Lauantai 23.2.2019

Thaipoimijat jäivät Suomeen – ”Sinne menivät köyhien ihmisten rahat”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.9.2013 16:57
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
|

Sinne menivät köyhien ihmisten kalliit lentoliput, puuskahtaa sieni- ja marjayhtiö Ber-Exin toimitusjohtaja Kari Jansa.

Ber-Exin kanssa riitautuneet thaimaalaiset marjanpoimijat ja heidän avustajansa ilmoittivat lauantaina jäävänsä Suomeen selvittämään palkka-asiaansa. Kari Jansa aikaisti perjantaina thaimaalaisryhmän paluulennot jo lauantaille, mutta nämä eivät suostuneet lähtemään.

–Minä nostan kädet pystyyn, Kari Jansa sanoo Uudelle Suomelle launtaina iltapäivällä.

–Siinä palaa lentoliput ja vastuu siirtyy [thaimaalaisia avustavalle asianajaja] Ville Hoikkalalle. Kone lähtee puolen tunnin päästä mutta nämä ihmiset ei kun hilluu siellä, Jansa jatkaa.

Ihmiskaupasta rikosilmoituksen tehneet 50 poimijaa eivät suostuneet palaamaan vielä, koska Ber-Ex heidän mukaansa yrittää painostaa heidät luopumaan saatavistaan. Poimijoiden mukaan Ber-Ex on ilmoittanut heille, että he saavat puuttuvat palkkansa vasta Suomesta poistuttuaan.

Jansa kiistää väitteen.

–Se ei pidä paikkaansa. Tili maksetaan kyllä, vaikka he jäävät Suomeen. Mutta minä en edes tiedä, missä he ovat. Miten maksetaan ihmiselle, jota ei löydy? Jansa kysyy.

Kari Jansan mukaan poimijat olivat itse maksaneet lentonsa lainarahalla. Hän harmittelee köyhien ihmisten rahojen hukkumista lentoon, joka jäi nyt käyttämättä.

Poimijoiden mukaan Jansa muutti paluulennon ajankohtaa heiltä kysymättä. Alun perin paluulennot oli varattu lokakuun alulle.

Jansan mukaan hän toimi ulkoministeriön ohjeiden mukaan aikaistaessaan lentoa, kun poimijoiden työ oli riidan vuoksi päättynyt. Päätös syntyi perjantaina nopeasti, kun sopiva määrä paikkoja löytyi Thaimaan-koneesta. Myös poliisi, joka tutkii Jansaa vastaan nostettua ihmiskauppasyytöstä, oli Jansan mukaan hyväksynyt poimijoiden lähdön.

Poimijoiden mukaan heidän Ber-Exiltä saamansa korvaus ei riitä Suomeen tulemisesta koituneen raskaan velkataakan kattamiseen. Kari Jansan mukaan kyseinen ryhmä poimijoita, toisin kuin valtaosa thaipoimijoista, ei kuitenkaan tehnyt riittävästi töitä tienatakseen urakkapalkalla riittävästi.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Lantta

Huono marjavuosi tuo ongelmat esiin, tämä on varmaan jäävuoren huippu. Moni poimija joutuu tyytymään niukkaan tiliin ja haaveet kaatuvat, mutta eivät valita. Sangen kuivaa,pientä ja raakaa oli puolukat joita keräsivät pari viikkoa sitten.

Nämä marjayrittäjät ovat joskus uuden ajan orja kauppiaita.

Kauko Aalto

Mikseivät hae turvapaikkaa? Valitus rumpineen pystyy helposti ketkuttelemaan seuraavaan satokauteen eikä tarvitse kantaa huolta mistään. Hyvällä onnella ei tarvitse enää marjoja poimia, voi ruveta järjestelemään sukua ilmaiselle syöttökaukalolle.

