Keskiviikko 16.1.2019

Tästä syystä juhannus siirrettiin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.6.2009 14:50
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva

Suomi vietti juhannusta viime viikonloppuna. Kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä. Aamulehden blogisti Jussi Lähde on vaatinut jo vuosien ajan keskikesän juhlan palauttamista alkuperäiselle paikalleen kesäkuun 24:nneksi. Hänen laatimansa adressi on kerännyt netissä kesäkuun aikana parisataa nimeä.

Viimeksi juhannusta vietettiin vanhalla paikallaan vuonna 1954. Sen jälkeen sitä on vietetty työmarkkinajärjestöjen aloitteesta kesäkuun 19. ja 26. päivän väliin sattuvana lauantaina. Sama käytäntö on Ruotsissa. Norjassa, Tanskassa ja Virossa juhannusta vietetään edelleen vanhaan tapaan.
Jussi Lähde, miksi juhannus pitäisi siirtää takaisin?

–Päätös syntyi aikana, jolloin teollisuuden prosessit olivat nykyaikaan verrattuna alkeellisia. Silloin ei juhannuksen takia haluttu katkaista kuusipäiväistä työviikkoa. Nyt nämä vaatimukset ovat kadonneet. Toiseksi juhannus on vuoden valoisimman yön juhla. Miksi ihminen pitää poliittisilla päätöksillä siirtää juhlaa, joka on luonnon kiertokulussa?

Kesäkuun 24. on muun muassa Johanneksen ja Jussin nimipäivä. Onko juhannuksen siirto haitannut juhlintaa?

–Juhannus oli jo väärällä paikalla, kun minä sain nimeni. Monien vanhemmat ovat varmasti aikanaan ajatelleet, että nimeä juhlistetaan komeimmalla mahdollisella tavalla. Myöskään Aatot eivät useinkaan pääse viettämään nimipäiviään juhannusaattona.

Etelä-Savon maakuntajohtaja, SAK:n entinen apulaisjohtaja Matti Viialainen, miksi työmarkkinajärjestöt halusivat siirtää juhannuksen?

–Työviikon eheyttämiseksi. Niin saatiin juhannusaatto vapaaksi. Tämä on duunarin kannalta hyvä asia.

Onko juhannuksen pitäminen nykyisellä paikallaan tarpeellista?

–Kyllä vapaapäivä on aattona tarpeen myös niille, jotka työskentelevät esimerkiksi ostoskeskuksissa. Jos haluaa juhlia juhannusta 24.6., voi mennä vaikka Viroon.

Juhannuspäivä on myös kristillinen juhla, Johannes Kastajan päivä. Kirkkoneuvos ja kirkkohallituksen toiminnallisen osaston johtaja Pekka Huokuna, mitä kirkko miettii juhannuksen siirtämisestä?

–Tuskinpa kirkolla on intohimoja sitä siirtää. Vaikka kirkkovuoden pyhä siirtyisi, se ei välttämättä vaikuttaisi muuten yhteiskuntaan. Ennen kaikkea haluamme korostaa pyhän ja arjen eroa. Nykyajan hektisessä elämänrytmissä lepoaika on tärkeämpi kuin se, onko juhannus päivänä a vai b.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Gagarin

...sorry... muistat väärin!

Mauno Koivisto ei todellakaan ollut presidenttinä vuonna 1954. Mutta Mauno Koiviston aikana tehtiin laki mm. Helatorstain ja Loppiaisen siirtämisestä oikeille paikoilleen. Tämän lain Mauno Koivisto allekirjoitti, mutta päiväsi virkavaltuudellaan lain tulemaan voimaan vasta paria vuotta myöhemmin.

qwerty

Muistaakseni Juhannusta ei kuitenkaan siirretty vuonna 1954.

Edit
Muistin väärin. olet oikeassa.
"Juhannuksen perinteinen paikka on 24. kesäkuuta. Esimerkiksi Norjassa, Virossa ja Latviassa juhannus on vieläkin perinteisellä paikallaan. Suomessa juhannusta on vietetty vuodesta 1955 alkaen välille 20. kesäkuuta – 26. kesäkuuta sattuvana lauantaina. Sama käytäntö on myös Ruotsissa"
http://fi.wikipedia.org/wiki/Juhannus

Sniper

Juhannus siirrettiin "liikkuvaksi" alkaen 1955. Maata johti tuolloin Urho Kekkosen viides hallitus. Oikeusministerinä oli muuten Aarre "Sapeli" Simonen.

