Tiistai 25.6.2019

Kokoomusnuorten 650 000 € vaarassa? – ”Räväköitä suunnitelmia”

Luotu: 
12.9.2013 17:30
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Kokoomusnuorten mielestä yksilöä pitäisi kohdella yksilönä.
|

Faktakulma

Nuorisolaki

Lain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja.

Tavoitteen toteuttamisessa lähtökohtina ovat yhteisöllisyys, yhteisvastuu, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, monikulttuurisuus ja kansainvälisyys, terveet elämäntavat sekä ympäristön ja elämän kunnioittaminen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö pohtii kokoomusnuorten valtion avustuksen jatkumista siinä vaiheessa, kun avustettavia järjestöjä seuraavan kerran valitaan. 

Ministeriön kulttuuriasiainneuvos Immo Parviainen kertoo seuranneensa keskustelua kokoomusnuorten tavoiteohjelman aloitteista.

– Ne ovat räväköitä, nämä suunnitelmat, Parviainen kommentoi.

Valtion avustukset on tarkoitettu valtakunnallisille nuorisojärjestöille, joiden toiminnan laadusta säädetään nuorisolaissa. 

Tänä keväänä opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Kokoomuksen nuorten liitolle eli kokoomusnuorille 650 000 euroa valtion avustusta. Poliiittisista nuorisojärjestöistä liitto sai toiseksi eniten avustusta keskustanuorten jälkeen.

Nuorisolain mukaan järjestön toiminnan lähtökohtina pitää olla muun muassa yhteisvastuu, yhteisöllisyys, yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja monikulttuurisuus. Kokoomuksen nuorten liiton avaukset ovat osittain päinvastaisia laissa lueteltujen arvojen kanssa.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski on yhteisvastuun sijaan korostanut moneen otteeseen, että kokoomusnuorten mukaan yksilöä on kohdeltava yksilönä. Järjestö on ehdottanut muun muassa kansanryhmää vastaan kiihottamisen poistamista rikoslaista ja nykymuotoisesta kehitysavusta luopumista. 

Uusi Suomi kertoi keväällä, että Perussuomalaisten nuorten aloitteet saattavat olla monikulttuurisuuden ja siten nuorisolain hengen vastaisia.

– Nuorisolaissa selkeästi sanotaan, että valtakunnallinen nuorisojärjestö on sellainen, joka toteuttaa nuorisolain tarkoitusta. Se koskee ihan kaikkia, Parviainen sanoo.

Parviaisen mukaan kaikki järjestöt ovat samalla linjalla, kun rahoitusta jaetaan, ja kaikkien toimintaa arvioidaan samoilla kriteereillä.

Kummankin järjestön rahoituksen jatkumiseen otetaan kantaa vasta siinä vaiheessa, kun avustushakemuksia seuraavan kerran käsitellään.

– En osaa sanoa muuta, kuin että asiaa pitää miettiä hyvin pitkään ja tarkasti. Selvityksiä ei ole tehty eikä hakemuksia tullut, asiat tulevat aikanaan pohdittaviksi, Parviainen sanoo.

Parviaisen mukaan sillä, että järjestö pudotetaan pois valtion avustusten piiristä, voi olla ”arvaamattomia vaikutuksia”.

– Suomalaisessa järjestelmässä hyvinkin radikaalit järjestöt on saatu mukaan yhteiskunnan rakentamiseen juuri sillä, että ne on otettu valtion rahoituksen piiriin. Jos joku tiputetaan ulkopuoelle, siitä voi olla tulla todella hankala tilanne, Parviainen sanoo.

Parviaisen mukaan järjestöt voisivat radikalisoitua, jos ne jätettäisiin järjestelmän ulkopuolelle.

Miksi järjestöjä vaaditaan edistämään vain laissa sopiviksi määriteltyjä arvoja?

– Näkisin, että nämä perusarvot ovat sellaisia, että niistä on vaikea tinkiä. Sivistysvaltiolle on tärkeää, että on tietyt selkeät arvot olemassa, ei niitä voi polkea. Nämä ovat kansainvälisten sopimustenkin mukaisia arvoja, Parviainen sanoo.

