Maanantai 20.5.2019

Heidi Hautala eroaa

Luotu: 
11.10.2013 12:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ministeri Heidi Hautala (vihr.) ilmoitti tänään eroavansa tehtävistään. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö osallistui Hautalan järjestämään tiedotustilanteeseen.
|

Ministeri Heidi Hautala (vihr.) eroaa tehtävästään Greenpeace-kohun vuoksi. Hautala ilmoitti asiasta hetki sitten tiedotustilaisuudessa.

Hautala kertoi tiedotustilaisuudessaan kokevansa, että hänen olisi hyvin hankala jatkaa tehtävässään kohun jälkeen.

–Näen parhaaksi ratkaisuksi, että eroan, Hautala sanoi.

–Kannan vastuun. Helppoa tämä ei ole.

Hautala korosti, että hänen mielestään omistajaohjauksen toiminta Arctia Shippingin tapauksessa oli oikeaa ja rikosilmoituksen tekemättä jättäminen oli yhtiön etu. Hautalan mukaan omistajaohjauksen linja ”olisi ollut aivan sama” riippumatta siitä, mikä järjestö oli kyseessä.

–Omistajaohjauksen yhteydenotolla ei mitenkään rikottu vallan kolmijakoa, Hautala sanoi.

–Kyse ei ollut siitä, että olisin halunnut suojella Greenpeacea, Hautala sanoi.

Ministeri myönsi kuitenkin ”muistaneensa” tapahtumien järjestyksen väärin. Hautala totesi aiemmin, että Arctia Shippingiin otti ensin yhtettä omistajaohjauksen virkamiesjohto. Tiedotustilaisuudessaan hän antoi ymmärtää, että hän olikin ensin itse yhteydessä yhtiöön.

–On hyvin vaikea muistaa yksityiskohtaisesti tapahtumankulkua, Hautala totesi puolitoista vuotta sitten tapahtuneesta ohjauksesta.

–Keskustelin [tuolloin] avustajieni kanssa ja päädyin siihen, että rikosilmoituksen lykkääminen on järkevää. Avustajat olivat yhteydessä yhtiöön.

Hautalan mukaan hän ymmärsi tapauksen dokumentaation nähtyään, että ei voida sanoa, ettei Arctia Shipping olisi saanut omistajaohjausta ministeriltä.

Tiedotustilaisuudessa puhuneen Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan päivä on hyvin raskas.

–Tuen Heidiä hänen päätöksessään, että hänen toimintakykynsä ministerinä on heikentynyt, Niinistö sanoi.

Valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta vastaava ministeri Hautala joutui mediamyrskyn keskipisteeseen Iltalehden kerrottua, että hän oli puuttunut valtionyhtiö Arctia Shippingin aikeisiin tehdä rikosilmoitus ympäristöjärjestö Greenpeacesta.

Hautala myönsi tuoreeltaan keskustelleensa Arctia Shippingin johdon kanssa asiasta, mutta ilmoitti myöhemmin, että keskustelut kävi valtionohjausosaston virkamiesjohtaja Pekka Timonen.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Olli-Pauli Sarvaranta

Heidi Hautala teki suoraselkäisen ratkaisun. Sitä ei voi sanoa niiden lähinnä vanhempien miesten puheenvuoroista, jotka kohta täyttävät tämänkin ketjun. Herrojen, jotka eivät itse ole koskaan saaneet mitään merkittävää aikaan. En ole itse koskaan äänestänyt vihreitä, mutta nostan Heidille hattua.

Matti Kuusik

"En ole itse koskaan äänestänyt vihreitä, mutta nostan Heidille hattua."
Onko se kukkahattu, jota nostat?:)

En ole minäkään koskaan äänestänyt punavihreitä, enkä äänestä mutta kyllä poliittisella suhmuroinnilla joku raja pitää olla joten kelpaa se tämäkin. Vielä kun hallitus kaatuisi...

Olli-Pauli Sarvaranta

Valitan, se on insinöörieverstin ja viranomaisen monessa taistossa kolhiintunut kypärä :-) .

Hautalaa syytetään mm. siitä, että hän antoi ensin väärää tietoa. Kuinkahan moni meistä olisi Atlantin toisella puolella väsyneenä kesken tiiviiden neuvottelujen muistanut tarkaan puolitoistavuotta sitten taphtuneen mitätöttömän välikohtauksen tiimoilta käydyt puhelut, etenkin jos joku tenttaa niitä puhelimessa. Olen itse matkustanut paljon ja myös neuvotellut paljon. Väsyneenä unohtuu paljon muutakin. No, oli miten oli, Heidi otti vastuun ja nyt on aika etsiä seuraava "uhri". Vaaleihin on vielä aikaa!

