Sunnuntai 26.5.2019

Kaatuuko Vanhanen tähän tulokseen?

Luotu: 
30.5.2009 17:10
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Faktakulma

% Paikat Äänet

Keskusta 17% Paikat 2 Äänet 256000

Kokoomus 25% Paikat 4 Äänet 378000

SD 17% Paikat 2 Äänet 253000

Vas. 9% Paikat 1 Äänet 131000

Vihreät 13% Paikat 2 Äänet 196500

RKP 6% Paikat 1 Äänet 93500

KD+Peruss. 11% Paikat 1 Äänet 172000

Taloustutkimuksen tuore mielipidemittaus ennakoi tiukkaa vääntöä eurovaalien alkavalla viimeisellä kampanjaviikolla.

Tutkimuksen mukaan sekä keskusta että SDP putoaisivat kahteen paikkaan Euroopan parlamentissa, kun taas RKP ja Vasemmistoliitto pitäisivät edustajapaikkansa.

Haastattelujen kohderyhmä on Euroopan parlamentin vaaleissa 2009 äänioikeutettu väestö Helsingin, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Vaasan ja Ahvenanmaan maakunnan vaalipiireissä.

Taloustutkimuksen mittaus osoittaa selvästi kuinka pienillä eroilla Suomen kaksi viimeistä eli 12. ja 13. meppipaikka eurovaaleissa ratkaistaan.

Viimeisissä kahdessa meppipaikassa on viiden puolueen lisäksi käytännössä kiinni yhteensä noin parikymmentä ehdokasta kokoomuksesta kristillisdemokraatteihin eli lopulliset ratkaisevat äänimääräerot voivat olla vain muutamia kymmeniä ääniä, kuten puolueiden eurovaalistrategitkin jo huokaavat.

Taloustutkimuksen mittauksen mukaan 13. paikka menisi RKP:lle, mutta vain erittäin niukalla 7500 äänen erolla siinä seuraavaksi lähimpänä kiinni olevaan eli Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien vaaliliittoon.

RKP saisi Taloustutkimuksen mukaan paikan 93500 äänellä.

KD-PerSu-vaaliliitto sai tutkimuksen mukaan ensimmäisen meppinsä yhteensä 172 000 äänellä. Vaaliliiton toista paikkaa varten suhdeluku olisi puolet siitä eli 86000 ääntä. Se tarkoittaa, että ennen eurovaalien viimeistä kampanjaviikkoa, puntit ovat käytännössä tasan vaaliliiton ja RKP:n välillä.

Vasemmistoliitto saattaa pitää meppinsä

Taloustutkimuksen tutkimukseen sisältyy myös monet arvioitsijat yllättävä tulos siitä, että Vasemmistoliitto pitäisi meppipaikkansa, vaikka sen julkkismeppi Esko Seppänen jääkin europarlamentista pois.

Tulosennakointi perustuu siihen, että Vasemmistoliitto kerää yhdeksän prosentin kannatuksella 131000 ääntä, ja sillä meppipaikka irtoaisi reilusti. Vasemmistoliiton nousukkaisiin vaaleissa kuuluu muun muassa nuori Jussi Saramo.

Taloustutkimuksen luvuissa Keskusta ja SDP putoisivat kahteen paikkaan. Tutkimus laski sekä Keskustan että SDP:n kannatukseksi eurovaaleissa 17 prosenttia

Keskustan kolmannen meppipaikan suhdeluku on 85333 ääntä, SDP:llä 84333 ääntä. Siten ne jäisivät noin 10000 ääntä RKP:n paikasta eli myös hiukan enemmän kuin KD-PerSu-vaaliliitto.

Vihreät ovat Taloustutkimuksen mittaamalla 13 prosenttia kannatuksella kiinni kahdessa meppipaikassa. Vihreiden äänimäärä mahdollistaisi toisen mepin 98500 äänen suhdeluvulla.

Myös Taloustutkimuksen ennakoi kokoomukselle neljää paikkaa 25 prosenttia kannatuksella. Neljäs paikka tulisi kokoomukselle suhdeluvulla 94265 ääntä eli hiukan ohi RKP:n.

RKP:n osalta arvio perustuu haastattelututkimukseen ja muiden puolueiden osalta Taloustutkimuksen muihin, omiin tutkimuksiin. Otanta oli 5000 henkilöä ja tutkimus tehtiin 19.5. - 26.5. välisenä aikana.

Faktakulma

% Paikat Äänet

Keskusta 17% Paikat 2 Äänet 256000

Kokoomus 25% Paikat 4 Äänet 378000

SD 17% Paikat 2 Äänet 253000

Vas. 9% Paikat 1 Äänet 131000

Vihreät 13% Paikat 2 Äänet 196500

RKP 6% Paikat 1 Äänet 93500

KD+Peruss. 11% Paikat 1 Äänet 172000

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eddie74

Haastattelujen kohderyhmä on Euroopan parlamentin vaaleissa 2009 äänioikeutettu väestö Helsingin, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Vaasan ja Ahvenanmaan maakunnan vaalipiireissä."

