Torstai 18.7.2019

Kauppiaan perjantai 13.: 80 000€:n uhkasakko

Luotu: 
15.9.2013 11:54
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa sähkötupakka. Suomalainen sähkötupakkatarvikkeita myyvä verkkokauppa sai 80 000 euron uhkasakon viime perjantaina.
Lahtelainen sähkötupakkaa ja sähkötupakointitarvikkeita myyvä Nikotiiniton.fi sai perjantaina 80 000 euron uhkasakon Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta, Valviralta.
 
Yhtiöllä on sekä myymälä että verkkokauppa. Uhkasakko velvoittaa Nikotiiniton.fi-verkkokauppaa poistamaan kaikki tuotteiden kuvat, nimet, hinnat ja muut tiedot verkkokaupan sivuilta sekä muun muassa Facebookista.
 
– Tässä Valvira tulkitsee verkkokaupan tupakkajälmitelmätuotteiden mainostamiseksi ja markkinoinniksi, toteaa Nikotiiniton.fi-kaupan toimitusjohtaja Christian Granlund Uudelle Suomelle.
 
– Tulihan tästä nyt kuukauden projekti.
 
Täysin yllätyksenä päätös ei Granlundille tullut, sillä sähkötupakasta on käyty laajalti julkista keskustelua ja rajanvetoa on haettu jo aiemmin Valviran kanssa. Vuosi sitten viranomainen teki sähkötupakkaa myyville suomalaiskaupoille selvityspyyntökierroksen. 
 
Uhkasakkoa Granlund pitää kovana. Yrityksen liikevaihto on hänen mukaansa tuplaantunut aina vuodessa ja Granlund uskoo sen nousevan tänä vuonna miltei 500 000 euroon. 80 000 euron sakko söisi kaiken voiton.
 
– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että verkkokauppa on lopetettava, sillä eihän sellaista verkkokauppaa voi pitää, missä ei näe, mitä ostaa ja mihin hintaan. Toinen vaihtoehto on siirtää verkkokauppa ulkomaille, esimerkiksi Viroon, hän toteaa.
 
Granlundin mukaan osa suomalaisista toimijoista on siirtänyt verkkokauppansa ulkomaille, vaikka muutama toimii hänen mukaansa edelleen Suomesta käsin.
 
– Olisikohan meitä verkkokauppoja kymmenisen kaiken kaikkiaan, joista viisi on toiminut kauemmin. Osa on jo siirtynyt ulkomaille.
 
– Helpointa tässä olisi itsekin siirtyä Viroon, hän pohtii.
 
Valviran uhkasakkopäätöksestä on mahdollista myös valittaa markkinaoikeuteen. Se merkitsisi sitä, että lopullinen rajanveto sähkötupakkatuotteiden markkinointiin verkossa haettaisiin oikeudessa.
 
Granlund myöntää, että ajatus on kutkuttava. Yksi lakimieskin on ollut häneen yhteydessä ja tarjonnut apuaan.
 
– Luulen, että myös viranomainen haluaa oikeudenkäyntiä, jotta lopullinen raja selviää.
 
– Mutta se on iso riski ja se voi tulla kalliiksi. Eikä sitä tiedä, kuinka kauan se kestäisi tai miten tuotteita voisi myydä oikeudenkäynnin ajan, Granlund pohtii ääneen.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri Furtato

Glykoli tai riippuu nesteestä. Toinen käytetty on glyseroli, joka käsittääkseni on vähemmän haitallista. Mutta haitallista on ylensyönti taikka liika juokseminenkin. Aikuisella ihmisellä tulee olla oikeus päättää mitä itselleen tekee ellei vaaranna toiminnallaan muita.

Petri Sakkinen

Helsingin Asematunnelissa oli jonkin aikaa tupakkakauppa, jossa oli tarkoitus voida kaupan automaattikoneella kääriä sätkiä. Tässäkin tapauksessa Valvira asetti 80 000 € uhkasakon, vaikka ei edes osannut sanoa, minkä lain tai määräyksen nojalla.

Jaakko Mäki

Ei tuossa tupakkakontrollissa ole enää pitkään aikaan ollut mitään tekemistä kansanterveyden kanssa..

Niinkuin pikkukersat leikkimässä aikuisia, kehitellään absurdeja sääntöjä ja perustellaan ne päättömästi järkeillen, toistellen teesejä joita ei edes oikeasti ymmärretä. Kenen käsi on marionetin persiissä?

Markku Laitinen

Kyllä Valvirassa osataan mielivaltaa käyttää, mutta yritäppäs saada heiltä neuvoja silloin kun sinulla olisi miljoonabisnes tiedossa, silloin ei yksikään viraston virkamies kykene auttamaan.

Tämän maan viranomaistoiminta on kerrassaan ala-arvoista ja säälittävän sairasta, aivan kuin näistä virastoista olisi tehty päivähoitopaikkoja joillekin vainoharhoista kärsiville mielenterveyspotilaille!

Erkki Penttinen

Matti vika on siinä että suurin osa virastoista on naisvaltaisia ja
niiden johdossa on joku vanhanpiian kääkkä joka vastustaa kaikkea mitä hän ei itse käytä.Suomessa valta on annettu naisille
ja se on vätysmiesten syytä ja se ei korjaannu enää millään joten
kärsikää näiden tanttaroidenne päätöksistä.

Matti Auer

Aivan vastaavalla tavalla Valvira lopetti Helsingissä toimivan vain laatutuotteita myyvän sähkötupakkakaupan mannerheimintiellä, ensin syynäämällä olematonta nikotiinia tarkastuksilla ja kun mitään ei löytynyt, niin käytiin nettisivujen kimppuun vastaavilla uhkasakoilla. Google oli 'erinomaisessa' yhteistyössä asiakkaitaan vastaan Suomen viranomaisten kanssa. Yrittäjä kyllästyi moiseen kohteluun ja yrittäjä lopetti sähkötupakkatuotteiden myynnin tyystin. Kortisto sai taas pari uutta 'asiakasta'.

Niko Hakuninen

Miksi sähkötupakkaa pidetään pahana? Itse en ainakaan tunne yhteen henkilöä joka aloittaa tupakoinnin näillä tuotteilla, kaikki jotka käyttävät kyseisiä tuotteita ovat ne jotka ovat lopettamassa tupakoinnin.

Jotenkin näiden virkamiesten asenne ihmetyttää, heidän palkkansa maksetaan verovaroista joten heidän pitäisi tukea/auttaa kansalaisia sääntöjen sekä lakien avulla. Nyt tuntuvat keskittyvän kiusantekoon. Voitaisiin perustaa uusi virasto kun niitä tuntuu muutenkin löytyvän joka lähtöön "Virval" (=viranomaisen valvonta). Näille antaa valtuus kumota päätökset jos perustelut eivät ole asiallisia/kohtuullisia.