkeen pitää syödä se perinteinen "kumileipä", joka kiertää pöydästä toiseen hintaan 10 € .
-Ravintolatarjoilu päättyy joka ilta klo 22.00, ei erikoislupia
-Urheilutapahtumissa sekä festareilla yms alkoholin tarjoilu on kielletty kokonaan
-Alkoholin oston ja tarjoilun alaikäraja kaikelle alkoholille 24 v.
-Ravintolaan ei pääsee alkoholia nauttineet, kaikki puhaltavat poliisimalliseen alkometriin,jos viisari värähtää, kävelylle tunniksi tai kotiin.
2. palataan takaisin kuuluisaan viinakorttiin ja sallitaan vain 0,7 L litraa väkeviä tai 4 plo mietoa viiniä tai 3 plo vahvaa viinia tai kori olutta tai vastaavaa juomaa prosentilla 3.5%. Nämä ovat viikkoannoksia. Tunnisteleima joka ostosta.
(moni siirtyy pontikan keittoon tai kotiviiniin, ehkä jopa kiljuun, saattaapi joku sielu jopa lopettaakin, varmaa on vain se, että viinan juonti ei lopu, pimeä business takoo rahaa)
3. jatketaan nykysysteemillä ja rahat virtaa Viroon ja muihinkin maihin .
4. Mennään reilusti mukaan eurooppalaiseen tapaan, kaikkia juomia saa ostaa melkein mistä putiikista tahansa aamusta iltamyöhään .
(sitova kansanäänestys tästä ja sitten pulinat pois)
Nykyisellä sähläämisellä Suomesta tehdään naurettava maa muiden silmissä, nostetaan hintaa, lasketaan hintaa, taas nostetaan hintaa, nostetaan alvia ja nyt taas on paineita nostaa viinan hintaa --- näillä viina-asioilla ei ole mitään tekemistä , että Suomi saadaan nousuun tai kehitetään lisää työpaikkoja, niitä tarvitaan muuten n.200 000 kpl.

Markku Ollikainen

Jos Suomen työpaikat ovat kiinni viinanmyynnistä, niin Suomi on kansana todella pahassa jamassa.

Tässäkin mielessä Suomessa tarvitaan rakennemuutos. Tarvitaan henkinen rakennemuutos tilaan, jossa ei tarvita alkoholia elämän kestämiseksi. Alkoholihan on tunnetusti solumyrkky, jota käytetään turruttavan vaikutuksensa takia mielenterveyslääkkeenä.

Onnistuessaan em. rakennemuutos tarkoittaa fiksumpia kansalaisia, joiden ei tarvitse tuhlata Suomen työn tuloksia maksamalla eikä maksattamalla toisilla alkoholin käytöstä aiheutuvia erityyppisiä sosiaalikuluja/ vahingonkorvauksia.
Huumeita tarvitsemattomilla fiksuilla ihmisillä Suomen kilpailukyky kasvaa ja kestävyysvaje on menneisyyttä.

Jukka Tiitinen

Kauppojen aukioloja pidennettin pari vuotta sitten suureen ääneen puhumalla työllisyydestä. Lopputulos oli, että yhtään ainuttakaan myyjää ei palkattu lisää. Miten tämä nyt sitten muuttaisi tilannetta toiseen suuntaan? Ja pitäähän nuo muutamat kaupat ovensa auki 23 asti, vaikka oluen myynti loppuu 21.

Sauli Harju

Suomessa kuitenkin eduskunta on täynnä idiootteja koska eivät keskity koskaan niihin syihin jotka johtaa rahanmenoon vaan aina keskitytään sinne loppupäähän niinkuin tässäkin asiassa. Kannattas miettii mikä johtaa ihmisten ryyppäämiseen eikä että miten voitas tällä kertaa suututtaa kansalaisia.

Veikko Skurnik

Muistellaanpas mitä Suomen kansa teki kieltolain ollessa voimassa; pirtua salakuljetettin maahan Virosta varsin tuottoisana bisneksenä ja pontikkaa keitettiin antaumuksella. Kansan juomatottumukset kallistuivat väkeviin ja näinollen kasvaneisiin terveyshaittoihin. Uskooko STM tosiaan että alkoholin ongelmakäyttäjät käyttäisivät sitä vähemmän ongelmallisesti mikäli saatavuutta rajoitetaan? Alkoholista ja muista päihteistä riippuvaisilla kun on tapana keksiä keinot tarvitsemansa hankkimiseen, vai ajatellaanko tässä että ihmisistä tulee alkoholiongelmaisia hetken mielijohteesta lauantai-iltana klo 20:30 ostetun olutlaatikon avustuksella :)

Kyllähän tuolla mallilla on toki työllistävä vaikutus, luodaan otolliset markkinat pimeän viinan myynnille. Harmi vaan että valtio kuittaa sen bisneksen osalta viivan alle taatusti negatiivisen summan.

Pasi Moilanen

Voiko joku kertoa minulle miten minun sunnuntaina ostamani olut aiheuttaa tervesyhaittoja verrattuna siihen torstaina ostamaani ?

Ostin kerran olutmäyrän asioidessani Prismassa noin klo 20.30. Pitäisiko minun huolestua terveydestäni kun en aina muista ostaa keskiolutta 9.00 - 18.00 ?