Tiistai 21.5.2019

Yliluutnantti haastaa Arno Kotron – ”Ruotsi törmäämässä seinään”

Luotu: 
6.9.2013 12:32
  • Kuva: Puolustusvoimat / Valtteri Hirvonen
    Kuva
    Arkistokuvassa suomalaisia varusmiehiä.
|

Pääesikunnan viestintäosaston yliluutnantti Tommi Kangasmaa vastaa Puheenvuoron blogikirjoituksessaan opettaja-kirjailija Arno Kotrolle, joka on yksi Ohi on -kampanjan keulahahmoista.

Ohi on -kampanjalla kerätään nimiä kansalaisaloitteeseen, joka tähtää asevelvollisuuden lakkauttamiseen Suomessa. Kampanjan tukijoita ovat muun muassa Aseistakieltäytyjäliitto, Sadankomitea ja Vihreä miesliike.

Yliluutnantti Kangasmaan kirjoitus vaikuttaa olevan jatkoa tiedotustaistelulle, johon Puolustusvoimat on äskettäin ryhtynyt asevelvollisuuskritiikin vuoksi.

Kangasmaa aloittaa kehumalla Kotroa älykkääksi ja teräväksi yhteiskunnalliseksi keskustelijaksi. Yliluutnantin mukaan ”asevelvollisuus on kuitenkin niin monimutkainen kokonaisuus, että sitä on vaikea kenenkään täysin hallita”.

–Kotron teesit asevelvollisuuden lakkauttamiseksi eivät kestä lähempää tarkastelua ja siksi on tarpeen ampua reikiä näihin pohdintoihin, Kangasmaa kirjoittaa.

Arno Kotro puuttuu Ohi on -kampanjan kirjoituksessaan 20:een yleistä asevelvollisuutta puolustavaan väittämään ja perustelee, miksi ne eivät ole kestäviä.

Yhden väitteen mukaan asevelvollisuus on Suomelle ainoa vaihtoehto, koska meillä on iso maa ja pieni väestö. Kotron mielestä väite ei pidä paikkaansa, koska ”nykykonflikteissa ei vallata reserviläisarmeijoilla isoja maa-alueita”.

–Sodankäynti on teknistynyt ja ammatillistunut, eikä kuviteltavissa oleviin uhkiin voi vastata puutteellisesti koulutetulla ja varustetulla massa-armeijalla, Kotro katsoo.

Yliluutnantti Kangasmaa vastaa Kotrolle muistuttamalla, että ”nykyiset puolustusvoimat on kehitetty vastaamaan nykyisiin sotilaallisiin uhkakuviin”.

–Yhteiskuntaa voidaan uhata kyberhyökkäyksellä, tuli-iskulla, painostuksella, kauppasaarrolla ja monella muulla tapaa. Sotilaallinen voimankäyttö on osa kokonaispainostusta. Yhtään kehittynyttä yhteiskuntaa ei lannisteta pelkällä kyberhyökkäyksellä tai kauppasaarrolla. Aseellinen maanpuolustus vastaa hyökkäyksen aseelliseen ulottuvuuteen, Kangasmaa kirjoittaa.

Kotro suomii lisäksi muun muassa palkka- tai ammattiarmeijaan kohdistettu kritiikkiä. Hänen mukaansa asepalveluksen vapaaehtoisuuden seuraus olisi se, että ”palvelukseen saataisiin motivoituneita ihmisiä”.

Kangasmaan mukaan väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa esimerkiksi naapurimaa Ruotsissa, joka äskettäin siirtyi ammattiarmeijaan. Ruotsin armeijan on tämän jälkeen kerrottu kärsivän rekrytointiongelmista.

–Yhteiskunnalla ei ole varaa kilpailla siviiliyhteiskunnan palkkojen kanssa eikä peruskiväärimiehen tehtävissä ja työnkuvassa ole hurraamista. Siksi hän onkin reservissä ja tuottavassa työssä oikeassa paikassa. Yhdysvalloissa asepalvelus on monasti ainoa tie sosiaaliseen nousuun ja koulutukseen. Ruotsissa näin ei ole ja siellä järjestelmä on törmäämässä todella lujaa seinään rekrytointiongelmien vuoksi, Kangasmaa kirjoittaa.

Lue koko Kangasmaan kirjoitus Puheenvuorossa. Arno Kotron kirjoitus löytyy täältä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Kotron pitäisi miettiä kumpaan hän haluaa keskittyä työkseen, opettamiseen vai kirjoittamiseen? Se intensiteetti mitä tämän tason pohdinnat vaativat, voisin kuvitella että se tehdään hänen työpaikkansa oppilaiden kustannuksella.