Grayling Dainty
Vastaus kommenttiin #10

Ongelma näillä nykyisillä johtajilla ja ministereillä on, että aina pitää olla selittämässä, vaikka ei tiedä mistään mitään. Aivan varmasti tuollaisen tapauksen muistaa ja jos ei muista, ei pidä antaa mitään lausuntoakaan, vaan sanoa palaavansa asiaan, kun on papereistaan asian tarkastanut.

Maailma on muuttunut ja kabinettikokouksistakaan ei voi enää valehdella, kun joku syväkurkku vuotaa tiedon joka tapauksessa medialle. Nykyään on joko oltava tiedottamatta tai sitten vaan kertoa totuus ja turvauduttava vahingonhallintaan. Eikä Heidi ottanut mitään vastuuta, vaan erosi pestistä, jota ei selkeästi pystynyt hoitamaan. En ainakaan itse ole mistään lukenut, että Heidi olisi luvanut jotenkin korjata aiheuttamansa vahingon.

Jukka A Kilpiö

Johan on katkeran pojan kirjoitus. Voi, ei kyllä säälitä sun pillitys yhtään.
Ero ei sitten riitä. Nyt pitää lisäksi valtioyhtiöiden ohjaus siirtää jollekin muulle puolueelle. Nythän se on maanpettureiden (siis puolueen, joka haluaa ajaa alas kaiken yritystoiminnan täällä) hoidossa. Käsittämätöntä.

Vesa-Pekka Sainio

Täytyy sanoa että melkoinen ylläri tämä eroilmoitus. Tässä kun on tullut jo totuttua siihen että vaikka näitä poliittisia kohuja tulee hallituksen piiristä epäsäännöllisen säännöllisesti, niin hyvin harvoin esim. ministerin paikalta vetäydytään oma-aloitteisesti.

Lasse Liemi

Täh! Mistä olet päätellyt että Hautala erosi vapaaehtoisesti ?
Uskoisin, että hänellä meni luottamus pääministerin silmissä ja siksi joutui eroamaan. Kyllä vihreät olisi kompanneet Hautalaa, vaan kuinka moni äänestää vihreitä jatkossa?
En anna kyllä mitään sympatiapisteitä eroamisesta, koska valehteli ja pelasi kulissien takana.

Mark Andersson

Jos se muuttuu siihen suuntaan kuin Ruotsissa, että kun ministerin kengänkorko katkeaa, media koulukiusaa hänet eroamaan.

Media sai tässä sulan hattuunsa, koska ero tapahtui lähes pelkästään sen tolkuttoman kohkaamisen vuoksi. Ja ministerin saaminen eroamaanhan on monelle toimittajalle missin kellistämiseen verrattava elämän huipentuma.

PS. enkä ole edes vihreä, päin vastoin

Kaarlo Makkonen

No tulihan se sieltä "muisti väärin". Puheet on puhuttu, pulinat pois. Oikeastaan jo se mitä pääministeri sanoi antoi aiheen ymmärtää mitä vihreät joutuvat tekemään. Pienemmästäkin on ministeri sanoutunut irti tehtävästään.

Matti Hemmi

Kun Koijärven kasvatit ovat ajan saatossa muuttuneet yhden totuuden puolueeksi, välittämättä enää siitä totuudestakaan, ei homma enää länsimaisessa porvarillisessa keskusta voittoisessa valtakunnassa toimi.
Ideologiakin kun pohjautuu Stasilta roudattuun länsimaisen elämän kiusaamiseen kaikella mahdollisella tavalla.
Hautala teki omat johtopäätöksensä kun tämä Ville Niinistön mesoama toinen vaihtoehto ei enää riittänyt kuin omille punavihreille sekä ao. GP'lle.

Ilari Kiema

Ovatko arvon kommentoijat ja kultakalat todellakin jo unohtaneet ajankohtaisen Greenpeace-jutun ja sen seikan, että tänään perjantaina Arctic Sunrisen miehistö, mukaan lukien suomalainen Sini, on ollut jo 12 vuorokautta väärin perustein vangittuna Venäjällä?