Jos ei olisi siirretty, meillä olisi tänäkin vuonna ollut aivan loistava juhannussää. Nyt saimme värjötellä koleassa tuulessa ja osin sateessakin!

arska2

Alkuperältään.

"Juhannuksen alkuperäisiä nimiä olivat muun muassa vakkajuhla ja Ukon juhla. Muihin Pohjoismaihin liittyen Suomessakin on puhuttu mittumaarista (ruotsin midsommar = keskikesä). Sana juhannus juontuu Johannes Kastajasta.

Ortodoksisessa Etelä-Karjalassa juhannusta kutsuttiin Ukon juhlaksi vielä 1800-luvulla. Se järjestettiin Ukko ylijumalan kunniaksi, ja sitä vietettiin kokoontumalla vesistön ääreen eväiden ja erityisesti tilaisuutta varten pannun oluen kanssa. Ukon kunniaksi juotiin olutmalja, ”Ukon malja”."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Juhannus

tapio_o_neva

Noin pakanallisesti ottaen juhannus on kesäpäivän seisaus ja joulu on talvipäivän seisaus. Tieteellisen maailmankatsomuksen henkeyttämät kommunistit eli uskonnottomina esiintyvät ateistit voisivat keskittyä luonnontieteellisen juhannuksen ja joulun palauttamiseen seisauspäiviksi sen sijaan, että mainostaisivat satuja linja-autojen kyljissä.

Satunnainen lukija

Mielenkiintoista, ettei juhannusta siirretä "oikealle" paikalleen, kun loppiainen ja helatorstaikin siirrettiin 1990-luvun alkupuolella takaisin juuri ay-väen vaatimuksesta, vaikka ovat juhannusta selkeämmin vielä nykyäänkin kirkollisia juhlapäiviä. Reilut 20 vuotta nekin olivat edellisenä tai seuraavana lauantaina. Samoin kauppojen sunnuntaiaukioloa vastustaa nimenomaan ay-väki.

Kristinusko sai lisää kannatusta juuri siksi, että se antoi entisille pakanallisille juhlapäiville oman kristillisen merkityksensä. Esim. pääsiäinen, joulu ja juhannus sijoitettiin pakanallisten "tasaus- ja seisaus" -juhlien yhteyteen.

Satunnainen lukija

Mielenkiintoista, ettei juhannusta siirretä "oikealle" paikalleen, kun loppiainen ja helatorstaikin siirrettiin 1990-luvun alkupuolella takaisin juuri ay-väen vaatimuksesta, vaikka ovat juhannusta selkeämmin vielä nykyäänkin kirkollisia juhlapäiviä. Reilut 20 vuotta nekin olivat edellisenä tai seuraavana lauantaina. Samoin kauppojen sunnuntaiaukioloa vastustaa nimenomaan ay-väki.

Kristinusko sai lisää kannatusta juuri siksi, että se antoi entisille pakanallisille juhlapäiville oman kristillisen merkityksensä. Esim. pääsiäinen, joulu ja juhannus sijoitettiin pakanallisten "tasaus- ja seisaus" -juhlien yhteyteen.

Vieras/Olen myös Juhani

Mielestäni juhannus on juuri nyt - kun sitä vietetään viikonloppuna - parhaimmalla paikallaan. Juhannus ei ole mikään kristillinen juhla, jos olisi niin sen siirtoa vastustaisivat kaikenmaailman "wannabee-vapaa-ajattelijat".
Sitäpaitsi ei se osuisi kuitenkaan jokavuosi kesäpaivän seisauksen kanssa yksiin, joten on paljon miellyttävämpi, kun voi viettää juhannusta viikonloppuna ja aatto on vapaa-kellä on.

Ola

Juhannus omalle paikalleen 24.06. Nythän se on vain viikonloppu, jonka työmarkkinajärjestöt ovat ristineet Juhannukseksi. Kiltit suomalaiset seuraavat vierestä, kun ay-pomot tekevät kaikenlaisia tyhmyyksiä.

