Maanantai 18.2.2019

Asfalttikartellista uutta tietoa: Suomen valtio oli mukana – kanne hylättiin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.11.2013 10:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Asfalttikartellin oikeudenkäynti päättyi tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus järjesti asiasta tiedotustilaisuuden.
|

Asfalttikartellioikeudenkäynti on päättynyt Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeus on hylännyt Suomen valtion kanteet. Sen sijaan 40 kantajina olleen kunnan kanteet on hyväksytty pääosin.

Käräjäoikeus on saanut osittain uutta näyttöä, jonka perusteella Tielaitos ja Tieliikelaitos ovat osallistuneet valtion töitä koskeneeseen kartelliin ainakin vuodesta 1998 alkaen. Lisäksi Tielaitoksen edustajat ovat olleet tietoisia kartellin olemassa olosta jo 1994 alkaen.

Käräjäoikeus on katsonut, ettei valtiolle ole aiheutunut vahinkoa sellaisen toiminnan perusteella, jonka se on toiminnan tapahtuma-aikana hyväksynyt, johon se on osallistunut ja josta se on itsekin katsonut hyötyneensä. Valtio on liikenneviraston välityksellä vaatinut kartelliin osallistuneilta yhtiöiltä yhteensä 56,7 miljoonan euron vahingonkorvauksia.

Kuntien kanteet on sen sijaan pääosin hyväksytty. Vahingonkorvauksia on määrätty maksettaviksi yhteensä 37,4 miljoonaa euroa. Tuotto- ja viivästyskorot nostavat huomattavasti tuomittujen korvausten määrää.

Kunnat ovat pääsääntöisesti maksaneet asfaltointitöistä ylihintaa 15 prosenttia, jotkut 20 prosenttia. Suomessa on asfalttialalla vallinnut vuosina 1996-1997 niin sanottu hintasota, eikä näinä vuosina solmittuihin sopimuksiin yleensä ole sisältynyt ylihintaa.

Suomessa toimi valtakunnallinen asfalttikartelli 1994-2002, jossa olivat mukana kaikki alan suurimmat toimijat. Korkein hallinto-oikeus on vuonna 2009 määrännyt Lemminkäisen, VLT-Tradingin, Skanska Asfaltin, NCC Roadsin, SA-Capitalin, Ruclus Asfaltin ja Super Asfaltin maksamaan seuraamusmaksuja yhteensä 82,55 miljoonaa euroa vuosina 1994-2002 toimineeseen kartelliin osallistumisesta.

Helsingin käräjäoikeudessa vireillä olleissa 41 kanteessa Suomen valtio ja 40 kuntaa ovat vaatineet näiltä yhtiöiltä vahingonkorvausta päällystystöistä maksamastaan ylihinnasta. Yhtiöt ovat vastustaneet kanteita.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Peltokorpi

"Käräjäoikeus on saanut osittain uutta näyttöä, jonka perusteella Tielaitos ja Tieliikelaitos ovat osallistuneet valtion töitä koskeneeseen kartelliin ainakin vuodesta 1998 alkaen. Lisäksi Tielaitoksen edustajat ovat olleet tietoisia kartellin olemassa olosta jo 1994 alkaen."

Eikö tuo nyt olea aika vakava virkarikos? Tämä tuomiohan mahdollistaisi menetetyn vahingonkorvauksen perimisen ko. virkamiehiltä.

Pertti Hyppönen

Suomihan on maailman vähiten korruptoitunut maa...
- Valtio vaan osallistuu asfalttikartelliin
- Tulli ei suostu maksamaan takaisin laittomasti perittyjä autoveroja
- Eläkevakuutusyhtiöissä toimitusjohtajat maksaa omia kulujansa firman rahoista
- Varmuuden vuoksi sisäpiirikauppoja ei saa julkistaa
- Kansanedustajille maksetaan kulukorvauksia ilman tositteita, kaikkien muiden pitää kyllä kerätä kaikki lippulappuset
- Sisäministeri oman nahkansa pelastamiseksi mollaa julkisesti alaisensa
- Huumepoliisin pomo istuu vangittuna korruptiosta epäiltynä
- ...

Tästä on hyvä jatkaa;)
-

-