Keskiviikko 16.1.2019

Lappu luukulle, vuokratyöfirmat? Kansanedustajilta raju ehdotus

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.11.2013 14:48
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Rakennusalalla käytettiin vuokratyövoimaa noin 80 miljoonalla eurolla vuonna 2010, kertoo Tilastokeskus. Teollisuus käytti samana vuonna vuokratyövoimaa yli 200 miljoonalla eurolla.
|

Faktakulma

Vuokratyöllä tarkoitetaan työsuhdetta, jossa palkansaaja työskentelee työvoimaa välittävän tai vuokraavan yrityksen kautta.

Suurimmat henkilöstönvuokrausta käyttäneet toimialat olivat teollisuus, hotelli- ja ravintola-ala sekä kuljetus-, varasto- ja logistiikka-ala vuonna 2010. Näiden jälkeen eniten vuokratyövoimaa käytetään terveydenhoito- ja sosiaalialalla, kaupan alalla ja rakennusalalla.

Lähde: Tilastokeskus

Henkilöstövuokraustoimintaa ja -lakia pitäisi muuttaa niin, että työ- ja elinkeinotoimistot ottaisivat pätkätöiden välityspalvelun hoitaakseen, ehdottavat kansanedustajat Lea Mäkipää (ps.) ja Jari Lindström (ps.).

–Jos henkilöstöä vuokrattaisiin lyhyisiin pätkätöihin, olisi se toiminta sallittua vain TE-toimiston kautta, jossa toimisi valtakunnallinen henkilö- ja vuokrauspalvelu, Mäkipää ehdottaa tiedotteessa.

Hän vahvistaa Uudelle Suomelle puhelimessa, että kaksikon mielestä yksi vaihtoehto olisi henkilöstövuokrafirmojen alasajo.

–Eihän se helppoa ole tetenkään toteuttaa, mutta keskustelua voitaisiin herättää, Mäkipää sanoo.

Hänen mielestään TE-toimisto olisi oikea taho hoitamaan asiaa, koska sillä on tiedot kaikista työttömistä, jotka ovat ilmoittautuneet ja siten valmiit rekisterit.

–Keskusjohtoisella henkilöstövuokrauksen suunnittelulla ala kehittyisi myös työntekijöiden etua turvaavaksi, Mäkipää kertoo.

TE-toimiston palvelut voitaisiin Mäkipään ja Lindströmin mukaan rahoittaa kohtuuhintaisilla palvelukorvauksilla käyttäjäyrityksiltä. Näin palkkatasoa voitaisiin nostaa työntekijöiden kannustamiseksi.

Mäkipää ja Lindström korostavat, että tilastojen mukaan vain viisi prosenttia vuokratyöntekijöistä työllistyy vakituiseen työsuhteeseen. Esteenä on heidän mukaansa, että vuokrausyritykset vaativat usein rekrytointimaksua käyttäjäyrityksiltä.

–Tämä on iso ongelma Suomessa. Vuosikausia tehdään pätkätöitä vaikka olisi tarvetta vakinaistaa. Työntekijöiden etuja poljetaan, Mäkipää sanoo.

–Yksityisten vuokrausyritysten työntekijät on vakinaistettava, Lindström sanoo.

Hän uskoo, että työn joustavuus, pätkätyöt ja henkilöstövuokraus ovat tulleet jäädäkseen. Jos henkilöstövuokrausfirmoja ei saataisi lopetettua, niin ainakin pelisääntöjä pitäisi muuttaa.

–Voisiko henkilöstövuokrauksen ja työvoimatoimiston yhteistyötä tiivistää siten, että kaikki henkilöstövuokrausta tekevät yhtiöt velvoitettaisiin solmimaan jatkuvia työsuhteita tai vähintään puolen vuoden työsopimuksia, Lindström sanoo.

Hän arvostelee vuokratyövoimaa käyttäviä yrityksiä henkilöstöön liittyvien yritysriskien kiertämisestä vuokrausyrityksen kautta vuokratyöntekijän kannettavaksi.

