Torstai 23.11.2017

MOT: 4,10 €/tunti – Vankilaliksa Suomessa ”enempi kuin Viron minimipalkka”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.10.2013 21:47
  • Suomalaisten vankiloiden olot ovat itäeurooppalaisten rikollisten näkökulmasta hyvät. Kuvassa selli Kakolassa.

Suomalaisten vankiloiden suhteessa korkea palkkataso ja vankiloiden hyvät olot voivat osaltaan houkutella itäeurooppalaisia rikollisia Suomeen, kertoi Yleisradion MOT-ohjelma maanantaina.

MOT:n haastattelema keravalainen vanginvartija Risto Nieminen sanoo, että Suomessa vanki tienaa paremmin kuin itäeurooppalainen minimipalkkalainen.

–Jos täällä [avovankilassa] tienaa jonkun 800-1000 euroa, uskoisin että Romaniassa tienaa jonkun 200-300. Ja Virossa on nytten minimipalkka nousun jälkeen 390 euroa ja täällä [suomalaisessa avovankilassa] on minimipalkka 4,10 euroa/tunti että siitä voi laskea, että avovankilan minimipalkka on enempi kuin Viron minimipalkka, Nieminen laskee Ylen haastattelussa.

Suomalaisessa avovankilassa vangin minipalkka on noin 650 euroa kuukaudessa. Hämeenlinnalainen vankilatyön johtaja Pertti Kari kertoo Ylelle, että yksittäinen virolainen vanki oli kirjoitellut tulevansa mieluummin takaisin Vanajalle kuin olevansa töissä Virossa.

Toisaalta Suomessa istuvat virolaiset vangit pelkäävät siirtoa Viroon ja vastustavat sitä kaikin voimin. MOT:n mukaan ainakin kaksi Suomesta siirron saanutta virolaista vankia on tehnyt itsemurhan saatuaan tiedon siirrosta.

–En ole itse käyny yhdessäkään virolaisessa vankilassa, mutta olen ymmärtänyt, että se taso siellä ei ole yhtä hyvä kuin Suomen vankiloissa. Se on meillä kyllä tiedossa, että näin on, myöntää oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) Ylelle.

Siirrot Viroon ovat ongelmallisia myös Euroopan neuvoston sopimuksen kannalta. Sopimuksen mukaan vangin siirtoon ei tulisi ryhtyä, mikäli vastaanottavan valtion lainsäädäntö poikkeaa merkittävästi suomalaisesta esimerkiksi ehdonalaiseen pääsyn osalta. Virossa ensikertalaiset istuvat tuomiotaan pidempään kuin Suomessa, ja monen tuomio onkin pidentynyt siirron myötä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Minua ihmetyttää kyseisen ohjelman sanoma. Ohjelmasta sai kuvan. että Suomen ei pitäisi lähettää vankeja (Viron kansalaisia) Viroon istumaan rikostaan, koska kyseisen maan vankilaolot ovat niin huonot. Mielestäni ongelma on Viron eikä Suomen.

Matias Härkönen

Miksi ihmeessä vankilassa maksetaan palkkaa ja kuitenkin ruoka ja asunto on ilmaista. Tuohon on ihan sairasta. Annetaan työ niille vangeille, jotka ovat käyttäytyneet kunnolla. Tämän työn tulee olla ilmaista ja palkinto hyvästä käytöksestä. Jos työt ei maistu, niin takas selliin istumaan.

Kaarle Akkanen

Yli-innokasta rikollisten paapomista! Aivan kuin "suojelujärjestön" toimintaa. Menty ajat sitten hyysäämisen tuolle puolen. Mopo on karannut käsistä, eikä olla enään tässä maailmassa? Vangit kiittävät ja vanhukset odottavat hoitajaa tulevaksi!?

Kauko Aalto

Minulle pisti silmään kyseisestä ohjelmasta se, että siinä puhuttiin vain roistojen ihmisoikeuksista. Ketään ei tuntunut kiinnostavan tämän roskasakin aiheuttamat kärsimykset heidän uhreilleen. Vankilalaitos on suunniteltu alunperin normaaleille kaidalta tieltä lipsuneille ihmisille, siis ihmisille joilla on mahdollisuus palata yhteiskunnan pariin.Jos suomen vankilaolot viehättävät ulkomaalaisia tehtäköön heille kilpailukyiset vankilat esim. venäjän kanssa. Maakuopat olisi helppo ja halpa ratkaisu, ruoka kilpailutetaan kuukausittain ettei siinä ole senttiäkään ilmaa. Jo rupeaa Jaanit ja Vasilit kaipaamaan kotimaan vankiloita.