Maanantai 20.5.2019

Tuntematon yritys valtasi Suomen koulut – tekee miljoonia Wilmalla

Luotu: 
25.10.2013 10:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Helsingin Ressun lukion opiskelijat Riku Rantanen ja Milla Kampman tutkivat älypuhelimilla lukujärjestyksiään Wilmasta.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Wilma on siirtänyt koulun viestinnän nettiin.
|

Vaasalaisen ohjelmistoyhtiö Starsoftin nimi on harvalle tuttu. 

Starsoftin päätuotetta, koulujen tietojärjestelmä Wilmaa käyttää kuitenkin yli kaksi miljoonaa suomalaista. Wilma on käytännössä korvannut sekä kodin ja koulun väliseen viestinvaihtoon käytettävät reissuvihot että ilmoitustaulut.

Wilma on vallannut Suomen koulut nopeasti. Se on Starsoftin toimitusjohtajan Veikko Kinnusen mukaan tällä hetkellä käytössä yli 95 prosentissa peruskouluista ja lukioista.

– Isojen koulutuskuntayhtymien tarjouspyynnöt sulkevat lähes kaikki pois, kun ohjelman täytyy taipua moneen tarkoitukseen. Suomesta löytyy 2–3 yritystä, jotka pystyvät niihin vastaamaan, Kinnunen sanoo.

Vuonna 1987 perustetun Starsoftin liikevaihto oli viime vuonna yli viisi miljoonaa ja liikevoitto yli kaksi miljoonaa euroa. Yrityksen liikevoittoprosentti on siis 40 prosenttia eli poikkeuksellisen korkea.

Starsoftin henkilöstö on Kinnusen mukaan tuplaantunut viimeisten viiden vuoden aikana. Nyt se työllistää yli 50 ihmistä Vaasassa ja Hämeenlinnassa.

Kinnusen mukaan yhtään tappiollista vuotta ei ole ollut.

Yrityksen internetsivujen design näyttää jääneen 1990-luvulle. Markkinointibudjetti on minimaalinen. 

– Emme ole kokeneet tarpeelliseksi mainostaa medioissa, sillä tässä maassa ei ole oppilaitosta, joka ei meistä tietäisi, Kinnunen sanoo.

Sen vuoksi koulumaailman ulkopuolella yritystä ei juuri tunneta. Kinnusen mukaan vaasalaisillekin tulee usein yllätyksenä, että Wilman takana on vaasalainen yritys. Tieto on kulkenut Kinnusen mukaan suusta suuhun koulujen ja rehtorien välillä. 

Vienti olisi mahdollista

Kun peruskoulut ja lukiot on vallattu, Starsoft on alkanut etsiä uusia asiakkaita korkeakouluista.

Kinnusen mukaan on täysin mahdollista, että Wilmasta tulee jossain vaiheessa vientituote. Kinnunen kertoo saavansa ulkomailla työskennelleiltä suomalaisopettajilta yhteydenottoja jopa viikoittain. Monessa paikassa koulun tärkeimpiä välineitä viestinnässä ovat yhä nastoilla ilmoitustauluun kiinnitetyt lappuset.

Muutama viikko sitten venäläislehti Izvestija teki jutun suomalaisesta koulusta. Jutussa ihailtiin myös järjestelmää, jolla koulu kommunikoi sähköisesti kotien kanssa. Kyse oli Wilmasta.

Koulutusvienti on tällä hetkellä yksi Suomen suurista haaveista, kun perinteisten teollisuustuotteiden vienti sakkaa.

Kinnusen mukaan yrityksen ohjelmistot on jo käännetty ruotsiksi ja englanniksi. Ongelma on yhteistyökumppanin löytäminen kohdemaasta.

– Täytyy olla taho, joka tuntee maan lainsäädännön ja koulumaailman, Kinnunen sanoo.

Esimerkiksi peliyhtiö Roviolla on suuria suunnitelmia esiopetuksen viennissä. Kinnusen mukaan yhteistyö jonkin toisen yrityksen kanssa ei ole poissuljettu mahdollisuus.