Ihmiset nähtävästi unohtavat sen oikean Greenpeace-jutun kun lyödään päälle toinen samanniminen, triviaali tapaus. Venäläiset taas voivat tahoillaan sotkea asiaa niin päin, että Hautala olisikin joutunut eroamaan sen ajankohtaisen Greenpeace-jutun takia arvosteltuaan Venäjän merirosvoussyytteitä – ja mistä sen tietää, ettei näin oikeasti olisikin. Maa venäläistyy.

Matti Kuusik

En ole unohtanut, mutta onko sitä pakko astua oligarkkien varpaille, siinä maassa kun Sananvapaus ja mielenosoittaminen ei ole koskaan paljon painanut.
Nehän listi tsetseenejakin kuin kärpäsiä, että mitä ihmettä odotat tässä tapahtuvaksi etteivät saa vähintään pari vuotta kuritushuonetta niinkuin Hodorkovski sai öljy-yhtiön omistamisesta ja Kremlin isäntien omistaman Gazpromin kanssa kisailusta.

Öljynporaus on likaista puuhaa niin kuin politiikkakin, aina siinä joku tärveltyy ympäristö, omaisuus, henki, poliittinen ura... panokset on kovat.

Ilkka Luoma

Palauttiko Hautala Vihreät - De Grönat "koijärvelle"?

Vihreät ovat rämettyneet Audin takapenkiltä kabinettipuolueeksi – sen alkuperäinen hengen palo ”villekomsilaisittain ja koijärviliikkeineen” 1] ovat menneen talven lumia. Nyt kuullaan kummia; valtionomistusministeri Heidi Hautala ohjailee ”de gröönaa” jälleen ”koijärvelle” - nyt topakoitumalla alkuperäisen viheraatteen taakse, mahdollisesti jopa lakia kunnioittamatta.

Koijärvellä tarvittiin poliisia ja sakkoja jaettiin –

ei ollut ministeriä estämässä tutkintapyyntöjä – ehkä ei nytkään näin käynyt, mutta pääministeri Jyrki Katainen odottelee jälleen raporttia – kabinetti- ja raporttipäällikkönä valtioneuvoston linnassa.

...
Jos Hautala esti tutkintapyynnön vuosi sitten valtiomme omistamalle jäämurtajalle tehdystä Greenpeacen operoimasta laittomasta kannelle noususta – on se sitä originelliä vihertaistelua luonnon ja ympäristön eduksi ja hyödyksi. Näin Vihreät eivät olisi turhia – kuten tähän mennessä sextetti_hallitusturneella on käynyt.

...
Venäläiset estivät öljynporaustutkimuslauttansa ”valtauksen” ja pidättivät Greenpeacen 2] ”valtaajat” – ajankohtana, jolloin tositerroristit jo suunnittelevat naamioituvansa greenpeaceläisiksi – oiva keino päästä ”valtauksille” - tosin venäläiset ovat kovempaa porukkaa ja torppaavat heti nämä tihutyöyritykset – kuten nähtiin. G hoiti asiansa väärin menetelmin, mutta ollen oikealla asialla.

Ministeri Heidi Hautala otti riskin, nyt selittelee – ja saa kenkää,

jos esti tutkintapyynnön lähettämisen poliisille, muutoin syntyy mekkala persuissa ja Imatran demareissa – heillä tuntuu olevan ”munaa” ottaa asia tikun nokkaan. Mikäli Hautala joutuu lähtemään, on hän näyttänyt, että de gröönalaiset ovat sittenkin ”villekomsilaisia” ja saavat ainakin kettutytöiltä kiitosta räväkästä toiminnasta –

… jota kukaan ei enää muista 1000 vuoden kuluttua – kun nykymenolla biosfääri on tuhottu epäsuhteuttamalla eliölajien keskinäiset biomassat ja rikkomalla biodiversiteetin, joka ylläpiti tätä meidän vuosimiljoonaista hiilielämää!

...
VIITTEET
1] Hylkääkö kansalaisyhteiskunta nykymallisen puoluepolitisoinnin? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/03/kansalaisyhteiskunta-hylk-nykyisen... - [BLOG/il]
2] Vihreän rauhan sateenkaaret ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/08/greenpeace-vihrea-rauha.html - [BLOG/il]

...
EXTRA
Tekevätkö vihreät ja vasemmistolaiset itsestään turhia ja käyttökelvottomia omalle alkuperäaatteelleen?
~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=927159 - [IL/Kesk./il]

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.fi
http://www.facebook.com/first.ilkka

...
AL – US
BLOGs 24118 | 2307 | 2667 – IL
---09102013---

doc.: heidihautala_09102013.doc – OpenOffice.org Writer

277 | 2606

Jarkko Palmgren

Eipäs olisi uskonut, että näinkin kävi.! Mutta ketä tulee tilalle uusi " ilmasto tuhnu" sateenkaarikaravattiko?,kukkahattu vai pahempaa? Kenties kuka tahansa Suomen valtion ylläpitämä ja kustantama matkamuisto Mombasasta?

