Maanantai 17.6.2019

Tv:ssä kohun aiheuttanut imaami: Tätä tarkoitin homokommentilla

Luotu: 
30.10.2013 19:48
  • Kuva: Kuvakaappaus: Yle TV2 Islam-ilta
    Kuva
    Kuvakaappaus imaami Abbas Bahmanpourin esiintymisestä eilisessä Ylen Islam-illassa.
|

Hyvin harva Suomessa asuva muslimi haluaisi tuoda Suomeen muslimien sharia-lakia, vaikka itse noudattavat sitä , sanoo Mellunmäen moskeijan imaami Abbas Bahmanpour.

Bahmanpour tarkentaa Uuden Suomen haastattelussa homoseksuaaleja ja islamia koskevaa lausuntoaan, joka hätkähdytti keskustelijoita ja katsojia Ylen Islam-illassa tiistaina.

–Olisin halunnut tarkentaa sielläkin, mutta en saanut puheenvuoroa, että ei homoudesta islamissa saa mitään tuomiota. Tuomio tulee julkisesta homoseksiaktista, Bahmanpour sanoo Uudelle Suomelle puhelimitse keskiviikkona.

Bahmanpourilta kysyttiin Ylen keskustelussa islaminuskon suhtautumisesta homouteen. Vastaus alkoi, että islam ”suhtautuu homoseksuaalisuuteen moraalisena paheena”.

–Samalla tavalla kuin se suhtautuu esimerkiksi aviorikokseen ja insestiin, Bahmanpour vastasi.

–Siitä tulee kuolemantuomio, Bahmanpour vastasi Ylen toimittajien kysymykseen rangaistuksesta.

Bahmanpour tarkensi, että vähintään neljän ihmisen pitää nähdä itse akti, jotta asiasta rangaistaan. Omassa kodissa harrastettua samaa sukupuolta olevien seksiä Bahmanpourin mukaan paheksutaan, mutta kuolemantuomiota siitä ei saa.

–Se on syntiä ja Jumala tuomiopäivänä kysyy, miksi näin teitte. Mutta laki ei puutu siihen, mitä ihmiset tekevät kotinsa yksityisyydessä, Bahmanpour sanoo.

Mikä teidän oma kantanne on siihen, että joissain islamilaisen maailman maissa voidaan tuomita kuolemanrangaistus homoseksuaalisuudesta? Hyväksyttekö tämän?

–Mun mielestä maissa päätetään itse, miten siellä toimitaan. Suomalaisena voin sanoa, että Suomessa pitää noudattaa Suomen lakeja. Mitä muissa maissa tehdään, se on niiden asia, Bahmanpour sanoo.

–En usko siihen, että meidän pitäisi tuputtaa meidän maailman asioita muille. Olen siinä mielessä liberaali, että en usko, että meidän näkemykset ovat sellaisia, että niitä pitäisi tuputtaa. Voimme kertoa, mihin uskomme ja miksi meidän näkökulma on tärkeä, mutta emme voi pakottaa  muita mukautumaan siihen.

Bahmanpourin mielestä etenkin perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Simon Elo ja kansanedustaja Olli Immonen (ps.) tulkitsivat keskustelussa väärin hänen lausuntoaan.

” Toki on jyrkän linjan traditionalisteja, jotka haluaisivat sharia-lain laajamittaisesti voimaan. ”

–Persut vääntelivät asian sellaiseksi, että pelkästä homoudesta tulee kuolemantuomio, mutta ei se todellakaan ole näin missään tapauksessa, hän sanoo.

Simon Elo kirjoittaa keskustelusta Puheenvuoron blogissaan keskiviikkona.

–Vain perussuomalaisten edustajat puolustivat tosipaikassa sukupuolten tasa-arvoa kaikille ja seksuaalivähemmistöjen oikeutta elää Suomessa, Elo kirjoittaa viitaten Bahmanpourin lausunnon ohittamiseen ohjelmassa.

–Nyt asia vain ohitettiin vaivautuneella hiljaisuudella ja naurulla. Häpeällistä, että länsimaisia arvoja ei puolusteta yhtenäisesti, Elo jatkaa.

