Torstai 15.11.2018

Paavo Arhinmäki teki eroa perussuomalaisiin – ”Pelottelua”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.11.2013 13:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Vasemmiston puoluevaltuustossa on tänään käsitelty ensi kevään eurovaaleja. Arkistokuvassa Paavo Arhinmäki.
|

Vasemmistoliitto on tehnyt ensin kevään eurovaaleihin keskittyneessä puoluevaltuustonsa kokouksessa pesäeroa perussuomalaisiin. 

Kokouksessa vahvistettiin 16 eurovaaliehdokasta. Tällä hetkellä puolueella ei ole europarlamentissa yhtään paikkaa.

Puolueen puheenjohtajan, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen mukaan vasemmistoliitolle tärkeimpiä teemoja vaaleissa ovat veroparatiisien lakkauttaminen, ympäristönsuojelu, hyvinvointivaltion rakentaminen ja "Brysseliin päätösvaltaa siirtävän kehityksen katkaiseminen".

Ainakin viimeisestä kohdasta perussuomalaiset ovat samoilla linjoilla, sillä puolue on ottanut vaaliteemakseen liittovaltiokehityksen vastustamisen.

– Meidän ja perussuomalaisten valtava ero näkyy myös siinä, että tutkimusten mukaan Vasemmiston kannattajat eivät koe käytännössä ollenkaan vetoa perussuomalaisten suuntaan. He kokevat vasemmiston läheisimmiksi puolueiksi vihreät ja demarit, Arhinmäki sanoi puheessaan.

Arhinmäen mukaan eurokriittisten voimien nousulla on ”peloteltu”. Arhinmäen mukaan kriittisinä voivat esiintyä muutkin kuin äärioikeisto.

– Pelottelijoille EU-kritiikki on yhtä kuin äärioikeisto tai oikeistopopulismi. Leimakirveiden käyttäjille ainoat unionin arvostelijat ovat kiihkeän maahanmuuttajavastaiset ja rasistiset puolueet, kuten Hollannin Vapauspuolue ja Ranskan Kansallinen Rintama. Suomessa ainoana kriittisenä puolueena esitetään perussuomalaiset, Arhinmäki sanoi.

Myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie kommentoi tulevia eurovaaleja Puheenvuorossa julkaisemassaan puheessa. 

Lapintie kommentoi perussuomalaisten edustamaa kansallisen itsemääräämisoikeuden korostamista toteamalla, että joskus on ”välttämätöntä tarkastella asioita laajemmin kuin käpertymällä kansallisvaltion edun näkökulmaan”.

Arhinmäen mukaan eurovaaleja on myös leimannut keskittyminen komission kärkiehdokkaisiin ja näkyviin ehdokkaisiin.

- Julkisuuspelissä on tähän asti keskitytty epäolennaisiin fantasioihin joidenkin yksittäisten suomalaisten merkittävistä rooleista Euroopassa, Arhinmäki sanoi viitateen muun muassa perussuomalaisten Jussi Halla-ahoon, keskustalaiseen komissaari Olli Rehniin ja kokoomuksen Alexander Stubbiin.

Myöhemmin iltapäivällä vasemmistoliitto käsittelee hallituksen kunnille määrämiä säästötoimia. Vasemmistoliitto pohtii kokouksessaan, voiko se jatkaa hallituksessa vastustamiensa miljardisäästöjen takia.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari Tero

Miksi pitää rakentaa hyvinvointivaltio, meillähän on tai oli hyvinvointiyhteiskunta, ennen 2011 eduskunta vaaleja. Hallitukseen menon jälkeen, vasemmistoliitto on riemurinnoin ollut repimässä hyvinvointiyhteiskuntaa. Oikein pelottaa, millainen olisi vasemmistoliiton hyvinvointivaltio.

Mark Andersson

Tuo riemurinta ei anakaan pidä paikkaansa. Vasemmistoliitossa tiedetään hyvin, että he ovat mukana epäsuositussa ja oikeistohenkisessä hallituksessa jarruttaakseen oikeistolaisia päätöksiä hyvinvointivaltion alasajossa, jolloin heidän nähdään olevan oikeistolaisten päätösten takuumiehinä. Poisjäänti taas antaisi oikeistolle nykyistä vapaammat kädet öykkäröidä.

Kumpikin vaihtoehto on huono.

Ari Tero

Mielestäni hyvinvointivaltiolla ja hyvinvointiyhteiskunnalla on merkittävä ero. Hyvinvointivaltiossa, vain eräillä Suomalaisilla menee hyvin. Hyvinvointiyhteiskunta ottaa huomioon kaikki jäsenensä, eli kaikki Suomalaisessa yhteiskunnassa elävät ja vaikuttavat ihmiset. Hyvinvointiyhteiskunta ei luokittele ihmisiä rodun. ihonvärin, kansallisuuden, uskonnon tai varallisuuden mukaan.

Juhani Kahela

Hyvinvointiyhteiskunta syntyy sillä, että kaikki tekevät töitä eikä niin, että osa elää muitten elätettävänä. Kun elättäjät loppuvat, niin hyvinvointiyhteiskunta päättyy siihen. Parasta hyvinvointiyhteiskuntapolitiikkaa olisi siirtää työttömyyskorvaukset ay-liikken maksettaviksi. Alkaisivat ymmärtää maailmantalouden realismia. Millä hinnalas suomalainen työ käy kaupaksi. Töitä alkaisi löytyä, kun työn hinta olisi ostajille oikealla tasolla. Ennen kuin vastaatte kärkevästi, niin tutkikaa ja kertokaa, mistä vaatteenne on kotoisin. Veikkaan, ettei teillekään ole kelvannut suomalaisen työn sanelemat vaatteiden hinnat.

Ari Tero

Juhani. Olet aivan oikessa, ammattiliitot ovat aiheuttaneet nykyisen tilanteen. Ammattiliitot ovat syönnet tai ulosmitanneet, kaiken liikenevän varalllisuude, mistä koostuu Suomalaisten toimeentulo. Juhani, kun olet noin valveutunut ja hyvin perehtynyt asioihin, kerroppa resepti.

Kaarlo Makkonen

Olisikohan tärkeä muistaa että hallituksessa ollaan tai sitten ei. Jos ollaan ollaan myös linjausten takana, vaikka hiukan kirvelisikin. Nyt taitaa VL tehdä populististä politiikkaa esittämällä "muka uhkauksia erota hallituksesta". Oikeastaan isompien puolueiden aika on sanoa tällaiselle venkoilijalle - terve menoa ! Eikä siinä kävisi kuinkaan. Halukkaita ministerisalkulle on runsaasti.

Pekka Taipale

Teki pesäeroa perussuomalaisiin? Eh? Eihän koko hallituksella oli yhtään mitään muuta virkaa, agendaa tai tarkoitusta, kuin se että siellä ei vain olisi perussuomalaisia. Talous kaatuu päälle, julkiset menot ovat 57 % bruttokansantuotteesta, ja hallituksen tärkein teko on se, että hallituksessa ei vain olisi persuja.

Seppo Vehviläinen

Joko kirjoittajat ovat nielleet purematta tämän median ammattiliittojen syyllistämisen tai sitten siellä puhutaan työnantajan äänellä jonka sormet syyttävät päästä työntekijän kukkarolle.

AKT ja Paperiliitto ovat öykkäröineet työmarkkinoilla mutta esim ilman Metalli/rakennusliittoa työmailla vallitsivat viidakon lait .