Torstai 19.10.2017

Törkeä pahoinpitely vai ei? ”Poikani ympärileikattiin salaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.10.2013 16:19
Päivitetty: 
2.10.2013 10:14
|

Poikavauvan ympärileikanneelle lääkärille vaaditaan yli vuoden ehdotonta vankeutta törkeästä pahoinpitelystä. Koska Suomessa ei ole poikien ympärileikkausta koskevaa lainsäädäntöä, kysymys on ristiriitainen.

Asiaa käsitellään marraskuun alussa hovioikeudessa. Helsingin käräjäoikeus päätti vapauttaa lääkärin, mutta lapsen isä sai tuomion maaliskuussa 2012.

–Suomen laki lähtee siitä, että kenellekään ei saa tehdä ruumiillista väkivaltaa, kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski sanoo Uudelle Suomelle.

Syyttäjä vetoaa myös vuonna 2010 voimaan astuneeseen biolääketieteen direktiiviin, joka kieltää terveen kudoksen leikkaamisen henkilöltä, joka ei voi antaa suostumustaan toimenpiteeseen. Poikien ympärileikkauksessa poistetaan esinahkaa.

Ympärileikatun lapsen äiti kertoo, että leikkaus tehtiin neljän kuukauden ikäiselle vauvalle ilman hänen lupaansa vuonna 2009.

–Palasin kotiin ja näin kuivuneet froteelakanat, ja tajuan, että jotain on tapahtunut. Otin yhteyttä hätäkeskukseen, hän kertoo Uudelle Suomelle.
 
–Poikani ympärileikattiin salaa, hän toteaa.

Leikkaus suoritettiin perheen kotona, olohuoneen pöydällä.

Lapsen äiti kertoo tehneensä miehelleen selväksi jo lapsen synnyttyä, että ei aio koskaan antaa suostumusta ympärileikkaamiseen. Lapsen isä on kristitty ja kotoisin Nigeriasta, missä poikien ympärileikkaus on yleinen maan tapa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi perheen isän pahoinpitelystä sakkoihin. Hän oli pitänyt lasta kiinni leikkauksen aikana. Lääkäri vapautettiin syytteistä.

Käräjäoikeuden mukaan lapsen ympärileikkaamiselle ei ollut lääketieteellistä syytä. Käräjäoikeus linjasi, että suomalaisen lääkärin tekemä toimenpide tehtiin lääketieteellisesti oikein ja asianmukaista kivunlievitystä käyttäen. Lääkäri kertoi lapsen isän vakuuttaneen hänelle, että ympärileikkaus oli sovittu lapsen äidin kanssa.

Lapsen isä kertoi käräjäoikeudelle, että ympärileikkaus oli hänelle tärkeää uskonnollisista ja kulttuurisista syistä.

Molemmat syytetyt kiistivät syyllistyneensä pahoinpitelyyn.

Nyt kihlakunnansyyttäjä vaatii hovioikeudelta molemmille tuomiota törkeästä pahoinpitelystä. Lääkärille vaaditaan vähintään vuoden ja kahden kuukauden pituista ehdotonta vankeusrangaistusta. Ympärileikatun lapsen isälle syyttäjä vaatii vähintään  vuoden ja kahdeksan kuukauden pituista ehdotonta vankeusrangaistusta.

–Lastensuojelulain mukaan tuon ikäiselle lapselle (4 kuukautta) tehtävään kirurgiseen toimenpiteeseen pitää olla molempien vanhempien suostumus, Velitski sanoo.

Onko poikien ympärileikkaus Suomessa sallittua?

–Korkeimman oikeuden ratkaisu lähtee siitä, että se on sallittua, jos se on lääketieteellisesti oikein tehty, käytetty puudutusta ja tehty tarpeeksi hygieenisissä olosuhteissa, Velitski vastaa.

Viimeisin korkeimman oikeuden ratkaisu on vuodelta 2008, jonka jälkeen on astunut voimaan biolääketieteen direktiivi vuonna 2010.

–Direktiivin mukaan tervettä kudosta ei saa leikata ja tässähän leikataan tervettä kudosta, Velitski sanoo.

Jos leikataan tervettä kudosta ja aiheutetaan pysyvä ruumiinvamma, kyse on Velitskin mukaan pahoinpitelystä. Hänen mukaansa Suomen lainsäädäntö on tällä hetkellä puutteellinen.