Elo kritisoi myös Bahmanpourin toteamusta, jonka mukaan homoseksuaaleille olisi islamilaisen sharia-lain perusteella annettu kuolemantuomio vain erittäin harvoin. Elo viittaa raportteihin Iranin seksuaalivähemmistöjen kuolemantuomioista.

Tampereen hiippakunnan dekaani, Kirkkohallituksen Kirkko ja islam –työryhmän puheenjohtaja Ari Hukari sanoo Uudelle Suomelle, että julkihomoudesta tuomitaan kuolemantuomioita vain  harvoissa islamilaisen maailman maissa, joihin kuuluvat muun muassa Iran ja Afganistan.

Hukarin mukaan Suomessa on yksittäisiä muslimeja, jotka toivovat islamilaista sharia-lakia Suomeen. Sharia-lakia Suomeen toivovat eivät Hukarin ja Bahmanpourin mukaan haluaisi muuttaa koko Suomen lainsäädäntöä, vaan ulottaa sen koskemaan vain muslimiyhteisöä.

–Ne, jotka haluavat sharia-lakia Suomeen ovat pienessä vähemmistössä, eivätkä ole ehkä ajatelleet asiaa loppuun asti, kommentoi Bahmanpour.

Hänen mielestään ”Suomessa pitää olla yksi ja sama laki kaikille”.

–Emme me voi soveltaa yhtä lakia toisille ja toista toisille. Se olisi epäreilua, Bahmanpour sanoo.

Ari Hukarin mukaan joillain harvoilla muslimeilla on tavoitteena Euroopan islamisaatio pitkällä tähtäimellä.

–Toki on jyrkän linjan traditionalisteja, jotka haluaisivat sharia-lain laajamittaisesti voimaan, mutta yleensä maltilliset muslimit toivovat jonkinlaisia myönnytyksiä perheoikeuteen liittyvissä yksityiskohdissa, Hukari sanoo.

–Erittäin, erittäin harva haluaa tällaista. Joillain on ehkä vaikeuksia sopeutua uuteen yhteiskuntaan ja haluavat tehdä siitä kotimaansa kaltaisen, Bahmanpour kommentoi.

Onko Suomessa muslimeja, jotka haluaisivat myös Suomeen lainsäädännön, jossa homoseksuaaleja uhkaisi kuolemantuomio?

–Saattaa olla yksittäisiä ihmisiä, jotka ajattelevat näin. Voin vakuuttaa, että valtaosa muslimeista ajattelee, että sharia-lain soveltamista käsien katkomisineen, kivittämisineen ja kuolemantuomioineen ei hyväksytä, Hukari vastaa.

–Jokainen harras muslimi haluaisi elää sharia-lain mukaan, mutta ei hyvin harva haluaisi pakolla tuoda sitä Suomeen, Bahmanpour sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Suomi

Hyvä kun tarkensi, mutta tällainen monen ihmisen "ilta" ei palvele ketään ja tämä näyttää sen juuri toteen. YLE haluaa kohua mediaan ja näin sitä saa, kun puheenvuorot ovat kommentteja joihin annetaan sekunti miettiä ja 2 sanoa se.
YLE:n Isalam iltaa epäiltiin ja moni kieltäytyi sinne menemästä. Nyt sen näkee, että mistään muusta ei ollut kyse, kuin toimittjien halusta aiheuttaa hämminkiä.
Ja tästä me vielä maksetaan erityisveroa.
Asia on selvinnyt täällä paljon paremmin kuin katsottuani nauhalta sen hässäkän.

Eero Saastamoinen

Poikahan puhui koraanitekstistä ja joistakin arabivaltioista, joissa on kuolemantumio!

Ei kukaan katsoja uskonutkaan televison ääressä, että nuori imaami itse kannattaa kuolemantuomiota!

Nyt vain persuilijat haluavat puida väärällä tavalla oikeaa tietoa koraanista ja sharia-laista, joka on muslimien heimovaltioiden sisäinen tuomionhallinta laki!

Meillä on oma oikeuslaitos, joka tuomitsee eri tavalla!

