Maanantai 27.5.2019

Suomi ällistytti Bruce Oreckin: Kuollut mies laiturilla – ”Se on Seppo”

Luotu: 
30.9.2013 12:08
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Suurlähettiläs Bruce Oreck ihailee suomalaisten käytännönläheistä suhtautumista elämään – ja kuolemaan.

Yhdysvaltojen Suomen-suurlähettilään Bruce Oreckin mielestä suomalaiset ovat turhan itsekriittisiä. 

– On jotenkin yllättävää, että ihmiset, joilla on kaikkein kriittisin näkemys Suomesta, ovat yleensä suomalaisia, Oreck puuskahti maanantaina toimittajatapaamisessa Helsingissä.

Ensimmäisenä suomalaiset voisivat Oreckin mielestä lakata haukkumasta Suomen talvea, vaikka se onkin kylmä, pitkä ja pimeä. 

Oreck muistutti, että vielä sata vuotta sitten talven tuloa oli Suomessa syytäkin pelätä. Hänen mielestään valittamisen sijaan Suomessa olisi syytä olla ylpeä siitä, että nyt talvesta voi kehityksen ansiosta nauttia ilman pelkoa jäätymisestä tai nälkiintymisestä.

– Talvi on Suomessa kokonaisvaltainen ja kaunis kokemus. Siihen ei liity suurempaa riskiä kuin talveen kalifornialaisella rannalla, Oreck totesi.

Vuonna 2009 Suomen suurlähettiläänä aloittanut Oreck tuntuu ainakin itse nauttineen. Hän on Suomen saunaseuran jäsen ja pyrkii käymään Lauttasaaressa saunassa ja uimassa kerran viikossa ympäri vuoden.

Oreck kertoi lähtevänsä Suomesta pian – mahdollisesti jo marraskuussa eli kesken parhaan avantokauden. Saunaan liittyy Oreckin mukaan myös yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista Suomessa. 

Viime maaliskuussa Oreck saapui jälleen kerran Lauttasaaren rantasaunalle suomalaisen ystävänsä kanssa. 

– Oli vielä lunta maassa ja pimeää, Oreck muistelee.

Tavalliseen tapaan saunan edusta oli täynnä autoja, mutta tällä kertaa parkkipaikalla oli myös ambulanssi. Saunassa oli tavanomainen tungos. 

Oreck istui saunassa suomalaisen ystävänsä kanssa, kunnes tuli aika pulahtaa Itämereen.

– Menimme ulos. Mereen johtaa pieni laituri. Ja siinä keskellä laituria, vain pari askelta rakennuksesta, on kuollut ihminen. Siis kuollut, Oreck kuvaili.

Oreck kertoo ihmisten käyneen uimassa ja palanneen takaisin väistellen välillä ruumista. Hänen mielestään vaikutti siltä kuin kukaan ei olisi huomannut tilanteessa mitään poikkeuksellista.

Lopulta ällistynyt suurlähettiläs ei malttanut pysyä hiljaa. Hän kertoo huomauttaneensa muille saunojille, että hetkinen nyt, laiturilla on kuollut mies.

Vastaus oli Oreckin mukaan se, että kyseessä on saunalla työskennellyt Seppo, joka ehkä oli hieman ylipainoinen ja sai sydänkohtauksen noustuaan kevätjäisestä vedestä. Siinä se.

Oreck kertoo olleensa hieman hämmentynyt siitä, että ihmisen kuoleminen ei herättänyt muissa saunojissa sen voimakkaampaa reaktiota.

– Minulle kerrottiin, että Seppo rakasti saunomista. Hän kuoli kauniissa paikassa tehden sitä, mitä rakasti. Hänen kuolemansa oli hyvä, hän oli kuollut ennen kuin ehti osua maahan asti, Oreck muistelee.

Oreckin mukaan Yhdysvalloissa paikka olisi tyhjennetty välittömästi ja ihmiset olisivat olleet kauhuissaan.

Oreckin mielestä tapaus kuvaa hyvin suomalaisten käytännönläheistä suhtautumista elämään, jota hän on oppinut arvostamaan neljän Suomessa vietetyn vuoden aikana.

Oreckin mukaan tarina aiheuttanee hämmennystä, kun sen kertoo esimerkiksi Washingtonissa. 

– Minulle tämä on kuitenkin suomalaisuutta tyypillisimmillään, Oreck toteaa.

 

Korjaus: Oreckin mukaan vielä sata vuotta sitten talven tuloa oli Suomessa syytäkin pelätä, ei 50 vuotta sitten, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Kieltämättä aika osuvia kuvauksia.
Käytännönläheisyyttä oli sekin, kun lähijuottolassa baaritiskin äärellä tuttu mies kaatui päälle, ja rojahti lattialle ulko-oven eteen. Ambulanssimiehistö kävi toteamassa kuolleeksi. Peite vainajan päälle, ja ruumiskuljetusta odottamaan.
Grammari soi, joskin hieman vaimennettuna, kalja virtasi, ja asiakkaat harppoivat yli mennen tullen.
Ei yksi ruumis tilaisuuksia pilaa.