Parviaisen mukaan on kuitenkin totta, että lakien pitää elää ja muuttua yhteiskunnan kehityksen mukana. Parviaisen mukaan nuorisolakia on päivitetty noin kymmenen vuoden välein, viimeksi vuonna 2006.

Faktakulma

Nuorisolaki

Lain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja.

Tavoitteen toteuttamisessa lähtökohtina ovat yhteisöllisyys, yhteisvastuu, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, monikulttuurisuus ja kansainvälisyys, terveet elämäntavat sekä ympäristön ja elämän kunnioittaminen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Minkkinen

Miten avaukset olivat ristiriidassa? Vaatimalla korjauksia lakiin joka avaa ovia mielivaltaisiin tuomioihin? Vaatimalla turhien virkojen karsintaa?
Eiköhän junnukokkarit ole aivan yhtä monikulttuurisia kuin muutkin. Vaativat vain että ihmisiä kohdellaan yksilöinä ei laumana.

Jouni Minkkinen

Miten avaukset olivat ristiriidassa? Vaatimalla korjauksia lakiin joka avaa ovia mielivaltaisiin tuomioihin? Vaatimalla turhien virkojen karsintaa?
Eiköhän junnukokkarit ole aivan yhtä monikulttuurisia kuin muutkin. Vaativat vain että ihmisiä kohdellaan yksilöinä ei laumana.

Hannu Mononen

Mikä on kulttuuriasiainneuvos Immo Parviaisen puoluekanta? Poliittiset nuorisojärjestötkö siis saavat valtionapua sen mukaan, kuinka niiden linja sattuu miellyttämään kulloisiakin poliittisia virkamiehiä?

Uuden valtionuskontomme mukainen liturgia "yhteisöllisyys, yhteisvastuu, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, monikulttuurisuus ja kansainvälisyys, terveet elämäntavat sekä ympäristön ja elämän kunnioittaminen" on siis jatkossa se keppihevonen, jolla puolueiden syöttiläät pääsevät aina suosimaan omiaan. Nuo ovat kaikki tulkinnanvaraisia ja hämäriä käsitteitä, joita voi soveltaa jokaisessa asiayhteydessä yhtä mielivaltaisesti kuin "kiihotuslakia".

Jouni Minkkinen

Näkisin, että nämä perusarvot ovat sellaisia, että niistä on vaikea tinkiä. Sivistysvaltiolle on tärkeää, että on tietyt selkeät arvot olemassa, ei niitä voi polkea. Nämä ovat kansainvälisten sopimustenkin mukaisia arvoja, Parviainen sanoo.

Sivistysvaltiolle on myös tyypillistä että lait on laadittu niin ettei niitä voi mielivaltaisesti tulkita ja kohtelevat ihmisiä viiteryhmästä riippumatta tasavertaisina yksilöinä

Eeva Liisa Billhardt

Susanna Kosken toiminta mikä ilmenee tavoiteohjelmassa ei ole nuorisolain mukaista . Mikä ihmeen nuorisojärjestö se on joka rikkoo itse ihmisoikeuksia,muita kansanryhmiä vastaan voi kiihottaa tai provosoi heti Nato:oon ja kirjoittaa hienosti päälle tavoiteohjelma 2014. Ei ole aivan sama mutta menee lähelle uusnatseja.

Susanna Kosken luulisi älyävän 28 vuotiaana ettei ohjelmaa voi tuollaisessa muodossa julkaista Kokoomuksen nuorisoliiton poliittisena tavoiteohjelmana.

Pöytä on nyt puhdistettava , puheenjohtajan on kannettava vastuu nuorisolain tai ainakin sen hengen rikkomisesta ja Kosken erottava, jotta asiasta päästään. Muutoin asiaan palataan aina ja aina vaan.

Jouni Minkkinen

Mitä kansanryhmää vastaa porvarinulikat ovat muka kiihottaneet? Eikö poliittisella nuorisojärjestöllä ole muka oikeutta puolustuspoliittisiin kannanottoihin. Mitä ihmisoikeuksia he ovat rikkoneet? Kyseenalaistaneet ainoastaan lain jota voidaan käyttää väärin.