Ollako opettaja vai kirjailija, siinäpä vasta pulma!

Markku Lehto

Esitän, että Kotro tekee Helsingi yliopistossa lisenssiaattityön asevelvollisuudesta, sen perusteista ja sen merkityksestä Suomen maanpuolustukselle. Tähän liittyen Kotrolla on mahdollisuus siviiliopiskeljijana suorittaa Maanpuolustuskorkeakoulussa muutamia taktiikkaan, strategiaan sekä turvallisuuspolitiikkaan liittyviä kursseja.

Tämän jälkeen Kotrolla voisi olla vankempi pohja keskustella maanpuolustuksemme perusteista. Samoin esitän edelleen, että jos Kotro ei vielä ole käynyt alueellista tai valtakunnallista maanpuolustuskurssia, niin kutsuttakoon hänet jommalle kummalle.

Kun Kotro, yliopistossa sosiologiaa, filosofiaa ja psygologiaa opiskelleena, väittelee TV:ssä Maanpuolustuskorkeakoulussa dosenttina toimineen Jussi Niinistön kanssa maapuolustuksemme perusteista, tilanne näyttää tietopuolisesti lievästi sanottuna hieman epäsymmetriseltä.

Tällä ehdotuksellani en halua missään tapauksessa vaimentaa keskustelua asevelvollisuudesta ja sen merkityksestä maanpuolustuksellemme. Haluan vain, että keskustelun pohjana ovat tosia-asiat koskien mm. todellisia uhkakuviamme. Tosiasioihin perustuvaa julkistakin tietoa on saatavilla nettiaikakaudella yllin kyllin.

Rainer Salosensaari

Suomessa ei ole yleistä asevelvollisuutta, vaan valikoiva, vaikka muuta väitettäisiin.

Sotaväki ei ole mikään miesten koulu, vaikka joskus sellaista kuulee edelleen. Armeijassa ei opi muuta kuin huonoille tavoille, tämän sanon kokemuksesta. Sivarit pääsevät helpolla, aivan liian helpolla, tämän sanon kun olen vierestä työpaikalla katsellut.

Heikki Härmä

Nyky-yhteiskunnan tehokkain sota-ase on mielipiteenmuokkausväline eli media. '

Tätä miinaa meille tarjoilee paitsi perinteellinen vasemmisto, myös vihreenuttunen nörttisukupolvi, joka on saanut valmista pullamössöä paitsi mahaansa myös päähänsä.

Ja tähän miinaan on astunut moni äänestäjä.
Rehellisen veronmaksajan kustannuksella.
Hyötykäyttäjät tietävät kyllä, miten viksut pärjää.
Tollot maksavat kyllä.

Heikki Härmä

Yhteiskunnan vaikutusvaltaisimmilla paikoilla on ollut ja on ei sodan vaan Setan johtaja ylipäällikön valtaoikeuksin, Sadankomitean aktiivijäsenen touhuaminen nyt viimeksi ulkoministerin ominaisuudessa ja sivari puolustusministerinä pisteenä i:n päälle.

Poliittinen konstellaatio on siis tämä.

Matias Gerlich

Monet eurooppalaiset keskisuuret ja pienet valtiot käytännössä vapaaehtoisesti riisuivat itsensä aseista ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Ja juuri tämä pasifistinen asenne ruokki sittemmin Saksaa ja varsinkin äärimmäisen imperialistista ja aggressiivista Neuvostoliittoa käyttämään tilaisuutta hyväkseen.

Suomi oli kokoonsa nähden vähiten pasifistinen maa ja sen kansalla lienee ollut kaikkein realistisin näkemys Neuvostoliiton rikollisesta olemuksesta. Pasifismi on hieno aate ja suosittelenkin sitä kaikille suurvalloille ja niiden ihmisille. Sen sijaan pienillä mailla ei ole tuollaiseen ylellisyyteen varaa. Samoin on aika kumota myytti ammattiarmeijan ylivertaisuudesta. Jos ihmiset vähänkin kriittisemmin näkevät nämä ammattiarmeijat ja niiden olemuksen he eivät voi olla havaitsematta kuinka ne kootaan luusereista, yhteiskunnan pohjakerroksista sekä etnisistä vähemmistöistä. Tuon porukan rinnalla hyvän koulutuksen saaneet ja maanpuolustustahtoiset asevelvollisuusarmeijat laajoine reserveineen ovat aivan ylivoimaisia. Katsokaas - ammattiarmeijoiden reservit ovat aivan olemattomat. Todellisen kriisin tullessa niillä ei ole mistä pumpata esiin tarvittavat divisioonat. Lisäksi Suomessa on aikoja sitten tajuttu että eräät aselajit kuten ilmavoimat tarvitsevat myös ammattisotilaansa.