Olli Juntunen

"Oreck muistutti, että vielä 50 vuotta sitten talven tuloa oli Suomessa syytäkin pelätä. Hänen mielestään valittamisen sijaan Suomessa olisi syytä olla ylpeä siitä, että nyt talvesta voi kehityksen ansiosta nauttia ilman pelkoa jäätymisestä tai nälkiintymisestä."

Mistäköhän tämä henkilö on saanut näin omituisen kuvan Suomen historiasta?

Late Virta

Eipä tosiaan tainnut enää 50 vuotta sitten SUomessa ukaan kuolla talvella kylmään. Tuskin koskaan, olemmehan asuneet täällä vuosituhasia. Ehkäpä joskus nälkävuosina, kun kylmä kesä vei sadot.

Mutta hyvin Oreck sanoo meidän itsekriittisyydestä, joka tosiaan on vähän liikaa. Olen aina ihmetellyt, miksi suomalaisten pitää itseään ja omaa maataan ruoskia niin pahasti.

Late Virta

Olihan sitä silloin tosiaankin kylmähköjä taloja, ilman keskuslämmitystä. Muistan kun vielä 70-luvullakin mummolassani, oli talvisin aamulla sisälläkin todella kylmää, kun ei lämmitystä ollut. EI sentään pakkasen puolella, mutta varmaankin jossain 10-15 asteen välillä. Mummu sitten aina noin klo 5 aamulla nousi lämmittämään keittiön uunilla taloa lämpimäksi. Sitten pikkuhiljaa jo pystyi tulemaan lämpimien vällyjen alta ulos.

Sepetius Kangas

Aivan niin. Kyllä vielä 50 vuotta takaisinkin kylmiä öitä tavisin oli. Ei lainkaa ollut ihmeellistä se, että keittiössä lattialla olevassa vesiämpärissä aamulla oli jääriite päällä. Eli lämpö oli reilusti pudonnut yön aikana alle nollan. Siitä sitten tuli hellaan ja tupa lämpiämään. ja myös ruuankanssa oli vaikeuksia. Usein lehmä oli ummessa talvella kun sillekkään ei heinää riittänyt ja myös kauran jauhot oli lopussa. Oljilla jatkettiin heinää. Ja leppäkerpoja tehtiin talveksi. Mistä lehmä ei tykännyt mutta mlammas sentään niitä söi. Jamyö senkin tähden että lehmä haluttiin poikivan vasta kun keväällä jolloin olisi uuttta ruohoa. No sekään ei läheskään aina onnistunut. Sodan jälkeen maaseudulla oli kyllä todella tiukkaa. Muista vielä hyvin kansakoulua käyvät lapset joille ei tahtonut löytä sellaisia vaatteita joissa olisi tarjennut pakkasellasella. Kunta lahjoitti kaikista köyhimmille muutamia numeroita suuret monot muutaman vuoden välein. niissä sitten kuljettiin jopa myös kesät kun muita kenkiä ei ollut. Koulussa ei ollut kouluruokailua. Vaan villasukan sisällä olevalla maitopullolla ja voileivällä piti selvitä koulupäivä

Eero Iloniemi

Itse asiassa paleltumiskuolemat ovat Suomessa lähes kolminkertaistuneet 1960-luvulta. Tuolloin noin 25-30 paleltui kuoliaaksi vuodessa, nyt noin 75.
Joten kyyti on nyt kylmempää kuin ennen. Johtuu varmaan ilmaston lämpenemisestä.

Heikki Karjalainen

Mielestäni USA:n suurlähettiläs Oreck on ollut erinomainen persoona suurlähettiläiden joukossa, positiivinen amerikkalaiseen tapaan, keskusteleva ja näkyvä. Missä ovat nykyään muut ? Toivon hänelle menestystä uusissa tehtävissään- mutta jotenkin jään kaipaamaan häntä.

Jukka A Kilpiö

Oikeassa on. Suomi on ihmeellisen MNMMA* maa. En ymmärrä miksi lehdistö vielä oikein ruokkii tuota käsitettä. Välillä oikein vituttaa moinen.
Joskus huvittanut kavereita ja pohtinut mitä esim Tanskalaiset tai Saksalaiset ajattelisivat, jos joku Suomalainen arvostelisi niitä. pah, eivät korvaansa lotkauttaisi mokomalle moukalle. Täällä sen sijaan perustetaan jotain stubeloisen brandityöryhmiä ja ties mitä, jos vähänkin joku avaa suunsa meistä epäilevästi, naurattaa.

* Mitä Ne Muut Meistä Ajattelee

Matti Kivinen

Bruce Orec is the best Finland ambassador when he now is leaving Finland. First time we met naked in SAUNA I asked him to help us telling the right stories of finnish sauna. We are really proud of everything he has done. I´m sure he´ll continue this fascination all his life. We hope to meet you often in Sauna.
Members at Suomen Saunaseura
Matti Kivinen