Keskiviikko 16.1.2019

Tällainen korruptio on Suomessa ongelma

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.7.2009 08:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Rikos- ja prosessioikeuden professori Pekka Viljanen jyrähtää vaalirahakohusta ja korruptiosta Iltalehden haastattelussa. Viljasen mielestä erityisen merkittävä ongelma Suomessa on rakenteellinen korruptio, jota esiintyy Viljasen mukaan etenkin kunnallispolitiikassa.

- Se näkyy esimerkiksi kaavoitusratkaisuissa ja siinä, kun kunnalle ostetaan kovalla hinnalla taloudellisissa vaikeuksissa olevalta puoluetovereilta kiinteistöjä, jotta tämä selviäisi talousongelmistaan.

Viljasen mukaan hyvä veli -järjestelmillä on Suomessa vuosikymmenien mittaiset perinteet.

- Rahoituksen varmistamiseksi poliitikon on houkuttelevaa ottaa huomioon lahjoittajan intressit, tohtoriksi virkarikoksista väitellyt Viljanen sanoo.

Kansainvälisissä korruptiovertailuissa Suomi on pärjännyt erinomaisesti. Transparency-järjestön raportit eivät kuitenkaan kerro sitä, kuinka paljon Suomessa on sellaista korruptiota, jota ei ole lailla erikseen kielletty.

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

silmänkääntäjä

"Transparency International ei mittaa laillisuutta, vaan tunnetta siitä, onko korruptiota."

Siis mittaajan omaa uskomusta siitä, onko korruptiota. Tulokset ovat tietenkin täyttä potaskaa. Esim. Venäjällä täytyy olla korruptiota, koska se on Venäjä. Ja sitä täytyy olla siellä enemmän kuin Italiassa, koska Italia nyt kuitenkin on Italia, siis ikään kuin jonkinlaisen sivistysmaan maineessa. Samalla logiikalla Suomessa nyt millään ei voi olla korruptiota, koska onhan se Suomi.

Mutta mitä tämä sitten on, kun vaikkapa yliopistoprofessorin virantäytössä päätetään etukäteen, kuka virkaan halutaan, minkä jälkeen valitaan sopivat asiantuntijat, ja jos tästä kaikki muut hakijat valittavat, valitukset hylätään perusteettomina, koska asiantuntijat selvästi omaavat laissa säädetyn muodollisen pätevyyden eikä varsinaista jääviyttä voida osoittaa?

Hannu Mikael

Kerrankin.
Puolueet ja poliitikot saavat eri tahoilta rahaa vaalikampanjoihinsa, ja asiasta kysyttäessä aina vastaavat, että heillä ei ole minkäänlaisia sidonnaisuuksia tai vastuita suhteessa lahjoittajiin.
Sehän on ilmiselvää valehtelua, sillä vastikkeetonta rahaa ei ole olemassakaan.
Rahaa saaneen poliitikon tajunnassa on se, että jos hän missä hyvänsä yhteydessä toimii lahjoittajien intressien vastaisesti, seuraavissa vaaleissa on turha vaalirahaa odottaa.
Eli silloin toimitaan lahjoittajien edun mukaisesti.
Tyypillistä peiteltyä korruptiota. Kautta koko puoluekentän eduskunnasta aina kunnallispolittiikkaan asti.

erkkikalevilaakso

Jos pienessä Etelä-Suomalaisessa kunnassa (kaupunki 1991), maaherra onnistuu pitämään *parin suvun* voimin peliä, jossa koko kyläyhteisö n. 15.000 asukasta kärsii kehityksen jarrusta ja siitä, ettei jonkin *älyvapaan maa-aluevaateen* johdosta saada aikaiseksi vahvistettua asemakaavaa- ja yleiskaavaa, jonka pitäisi, huom! pitäisi vahvistua 2011, niin onko kyseessä "korruptio, vai virkamiesvallan/poliittisen vallan" väärinkäyttö?

Peli alkoi 1982 kioskista ja jatkuu edelleen 2009. Olen saanut kuulla, että yksi höyrähtänyt ihminen olisi vaatinut kaikkia kylän (kaupungin) ns. jakokunnan maa-alueita itsellensä ja ns. "vesijättöjä"..

Lapissa näitä suurtoimituksia on joskus muinoin tehty ja teetetty, mutta luuleeko joku, että Etelä-Suomessa voit "kaapata" toisten maita tuhansia hehtaareja..

Jospa joku speciaal vastaisi tähän?