Tällä hetkellä Starsoft on kuitenkin kiireinen nykyisten asiakkaiden kanssa, sillä viime vuosia uusia oppilaitoksia on tullut Wilman käyttäjiksi jopa 400 vuodessa. Se tarkoittaa enemmän kuin yhtä uutta asiakasta päivässä.

– Meillä on tällainen positiivinen ongelma, että olemme kerta kaikkiaan kiireisiä, Kinnunen sanoo.

Alussa oli Amiga 

Starsoft on osa pohjalaista perheyritystä Starsoft Finlandia, joka nykyisin omistaa Vaasassa esimerkiksi kauppakeskus Galleria Wasan. 

Yhtiön ensimmäinen tuote oli rehtoreille tarkoitettu työjärjestysohjelma Kurre. 

Yrityksen perustaja ja konsernia yhä johtava Pentti Tarpio työskenteli rehtorina ja huomasi, että työjärjestysten tekemiseen tuhraantuu aikaa.

Tarpio sattui olemaan myös insinööri ja hallitsi koodaamisen. Hän osti Amiga-tietokoneen, paljon lisämuistia ja opetti poikansakin koodaamaan. 

Syntyi Kurren esiaste, ja tieto siitä alkoi kiertää rehtorien keskuudessa. 

Ohjelmistomarkkinoita hallitsi Suomessa TietoEnator, mutta lopulta sana oli levinnyt niin laajasti, että Espoon kaupunki otti Starsoftin ohjelman testiin. Yritys sai ensimmäisen ison asiakkaan.

– Saatiin uskottava, iso kauppa, minkä jälkeen vastustus pientä toimijaa kohtaan alkoi sulaa, Kinnunen kuvaa.

Vuonna 2000 julkaistiin Wilma, joka on internetissä ilman erillistä ohjelmistoa käytettävä palvelu. Se käyttää tietoja yhtiön muista ohjelmistoista, Kurresta ja Primuksesta.

Wilma suunniteltiin alunperin sähköiseksi kommunikointivälineeksi kodin ja koulun välille. Nykyisin sen välityksellä myös valitaan kouluissa kursseja, arvioidaan opintosuorituksia, merkitään poissaoloja ja selataan lukujärjestyksiä.

Oppilaat eivät enää välttämättä tulosta lukujärjestyksiä, vaan katsovat ne Wilmasta älypuhelimillaan.

”Lasten rikosrekisteri”?

Wilma herättää myös tunteita. Vantaalaisen Lumon lukion opiskelija Emma Uronen kirjoitti syksyllä Vapaavuoron blogissaan, että internetyhteyden katkeaminen aiheutti koulussa kaaoksen. Kaikki olivat tottuneet käyttämään Wilmaa.

Kinnunen huomauttaa, ettei ole Wilman vika, jos netti kaatuu.

- Ei autokaan toimi, jos bensanjakelu loppuu.

Wilmaa on myös moitittu ”lasten rikosrekisteriksi”. Wilman kautta merkinnän tekeminen myös laiminlyönneistä on helppoa, ja osa vanhemmista suivaantui kielteisten merkintöjen määrästä. 

Jokin aika siten oppilaat perustivat Facebookiin ”Wilma pilasi elämäni” -ryhmän, johon lähetettiin kuvia opettajien Wilma-viesteistä.

Kinnusen mukaan Starsoft on julkaissut oppaan, jossa neuvotaan kouluja Wilma-viestinnässä.

– Viestintä on haastavaa, kun se tapahtuu kirjoittamalla. Vastaanottaja voi olla aivan eri mielentilassa kuin lähettäjä, ja viesti koetaan helposti syyttävänä, Kinnunen myöntää.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Oinonen

"Tuntematon yritys valtasi Suomen koulut"! Erikoista otsikointia, ehkäpä jotenkin sensaatiohakuista. Tämäkö on se keino, jolla lukija saadaan kiinnostumaan artikkelista?
Sinänsä ihan hyvä kirjoitus, mutta otsikko harhauttaa ajattelemaan jotain sellaista, että joku tuntematon taho on hyökännyt koululaitostamme vastaan. Tänä päivänä saa tuon tuostakin lukea seuraavaa: "Tuntematon mies hyökkäsi nuoren naisen kimppuun" tai "Tuntematon hakkeri valtasi tietoverkon"! Tämä juttu ei kuulune edellisten kanssa samaan sarjaan, sillä aika monihan tämän "Tuntemattoman" jo tuntee. Olisi asiallisempaa käyttää otsikossa sanaa "Vähän tunnettu".