Älkää nyt hyvät ihmiset sekoittako taas meidän lakiamme uskonnollisiin lakeihin!

Onneksi meillä on kuitenkin lakimme ja oikeus oman mielipiteen julkaisemiseen!

Vain kiihottaminen jotain kansanryhmää vastaan on meilläkin sitten rikos!

Toivottavasti persut eivät niin äkkiä pehmene, miltä näyttävät jo, että joku tuomitaan rikokseen persuja vastaan kiihottamisesta!

Miehistykää persut hyvät ja persunaiset olkaa yhtä rohkeita kuin ohjelmassa esiintyneet lahjakkaat maahanmuuttaja ja muslimi naiset!

Petri Suomi

Kiitos, kysy keltä tahansa Perussuomalaisten kannattajalta olenko koskaan ollut missään asiassa samaa mieltä?
Tällä kommentillani ei ole mitään muuta yhteyttä islamilaisuuteen ja sen ääri-illmiöhin, kuin se, että olen asunut arabimaassa, osaan jonkiverran kieltä ja tunnen tapoja.

Persuiksi, nimittäminen on vähintään omituista.

Et enempää voisi väärässä olla.

Minulle ihmiset ovat tärkeitä, ovat he millaisia tahansa. En lokeroi ketään pelkän lyhyen kirjoituksen vuoksi, joka olisi monen muunkin syytä oppia.

Tämäkään foorumi ei ole koko totuus. Eikä lokerolaatikko.

http://www.youtube.com/watch?v=dtniVZkD_Ik
Lahden Sibeliustalossa musikaalin yksi lähtökohtainen biisi. Pipo löysälle:)

Jp Lehto

Entäpä jos jumalia ei ole olemassa. Silloin kaikki tämä on vain ihmisten kiusaamista. Vallankäyttöä muita kohtaan. Siis kaikkien uskontojen uskonihmisten halua pakottaa muut elämään tahtonsa mukaan. Tämähän on hyvin todennäköistä.

Lilli Markkanen

Tämä on kuitenkin sallittua:
"Koraanikoulusta kotiin matkalla ollut 13-vuotias tyttö joutui seksuaalisen väkivallan kohteeksi Punjabin osavaltiossa Pakistanissa, uutisoi brittilehti Mirror. Kaksi miestä kaappasi teinin ja kuljetti hänet syrjäiseen kolkkaan noin 140 kilometrin päähän maan pääkaupungista Lahoresta.

Perillä miehet pakottivat tytön sukupuoliyhdyntään. Miesten raiskattua tytön he hautasivat kuolleeksi luulemansa uhrin elävältä maan alle. Tyttö ei kuitenkaan ollut kuollut, vaan menettänyt ainoastaan tajuntansa.

Poliisi kieltäytyi tutkimasta tapausta"

Petri Saari

Miksi sivistysvaltiossa elävien suomalaisten pitäisi olla kiinnostuneita joidenkin heimojen uskomuksista ja niihin liittyvien satuolentojen esittämistä mielipiteistä.
Mielikuvitushahmojen mukaan toimivien ihmisten ajatukset voi jättää omaan arvoonsa.

Majlis Lahtinen

Suomen sivistyksessä ei ole kehumisen arvoista..kuten se yksi nainen sanoi''onko se parempi pukeutua pieneen hameen,että kun vähän katsot alespäin,näkyy koko kalleudestanne..Jos mun pitäisi valita,otan ehdottomasti sen musliiminainen. Ja kun kaikki nämä naiset sanoi olevansa onnellisia eikä alistettuja,uskon sitä..Miksi suomessa ollaan niin innokkaita muuttaa näitten elämän tyylinsä,on jotenkin sairasta ja kateutta..Eikö se ole heidän oikeus olla ja kunnioittaa uskontonsa..Hitsin kova meteli on myös Lesboista,älä tua niitä aina esille tv.s sun muuta,se vaan lisää sitä,että ihmiset ''ei tykkää mielialan''Minua se inhoittaa,mutta en välitä jauhata sitä joka päivä,olkoon se heidän elämän. Islamilaisille se on myrkkyä,ja meillä ei ole oikeutta käydä muuttamassa heidän lakia..Kukaan suomessa ei hyväksyisi sitäkään..He uskovat Jumalaan,minäkin tiedän tasan tarkkaan mitä Jeesus sanoo tästä Lesbo-homo jutusta,ei kiinnosta synninteot enkä hyväksy niitä..Mutta en voi kieltää niitä tekoja,koska jokainen valitsee tiensä..