Eeva Liisa Billhardt

Jouni Mikkonen on nyt haluamassa että kaikki lait poistetaan.
Lait ovat samat sekä rumille että kauniille.
Ihmetyttää kun jopa kokoomuksen Katainen on irtisanoutunut Kosken ohjelmasta ja nyt Mikkonen ei halaua nähdä mikä vastuu Koskella on kokoomuksen nuoriso-osatojen liiton puheenjohtajana.

Ai, Mikkonen on niin liberaali että millään ei ole väliä, kaikki käy ,antaa mennä ja antaa palaa.
Kyllä Saksassakin oli kova vääntö puolustusministerinä olleen von Guttenbergin plagioinneista. Pakko oli kuitenkin reagoida ja ministerin vaikka oli parooni ja vielä kaaunis, täytyi erota, koska muuten koko systeemi kaatuu.

Jouni Minkkinen
Vastaus kommenttiin #23

Eeva Liisa voisi opetella olemaan laittamatta sanoja toisten suuhun.
Toisekseen Koskihan parhaillaan kantaa puheenjohtajan vastuutaan puolustaessaan demokraattisesti valmisteltua tavoiteohjelmaa.
Eeva Liisa ei itse kuitenkaan ole vaivautunut vastaamaan esittämiini kysymyksiin, ainoastaan ampunut puskista ja vieläpä haulikolla.

Jukka Väisänen

Kaikki harkinnanvaraisuus puoluetuissa ja taiteessa on täysin turmiollista koska se antaa taloudellisen kannustimen "virallisen linjan" noudattamiseen.

Meillä on virallisesti oikeat mielipiteet ja virallisesti hyväksyttyä taidetta. Hyi hitto vieköön.

Vasta Tuuli

Itse myöntäisin lisää tukea kokoomusnuorille. Suurin osa tälläkin palstalla kirjoittavista ei ole edes lukenut niitä kohua nostattaneita alotteita. Hyvää työtä Susanna Koski. Näitä tämän maan kaikkia parempia "pyhimyksiä" saa ja voikin välillä ravistella. Kyllä nyt ollaan loukkaantuneita ja kauhuissaan!

Seppo Paasonen

Onpahan, erityisesti medialta, hienoja väärintulkintoja tavoiteohjelman kohdista. Mielestäni ohjelma sisälsi varsin kirkasta ja raikasta ajattelua.

Itse pidän kummallisena sitä, että laki määrittää poliittiselle järjestölle sallitut arvot. Tuet pois sitten kaikilta! Vaikka tässä tapauksessa ei mielestäni k.o. arvoja ole rikotukkaan.

Ihmiset ovat sisälukutaidottomia ja muutosvastarintaisia.

Yhdyn siis kuoroon: Hyvä Susanna!

Pentti Takola

Jukka Väisänen:

"Kaikki harkinnanvaraisuus puoluetuissa ja taiteessa on täysin turmiollista koska se antaa taloudellisen kannustimen "virallisen linjan" noudattamiseen. Meillä on virallisesti oikeat mielipiteet ja virallisesti hyväksyttyä taidetta. Hyi hitto vieköön."

Voisiko asiaa paremmin sanoa.

Eeva Liisa Billhardt

Suomessa siis jaetaan eniten rahaa fasististisen puolueen nuoriso-osastoille, 650 000 euroa. Tavoiteohjelmassaan 2014 KNL tuo avoimesti esille kannattavansa rasismia eli että on fasistinen.

Emopuolueen puheenjohtaja Katainen on kyllä sanoutunut irti KNL:n Tavoiteohjelma 2014 :sta ja kutsunut KNL:n neuvotteluihin. Kokoomuksen on nyt tehtävä johtopäätöksiä, sillä ellei KNL :n Susanna Kokkoa, joka on puheenjohtajana vastuussa fasismia julistavasta ohjelmasta vaihdeta ja ohjelman kyseessä olevaa kohtaa poisteta , emopuolue Kokoomus hyväksyy rasismin ja tunnustautuu itse fasistiseksi puolueeksi.

Kaarle Akkanen

"Koko" yhteiskunta hyppii seinille, kun joku taho on rehellinen ja kertoo (muistuttaa), mitä oikeistopolitiikka oikeasti on!? Se olisi tervetullut tähän "sateenkaareen". Tulisi politiikka takaisin politiikkaan. Nykyistä "pullamössöä" on nautittu jo kyllästymiseen asti!?