Viialainen ja kumppanit voivat yrittää seuraavaksi siirtää Joulun ja Vapun uusille paikoille viikonlopun yhteyteen, johon ne Viialaisen perustelujen mukaan sopisivat hyvin.
Miksi niiden pitäisi olla 24.12. ja 01.05., kuten nyt ovat. Viikonloppu käy hyvin, vai mitä Viialainen.

qwerty

Kaikki kristilliset juhlapyhät voisi siirtää sunnuntaiksi. Sunnuntaina jumala ei tehnyt fucking mitään. Nänhän asia on meille opetettu.
Antikristukseen uskoville, ns. toisuskovaisile ja uskonnottomille siitä ei koituisi mitään harmia. Palvelujen turvaamiseksi kauppojen tulisi kaikesta huolimatta jatkaa "pyhäpäivä"-aukioloaan. Kassoille löytyy esim. juutalais- tai muslimimaahanmuuttajia.

Ajatellaan tätäkin

Jos seuraisimme työmarkkinajärjestöjen järjenjuoksua niin voismme siirtää myös uudenvuodenpäivän viikonloppuun!

Mielestäni vuosikalenteri tarvitsee vaihtelua, jotta elämä ei muutu samaksi mössöksi. Ihmiset tarvitsevat erilaisia kohokohtia ja perinteitä elämäänsä, eikä niihin tule kajota pelkästään mukavuuskysymyksinä.

Itse iloitsen vanhoista juhlapyhistä niiden oikeilla paikoilla ja ehdottomasti kannatan juhannuksen siirtämistä kesän pisimmälle päivälle.

Penasmix

Mistähän toi vuosiluku on repästy, no tietysti aina niin luotettavasta Hutipediasta!

En ollut kyseisenä vuonna edes syntynyt ja muistan tarkasti, että lapsuuden 70-luvulla se vielä oli 24. pvä. Enkä tosiaan ihmettele, että SKL-Koivisto (SKL=SuomettunutKumiLeimasin) 80-luvulla taipui ihan mihin tahansa, tuli komento oikealta tai vasemmalta.

Jes

Mitäs jos otettaisiin juhannuksena kelivaraus käyttöön? Kesäkuun puolen välin tietämillä ruvetaan kattelemaan milloin ennusteen mukaan ois paras keli ja sit sijoitettas jussi sille päivälle, vaikka välille 19.-26. Viikkoa etukäteen ilmoitetaan kaikille.

Tänä vuonna oli aivan järjetöntä juhlia juhannusta etuajassa viime viikonloppuna hytisemällä sateessa kymmenen asteen lämpötilassa.

Vieras Mies

Virossa on nyt alkamassa juhannuspäivä. Suomessa viime viikon lopulla vietetty juhannus oli kylmä ja sateinen. Täällä Virossa sää oli eilen juhannusaattona aurinkoinen ja lämmin. Myös nyt aamulla paistaa aurinko. Joku voisi tutkia juhannusten säät noin 50 vuoden ajalta nykyisen ajoituksen ja vanhan ajoituksen mukaan sekä suorittaa vertailun niiden välillä.

Ola

Ay-pomot jotka siirsivät Juhannuksen pois oikealta paikaltaan, ja nimesivät sen tilalle yhden viikonlopun Juhannukseksi ovat siirtyneet manan majoille tai pois päätöksiä tekevien joukoista.

Heidän tekemänsä lyhytjänteiset rahan- ja vallanhimoiset päätöksensä loukkaavat Suomen kansan valtaosaa.

Ay-pomojen määräyksestä on satunnaisesti liikkuvaa viikonloppua kutsuttu 55 vuotta Juhannukseksi. Muut Pohjoismaat sentään kunnioittavat ja arvostavat perinteitä. Meidän ay-pamput niistä vähät välittivät.

Uusien pyrkyreiden yrittäessä siirtää Joulu, Uusi Vuosi tai Vappu heille sopivaan liukuvaan viikonloppuun ja nimetä nämä viikonloput mieleisellään tavalla, on kaikin keinoin estettävä. Suomi on käsittääkseni tänä päivänä valveutuneempi kuin v 1954.

Nyt on aika palauttaa Juhannus oikealle paikalleen. Tässä asiassa ay-pomot voivat ryhdistäytyä ja kannustaa nopeaan päivän siirtoon sen oikealle keskikesän paikalleen.

suvi

että juhannus on viikonloppuna. Jos juhannus sattuisi vaikka keskiviikolle, menisibyksi työviikkoihan pilalle. Alkuviikko suunniteltais ja loppuviikko toivuttais humalasta. Ja ihmiset ottais kuitenkin ylimääräistä vapaata. Ei suostuttaisi siihen että juhannus viikko olisi lomaa, vaan siihen keksittääis syy että vois pitää ylimääräistä vapaata.