Olli Saarinen

Tämä on hyvä uutinen. Sen sijaan, että jokaisen koulun it-intoinen reksi olisi rakentanut oman ohjelmansa valtaosa käyttää yhden reksin kunnolla testaamaa. Päinvastoin kuin terveyskeskuksissa, joihin alunperin räätälöitiin ohjelmistot "juuri meidän kunnan tarpeisiin".

Koulut ovat toiminnallisesti niin identtisiä, että niitä voitaisiin muutenkin ohjata keskitetymmin jolloin opetushenkilökunta voisi suunnittelun sijaan antautua opetukseen.

Pekka Korpela

Ihan vain mielenkiinnosta kyselen, miksi verovaroja käytetään räätälöityihin ohjelmistoihin, kun viestintäohjelmistoja on jaossa ilmaiseksi?
Esim. Google tarjoaa ilmaisen ympäristön kaikille sekä vuorovaikutukseen, että dokumenttien hallintaan. Kouluille Google on rakentanut oman oppimisympäristön. Virkamieskoneistomme on 10 vuotta ajastaan jäljessä ja se tulee kalliiksi veronmaksajille.

Jouni Hautala

Wilma ei ole viestintäohjelmisto eikä oppimisympäristö vaan opintohallintojärjestelmä. Siellä on ryhmä- ja yksilötason tietoa, lukujärjestykset, kokeiden arvosanat jne. Ja kaikki myös vanhempien nähtävillä putkelta. Mutta naapurin lasten tietoja ei kukaan voi nähdä.
Giigle ei rakenna mitään henk.koht. tietoa sisältäviä systeemejä.
Ilmaiseksi tällaista järjestelmää ei kannata jaella. Ei Rovio tai supercellkään näin tee.

Kari Rajala

Pekka Korpela. Wilma ei ole sinulle viestistäsi päätellen tuttu ohjelma. Jutusta saa mielikuvan, että kyse olisi vain kodin ja koulun yksinkertaisesta viestijärjestelmästä. Kyseessä on tosi fiksu kouluhallinto-ohjelma tai osa ohjelmistotriosta Primus-Kurre-Wilma.
Parsimuksessa on on ns. pysyvää tietoa: henkilotiedot, kurssikuvaukset, kurssit, arvioinnit, opettajien työmäärä ja palkkaustiedot, tiedonsiirrot viranomaisten, koulujen, yliopilastutkintolautakunnan jne. välillä.
Kurre on rehtorien työvöline, jolla tehdään lukujärjestykset.
Wilma kerää tiedot em. ohjelmista. Lukiolaiset esim. rakentavat sillä lukujärjestyksensä, opettajat suorittavat arvioinnit sillä, opiskelijat ja huoltajat näkevät arvosanat, opiskelijat ilmoittautuvat tentteihin, uusintakuulusteluihin, yo-kirjoituksiin, vanhemmat selvittävät poissaolot. Viestitoiminnot ovat vain pieni osa sitä.
Ei sitä todellakaan millään ilmaisohjelmilla korvaa. Nykypäivänä olisi tosi vaikea ajatella koulua ilman Wilmaa ja em. siihen liittyviä ohjelmia. Wilman demoon voi tutustua täällä:
http://www.starsoft.fi/public/?q=fi/node/7937

Pekka Korpela

Hyvä niin, jos rahoille saadaan vastinetta. En ole Vilmaa enkä suomalaisia IT-taloja vastaan vaan lähinnä ihmetyttää suomalaisten osaamattomuus pilvipalvelujen hyödyntämisessä. Nyt kun maailmalla suurella rahalla tarjotaan ilmaisia palveluja, niin niitä kannattaisi hyödyntää. Kun aika muuttuu ja ne tulevat maksulliseksi, niin olisi aika taas miettiä omien ratkaisujen rakentamista. Hyvä esimerkki on 90-luvun lopun sadat kotikutoiset CMS-platformit. Minun mielestäni Suomessa tehdään edelleen liikaa ns. perusohjelmointia (90-luvun käyttöjärjestelmille), kun enemmän tulisi keskittyä pilvipalvelujen integrointiin ja muodikkaasti sanottuna UI:hin. Taustajärjestelmien liika korostaminen on kallista. Ei mulla muuta. :) Mukavaa viikonloppua kaikille!