Myytti ammattiarmeijoiden "mahtavuudesta" on aika jo kumota.

Olli-Pauli Sarvaranta

Ja jälleen kerran unohdetaan keskusteluissa kokonaismaanpuolustus ja yhteiskuntamme äärimmäinen haavoittuvuus mm. sähkön jakelun suhteen. Sotilaallisen maanpuolustuksen lisäksi olisi aivan eri mittakaavassa satsattava siviilipuolustukseen ja kaupunkien pärjäämiseen kriisitilanteissa. Ei maahamme kukaan hyökkä metsien ja soiden kautta, mahdollinen hyökkäys kohdistuu strategisiin kohteisiin ja lähes suojatonta siviiliyhteiskuntaamme vastaan.

Asevelvollisuusarmeijan paras tuki ja perustelu olisi sotilaallinen liittoutuminen!

Väiski Vemmelsääri

" Yhdysvalloissa asepalvelus on monasti ainoa tie sosiaaliseen nousuun ja koulutukseen."

Niin, tykinruoaksi laittomiin sotiin ja palaamaan kotiin psyykkisesti täysin tuhottuna, PTSD:stä kärsien. En tajua tätä ruikuttamista, ne menee armeijaan ketkä haluavat, siitä voi myös kieltäytyä (orjatyötä vastaan tosin, kuten Suomessa on tapana). Myös miesten ruikuttaminen naisten vapaudesta on säälittävää, ei sinne ketään pakoteta enää nykyään.

Tehkää omat valintanne, eletään kuitenkin vuotta 2013.

Elias Paatos

Asevelvollisuus voidaan lakkauttaa heti kun on poliittinen tahto vähintään kolminkertaistaa puolustusbudjetti. Pienemmällä summalla voidaan vaikka lopettaa koko puolustusvoimat, ellei puolustusstrategia ole jatkossa tappaa hyökkääjää nauruun.

Eero Saastamoinen

Kyberhyökkäys tulee kohta suurista pankeista ja vakuutusyhtiöistä veroparatiisirahastojen suojelun takia.
Ja suuren osan säästäjien ja vakuutustenottajien omaisuuksista ja vakuutuskorvauksista tullaan mitätöimään.
Oikeastaan siis säästämisenkin ja vakuuttamisenkin päätepiste voidaan laskea matemaattisesti etukäteen, samoinkuin valtamerilaivan kaatuminen ilman ulkoista vahinkoa.
Kellumiskeskipisteen muuttuessa - ilman ulkoista syytä laiva kaatuu, samoin rahoitustalous sekä rahanarvon kellutukset kaatavat suuretkin taloudet ja rahanarvot.

Kyberhyökkäys on tavallaan alkanut Soinin jytkyn muodossa - siinä saa olla jytkyssä mitä mieltä tahansa kunhan sotkee asiat niin suppuun, ettei itsekään ymmärrä, mitä tarkoittaa. ei Soini kuitenkaan ole ainoa kyberhyökääjä, vaan suurin mestari on Alexander stubb, joka on kaikkea mieltä kaikkialla yhtäaikaa ja hänellä on myös samallainen seuraajajoukkio, kuin Soinin Timolla, jotka vaikka eivät ymmärrä, mitä Soini tai Stubb tarkoittavat puhuessaan, - niin kannattavat heitä vaikuttaakseen edistyksillisiltä ja viisailta.
Ja tällaiselta kyberhyökkäykseltä ei voi välttyä, koska itse on valinnut seurannan, jonka kautta sitoutuu alistumaan toisen esittämään tahtoon, eikä enää uskalla ryhtyä ajattelemaan omilla aivoilla.

Siis ottakaa nyt kuitenkin Niinistön ja kataisen ja Himasenkin kunniaksi isenäisesti oluet ja oluessanne oljeskelkaa oljilla kuin Jukolan veljekset.

Ja nyt totuus - Totuus 1: Sauli Niinistö onkin ollut jo kauan vanhuuseläkkeellä - ollessaan vielä eduskunnassa- ja on edelleen vanhuuseläkkeellä, kuten aikoinaan samaan tapaan Mauno Koivisto jne.

Ja Minäkin lupaan lahjoittaa 1(yhden) euron Suomen kansalle heti suurista ansioistani!