–Nyt yhteiskunta sallii tai jopa tukee järjestelmiä, joissa yritystoiminnan riski siirtyy työntekijälle. Tämä ei edistä työurien pidentämistä, Lindström sanoo.

Mäkipää korostaa, että vuokratyöntekijöille maksetaan keskimääräistä pienempää palkkaa, työsuhde-edut ovat vakituisia työntekijöitä huonommat, kuten yrityskohtaiset edut ja lisiä. Lyhyitä vuokratöitä tekevät jäävät myös ilman äitiys- ja perhevapaita tai lomapalkkaa.

–Siinä tarpeeksi syitä toteuttaa vuokratyöntekijöiden oikeuksien parantamisen tähtäävät uudistukset, Mäkipää sanoo.

Faktakulma

Vuokratyöllä tarkoitetaan työsuhdetta, jossa palkansaaja työskentelee työvoimaa välittävän tai vuokraavan yrityksen kautta.

Suurimmat henkilöstönvuokrausta käyttäneet toimialat olivat teollisuus, hotelli- ja ravintola-ala sekä kuljetus-, varasto- ja logistiikka-ala vuonna 2010. Näiden jälkeen eniten vuokratyövoimaa käytetään terveydenhoito- ja sosiaalialalla, kaupan alalla ja rakennusalalla.

Lähde: Tilastokeskus

Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Lipponen

Nämä loisfirmat pitäisi kieltää kokonaan?? Miksi näitä välikäsiä täytyy olla välistä vetämässä??? Monet työnhakijat karttavat juuri näitä vuokrafirmojen ilmoituksia
ja sitten vuokrafirmassa kirjoilla olevat eivät ole samassa tilanteessa palkoissa eikä mitenkään muussakaan, kuten työyhteisössä saattaa olla jopa erilaiset työasut jotka ovat jo sinänsä lisäämässä eriarvoisuutta???

Irma Asikainen

Työvoimavuokrauksen siirtäminen TE-toimistoille kaatuisi vähintäänkin kahteen asiaan. Ensinnäkin, toimiakseen tarkoituksenmukaisesti se vaatisi joustavuutta, mitä TE-keskuksissa ei voida toteuttaa, koska kiertoon päätyisivät siellä myös ne tyntekijät, jotka mieluummin välttelevät työtä, kuin ottavat sen vastaan ja näiden seulominen jokaisen työtilauksen kohdalla veisi aikaa niin paljon, että parhaassa tapauksessa työn tilannut yritys olisi ehtinyt jo rekrytoida oman työntekijän, tai tarve olsi mennyt ohi muuten (esim. sairausajan tuuraus). Toisekseksi vastaan tulisi liittojen möyhennys, sillä nämä työtä vieroksuvat, liittojen kainaloissa piileksivät yksilöt onnistuisivat varmasti hankaloittamaan työhön sijoittumista siinä määrin, että lopulta koko touhu kaatuisi omaan mahdottomuuteensa.
Työvoimaa vuokraavat yritykset ovat tuiki tarpeellisia monillakin aloilla, joilla täysi miehitys on toiminnan kannalta elinehto, mutta tarve on siinä määrin satunnaista, ettei omia henkilöstöresursseja kannata turhaan kasvattaa. Rekrytoidessaan vuokrafirmat ovat seuloneet henkilöstöstään epäpätevät, jolloin yritys saa ammatttilaisen avoimeen kohteeseen. TE-toimistoille tämäkin olisi turhan haastavaa, koska seulottava massa kasvaa siellä kohtuuttoman suureksi ja vastaan tulisivat taas nämä työvoimappoliittiset rajaukset, jotka nekin ovat vuokrafirmoissa joustavammin hoidettavissa. Eli, niin kauan kuin meillä ay-liike torpedoi kaiken järkevän toiminnan, tätä muutosta on edes turha harkita.

