Torstai 23.5.2019

Kirjassa valotetaan Nokian pääjohtajan itsemurhaa: "Vihaisia viestejä"

Luotu: 
17.10.2013 10:06
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Nokian pääjohtajan Kari Kairamon itsemurha on Suomen taloushistorian tunnetuimpia henkilödraamoja.
|

Jorma Ollilan ja Harri Saukkomaan kirja Mahdoton menestys (Otava, 2013) kertoo Ollilan tunnoista entisen esimiehensä, Nokian pääjohtaja Kari Kairamon (1932-1988) joulukuussa 1988 tekemään itsemurhaan liittyen. Tapaus on Suomen taloushistorian tunnetuimpia henkilödraamoja.

– Tapasin Kairamon viimeisen kerran pikkujouluissamme kotonani. Seuraavana lauantaina hän oli riistänyt itseltään hengen. Hän oli kärsinyt aikaisemminkin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Nyt hän jätti jälkeensä kuolinviestin, jonka allekirjoituksena oli ”Sairas”. Varmasti hänen ratkaisuunsa vaikutti myös Nokian tilanne. Paineet hänen ympärillään kasaantuivat joka suunnasta, hänen loppuun palanut mielensä luultavasti kuvitteli vielä lisää sellaisiakin paineita, joita ei ollut olemassa, noihin aikoihin Nokian rahoitusjohtajana toiminut Ollila kertoo.

Nokialla meni vuoden 1988 lopulla huonosti kovien kasvuvuosien jälkeen.

– Sijoittajille Nokian touko–elokuun synkät tulosluvut olivat kylmä suihku. Yhtiön osake oli laskenut vuodessa noin 40 prosenttia. Kairamo sai yksittäisiltä sijoittajilta vihaisia viestejä eri puolilta maailmaa. Sijoittajien perässä tuli lehdistö, joka aloitti maailmanvalloituksen arvostelun, kirjassa sanotaan.

Ollila ei kuulunut eri sukupolven ihmisenä Kairamon lähimpään piiriin, mutta tiesi hyvin hänen kykynsä.

– Hyvällä johtajalla pitää olla ainakin kolme ominaisuutta: osaamista, tahdonvoimaa ja halua tehdä kovaa työtä. Kairamolla oli nämä kaikki. Kari haudattiin pienessä piirissä Espoonlahden kirkossa. En ollut mukana hautajaisissa, mutta minulle kerrottiin, että kesken hautajaisten ulkona alkoi lumimyrsky, joka peitti autot paksulla valkoisella kerroksella, puhalsi hatut ihmisten päästä ja melkein esti kävelemisen. Koko kirkko pimeni myrskyn voimasta. Kari Kairamo oli sellainen mies. Lumimyrsky Suomesta, Ollila kirjoittaa.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Alexius Manfelt

Ollilan aikana ei saatu Nokiassa aikaan mitaan uutta. Elettiin siis vain Kari Karamon jättämän perunnon turvin. Näin sanovat ne nokiakaiset, jotka kutsuvat itseään aina Karin miehiksi.

Ollila vaan selittelee ja yrittää tehdä itsestään martyyriä. Olisi antanut insinöörien kehitellä ja myyntimiesten myydä.