Lauantai 20.7.2019

”Maahanmuuttajat tekevät töitä, joita kantaväestö ei tee”

Luotu: 
26.8.2013 15:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen muistuttaa, että 1970-luvulla naisten pelättiin vievän miesten työpaikat. Pelko osoittautui turhaksi.
|

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ei halua suoraan ottaa kantaa siihen, tulisiko maahanmuuttoa Suomeen lisätä. Hän nosti kuitenkin Heureka-foorumissa esiin työvoiman tarjonnan vaikutuksen työllisyyteen.

Liikanen totesi puheessaan, että aikoinaan naisten siirtymisen työelämään pelättiin tekevän miehistä työttömiä. Näin ei käynyt, vaan työllisyys parani. Liikanen totesi, että samanlaista tutkimusta on tehty myös maahanmuuttajista.

Uusi Suomi kysyi Erkki Liikaselta, pitäisikö Suomeen yrittää houkutella lisää maahanmuuttajia. Liikanen ei halunnut suoraan ottaa kantaa asiaan.

–Mutta aina ajatellaan niin, että työvoiman lisääminen johtaa työttömyyden kasvuun. Kävin esimerkkejä läpi, ja kun kun naiset tulivat työmarkkinoille, eivät kaikki miehet joutuneet työttömiksi. Tottakai joskus joku näppärä nainen korvasi jonkun vähän luovaliikkeisemmän miehen, mutta keskimäärin tarjonta loi töitä ja aktiivista toimintaa, Liikanen sanoo Uudelle Suomelle.

Liikasen mukaan myös maahanmuuton suhteen tulee katsoa, mitä tutkimukset kertovat.

–Usein maahanmuuttajat ovat tehneet sellaisia töitä, joita paikallisväestö ei ole tehnyt. Se on tosiasia, mutta ei yksin lääke, Liikanen sanoo.

–Sitä, että tarjontaa ei saisi lisätä yhtään ja se lisäisi työttömyyttä, ei historia todista.

Liikasen mukaan ”työvoiman tarjonnan kasvattaminen on se ensimmäinen suuri rakenneuudistus, jossa tarvitsee mennä eteenpäin”.

Talouden ja politiikan päättäjät pohtivat maanantaina Suomen talouden ongelmia pääministeri Jyrki Kataisen koolle kutsumassa Heureka-foorumissa Vantaalla.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Niin... kantaväestö on oppinut tekemään töitä niska limassa, toisin kuin eräät maahanmuuttajat.
No nythän se kuultiin oikein komissaarin suusta että maahanmuuttajat tekevät sitä mitä Suomalaiset eivät ;-). Jos joku väittää rasistiksi niin tervemenoa itäkeskukseen päiväsaikaan katsomaat löytyisikö kantaväestöön kuuluvia kuluttamassa liikaa aikaa.

Jari-Petri Heino

Vaikea se on suomalaisen toimia somalin tai kurdin tulkkina, mutta niissähän onkin liksat kohdillaan. Mitä tulee niihin muihin töihin, niin aivanko tosissaan Liikanen on sitä mieltä, että vitosen tuntiliksalla pitäisi painaa raksahommia?

Lasse Neponen

Tällä mm. maahanmuuttajien (lue 2. luokan kansalaiset) hyväksikäytöllä luotuun halpatyöhön voisi todeta, ettei ole ollut siivojista koskaan pulaa paperitehtaissa, kun alan sopimuksessa taataan kunnollinen palkka.
AY-liike vaatimaan 10 euron minimipalkkaa ja ettei alle 30 viikkotunnin työtä ole pakko ottaa vastaan, niin jo rupeaa työlle löytymään tekijöitä.

Vai pitäisikö sanoa, ettei "kantaväestö" halua edes rekkakuskeiksi, kun Viron EU-veljet ajaa tavaraa 400-600 €/kk (kts. http://areena.yle.fi/tv/2007705 ).

Lasse Neponen

"... Liikasen mukaan ”työvoiman tarjonnan kasvattaminen on se ensimmäinen suuri rakenneuudistus, jossa tarvitsee mennä eteenpäin”. ..."
Kun maassa on yli 500000 työtöntä, niin luulisi jo Erkinkin ymmärtävän, että ongelma on siellä kysynnän puolella. Tarvitseeko Suomalaisella olla keskiasteen koulutus varastotöihin, joihin vierastyövoimaa palkataan kielitaidottomana ?
Vai onko lopulta kyse pikemminkin työsopimuksesta ja työturvallisuudesta ym asioista ymmärtämättömien hyväksikäytöstä palkkatasolla, jolla ei tässä maassa täyty edes perustuslain kaikille takaamat ihmisoikeudet.

Viljamzon _

Eikö Erkki taaskaan Oikeen tajua. Silloin kun naiset siirtyi työelämään oli kasvukausi. Nyt ei ole kasvua eikä sitä ole näkyvissä. Se että rahdataan tänne kouluttamattomia laiskureita ei taloutta pelasta. Meillä on jo nyt riittävästi työttömiä.