Vieras

On tämä Suomi kumma maa. Monissa eri yhteyksissä on tavallista tallaajaa ihmetyttänyt eri viranomaisten ja valvovien tahojen saamattomuus ja suoranaine haluttomuus puuttua sellaisiin yhteiskunnan vaikuttajien tekemiin toimiin, joissa olisi ja on ollut aihetta epäillä rikos tapahtuneeksi. Vasta sitten, kun uutterat ja peräänantamattomat toimittajat ovat tuoneet jo tiedossa olleet asiat julkisuuteen alkaa tapahtumaan myös viranomaisportaassa. Miksi ?? Suojellaanko väärintekijöitä tietoisesti ns. hyväveli järjestelmässä, vai kuinka asia voi näin olla ? Tavallisen tallaajan kohdalla olisi häkki heilahtanut välittömästi ensinmäisistä epäilyistä. Onko Suomi oikeusvaltio vai ei ???

Vieras

Korkeat oikeusviranomaiset ovat poliittisesti valittuja. Tämä vaikuttaa varmasti siihen kuinka juttuja tutkitaan. Suomen maine erittäin vähän korruptoituneena maana, ei välttmättä pidä paikkaansa.

Kunnallispoliitikkojen halu rakentaa kaikkea mahdollista koko ajan antaa viiteitä siitä, että kaikki ei ole niin "puhdasta".

Risto Aallonharja

Ilmeisesti vain Suomessa voidaan samaan hengenvetoon puhua riippumattomasta mediasta, jota valvoo poliittinen valvontakomissio, ja korruptiovapaasta järjestelmästä, jossa aidolla korruptiolla on kymmenien vuosien rikas perinne.

Tahko

Ongelmien yhteisenä nimittäjänä voidaan nähdä valtaisa byroratiaan syöpynyt ikiaikainen piilokorruptio ja tätä ruokkivat kirjoittamattomat säännöt ja näiden tuloksena sairaat ja sairastuttavat asenteet ja arvostukset.

Mediavetoisen, henkilöön käyvän syyllisjahdin sijaan keskusteluun kaipaisi rakenteiden syvempää penkomista. Professori viittaa mädännäisyyteen kunnallispolitiikassa. Takavuosilta muistuu mieleeni A.V Perheentuvan Kanavassa julkaistu artikkeli 1989, otsikkona muistinvaraisesti: Voivatko viranomaiset edistää rikollisuutta?

Kuinka päästään byrokratian olemuksen läpivalaisuun ajassa. Onko tähän rohkeutta millään taholla kun olemme siihen sidottuja samanaikaisesti: media (Yleisradio) on voimaton kun byrokratian ongelma koskee sitä itseäänkin, kaupallisella puolella taas suuri raha vääristää kriittistä tutkimusta. Yliopisto on byrokratian läpitunkema.

Ongelmat ovat polttavia ennen kaikkea demokratian toteutumattomuuden tähden; sen rakenteet ovat löystyneet, puolueiden toiminnan "kannatus" on tosiasiassa muutaman prosentin luokkaa. Rahasta on tullut ratkaisija, vastoin demokratian sisintä ideaa.

joonatan

Yleisradion pitääkin olla naimisissa eduskunnana kassa. Ainosataan eduskunta voi sitä saneerata. Mutta onko edukunta oikeanlainen tai tekeekö se oikeita asioita siitähän voidaan aina olla erimieltä. Näin mielestäni asian pitääkin olla, Tapio hyvä. Sitä en aina tiedä kuka on edunskunnan nainut, muttse sentää saa tietää ketä kansanedustajat ovat. Kiitos valppaan median.

sam17

Edustuksellinen demokratia on muuttunut kovan luokan bisnekseksi. Sen organisaatiot ovat vahvistuneet EU:n ja kansallisen lainsäädännön myötä. Laki puoluetuesta piti olla se viisastenkivi, jonka poistaa puolueitten eriarvoisuuden. Mitä vielä,verovaroin rahoitetaan puolueita erilaisten tukien kautta, mutta yritystuet senkun kasvavat. Mielestäni kansanvallasta ei ole voinut Suomessa puhua oikeastaan koskaan. Valtaa ovat aina käyttäneet suurten puolueitten sisäpiiriläiset. Heidän valtansa siirtyy puoluekurin ja ryhmäpäätösten kautta "kansan valitsemille edustajille", jotka puolueet ovat asettaneet ehdolle. Suomalainen edustuksellinen demoratia on taitava rakennelma, jolla pystytään vakuuttavasti osoittamaan, että kansa päättää kaikesta. Tosiasiassa kansa ei päätä mistään ilman sisäpiirien suostumusta.