Docwe Weirdocz

Kunnon imaami on sitä mieltä että jos naapurimaassa saa tappaa tyttärensä "valkolaiseen" sekaantumisesta, vaimoa hakata mielinmäärin, sisäkköä pitää orajana ja homot tapaa - niin se on niitten asia.

Ihan hyvä ettei muslimit määrää ihan kaikesta, olisi saattanut Hitler jäädä valtaan ja UN jäädä perustamatta... :P

pekka numminen

Imaamimme kertoo islamin kannan homoseksuaaliseen aktiin - henki pois.
Imaamimme kertoo oman kantansa homoseksuaaliseen aktiin - Suomessa ei ok, muualla ok (ei kuulu meille).

Islamilaisissa maissa jos nainen/tyttö/lapsi yleensä... kertoo viranomaisille tulleensa raiskatuksi ei tämä 4 todistajaa enää ole ongelma, sillä teko on tunnustettu. Jos ei löydy 4 todistajaa raiskauksesta, niin silloin raiskattu saa syytteen haureudesta oman tunnustuksen perusteella.

Jos tulet raiskatuksi islamilaisessa maassa eikä teolla ole 4 silminnäkijää, älä kerro poliisille sillä silloin tunnustat syyllistyneesi aviorikokseen tai esiaviolliseen seksiin. Molemmissa tapauksissa sukusi voi tappaa sinut, tai saat ainakin häpeätuomion.

Kai Auvinen

Oikeastaan kaikki uskonnot tulisi kieltää.Sillä kaikkien uskontojen varjolla on tapettu suunnattomasti ihmisiä. Useimmiten syyttömiä. Ja tekijöinä on olleet ne jotka ovat tulkinneet uskontoa ja sen määräyksiä omien etujensa ajamiseen.

Sepetius Kangas

a´olet oikeassa mutta myös hyvin väärässä. Eivät ainoastaan uskonnot tätä tee. Vaan uskontoja tulkitsevat ihmiset. Olen harrastelu mielessä seurannut elämäni aikana eri uskontoja. Pääasiassa niissä on hyviä neuvoja. Otetaan esim raamattu kruistinuskosta. Lueppa kymmenen käskyä ja kerroppa omko yksikään niistä käskyistä huono joka oikeuttaa vääryyteen. siinä on pääasiassa koko raamatun sisältö. Ei ainakaan minun mielestä. Ja samoin on mussakin uskonnoissa. Josku vanhojen kielien käännökset ovat pikkasen "kökköä" tavaraa joten hieman voi olla miettimistä. Miksi uskonnot silti tappaa?. Siksi kun nne annetaan fundamenttalistien käsiin ilman kritiikkiä, se muuttaa kaiken. Jopa tavallisen ihmisenkin päätelmät jokus raamatusta tuntuvat kuin piru olisi raamattua tutkinut. Sanoja eroitetaan sijoiltaa ja laitetaan eri asiakokonaisuuksiin. Ei siinä enempää tarvia, Siksi myös uskonnollisille kirjoituksille tarvitaan selitykset ja selittäjät. Eli mitä se on. Tai mitä se tarkoittaa.

Simo Mäkelä

"Olisin halunnut tarkentaa sielläkin, mutta en saanut puheenvuoroa, että ei homoudesta islamissa saa mitään tuomiota. Tuomio tulee julkisesta homoseksiaktista, Bahmanpour sanoo Uudelle Suomelle puhelimitse keskiviikkona."

Aha, että kuolemantuomio tulee vain aktista. No ei tässä sitten mitään ihmisoikeusrikkomusta ole näköpiirissä...vai?