-Paras olisi kun pistettäis Vihreät kokonaan ulos.- Eikä taskas ole tulemista...

Perusteet: Suomen kansan ja valtion alituinen vahingoittaminen.
-Rikkidirektiivi,
- Durbanin ilmastosopimusken sössiminen( metsät ovatkin laskennallisia päästöjen aiheuttajia eikä hiilinieluja) Neuvotelut jatkuneet jo 2v. ( Eilinen Maaseud.tulev)
-Kotimaisen turve-energia teollisuuden tärveleminen ja vaihtosuhteen vahingoittaminen
-Marakattimateematiikkaan perustuvan talojen energiatodistusten läpirunnominen
-Kaikenlainen sohlaaminen ja elinkeinojen haittaaminen sekä byrokratisoiminen!
-Jatkuva homo-eetos ja sateenkaariasioden esilläpitäminen sekä soppakauhalla ihmiselle syöttäminen ja "kakan hierominen" mediassa ihmisten silmiin. ( jo riittää..)
-Venäjä suhteiden vahingoittaminen.
-Koijärven umpeenkasvaminen sekä lintuparatiisin tuhoaminen, estämällä räjäykset sekä ruoppaukset rauhoitusalueella. ( vesilinnut tarvitsevat avovesikaistoja)
-Metsästysasioiden hankaloittaminen.

Arvon kirjoittajat, lisätkää muita huomioita.

Matti Hietala

Ympäristöministeriö ja vihreät on Suomen taloutta ja hyvinvointia tuhoava linnake.

Ympäristöministeriö on täynnä vihreitä idealisteja. Tilanne on sama kuin jos Suomessa aikoinaan olisi ollut puhtaasti taistolaisten miehittämä lainsäädäntöä valmisteleva ministeriö. Ideologisesti puhdasoppiset ympäristöministeriön virkamiehet ja poliitikot laativat Suomelle taloudellisesti turmiollisia uusia lakeja ja asetuksia joiden ympäristöhyödyt ovat kyseenalaiset.

Heinäkuun alussa tulee pakolliseksi ympäristöministeriössä valmisteltu CE-merkintä myös pelkästään Suomen markkinoilla toimiville rakennustarvikeyrityksille. Monet pienet sahat ja konepajat poistuvat markkinoilta sillä CE-merkinnän saaminen vaatii liian paljon rahansiirtoa konsulteille ja ylimääräistä koulutusta yrityksen henkilöstölle. Tuotteiden laatu ei muutu mutta taas suomalaisia yrittäjiä kuritetaan vaikka lautojen suoritustasovaatimusmerkinnällä. Mitä tekemistä muuten ympäristöministeriöllä on CE-merkintöjen kanssa?

Kesäkuun alussa ympäristöministeriön toimesta tuli voimaan vanhojen pientalojen energiatodistus. Se vaatii konsulttien käyttöä eikä kuitenkaan kerro rakennuksen energiataloudesta totuutta. Vaihtamalla saman talon lämmitysjärjestelmä sähkölämmityksesta uusiutuvaa energiaa käyttäväksi talo muuttuu heti paljon pienempään energialuokkaan vaikka se tuhlaa lämpöä aivan yhtä paljon kuin ennenkin. Kyse on vain Kioton ilmastosopimukseen sidotusta ideologiasta eikä talon todellisesta tilasta. Suomen ympäristöministeriön fanaatikot eivät hyväksy talon todellista energiakulutusta toteutuneiden lämmityslaskujen muodossa. Ruotsissa tämä hyväksytään energiatodistuksena. Miksi Suomen ympäristöministeriö vaati nykyisenkaltaisen kalliin konsulttijärjestelmän, ei EU sitä vaadi? Taas tavallista kansalaista ideologisin syin rahastetaan.

