Tiistai 18.6.2019

Poliisi selittää: 325 hälytystä ”ongelmataloon” – tässä syy

Luotu: 
12.11.2013 11:11
Päivitetty: 
12.11.2013 11:40
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Janne Heinonen Helsingin poliisista (vasemmalla), ympäristöministeriön erityisasiantuntija Peter Fredriksson, Sininauhasäätiön johtaja Aarne Kiviniemi, palvelujohtaja Maritta Matintalo ja Helsingin kaupungin asumisen tuki -yksikön johtaja Taru Nieminen tapasivat toimittajia Helsingissä Ruusulankatu 10:ssä.

Sininauhasäätiö ja Helsingin poliisi ovat yhdessä sopineet, että Ruusulankadun asumisyksiköstä otetaan matalalla kynnyksellä yhteyttä poliisiin.

Sininauhaliiton johtajan Aarne Kiviniemen mukaan tämä selittää mediassa olleita tietoja lukuisista Ruusulankadulta tulleista yhteydenotoista poliisiin.

- Olemme toivoneet, että yhteyttä otetaan hyvin matalalla, jopa olemattomalla kynnyksellä, komisario Janne Heinonen Helsingin poliisista sanoi tänään tiedotustilaisuudessa Ruusulankatu 10:ssä.

Sininauhasäätiö piti tänään Helsingissä Ruusulankatu 10:n asumisyksikössä tiedotustilaisuuden, jossa säätiön johto ja asiantuntijat kommentoivat julkisuudessa olleita tietoja asumisyksikön kuolemantapauksista.

Hufvudstadsbladet nosti kohun viime viikolla kertomalla, että asuntolan osoitteeseen tehtiin 325 hälytystä vuoden aikana. Tällöin myös Helsingin poliisista talon tilannetta kommentoitiin kriittisesti.

Heinosen mukaan poliisilla oli kuitenkin hyvissä ajoin tiedossa, että Ruusulankadun asumisyksiköstä aiheuttaa alueelle ja itse taloon rauhattomuutta.

- Meille ei tullut yllätyksenä, että jos nuoria päihdeongelmaisia ihmisiä tuodaan samaan paikkaan asumaan, siitä tulee lieveilmiöitä myös, Heinonen sanoi.

Muun muassa Helsingin poliisissa työskennellyt kansanedustaja Tom Packalen (ps.) on kritisoinut asumisyksikön rauhattomuutta ja sijaintia blogissaan. Ruusulankadun asukkailta ei vaadita päihteettömyyttä, mikä Packalenin mukaan aiheuttaa ongelmia.

Heinonen oli asiasta eri mieltä. Heinosen mukaan olisi tietenkin hienoa, jos asunnottomuuden ja päihderiippuvuuden kaltaiset ongelmat voitaisiin poistaa. Toistaiseksi niitä kuitenkin on, eikä ongelmia voi Heinosen mukaan lakaista maton alle.

- Jos puhutaan vaikkapa kouluampumisista, se potentiaali kasvaa syrjäytyneissä ihmisissä. Meillä ei ole varaa siihen, minkä takia meidän on pyrittävä saamaan mahdollisimman moni yhteiskuntaan mukaan, Heinonen sanoi.

Ruusulankadulla on kerrottu olleen viisi kuolemantapausta vuoden aikana.

Kiviniemen mukaan Ruusulankadun asukkaat ovat usein kaduilla ja rappukäytävissä ennen muuttoa asuneita ja päihde- ja mielenterveysongelmaisia nuoria. Kiviniemen mukaan heillä on kohonnut itsemurhariski ja ylipäänsä muuta väestöä suurempi riski kuolla nuorena.

- Emme voi kommentoida yksittäistapauksia, Kiviniemi totesi.

Kiviniemen mukaan jokainen kuolemantapaus on traaginen, mutta tilastollisesti ne eivät hänen mielestään yllätä. Säätiön palvelujohtajan Maritta Matintalon mukaan Ruusulankadun yksikössä väkivaltaan on nollatoleranssi.

Yhden asukkaan kerrottiin olleen päiviä kuolleena ennen löytämistä. Kiviniemi korosti, että Ruusulankadulla asukkaat ovat normaalissa vuokrasuhteessa asuntoihinsa. Paikalla on kuitenkin ympäri vuorokauden hoitohenkilökuntaa.

Kiviniemen mukaan asukkaita aletaan tavoitella, jos heistä ei kuulla tavallista pidempään aikaan.

Asunnottomuuden erityisasiantuntija Peter Fredriksson ympäristöministeriöstä kertoi, että asuminen Ruusulankadulla säästää asukasta kohti vuodessa noin 10 000-15 000 euroa.

Fredrikssonin ja Kiviniemen mukaan moni asukkaista olisi muussa tapauksessa kalliimpien laitospalvelujen piirissä.

Asumisyksikkö on ollut perustamisestaan asti kritiikin kohteena lieveilmiöiden ja naapureiden kuvaaman rauhattomuuden takia. Fredrikssonin mukaan on ollut tietoinen ratkaisu, että asumisyksikkö sijaitsee keskeisellä paikalla Helsingin Töölössä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Sakkinen

Tyypillistä. Perussuomalainen räyhää täydellisen asiantuntemattomuuden tuomalla varmuudella, mutta asiantuntijat ovat aivan toista mieltä. Harmillista, että asiantuntijoilla ei ole enempää aikaa puuttua perussuomalaisten agitaatioon ja propagandaan, jonka ainoana tarkoituksena on levittää pelkoa ja epävarmuutta.