Vaikka luvut sinänsä miellyttävät minua, koska kolme lempi puoluettani (Kokoomus, Perussuomalaiset ja vihreät) menestyvät niiden mukaan hyvin, en oikein jaksa uskoa, että tälläisellä otoksella saadaan mitenkään luotettavaa tulosta.

John Woo

Varsinainen aprillipila! Mittaus tehty juuri ja vain RKP:n kannatusalueilla ja lahjakkaasti jätetty koko Pohjois- ja Itä-Suomi ulos. Tällä ei ole mitään arvoa. Hyvät naurut tästä sai! Kiitos!

Corvus

Muiden maakuntien osalta käytettiin toista tutkimusta. Tässä vain tarkennettiin RKP:n tukialueitten osalta. Menetelmä on ihan oikea.

Muistettakoon kuitenkin, että puolueiden kannattaa julkaista vain itsensä kannalta edullisia tuloksia. Huhut kertovat, että mielipidetutkimuksia tehdään paljon enemmän kuin julkaistaan. Tässä RKP oli saanut mieleisensä tuloksen, joten se julkaistiin.

Suomenkielinen

Haastattelujen kohderyhmä oli valittu alueilta jossa suomenruotsalaisten osuus väestöstä on suurempi kuin maassa keskimäärin. Niinpä tutkimuksen mukaan RKP.n kannatus on korkeampi kuin muissa tutkimuksissa.
Meneekö näin läpinäkyvä propaganda läpi Suomessa?
Tehkää tasapuolisuuden vuoksi tutkimus jossa haastattelu suoritetaan esim. Itä-Suomessa, tai ihan missä tahansa muualla Suomessa paitsi nyt tutkitulla alueella, ja julkaiskaa sitten sen tuloksesta yhtä iso juttu. Vai onko se vastoin kulissientakaisia ohjeita tai sopimuksia?

tapio_o_neva

Nyt Matilla on vihdoin mahdollisuus keskittyä rivikansanedustajana Sirkkaan, porekylpyihin ja uuniperunoihin. Uskon kuitenkin, että kun pääministerin pesti päättyy eikä tarvitse enää feikata, Sirkka lähtee kuin hauki kaislikosta.

Vieras

Pieni muotoinen gallup.Osallistuminen ilomielin kaikille
kirjoittajille.

Äänimäärät prosentteina kolmelta puolueelta.

Kokoomus 22.1.
Sdp 20.5
Keskusta 19.8

Katsotaan kuinka käy? Veikkaus ilman palkintoja.Vain hyvä
mieli.

Liike

Todennäköiseltä vaikuttaa, että heidän vaaliliittonsa saa vain yhden ehdokkaan läpi. Koska Soinin suosio on laskenut selvästi perussuomalaisten keskuudessa, heidän äänensä hajoavat, jolloin Sari Essayah voi olla ainoa valituksi tuleva.

Kunkin puolueen menestystä voi arvailla niinkin, että otetaan huomioon erilainen innostus euro- ja eduskuntavaaleihin eri puolueissa. Viimeksi kannatusprosentti muuttui vuoden 2003 eduskuntavaaleista vuoden 2004 eurovaaleihin noin:

Kokoomus + 5,1
Keskusta - 1,3
SDP - 3,3
Vihreät + 2,4
Vasemmistoliitto - 0,8
Kristillisdemokraatit - 1,0
RKP + 1,1
Perussuomalaiset - 1,1

Kun yhdistetään nuo muutokset toissa päivänä julkaistuihin tuoreisiin eduskuntavaalien kannatuskyselyn tuloksiin, saadaan eurovaalien kannatukset tällaisiksi:

Kokoomus 28,5 %
Keskusta 18,5 %
SDP 17,6 %
Vihreät 13,2 %
Vasemmistoliitto 6,7 %
Kristillisdemokraatit 2,8
RKP 4,5 %
Perussuomalaiset 7,5 %

Ehdokasasettelu vaikuttaa kieltämättä paljon eurovaaleissa, mutta suunnilleen tuollainen äänijakauma on todennäköinen. Kokoomus on vähän yläkantissa, mutta meni näköjään muuten lähelle ylhäällä faktakulmassa esitettyjä prosentteja. Paikkoja en nyt viitsinyt laskea laiskuuksissani.

Liike

Noilla kannatuksilla ja viimekertaisella äänestysprosentilla (41,1) paikkajako menisi:

Kokoomus 4
Keskusta 3
SDP 2
Vihreät 2
Vasemmistoliitto 1
Kristillisdemokraatit + Perussuomalaiset 1
RKP 0

13. paikka menisi juuri ja juuri Keskustalle ja seuraavat vertailuluvut olisivat suuruusjärjestyksessä: SDP, Kok, KD+PS ja Kok. Olisi siis selvää, että RKP jää ilman paikkaa.