Tomi Salonen

Olikohan tuossa vähän muukalaisvihaa mukana - tai aika paljonkin? Eivät he voi hakea turvapaikkaa, koska suurin heistä on maanviljelijöitä kotimaassaan, perheyrittäjiä nääs. Tämä on heille "kuiva" kausi ja voit kuvitella marjanpoiminnan tuovan heille samantyylisen lisän, joka vastaa meidän tukiaisia. Tosin - he ansaitsevat sen kaiken selkänahastaan.

Ja jos olet katkera jollekin, niin metsä on vapaa poimittavaksi.

Jukka Laitinen

Muukalaisvihakortin esilleotto tässä yhteydessä kertoo miksi lakitekstiä kiihoittamisesta kansanryhmää vastaan tulisi tarkentaa. Marjanpoiminta on kovaa hommaa, mutta niin ovat maatalouteen liittyvät työtkin. Kaiken aikaan "maajussit" tekevät pitkää päivää korjatessaan satoa kerrankin hyvissä olosuhteissa. Samanlaista on marjanpoiminta, poimittava oikeaan aikaan pitkää päivää, urakkaluonteisesti. Vapaa metsä, kunhan jokamiehenoikeuksien lisäksi muistaa velvollisuudet.

Tomi Salonen
Vastaus kommenttiin #18

Suomalainen mieltää metsät herkästi omikseen ja vetää herneen nenäänsä, kun kuka tahansa ulkomaalainen tulee marjoja tai sieniä poimimaan. Siinä mielessä tässä on aivan sama mikä kansanryhmästä tähän ryhtyy, eikä laki tosiaankaan ylety kaikkiin eettissävytteisiin ilmiöihin. Miten se voisikaan?

Pitäisikö moraalista harkintaa ja arvostelukykyä sen sijaan parantaa esimerkiksi kasvatuksen avulla, jolloin moni lakikin jäisi ehkä joskus tarpeettomaksi? Muukalaisviha on syvällä tämän kädellisen luonteenomaisissa piirteissä.

10 § (13.5.2011/511)
Kiihottaminen kansanryhmää vastaan

Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Kauko Aalto

On mukava nähdä, että kommenttini synnytti ajatuksia. Katson kuitenkin tarpelliseksi esittää vastineen.
Kyllähän tekstistäni saa muukalaisvihamielyydenkin esiin etenkin jos sitä sieltä vartavasten hakee. Kommenttini ivallinen kärki kohdistui kuitenkin suomalaiseen maahanmuuttopolitiikkaan, tässä tapauksessa turvapaikkahakujärjestelmään.Tätä järjestelmää on käytetty sumeilematta väärin.Jos olisin halunnut kirjoittaa muukalaisvihamielisesti en olisi vaivutunut noin sofistikoituun tekstiin.
Jos tarkoitat, että olen katkera Thaimaalaisille,se ei pidä paikkansa. Mutta jos tarkoitat olenko katkera jollekkin vastaan myöntävästi. Olen katkera auton käyttömaksusta,ruuan ALV-verosta,viinan korkeasta hinnasta jne..kohteita löytyy.
Ps. Olen lapsesta pitäen hakenut marjat ja sienet metsästä, joten ei sekään naula vedä.No hard feelings?

Erland Salo

Mitä ihmettä joku Li haki poimijoiden asiasssa muuta kuin ilmaista julkisuutta. Siinä on nuori nainen, jota mediaväki rakastaa, vaikka hän ei tee mitään. Siis erittäin hyvä poliitikko.

Onko Li vasemmistonuorten puheenjohtaja ja jonkun kunnan kunnanvaltuutettu ja löytyykö muuta? Ja mitä hän sai aikaan poimijoiden kanssa. Ei muuta kuin itselle julksuutta.

Juhani Vinberg

Tämäkin näyttää olevan ihan poliittista peliä! Mielestäni jokamiesoikeuteen ei kuulu turistiviisumilla marjanpoiminta kaupallisessa tarkoituksessa, nämä ongelmat poistuisivat, jos vaaditaan työviisumi ja ulkomaalaisilta myös maanomistajan lupa poimintaan.

Arto Heikinaro

No, tässä nyt yritetään saattaa Jansa huonoon valoon. Jansa toimii ja on toiminut täysin viranomaisen ohjeiden mukaan.