Tapani Vuola

Maahanmuutto on yksi taloutta ylläpitävistä tekijöistä ja on yksi keskeinen menestystekijä yhdysvalloissa. Lisäksi hteiskunnassa täytyy olla riittävästi työntekijöitä suhteessa huollettaviin. On pidettävä huolta, että työntekeminen on helppoa ja kannattavaa.

On myös syytä huomata, että työpaikkojen määrä kasvaa talouden kasvun myötä. Eli jos useampi maahanmuuttaja työllistyy, luo se edellytykset sille, että useampi suomalainenkin työllistyy. Talous siis ei ole vakiokokoinen, vaan jaettava lisääntyy, kun työntekeminen lisääntyy.

Lasse Ryti

Olisikohan se Yhdysvaltojen maahanmuutto aika erilaista kuin Suomessa, eli helpoiten maahan pääsevät jo valmiiksi koulutetut ihmiset. Ja mitään rahaa ei anneta, omillaan on toimeen tultava, eikä löydy tulkkeja, kaiken maailman avustajia ja muita paapojia, kuten Suomessa.

Yhdysvalloissa maahanmuutto toimii, Suomessa ei. Voisiko myös Suomessa kokeilla edes vähän Yhdysvaltain tyylistä maahanmuuttoa, eli maahanmuuttajiltakin vaaditaan edes joitain omia ponnisteluja?

Kari Kuuva

Tuli tässä aamusella katseltua näitä ylen hyysäreiden uutisia jossa Irakilainen hoonosti soomea puhuva PERUSKOULUN KÄYNYT INSINÖÖRI valitteli että joutuu hakemaan töitä kuten muutkin soomelaiset.

Kun itse luin inssiksi niin ei niitä "inssin papareita" saatu peruskoulusta mutta näköjään mamuilla on omat inssitutkinnotkin nykyisin.

Vesa Wasenius

Mamut eivät edes itse odottaneet, että Suomi kustantaa heille kaiken ja viimeisen päällee. esim: Lastenvaunutkin sitä tasoa jota harva Suomalainen voi ostaa jne...He ovat myös ihmeessään, että mitään vastinetta rahalle heiltä ei edellytetä. Suomi on hyväksikäytettyjen hölmöläisten maa. Tukien vastikkeellisuus pitää aloitta heti mamuista.

Kaarle Akkanen

Kantaväestö on oppinut elämään avustuksilla, siis osa? Työttömyys- asunto- ja toimeentulotuki yhdessä on monelle riittävä ns. makoiluun ja oleskeluun? Miksi siis lähteä työhön, josta saisi saman "ansion"? Vähän jaksaa kiinnostaa, vai?

Yrjo Pennala

Vuosia ulkomailla asustellessa on tullut seurattua ja verrattua tapahtumia taman maahanmuuton osalta niin UKssa, Amerikassa kuin Suomessakin.

USA: Tyoperainen maahanmuutto on voimakasta, kuitenkin tulijalta vaaditaan aika paljon: kieli, koulutus joltain erikois alalta joka lisaa US yritysten kilpailukykya. Sitten on tietysti laiton maahanmuutto, nama ihmiset tekevat sitten ne hommat joihin Suomeen nyt halutaan "rahdata" halpatyovoimaa.

UK: Pistejarjestelma jolla karsitaan "epakelpoja" tyolaisia jotka pyrkivat sisaan EU ulkopuolelta, EU ihmiset saavat tulla ja menna miten lystaavat mika on aiheuttanut ongelmia esim rakennusteollisuuden tyopaikoille ja palkoille. Sosiaaliturvan vaarinkaytto on rajahtanyt kasiin koska kaikki ovat oikeutettuja siihen riippumatta kuinka kauan ovat taalla olleet. Loytyy maailman "valtauskon" edustajia, naisia, joilla on 10 lasta ja saavat kaikki etuudet koska ovat eronneet miehestaan, mika kaiketi on lahes mahdotonta kyssein uskonnon mukaan yms yms. Ja miehet tietysti nahdaan kotona joka paiva. Tasapuolisuuden nimissa taytyy sanoa ettei se tyonteko monia paikallisiakaan kiinnosta kun etuudet takaavat paremman elaman.

Suomi: Paattajat seuraavan pussi paassa Ruotsin ja Ranskan mallia joka on jo osoittanut toimimattomuutensa.

Jatkan mielenkiinnolla asioiden tarkkailua....

Jouko Heyno

Työväenpuolueen veteraani Erkki Liikanen: "Suomalaiset duunarit eivät suostu tekemään."

Suomalainen veteraaniduunari: "Suomalaiset työantajat eivät suostu maksamaan."

Kumpi on reaalinen ongelma? Katso Liikasen tuloja.