Ympäristöministeriön haja-asutusalueiden jätevesien käsittelyvaatimukset ovat pelkkää rahan tuhlausta. Eivät pientalojen jätevedet kaivoja tai vesistöjä haja-asutusalueilla pilaa. Yhden ihmisen vuotuiset fosforipäästöt vastaavat pientä yleislannotesäkkiä. Hehtaarin pellolle näitä säkkejä saa kylvää kaksisataa eikä niistä ei tarvitse fosforia poistaa ennen peltoon kylvämistä. Pesuvesistä tulee tietenkin jonkin verran lisää lannoitteiksi laskettavaa tavaraa mutta pientalon saostuskaivon jälkeinen imeytysalue ei luontoa turmele enempää kuin talon pihalla oleva oleva lannoitettu perunamaa. Sama on tilanne typen ja muiden lannoitteiden osalla. Ilmasta tulevat laskeumatkin ovat haja-asutusalueilla paljon merkittävämmät kuin mummonmökin typpipäästöt.

Rikkidirektiivin osalta ympäristöminiosteriön olisi etukäteen pitänyt selvittää sen taloudelliset vaikutukset Suomelle vastaan minimaaliset hyödyt ihmisten terveydelle tai Itämeren tilaan. Jälleen ympäristöministeriön virkamiehet ja poliitikkot jättivät Suomen edun huomioonottamatta. Ympäristöministeriön olisi pitänyt vastustaa direktiiviä sen nykymuodossa ja vähintään vaatia erivapaus Pohjanlahden ja Perämeren osalle. Ideologia ajoi jälleen järkisyiden edelle.

Tuulisähkön tukiaiset verorahoilla tuovat sähköön hurjat hintapiikit Tanskan malliin ja nostavat sähkön hintaa. Tanskassa hintapiikit ovat nyt 2000 euroa megawattitunnilta kun ne meillä ovat vielä vain 100 euroa. Taas suomalaisia kuritetaan ympäristöministeriön vaatimuksesta. Suomessa pitää ensin lisätä perusvoiman tuotantoa jotta emme joudu Tanskan kurimukseen. Tätä ei ympäristöministeriössä ymmärretä. Perusvoiman omavaraisuus tulee olla paremmassa kunnossa kuin nyt ennenkuin meillä on varaa leikkiä ja tukea tuulivoimaa

Ympäristöministeriön kaivosteollisuuden ja turkistarhauksen vastaista ajojahtia kuvaa hyvin ympäristöministerin lausunto ”Jos en sattuisi olemaan ministeri olisin eduskuntatalon edessä heiluttamassa ympäristöjärjestöjen banderolleja”. Miksi ympäristöministeriö haittaa Suomen taloutta ideologisin syin? Ei Suomella ole varaa ympäristöministeriön jatkuvaan rahantuhlaukseen!

Mikko Paavola

Ehkä oikeus tapahtui, mutta minusta kuitenkin tuntui liian raskaalta päätökseltä vaikka en vihreä olekaan. Seuraavaksi taitaa tulla ministeri ryhmän puheenjohtajasta, joka taitaa parhaiten politiikan kuviot. Toinen vaihtoehto on että vihreät valitsevat hallituksesta lähdön... MIHIN HEIDI HAUTALA NYT MENEE. ?
Tuleeko isompia muutoksia EU:ta myöten?

Majlis Lahtinen

SIMO,varmasti niin on,lisää sekopäitä naisministereitä sinne,joka ei yhdenkään näytä pärjäävän politiikassa. Niitä on jo hallituksessa ainakin 60% ja saanut aikaan vaan huonoja asioita..Alkaa olla jo vaarallista Suomelle,tällainen pakkokvootti. Oikeasti,ei Hautala ollut se ainoa mitä pitäisi sieltä lähteä,ehkä Hautala antoi nyt hyvän esimerkin muille ministereille,mitä pitää tehdä kun ei parempaan pysty..Jotenkin tuntuu että tämä oli pieni virhe Hautalalta,kun muut on tehnyt isompia virheitä,mutta ei tajua lähteä..Tämä on surullinen asia...

Jarkko Palmgren

Edellisessä Maaseudun Tulevaisuudessa taisi päätoimittaja Kontro kommentoida hyvin Greenpeacea "kansalaisjärjestönä"... On kutakuinkin yhtä demokraattinen järjestö kuin Vatikaani!
- se on hyvin todettu.. Täysin salamyhkäinen, mahdolistaen Ane-kaupan ja mafiatyylin"suojelu"rahojen keräämisen. Aikas paljon nuo Transparencyn aktivistit taitavat olla samoja... mutta se läpinäkyvyyshän on tietenkin valikoivaa...