Harri Pehrsson

Arvostelematta mitenkään Wilman muita ominaisuuksia (en niistä mitään tiedä), haluan Wilmaan VÄLITTÖMÄN muutoksen.

Vanhemmille lähetetyt sähköpostitiedotteet suorana, eikä "Sinulle on ilmo Wilmassa käy kirjautumassa ...salasana...käyttistunnus..."

Saisiko asian tiedoksi suoraan kiitos.

Joonas Kiminki

Hei,

En ole Wilmaa koskaan käyttänyt, mutta voin silti vastata, miksi et valitettavasti tule toivettasi saamaan läpi: sähköpostia ei katsota turvalliseksi luottamuksellisen tiedon välityskanavaksi, joten saat vain ilmoituksia siitä, että tätä luottamuksellista tietoa olisi jossain kirjautumisen takana luettavissa.

Terttu Maisala

Tämä todellakin on "jotensakin hämmentävää"kuulla koululaitoksesta nykyisin.
Kunnat + nykyhallitus ohjeineen ovat ovat todella "suurien muutosten paikassa", jotta pystytään toteuttamaan oikeudenmukainen hallinto ko. asiassa.

Haluan korostaa, että se ei näköjään toteudu nykyisillä säädöksillä ja niiden tulkinnoilla?

Tosin tulkinnat ja ohjeet ko. asiassa voivat vaihdella, vaikka varsinaisesti lakia ei olisikaan muutettu...

Jari Tavi

Tämä on hieman väärin kun kirjoitan tämän ilman omaa julkista nimmaria, mutta maa on niin pieni. Minuun saa keskusteluyhteyden Starsoftn halutessa alla olevan mukaan.

1. Wilma, on hyvä idea, ja kun toimii, on ihan ok. Erinomainen tuoteidea.

2. Wilmassa on ollut "bugeja" aika paljon, ja edelleen on, ja pahimmillaan oppilaat löytävät ne (haasteita desgin/testing alueellako?). Ei ole ensimmäinen "softa" maailmassa, jossa on samoja haasteita.

3. Wilmaa on väärinkäytetty, tietoturvareikien kautta, tosin muutama vuosi sitten. Jos yritys haluaa keskustella, annan luvan toimitukselle jättää minulle soittopyynnön yrityksen edustajalle, lupaan soittaa.

4. Wilmassa olleista tietoturvahaasteista ovat tienneet sekä monet opettajat, että merkittävä määrä oppilaista. Osa oppilaista ovat väärinkäyttäneet ko. "reikiä". Kaikkia kouluja ei ole tiedotettu haasteista.

5. Oppilaita, jotka ovat mm. auttaneet suojaamaan muiden tietoja, esim. palauttamalla muiden kaappaamat käyttöoikeudet "rikkinäisen" hallintaliittymän kautta, on uhkailtu koulusta erottamisella, arvosanojen alentamisella jne (tosin ko rehtori on eronnut).

6. Halvalla ei saa hyvää! Kun aletaan puhua "tätä voisi vieä ulkomaille", niin pienetkin "design errotit" tai "arcitecture mistakes" rikkovat koko jutun todella nopeasti, ja vahingonkorvauskanteet rikkovat isonkin yrityksen. (Suomi on edelleen "Linukoto")

Lyhyesti: Wilma on ihan ok. Se on ajoitettua hyvin, mikä tärkeintä onnisttumiselle.

Millään Google tai edes G+ ta microsoft 365++++ ilmaisilla tomistotyökaluviritelmilläpalveluilla ei voi tehdä samaa. Mutta kun haluaa tehdä jotain, kai sen voi sitten tehdä tosi hyvinkin?

Eh? (sanoi Xdelta)

//Jarzan