Perjantai 24.11.2017

Paras grillimakkara oli yllätys

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.6.2009 16:20
  • Kuva: HK
    Kuva

Valtakunnallisen Makkaramestari-kilpailun voitti tänä vuonna HK-ruokatalon Kabanossi Original. Kabanossin voittoa voi pitää yllätyksenä, sillä kilpailun voitto osui ensimmäistä kertaa suurelle lihatalolle.

Erikoismakkarasarjan parhaimmaksi tuomaristo arvioi Lihatukku Veijo Votkinin Hirvichorizon. Suomalaisen kesäruokakulttuurin ydintä edustava kilpailu käytiin Tammelassa lauantaina 13. kesäkuuta.

Tapahtumassa kilpailtiin grillimakkara- sekä erikoismakkarasarjoissa. Kisaan osallistui peräti neljä ensikertalaista. Molempiin sarjoihin ilmoittautui kymmenen valmistajaa, mikä oli grillimakkaroissa suurin ja erikoismakkaroissa toiseksi suurin osallistujamäärä kilpailun 13-vuotisessa historiassa.

Kilpailun ja grillimakkarasarjan voittajaksi selviytynyttä HK-ruokatalon Kabanossi Originalia tuomaristo arvio pehmeäksi ja perinteisen makuiseksi makkaraksi, grillaajan kaveriksi sekä helposti sellaisenaan syötäväksi sinapin kera.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

K-Veikko

Nyt myynti on taattu toistaiseksi eteenpäin ja tuotten laatua voidaan alkaa huonontamaan.

HK-ruokatalo omistaa vain tuotemerkin Kabanossi. Se mitä itse tuote sisältää on aivan valmistajan vapaassa harkinnassa. Tuoteselosteessa on kuitenkin kerrottava pääpiirteet; kuinka moni niitä lukee - varsinkaan jos on jo aiemmin ostanut tuotetta.

Kun tuotteelle on saatu hyvä maine, on aika hyödyntää itse brändin markkina-arvoa. Nopeimmin se tapahtuu myymällä tuotemerkki, mutta tavallisempaa on tuotteen laadun (siis valmistuskustannusten) alentaminen askel kerrallaan.

Suurin osa kuluttajista jotka ovat tottuneet kyseiseen makuun tottuvat myös pikku hiljaa tapahtuvaan maun muuttumiseen ja lopulta ostavat sitten aivan tavallista "mössömakkaraa", mutta maksavat siitä erikoismakkaran hinnan.

Vieras

Muuten. Olet mitä syöt ohjelmassa se vihainen Gillian kertoi, ettei makkaraa pidä syödä,jos sen lihapitoisuus ei ole 80% ja yli. Katsokaapa huviksenne mitä syötte! Nimittäin suomalaisissa makkaroissa ei juuri lihaa olekaan ja hinta siitä huolimatta käsittämätön. Sinne jauhavat saparot, nahkat, kärsät ja korvat, kanannahat ja silavaa täytteeksi. Terveellistä, eikö?

Toista ne vaan on saksalaiset makkarat... niissä sentään on lihaa, eikä ole hintakaan paha. Suosittelen välttämään suomalaista, nimittäin olen kuullut eräältä lihatehtaan työntekijältä, ettei hän henkilökohtaisesti itse syö makkaraa, koska tietää mitä siihen laitetaan. :-) Ihan vaan terveystietoisille vinkki.

Esa Härmälä

Olen toisinajattelija. Liian korkea lihapitoisuus heikentää makkaraa - ei siitä pidä tehdä filettä! Makkarassa pitää olla lihan lisäksi perunaa, ryynejä, maustetta ym. Lihaisimmat grillimakarat alkavat jo olla liian lähellä täyslihaa. Niistä häviävät makkaran perinteiset ominaisuudet. Makkarahan on köyhinä aikoina kehittynyt ja suuren suosionsa saavuttanut sen takia, että siinä voi maukkaasti käyttää hyväksi lihaa vähäarvoisempia raaka-aineita.

"suomalainen"

jos puollustaa suomalaista makkaraa. Totta varmaan, että meidän makkara maku on juuri "köyhinä aikoina kehittynyt".
Se, että mieto maku on sopinut noina aikoina varsinkin lasten suuhun, on heidän aikuistuttuaan luonut vallalla olevan makutottumuksen.

Lihaisempia makkaroita, toki vähäarvoisimmista raaka-aineista on tehty muualla, jo eteläisissä naapurimaissa. Voimakas maustaminen tulee kuvaan mukaan mitä etelämmäksi Eurooppaa mennään. Sieltä on opittu näiden lihaisempien ja maultaan voimakkaampien makkaroiden käyttö.

Ei toisinajattelua, vain suomalaisuutta. Suomalaiset ovat sittemmin vain matkailtuaan oppineet muutakin kuin lenkin.

Itse lukeudun niihin, jotka mielialan mukaan syön erilaisia makkaroita...mutta aina mahdollisimman maukkaita. Niiden valmistus on "osaamista, tietoa"! No, vyötäröllä se näkyy!

Tuon kabanossi-nimen käyttö on kyllä kaukana oikeasta, alkuperäisestä kabanossista kuten yhdessä artikkelissa kerrotaan. En olisi kehdannut ottaa tuoteen nimeksi.

Siinä on "köyhdytetty" hyvä makkara juuri tuohon "vähälihaiseen muotoon"! Sillä ei todellakaan ole mitään tekemistä alkuperäisen kanssa. Rumaa.

P.S. Käykää esim. Vilnassa tai Riiassa katselemassa makkaratiskejä; kaikkea löytyy, maukasta. Ne, jotka muistavat vanhan ajan Lauantai-, T- ja Jahtimakkaran, saavat kokea samoja muistojensa makuelämyksiä. Luonnon suoleen tehtyä maksamakkaraa löytyy vielä markkinoilta.
Puhumattakaan sitten maustetuista, uusista makuelämyksistä.

