Lauantai 25.5.2019

Outo WC-uutisankka leviää Suomessa

Luotu: 
4.11.2013 15:09
|

Euroopan komissio tyrmää viime viikolla Suomeenkin levinneen tiedon, jonka mukaan komissio harkitsisi määräyksiä WC-pönttöjen vedenkulutuksesta.

Asian nostaan esiin Uuden Suomen Puheenvuorossa piraattipuolueen eurovaaliehdokas Ahto Apajalahti.

Uutinen EU-sääntelyn ulottamisesta pönttöihin on siis väärä. Esimerkiksi europolitiikkaan keskittynyt EurActiv ja Irlannin Independent uutisoivat viime viikolla sääntelystä, jossa EU olisi rajoittamassa WC-pönttöjen huuhteluun käytetyn veden määrää.

Näitä lähteitä siteerasivat Suomessa ainakin Kauppalehti, Talouselämä ja puoluelehdistä Perussuomalainen, Apajalahti kirjoittaa. Kauppalehti on korjannut uutistaan myöhemmin.

- EU:sta ei ole tulossa mitään pakollista sääntelyä vessanpöntön vedenkulutuksesta. Kukaan ei joudu asentamaan yhtäkään uutta WC-pönttöä EU:n takia, Apajalahti kirjoittaa blogissaan.

- Sen sijaan EU on määrittelemässä sitä, millä edellytyksillä WC-pönttö tai pisoaari voi saada ympäristömerkinnän. Sen saaminen edellyttää tietenkin, että tuote ei tuhlaile vettä. Ympäristömerkinnän hakeminen on yritykselle täysin vapaaehtoista.

Saman kertoo myös EU-komissio blogitekstissään. Blogissa komission ympäristötiedottaja Joe Hennon antaa lisätietoa EU:n ympäristömerkinnästä.

Ahto Apajalahti kehottaa suhtautumaan kriittisesti EU:sta liikkuviin uutisiin.

- Jokaisen kannattaa oletusarvoisesti pitää "EU sääntelee X:ää" -tyyppisiä uutisia virheellisinä. Monet tahot julkaisevat huolimattomuuttaan ja usein tahallaan virheellisiä EU-uutisia. Erityisesti brittimedia levittää valheellisia juttuja tahallaan, Apajalahti kirjoittaa.

Lue Apajalahden koko blogikirjoitus Uuden Suomen Puheenvuorossa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Nenonen

On helppoa uskoa Eu-direktiiveistä mitä vaan, koska sieltä ei ole tullut yhtään sellaista direktiiviä, joka millään lailla helpottaisi tai auttaisi tavallista ihmistä.

Päinvastaisia tapauksia on hillitön määrä, joista esimerkeiksi käyvät paskalaki, rikkidirektiivi, natura-ohjelma, energiatodistukset, peltojen syynäilyt, laput lehmien korvissa, näitä on tolkuttomasti.

Ja kaikki vaikeuttavat hyvin monien ihmisten elämää tai ovat vain jonkun tahon rahastusta
-PAKOLLA.

Jukka Laitinen

Entäpä tämä uutinen pölynimureiden ottotehon rajoittamisesta asteittain aina alle 1000 watin? Empä ihmettelisi vaikka tämä "WC-direktiivikin" pullahtaisi ulos. Ja seuraavaksi jonkinlainen rajoitin, jolla estetään WCn veto liian nopeuasti edellisen vedon jälkeen. Pakolliseksi myös vanhoihin laitteistoihin tai siirtyminen uuden direktiivin mukaisiin laitteistoihin lyhyen siirtymäajan puitteissa.