Kun otetaan huomioon ehdokkaat, Vasemmistoliitto tuskin saa ketään läpi, eikä demareilla ole suosittuja äänestettäviä. Siksi Kokoomus voi saada jopa 5 edustajaa.

SIMO PERTTULA

Mutta toisaalla olevan oman "ovensuu" kyselyni perusteella, esitin oman arvioni!
Saattaa olla, että täällä Tampereella tieteellinen analyysini pettää siinä, että kaikki "haastattelemani" noin peräti 30 henkilöä tunsivat minut?
Hyvää Kesää Sinulle sielunveli!(Ps.Sinua on varmaan hämännyt kovin positiivinen suhtautumiseni PS:iin)

Pekka Pee

Vaalipropagandaa:

"Haastattelujen kohderyhmä on Euroopan parlamentin vaaleissa 2009 äänioikeutettu väestö Helsingin, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Vaasan ja Ahvenanmaan maakunnan vaalipiireissä."

Vihreät on todella paljon vahvempi Helsingissä, Uudelllamaalla ja Turussa, kuin muualla maassa.

Ruotsalaiset on todella paljon vahvempi Vaasassa ja Ahvenanmaalla, kuin muualla maassa.

Miksei Taloustutkimus tehnyt tutkimusta otannalla Helsinki, Lappi, Oulun lääni, Häme, Pirkanmaa, Karjala, Savo?

Voi olla että tulokset olisivat olleet täysin päinvastaiset.

Hieman järkeä tutkimukseen ja siitä uutisointiin.

Go Sampo Terho!

tapio_o_neva

On totta, että Matti Vanhanen yritti ehdottaa, että hänet olisi valittu Suomen Keskustan puheenjohtajaksi 2008-2010 asemesta 2008-2012. Se ikään kuin olisi varmistanut pääministeriyden ilman turhia välivaaleja puoluekokouksessa.

Matti Vanhanen on Suomen paras kokoomuslainen. Hän tuhoaa ylimääräisen puolueen sisältäpäin. Hän on merkittävin agent-provocateur. Toivottavasti Kokoomus myöntää hänelle kultaisen ansiomerkin.

Vieras

Suomalaiset demari EU-parlamentaarikot ovat äänestäneet vastoin Suomen etua parlamentissa muun demariporukan mukana. Se on tutkittua tietoa. Heille ei Suomi merkitse mitään, vain sosialisti-ideologia.
Heitä ei siis kenenkään kannata äänestää Suomen edun ajamisen takia.

toinen euromies

EU:n neuvosto, Euroopan komissio, Euroopan parlamentti, Euroopan sosialistipuolue PSE (ESP), Euroopan kansapuolue PPE (EPP) ja 89 prosenttia EU:n kansalaisista.

Euroopan sosialistipuolueen verkkosivulta löytyy viittaus vuonna 2006 tehtyyn eurobarometri-tutkimukseen, jonka mukaan 89 prosenttia EU:n kansalaisista pitää maatalouden ja maaseudun kehittämistä erittäin tärkeänä tavoitteena.

Oikeistopuolue CSU:ta edustava Baijerin osavaltion pääministeri viikolla 21: "Wir sind die Bauernpartei." Me olemme talonpoikaispuolue. Me tuemme maidontuottajia, jotka vaativat maidon hinnan korottamista viime talven tasolle.

Vieras

Tutkimus kattoi koko maan. Rkp-vaalipiireissä vain äskeisen eduskuntavaalikyselyn tulokset korvattiin uudella kyselyllä. Tutkimus on siis täysin relevantti. Laskutkin on laskettu oikein: koska Rkp saisi yli kolmanneksen Keskustan äänimäärästä, Rkp saisi ensimmäisen paikan ennen Keskustan kolmatta.

Rkp on siis yksi viimeisestä paikasta kilpailevista puolueista mutta niin ovat Keskusta ja Kokoomuskin - ja melkein kaikki muutkin.

Miksei Urpilainen eroa? Hänhän sai kunnallisvaalituloksen, joka oli vielä huonompi kuin se vaalitulos, jonka vuoksi Heinäluoma joutui eroamaan.

Vieras

kyllä täytyy ihmetellä että miten hallitus puolueitten eritoten kokoomuksen kannatus nousee kuin pulla taikina vaikka maassa koko ajan elintaso erot kasvaa,vero ale oli sen parempi minkä enempi tienasit, mutta ne jotka ovat työttömyys kotvauksen varassa maksavat korkeimman jälkeen veron, ja heitä on paljon.eikä hurstinkaan leipäjonot oo lyhentyneet, että toivotaan että duunareitten ja vähäosasten silmät aukeaa kuin kissan pojilla seuraavissa vaaleissa, ja eu vaaleissakin kannattaa tavallisen ihmisen äänestää sellaista joka kuulee arjen äänen.