Stonewall

Vai että Kabanossi olisi parempaa kuin Wilhelm? Noh, makuja on niin monenlaisia.

"Sinne jauhavat saparot, nahkat, kärsät ja korvat, kanannahat ja silavaa täytteeksi. Terveellistä, eikö?".
Mitä vikaa kärsissä?

Vieras

Oma makukokemus "A-luokan" ruokamakkaroista on, että jauhot on korvattu teurasjätteellä. Ainakin grillattua Wilhelmiä on kiva perata veitsellä ja haarukalla, lautasella on äkkiä aimo keko valkoisia sitkeitä palleroita. Rustoa on niin paljon että jos lihapalassa olisi yhtä lailla, lautanen lähtisi ravintolassa saman tein takaisin keittiöön.

Vieras

Wilhelmi on luonteeltaan suurella mainonnalla luotu ylemmän massaluokan tuote. Se on positioitu Campingin, Hiilloksen ja HK:n sinisen yläpuolelle, mutta on kuitenkin suunnattu suurille massoille. Hinta on suhteessa tuotantokustannuksiin kova, koska myynnillä pitää kattaa massiivinen brändimainonta.

Todelliset premium-makkarat ovat myynnissä pienemmällä haloolla ja saavat hyllytilasta niin pienen osuuden, ettei niitä satunnainen ostaja etsimättä löydä.

Kapitalisti II

Siis kenelle? "Persulle" jauhomakkaran purijalle jolle siankamanaa ja vehäjauhoa syötetty lapsuudesta asti!
Meillä on jääkaapissa ollut aina Kabanossia! Kahta en vaihda,
kabaa ja vaimoa? Jaa ehkä vaimon kumminkin.............?

jotos

Hyvin voisi suomalaisiin makkaroihin kirjoittaa:"Makkaran kaltainen tuote".Sama pätee oluisiin,jotka on myrkytetty lisäaineilla ja ruisleipiin joissa on hiivaleipäjauhoja,maltaita yms.Leikkeleet ja muut lihatuotteet lilluvat vedessä.Kaiken kaikkiaan kunnon elintarvikkeita saa etsiä.Tarvittaisiin Berlusconin elintarvikeviraston direktiivi korjaamaan asiat.

En syö teurasjätettä

Vastoin yleistä luuloa suomalaisessa makkarassa ei ole jauhoja. Jos on, niin siitä pitää ilmoittaa tuoteselosteessa. Se mikä tekee suomalaisen halvemman makkaran lähes ihmisravinnoksi kelpaamattomaksi on koneellisesti käsitellyn lihamassan käyttö eli lihanleikkauksessa jäljelle jääneet luut laitetaan koneeseen, joka erottelee mekaanisti höyryn avulla lopun lihajäämän luiden pinnasta. Samalla tulee herkullista rustomassa mukaan. Saadaan muuten teurasjätteelle ihan kiva kilohinta kun kämppäriä tehdään.

Saa siinä laittaa erilaisia arominvahventeita, jotta sidekudoksesta ja luujauhosta tulee maistuvaa..

Würstchen

Saksassa on erittäin tarkkaan säännelty mitä makkaraan saa laittaa että sitä saa edes kutsua makkaraksi. Kokeilkaa ihmeessä saksalaisia bratwursteja grillimakkaroina. Ette tule pettymään. Ja se vaalea väri johtuu siitä, että väriaineita ei ole käytetty.

pekkapoeka

Lidlin makkarat ja myös jauhelihatuotteet maistuvat nykyisin parhailta. Nytkin on kabaa kaapissa, syöhän sitä, mutta en hirveemmin kehu. Suurten suomalaisten valmistajien tuotteet on tehostettu äärimmäisen kannattavuuden takia aika mössömäisiksi. Syödessä ei tunnu yhtään Lohtanderilta.

TTL

On ihan turha niputtaa suomalaisia makkaroita "jauhomakkaroiksi". Jos vaivautuu etsimään niin löytyy sitä suomalaistakin lihaisaa makkaraa, esim. lammasmakkaroita, jotka ovat taatusti ulkomaisia vastineitaan parempia, eli ei ole maustettu (suomalaiseen makuun) liikaa.

Se että peruskäyrään käytetään luulihaa, kärsiä tms ei tee siitä millään muotoa epäterveellistä. Syödään sitä maailmalla hyönteisiäkin oikein herkkuna. Terveellisyyden kanssa vähempiarvoisten ruhon osien käyttämisellä ei ole juurikaan merkitystä, ainoastaan itse kunkin kuluttajan mieltymysten.

Voisi yhtä perustellusti sanoa että erittäin lihaisa makkara on epäterveellistä, koska eräissä kokeissa lihavoittoinen ruokavalio on lisännyt syöpää.

elmo kaila

olin varsin yllättynyt järvenpääläisen Wurstin bratwursti-makkarasta!pesi mennen tullen wilhelmit,kabanossit jne...harmillista vain että nykymakkarat ja leikkeleet ovat turkaisen suolaisia.no provencale-sinapin kanssa kyllä menee vaikka kengänpohjakin...

SIMO PERTTULA

Esa Härmälä Isäntien Isäntä, oli tässä aikaisemmin oikeassa makkarasta yleensä.
Itse mainosten uhrina kokeilin nyt parhaaksi "julistettua" makkaraa, ja saa täydet pisteet minulta!
Muuten vältän eläinrasvoja, ja suosin kasvisrasvoja. Voittanut makkara sisältää liikaa eläinperäistä rasvaa, joten maistamiseksi jäi.