Lainaus YLEN sivulta:
"Jansan mukaan yrityksellä oli velvollisuus aikaistaa lentoja, koska poimijat syyllistyivät viisumirikkomukseen. Jansan mukaan thaimaalaiset ovat marjanpoimintaviisumilla.

- Jos he kieltäytyvät marjanpoiminnasta, silloin meidän on aloitettava toimenpiteet poimijan kotiuttamiseksi. Tämä on ulkoministeriön ohje."

Lisäksi Jansa todeaa:
"Jansa on ihmeissään puheista, joiden mukaan poimijoille tulisi maksaa palkkaa. Hänen mukaansa poimijoille maksetaan poimituista marjakiloista. Tulo on verotonta.

- Jos maksettaisiin palkkaa, siitä menisi heti vero. Palkanmaksu kuuluu peltopuolelle, ei metsämarjapuolelle.

Jansan mukaan kiistaan joutunut ryhmä ei ole saanut poimittua marjoja. Poimijat ovat valittaneet, ettei marjoja ole. Jansa toteaa, että samaan aikaan toiset ovat kuitenkin saaneet poimittua samoilta alueilta satakin kiloa marjaa päivässä.

Hän epäilee, ettei osalla poimijoista ole ollut edes tarkoitusta tulla poimimaan marjoja vaan hakemaan jonkinlaista takuupalkkaa."

Ja minäkin olen saanut tietooni erään kiinalaisen tuttavani kautta, että nyt on tullut esiin ilmiö jossa vain hyväksykäytetään tämmöisiä matkustusjuttuja, sillä tiedetään, että suomi on niin lepsu maa, että siellä on leppoisaa valitella kohtelua ulkomaalaisena ja saa ilmaisen paluulipun ja ison kassillisen merkkivaatteita mukaan.

Eli voi saatana tätä suomen virkamiesten hyysäämispolitiikkaa, se tässä taas tulee esiin. Saatana.

Timo Harju

Heikminarolle:

Marjanpoiminta ei ole enää harrastus ja lisätulojen hankintaa, vaan siitä on tullut teollisuustyöhön rinnastettavaa toimintaa.

Marjanpoiminnan uusi teollinen rakenne ja laajuus oikeuttavat puhumaan uudesta elinkeinosta ja tätä myöten myös påalkkauksesta, kuten Ruotsissa on jo asia. Ei voli olla niin , että yrittäjäva

Jari Martikainen

"Jansan mukaan yrityksellä oli velvollisuus aikaistaa lentoja, koska poimijat syyllistyivät viisumirikkomukseen. Jansan mukaan thaimaalaiset ovat marjanpoimintaviisumilla."

Millä ihmeen "marjanpoimintaviisumilla" ? Ei sellaista ole olemassakaan. Nämä marjanpoimijat ovat täällä aivan tavallisella turistiviisumilla.

Jos Jansa on thaimaalaisilta kysymättä aikaistanut heidän paluulentojaan vastaa se aivan samaa asiaa, jos ryhmämatkan vetäjä siirtää paluulennot aikaisemmaksi ja ei ilmoita asiaa turisteille.

Se on sitten aivan toinen juttu, miksi heille on myönnetty turistiviisumit. Thaimaalaisten turistiviisumin saaminen tänne kun yleensä on ihan arpapeliä. On aika erikoista jos johonkin marjanpoimintafirmaan liittyvät turistiviisumihakemukset saavat erilaisen kohtelun kuin tavalliset hakemukset.
Onko yleensäkään ammattimainen marjojen poimiminen sellaista toimintaa johon turistiviisumi on tarkoitettu?

Timo Harju

Heikinarolle:

Marjanpoiminta ei ole enää harrastus ja lisätulojen hankintaa, vaan siitä on tullut teollisuustyöhön rinnastettavaa toimintaa.