Jouni Mäkeläinen

Jännästi päihdeongelmaisista nuorista huolehtii näemmä pääasiassa poliisi matalalla kynnyksellä. Tätä hallittua heitteille jättöä (ja samalla naapureiden ympäristön turvallisuuden heikentämistä) ei siis saisi kritisoida. Kannattaa verrata eroa hoitopaikkojen ja päihdehoidon asiakkaiden määrässä esim. Ruotsin kanssa ja miettiä, kannattaisiko oikeasti panostaa tuohon laitoshoitoon enemmän, vaikka se maksaakin.

Martti Kosonen

Tom Packalen ja muut hänen kanssaan samaa mieltä olevat ovat puoluekantaan katsomatta erittäin oikeassa! Täysin sekaisin ja itsenäiseen elämään kykenemättömien potilaiden sijoittaminen tällaiseen taloon, hoitokokonaisuuteen ja ympäristöön on potilaiden heitteille jättöä ja rikos alueen muita asukkaita kohtaan! On aivan turhaa vääntää kateellisena kättä siitä, sijaitsevatko hoitokodit herrojen vai duunareiden asuntoalueilla, molemmat ovat vääriä. Akuutin vaiheen hoitoa edellyttävät potilaat täytyy hoitaa vähintään puolisuljetuissa laitoksissa ja poissa ympäristön kiusauksista ja ympäristönsä kiusaamisesta.
Kun hoidokit ovat parantuneet sen verran, että he ovat vähintäänkin lähes päihteettömiä ja pystyvät itsenäiseen elämään, voidaan heitä varovaisesti asuttaa muiden ihmisten piiriin opettelemaan takaisinpaluuta yhteiskuntaan.
Mikä tässä on niin vaikeaa ymmärtää? Tämä maailma on nykyisin täysin sekaisin...

Lauri Furtato

Pitäisi laittaa rahaa enemmän jakoon... Monikohan noista nuorista tuolla on kertaakaan ollut mielekkäässä tai edes hyödyllisessä työssä mukana? Veikkaan että aika pieni prosentti.

Valtion varoista pitäisi kehittää työpaikkoja joilla tuotettaisiin yleishyödyllisiä asiota vaikkapa ruokaa. Ongelmaisille ja muillekin ulkopuolelle jääneille voitaisiin tarjota työsuhde vaikkapa perunapellolla tms. ja vastineena saisi sitten asua ja pienen palkkion. En halua mitään sosialismia tai kommunismia vaan yhteisöllisyyttä ja muitakin arvoja kuin rahaa tähän yhteiskuntaamme.

astrid mustonen

Kiinnostaa tietää, että miten herkästi reagoidaan jos jollakin olisi pieni halu päästä kuiville.? Isossa kolhoosissa on vaikea suosia tai avittaa yksilöitä päästä eteenpäin. Minkälaisissa prosenteissa mennään jos puhutaan ihmisten "elämään saattamisesta"?

Rahakysymys. Kaupunki säästää eikä tarvita etsiviä työntekijöitä. Kaikki ovat siinä samassa talossa. Miten Sininauha toimii muuten kun on tilanantaja ja ovatko työntekijät vartioita ja hautureita. Sallikaa sarkastisuus.

Raha on suloista, eikö vaan.
Onnea hankkeille, onnea johdon boonuksille ja kättelyille.

Olisi avartavaa kuunnella työntekijöiden näkökulmaa.

astrid mustonen

Kiinnostaa tietää, että miten herkästi reagoidaan jos jollakin olisi pieni halu päästä kuiville.? Isossa kolhoosissa on vaikea suosia tai avittaa yksilöitä päästä eteenpäin. Minkälaisissa prosenteissa mennään jos puhutaan ihmisten "elämään saattamisesta"?

Rahakysymys. Kaupunki säästää eikä tarvita etsiviä työntekijöitä. Kaikki ovat siinä samassa talossa. Miten Sininauha toimii muuten kun on tilanantaja ja ovatko työntekijät vartioita ja hautureita. Sallikaa sarkastisuus.

Raha on suloista, eikö vaan.
Onnea hankkeille, onnea johdon boonuksille ja kättelyille.

Olisi avartavaa kuunnella työntekijöiden näkökulmaa.

anita frisk

"Olemme toivoneet, että yhteyttä otetaan matalalla, jopa olemattomalla kynnyksellä." Aika erikoista puhetta poliisin suusta. Tasa-arvoisuuden nimissä siis kuka tahansa kansalainen voi ottaa poliisiin yhteyttä jopa olemattomalla kynnyksellä, ja hälytysajoneuvo on sitten kohtapuoliin paikalla? Kentällä operoivat poliisit saattavat tosin olla asiasta eri mieltä, joten ehkäpä heidänkin mielipidettään tulisi kysäistä poliisien harvenevien resurssien kohdentamisesta.

Jukka P. Heinonen

Konnunsuon vankilan lakkautuksen jälkeen sen ympäristöön jäi paljon peltoja, joilla vangit hoisivat niitä viljellen. Kannattaisi ottaa selvää missä tilassa ne pellot ovat vankilan lakkautuksen jälkeen.

Töölön majoitusratkaisun sijaan tällainen ihmisaines voitaisiin laittaa kuntoutukseen Konnunsuon pelloille maata viljelemään. Majoitusratkaisuna voisi toimia vastaanottokeskuksena nykyisin toimiva vankila, tilaa varmasti löytyy. Oppisivat siinä sivussa monikulttuurisuutta.

Näin hyötyä saisi jokainen osapuoli.