Joonas Lohenoja

Olen erittäin otettu, että Perussuomalaiset ottavat kotkalaisen kommunistin ehdotuksen ajaakseen. Ehdotus sisältää melkein sanatarkkoja lainauksia 17.11 julkaistusta kirjoituksestani Kymen Sanomien mielipidepalstalla:

"Henkilöstövuokraus valtion monopoliksi
17.11.2013 4:00

Kapitalismin rakenteellinen kehitys on johtanut siihen, että entistä useampi työ tehdään koneiden avulla, ja työstä on tullut joustavampaa. Henkilöstövuokrausfirmat ovat ahnaasti iskeneet uuteen markkinarakoon, ja käytännössä alalle on käynyt kuin Neuvostoliiton yksityistämisprosessissa. Kaikki yrittävät kahmia suurimman potin työntekijän kustannuksella.

Työn joustavuus ja pätkätyöt ovat tulleet jäädäkseen, siksi henkilöstövuokrauksestakin tulisi tehdä humaanimpaa. Ehdotankin, että TE-toimiston alaisuuteen voitaisiin perustaa organisaatio, jonka alle koko Suomen henkilöstövuokraus alistettaisiin valtion monopolina. TE-toimistolla on tiedot kaikista työttömistä, jotka ovat ilmoittautuneet ja siten valmiit rekisterit. Keskusjohtoisella henkilöstövuokrauksen suunnittelulla saadaan jotain järkeä nykyiseen toimintaan.

Organisaatio voisi rahoittaa itse itsensä ottamalla sen osan työntekijän palkasta, joka aikaisemmin on mennyt yksityisille sijoittajille. Kun välistävetäjät poistetaan, voidaan myös palkkatasoa nostaa, joten se hyödyttää myös työntekijää. Tämä kaikki tietenkin yhdistyisi siihen työttömyysturvan muutokseen, että palkkaa ei enää otettaisi pois tuista, vaan sen saisi pitää itsellään.

Joonas Lohenoja, Kotka"

http://www.kymensanomat.fi/Mielipide---Sana-on-vapaa/2013/11/17/Henkil%C...

Jaakko Mäki

Jännä juttu on se että vuokrafirmoissa pidetään tarkasti vakan alla kuinka paljon työntekijöistä maksetaan välittävälle firmalle.
Katsos työläinen voi alkaa apinoimaan jos se tajuaa kuinka sitä koijataan.
Itsellä on sen verran hikisiä kokemuksia ja tarinoita noista firmoista takataskussa että rupean mieluummin vaikka kerjäämään. Diilerin tai myymälävarkaankin hommat olis eettisesti tarkasteltuna parempia kuin tollaisten kusetusten tukeminen.

Eric Paatelainen

niin mutta... nyt kun yksityinen sektori on keksinyt hyvän bisneksen, pitää valtion taas kaapata se itselleen ja mitä siitä seuraa... lopulta ihan "pirskatimmoiset" kustannukset veronmaksajille ja töihinpyrkijöille, + kaikkien mahdollisten säädösten määrä lisäksi, mikä torppaa lopulta koko hyvän idean!!!

Timo Nenonen

Vuokratyövoimaa välittävät firmat ovat nykyisen työelämän parasiitteja, jotka imevät duunarille kuuluvasta palkasta ison osan. Nämä tulisikin lailla kieltää. Yritys pystyy palkkaamaan lyhyempiin työsuhteisiin muutenkin, jos se vaan ei ole jatkuvaa. On se kumma, etteivät firmat palkkaa vakityöntekijöitä, vaikka poispotkiminen on meillä liki halvinta Euroopassa.

Koko 2000-luku on ollut näiden välistävetäjäfirmojen kasvuaikaa ja kun siihen lisätään euron aiheuttama työpaikkojen kato, ei ole ihme, että olemme konkurssin partaalla krekujen tapaan. Ero eurosta ja myös Eu:sta olisi pitänyt tehdä jo viisi vuotta sitten, pahoin pelkään, että nyt on jo myöhäistä ehkäistä tästä mätävaluutasta Suomelle koituvaa kataistrofia. Pohjille meno on väistämätöntä. Tämän toteuttaneet poliitikot pitäisi heittää poseen loppuelämäkseen tarkoituksellisesta Suomelle aiheutuneesta tuhosta. Ja on aivan turha vetää Lehmän veljeksiä syypäiksi tähän hommaan. Syynä on euron valuvika.