Marjanpoiminnan uusi teollinen rakenne ja laajuus oikeuttavat puhumaan uudesta elinkeinosta ja tätä myöten myös palkkauksesta, kuten Ruotsissa on jo asia. Ei voli olla niin , että yrittäjävastuun ja riskina kantavat tänne tulevat poimijat velkarahalla..

Urho Pieski

Täysistunnon pöytäkirja PTK 81/2013 vp
Työministeri Lauri Ihalainen:
"...Kysymys on vähän vaikea työehtojen näkökulmasta tai pelisääntöjen kannalta, koska täällä ei ole työsuhdetta takana. He ovat itsenäisiä yrittäjiä, tai sellaisiksi heidät koetaan, ja silloin tavallaan nämä työaikasäädökset, vuosilomasäädökset, työsuojeluun liittyvät säädökset eivät suoraan heitä koske, eikä niihin liittyvä valvonta, kun he ovat siis itsenäisiä ammatinharjoittajia. Viisumilupakäytännön kautta he tänne tulevat. Totta kai ne tuotot ovat verovapaita, niin kuin marjanpoiminta yleensäkin, mutta kyllä tässä varmasti pulmia on...."

Eero Saastamoinen

Yhdysvalloissa pienikin muutos turistiviisumin käytöstä työn luonteiseen toimintaan johtaa välittömästi maastakarkoitukseen.
Miksei näitä Jansan turisteja ole käännytetty jo tullessa lentokentällä, koska Jansa on kutusnut heidät yrittäjiksi marjanpoimintaan eikä turisteiksi.
Ja jos Jansa todistaakin, että hän onkin ottanut heidät töihin, niin siinä tapauksessa myös pitäisi heidät heti karkoittaa.
Ja jos Jansa sanoo, että he ovat tulleet turisteiksi ja sitten ovatkin alkaneet poimia marjoja ansaitakseen, heidät Jansan olisi tullut ilmiantaa laittomasta työstä ja viaranomaisten olisi tullut karkoittaa heidät pois maasta.

Jos he eivät Jansan mukaan ollenkaan poimineet marjoja, vaan viettivät vapaata, heidän kuuluisi saada olla Suomessa viisumiensa viimeiseen voimassa olo päivämäärään.

Eli MOT: Jansa siis harrastaa laitonta ihmiskauppaa, mitä viranomaisten ei saisi katsoa läpi sormien, vaan alkaa Jansaa kohtaan oikeustoimet, sekä turvata hyväksikäytettyjen ulkolaisten tässä ollessa kyseessä - heidän ihmisoikeuksiaan ja turvata rauhaisa lain turvaama kotimaahan palaaminen asianmukaisine korvauksineen.

Vain näin oikeus toimii ja laiton ihmiskauppa ja laiton ihmisten maahantuonti lopetettaisiin.

Emme tarvitse noita Jansan "likaisia" marjoja. Pystymme poimimaan marjat itsekkin.

Ja miksi noita marjojen vientitukia yleensä tuollaiseen laittomaan marjanpoimintaan annetaankaan.

Ihmettelen myös tuota valvontaa!

Miksei tuohon työhön kelpaa suomalainen?

Siksikö, ettei tarvitsekaan maksaa mitään kunnon palkkiota, vaan käyttää valmiiksi hyväksikäytettyjen ihmisten hädänalaista tilannetta hyväkseen.

Minä uskon vahvasti, ettei kukaan pääse nousemaan Jansan koneeseen, ilman kynnysrahojen maksamista välikäsille ja sehän juuri on merkki ihmiskaupasta.

Toiminta , mikä pitäisi herättää viranomaiset valppaasti torjumaan lainrikkomista!

Kaarle Akkanen

Hyvä, että eivät lähteneet. Firma olisi tietysti halunnut, että häipyvät? Tämä episodi "haisee" ja se on selvitettävä perin juurin. Jos kotiinpalaava poimija on suuremmissa veloissa kuin lähtiessä, niin kuka "vetää" välistä ja miten se on mahdollista? Tämä ns. ketju on nyt käytävä läpi ja oikean ansion annettava niille, joille se oikeasti kuuluu!