Sunnuntai 20.1.2019

Suomessa asennevamma? ”Tätä ei pitäisi sanoa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.10.2013 13:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Työministeri Lauri Ihalainen toivoo suomalaisilta suvaitsevaisempaa asennetta.
|

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) toivoo asennemuutosta Suomen työnantajille. Hänen mielestään rima pidetään liian korkealla kielitaidon suhteen.

–Sanon nyt sen, mitä minun ei ehkä pitäisi sanoa. Jostain syystä ammattiin liittyvissä asioissa kielitaidon vaatimus on nostettu aika korkeaksi. Vähemmälläkin osaamisella pärjäisi monissa ammateissa, Ihalainen sanoo.

–Tarvitaan asenteiden muutosta, hän lisää.

Ihalainen puhui työ- ja elinkeinoministeriön Kokonaiskuva maahanmuuttajien elämästä Suomessa –raportin julkistamistilaisuudessa.

TEM:n maahanmuuttojohtaja Kristiina Stenman harmittelee, että monet koulutetut maahanmuuttajat siirtyvät ulkomaille töihin.

–Pitää mahdollistaa se, että korkeasti koulutettu maahanmuuttaja pääsee koulutustaan vastaavaan työhän. Meillä on juristeja, ekonomeja ja lääkäreitä, jotka ovat asuneet Suomessa 3-vuotiaasta lähtien, Stenman sanoo.

–Helsingin kaupunki on kokeillut sokkorekrytointia. Tämän tyyppisiä asioita kehitetään, Stenman kertoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arre Kougappi

Miten joku ministeri voi olla näin ulkona todellisuudesta ja sortuu tällaiseen propagandaan. Yksityiset työnantajat palkkaa parhaimman ja halukkaat maahanmuuttajat työllistyy ilman mitään ongelmia. ihan turha Ihalaisen on vääristellä asioita. Suomessa pitää olla erittäin huolissaan siitä suuntauksesta, että maahanmuuttajista on tehty eräänlaisia uhreja. Ympärille on rakennettu raskas kukkahattukoneisto joka estää maahanmuuttajien työllistymisen.

Gunnar Lahti

Poliitikoilla on asennevamma, koska suomenkielisen pitäisi muka osata ruotsia. Ihalainen ryhtyköön ensin korjaamaan poliitikkojen asennevammaa. SAK:n asiamies ministerinä näkee asennevammoja vain työnantajissa.
Jos maahanmuuttajan ei tarvitse osata ruotsia niin miksi sitten suomenkielisten pitäisi?

Jaska Ojansuu

Juuri niin. Pitäisi olla huolissaan suomalaisista, jotka eivät pääse ammattiaan harjoittamaan, johon ovat koulutuksen hankkineet. Miksi pitää joku ulkomaalainen palkata korkeakoulutettuun tehtävään, kun on tuhansia suomalaisia jonossa?

Täällä on tuhansia yliopiston käyneitä, jotka tekevät jotain turhaa hanttihommaa, johon olsivat päässeet pelkän peruskoulun tai esim. vuoden kauppakoulun jälkeen.

Liikakoulutusta on karsittava, turhat yliopistot vasaran alle. Suomessa riittäisi nykyään pari kolme yliopistoa ihan hyvin.

Mika Samuel Kiekkijev

"Meillä on juristeja, ekonomeja ja lääkäreitä, jotka ovat asuneet Suomessa 3-vuotiaasta lähtien, Stenman sanoo."

Mikäli on asunut 3-vuotiaasta suomessa, niin ei kait kyse voi enää olla kieliongelmasta?

Tai saattaahan olla niin, että maassamme asuu joukko maailman vanhimpia ihmelapsia.

Kai Auvinen

Oikeassa SAK on . Ei eläkeikää pitäisi nostaa, vaan laskea. Hyvä esimerkki on Lauri Ihalainen tässä artikkelissa. Alkavat tylsistymisen oireet havaittavissa. Kielitaito ei mukamas ole tärkeä. Vähemmälläkin pärjäisi. Olisi kiva käydä lääkärissä ja kertoa mikä on vaivana. Ja lääkäri kysyisi. Sto ve gavarite.?. Tulisi ihmeparantuminen hetkessä. Ja juristin luona saisi vastauksen What the hell are you telling to me ? Eihän kielitaito ole tärkeä.
No miksi meillä virkamiehen pitää osata ruotsia. Onko se niin että ruotsinkielisille pitää olla palvelua omalla kielellään, mutta suomenkielisille riittää että on palvelua. Ei väliä millä kielellä ja millä taidoilla. Eroa jo Lauri Ihalainen. Seniiliys alkaa näkyä jo ulospäin.

Matti Hemmi

Olisin hyvin huolestunut ministeri Ihalaisen omista, perässä raahaamistaan ja ay-liikkeen hapatuksella kyllästetetyistä asenteistaan. Joista hänen tulisi todellakin nykytehtävissään pysyä vaiti, mutta kun poloinen ei vaan voi.

Tomi Aromäki

Onko tuo ongelma ei ja on. Suomalaisen ilmaisen jopa yliopistotasoisen kolutuksen saanut lahjakas kielitaitoinen ulospäin suuntautunut pakkaa laukut ja häipyy maahan, jossa ei tuijoteta taustaa tai etnisyys katsotaan vaan positiiviseksi asiaksi ja arvostetaan taitoa ja osaamista. Jos ja vielä ystävät edellä houkuttelevat muuttamaan. Väittäisin, että taustalla on myös verotuksellinen puoli. Melkeimpä missä vaan muualla saa helpommin ja nopeammin paremman elintason kuin nuivassa yliverottaja Suomessa. Ongelma on, että koulutus on syönyt veromarkkoja, joita ei saada takaisin. Yksi koulutuspaikka on mennnyt hukkaan suomalaiselta. Pätevä työntekijä kilpailee Suomea vastaan muualla.