Sepetius Kangas

On perin harvoja ne islamilaiset valtiot jotka kaikkein ankarimmassa muodossa sharia lakia noudattaa. Samoin kuin raamatunkaan käskyä jossa käsketään hakkaamaan mieshomot miekalla kappaleiksi. Ei sanottavasti esiinny. Uskonto on uskonto. maallinen (poliittinen) laki on laki. Suurimmassa osassa maita kuitenkin polittinen laki on se mikä määrää. Määräähän sekin kuoleman tuomioita. Ihmisellä pitää olla aivot jolla se käsittää mistä on kysymys ja mitä massa noudatetaan. Tosin suomessa ei sitä ilmeisesti ei tarvi olla. Täällä eivät imaamit eikä papit käy yli suomen lain. Näin on jos ajatus päässä jotain sanoo. Kummastakin uskonnosta pitää voida keskustellä, eikä pieneen päähän saa silti päästä täysin älyttömiä ajatuksia.

Majlis Lahtinen

Siis taitaa olla suuri ilo katsella Lesbojen-homojen aktit,.Miksi eivät tua sitä TV ruutuun sitten,,Miksi tavallisten ihmisten seksiaktit on jotain joka päivä näytössä,vielä lasten katseluaikoina..Mikä se siveys sitten on ,eikö olisi parempi tehdä nämä aktit kotona,eikä joka ihmisen katseltavaksi,,he joka nyt katselee pornoa..Eikö tämäkin on Islamilaisten härnäämistä ja kiusaamista ja oikeastaan kutsumista raiskaukseen. Koita saada islamilaiset Ruutuun aktinsa näyttämään..tuskin tulee,,heillä siis naisilla,, on sivistys paljon pitemmälle kuin länsimaiden,.Ja se siitä..

Pekka J. Mäkinen

Kun todetaan yksoikoisesti että uskonnot ovat kaiken pahan alku ja juuri, niin pakko huomauttaa että kaikki käsitykset maailmastamme ovat uskonvaraisia, myös ns. tieteellinen maailmankuva. Ja kuten Kangas totesi, uskonnoissa ja etenkin kristillisessä uskossa on paljon hyvää. Kristinusko ei perustu Vanhaan testamenttiin eikä homojen kivittäminen kuulu Kristinuskoon, vaan päinvastoin UT kieltää kaiken tappamisen ja kehoittaa rakastamaan jokaista ihmistä. Ja jos hyvän (uskonnon) varjolla tehdään pahaa, niin eihän se asiaa muuta mitenkään jos uskonnot poistetaan, sillä ongelmahan on ihmisessä itsessään. Jos meillä ei olisi hyvään pyrkiviä uskonvaraisia näkemyksiä joita ihmiset koittavat noudattaa milloin paremmin ja milloin huonommin onnistuen, niin ilman niitä maailmamme voisi olla vielä kauheampi. On vaikea sanoa montako sotaa nimenomaan Raamatun ihanteet ja kehoitukset ovat estäneet syttymästä (älä tapa, autuaita ovat rauhantekijät, rakasta vihollistasi ja rukoile hänen puolesta, joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu, jne.)
Kolme ateistista järjestelmää ovatkin ne eniten ihmisiä tappaneet järjestelmät, joita löytyy. Ykkösenä on Kiina (35 miljoonaa kansalaista), toisena Neuvostoliitto (about 20 miljoonaa 2. maailmansodan aikana) ja kolmantena maaliin sinnittelee 2 maailmansodan aikainen Saksa, noin 6-7 miljoonalla uhrillaan.

Ongelmana on siis ihminen itse, ja jos haluamme muutosta maailmaan, meidän on muutettava ihmistä. Tähän nimenomaan kristillinen usko tähtää Jeesuksen esimerkkiä noudattaen. Albert Schweitzer totesi että ihmiskunnalla ei ole muuta tulevaisuutta kuin mikä sen oma hengenlaatu sille valmistaa. Raamattu on tiennyt miten tässä käy: ihmiskunta ei opi kuin kantapään kautta , mutta suurten kärsimysten jälkeen, jotka ovat vielä edessä, oppii kuitenkin.