–Nyt lainsäädäntöä ollaan korjaamassa niin, että saadaan pykälä tähän eli ympärileikkaus joko sallitaan tai ei sallita. Ja jos sallitaan, millä edellytyksillä ja kenen tekemänä. Vai kielletäänkö se kokonaan? Velitski sanoo.

Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Päivi Mattila ja projektipäällikkö Lisa Grans vaativat elokuussa viranomaisia kiireellisesti selvittämään poikien ympärileikkauksen oikeudellista tilannetta Suomessa.
 
–Suomen laki ei kuitenkaan ota yksiselitteisesti kantaa poikien ympärileikkaukseen. Lakia voidaan tulkita  ja tulkitaankin ristiriitaisesti, Mattila ja Grans kirjottavat Helsingin Sanomien mielipideosastolle.

Uusi Suomi tavoitti syytetyn lääkärin, mutta hän ei halua kommentoida asiaa tässä vaiheessa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kauko Aalto

Hieno asia,että asiaan on puututtu mutta tämä on vain potkimista tutkainta vastaan.Ympärileikkaukset tullaan hyväksymään vieläpä yhteiskunnan kustannuksella. Taannoin nousi esille keskustelu ympärileikkauksien kieltämisestä.muslimit antoivat ymmärtää etteivät he tule noudattamaan lakia.

Mikko Harlin

Jos lakia ei noudateta niin seurauksenahan on oikeudenkäynti ja tuomio törkeästä pahoinpitelystä. Mielenkiinnolla odotan tuomiota. Toivottavasti molemmat tuomitaan valtionsyyttäjän toiveen mukaisesti. Surullista että lapsia silvotaan ilman mitään lääketieteellistä perustetta.

Antti Numminen

Eipä juuri liiku tissitkään kun on pakattu niin piukkaan silikonia. Se, että jenkit tekevät jotain ei mielestäni oikeuta muita tekemään samoin. Sitä paitsi esinahkojen silpomisen yleisyys jenkeissä perustuu juutalaisten (joiden uskontoon ympärileikkaus kiinteästi kuuluu) suureen osuuteen kansasta sekä jenkkien kaksinaismorlismista; ympärileikkauksella on pyritty vähentämään poikalasten masturbointia. Pieni ajatusleikki: onko tällä yhteyttä jonkkipornon runsauteen? Tunnottomalla nupilla kun ejakulaatiota voi pitkittää juuri niin pikään kuin haluaa.

Mauno Strandén

Suomen "itsevaltiailta" menee tuonkin asian käsittelyyn kymmeniä vuosia? Vain Kreikka avustusten päättämiseen ei menee aikaa, lyhyimmillään muutamassa tunnissa!
Kyllä leikattavan pitäisi saada itse päättää yli 18v mitä tehdään, leikataanko vai ei!

Lasse Sinda

Todellakin silpomista. Ja sairaintahan koko hommassa on vielä että joku toinen päättää siitä ´kenen pallit leikataan´, tyyliin ´tämä on vaan parhaaksesi jonka vanhempana ymmärrät´..taikka sitten et.. kun ET VOI asialle itse enää mitään tehdä!! Sick!! Shame!! Itse rinnastan tuon pervon tavan samaan kuin että jos silmäluomet leikattaisiin.. että olisi´hygienisempää´. Come on. Jos ihmiset ovat pimeinä aikoina noissa uskomuksissa eläneet olisi aika vähintäänkin länteen hamuavien korjattava kieroutuneet käsityksensä ja kunnioitettava jokaisen OMAA vapaata tahtoa. Myöskin jos ´uskonto´rupeaa puuttumaan yksilön pesusääntöihin kyseenalaistaisin koko ´helvetin uskonnon´ ja kaikki muutkin sen ´opit´ jotka epäilemättä ovat yhtä barbaarisia, väkivaltaisia ja sivistymättömiä.

Jorma Kyllikki

Erikoisia kommentteja täällä, ettei poikien sukupuolielinten silvonta ole verrattavissa tyttöjen sukupuolielinten silpomisiin. Puhdasta miesvihaa, jos totta puhutaan. Ai niin, koska se kuuluu jonkun uskonnon rituaaleihin, ja omaa vielä terveydellisiä hyötyjä niin mikäs siinä. Sehän se asian ratkaisee? Eiköhän ole jokaisen oma asia sitten täysi-ikäisenä Suomessakin päättää, jos haluaa silpoa kehonsa.

Tässä vielä lisää terveysvinkkejä kehomodaajille täällä:
http://edition.cnn.com/2013/04/07/health/new-york-neonatal-herpes/