soonmoro

UKK upotti Suomi-neidon mandatoinnin syvään suohon, josta vasta nyt aletaan rämpiä ylös. Kiitos professori Viljasen kaltaisten keskustelijoiden.
Oikeusministeriö määrittelee verkkosivuillaan yksiselitteisesti poliittiset virkanimitykset rakenteellisen korruptuon piiriin kuuluviksi toimiksi. Ja näitähän eri tahoilla ja -tasoilla tapahtuu päivittäin. Kunnalispolitiikassa eritoten. Tampere, ja tämän uutiskirjeen toisessa jutussa hurskasteleva J. Gustafsson lienee yksi tässä suhteessa "korruptoituneimpia" (kunnallis)poliitikkoja tässä maassa. Ajoihan hän hiljattain kaikkien aikojen pohjanoteerauksena maahnamuutajataustaisen valttustokaverinsa korkeaan opetustoimen johtovirkaan, vaikka asianomaisella ei ole postin hoitamiseen minkaanlaisia pätevyyksiä / edellytyksiä. Vain SDP; jäsenkirja

Vieras

Kepu on aina ollut Suomen korruptoitunein puolue ja sen rahoitus on hämärämiesten varassa.

Kekkosen ja Korsimon aikaan puoluetta rahoitti jopa Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB. Sen jälkeen rahoitus on ollut yhtä epäisänmaallista.

Matti Vanhasen kiemurtelu ja valehtelu osoittaa, että Kepulla on nytkin löysät housuissa.

Keva/Nova/KMS sotkua setvitään parhaillaan ja pommi räjähtää kepun silmille viimeistään alkusyksystä.

Matti Nissinen

Kun mainitset syypääksi Kepun, osoitat juuri sillä pistäväsi pääsi pensaaseen. Ensinnäkin ongelma on kaikkia isoja puolueita koskeva. (Pieniin porukoihin on turha yrittää vaikuttaa, koska ne eivät etuja pysty tarjoamaan.)Muistanet, että juuri kepulainen kansanedustaja teki asiasta uutisen. Siihen saakka tämä julkinen salaisuus suomalaisesta hyväveli-järjestelmästä ja taitavasta korruptoitumisesta oli onnistuttu vaikenemaan hengiltä.
Nyt Kepu tekee ja on tehnyt tiliä asioistaan, Kokoomus ja SDP eivät ole siihen suostuneet. Ja rakit räkyttävät sen puun juurella, johon orava ei pysty kätkeytymään! Se kun on kaikkein helpointa ja ja ilmeisesti sinua ja muita kaltaisiasi miellyttävää.
En ole kepulainen.

Ääni maalta

Jokaisella maalla on tapansa, oli se Kongo, Nigeria, Egypti, Venäjä, Kiina tai Kepulandia.

Miten muka laajasti omaksuttu maan tapa voi olla korruptiota? Ilman voitelua asiat eivät ylipäätään edisty mihinkään!

erkkikalevilaakso

Jacob Söderman on huutanut Kauhajoen koulusurmien jälkeen heti kovennuksia aselakiin ja plä..plä.. Söderman jo vuosi sitten vaati Rovanimen kaavoitusasioissa "rikostutkintaa", jotka liittyivä KMS-vaalirahaan ym. Nyt Herra Söderman oli julkihuutanut *avoimuutta* ja tutkintaa, sekä ties mitä huutelee lomaviikkoina?

Voisikohan Herra oikeudenbatman tuon *junttikylän* kummisetä tehdä selvitystä omasta tilistään (osuudesta) Uudenmaan läänin maaherrana, että äitini T.A osasi konsultaatiokäyntinsä jälkeen lääninhallituksessa 1982 vaatia Orimattilan jakokunnan maa-alueita itselleen ja siitä lähtien on poikkeusluvin rakennettu asuin ym. alueita ja mm. "hevoskylähanke" 1985-1987 kariutin kaavaepäselvyyksiin ja tuolloin oli mittavasta useiden satojenmiljoonien hankkeesta kysymys? Paljon muutakin on kaatunut, mutta jos tämä pyhimys voisi tulla esiin ja ominsuin tehdä selvityksen omasta osuudestaan? Lisää aiheesta: http://erkkikalevilaakso.blogspot.com/

Tosin, minulla on vain "toisenkäden tieto asiasta", tieto on tullut äidiltäni.

PS. Minua on takavuosina uhkailtu, että huonosti käy jos näistä *jakokunnan asioista suuni avaan*. Senkin uhalla!!

Vieras

Transparency international tekee joka vuosi kaksi raporttia, joista toisessa korruption määrää arvioivat yritysjohtajat ja korkeat virkamiehet. Tämä on nimenomaan se raportti, josta lehdet kirjoittavat. Toinen raportti sen sijaan koskee normaalien kansalaisten luottamusta oikeusjärjestelmään, ja tässä vertailussa Suomi pärjää huonosti.

Tässä on linkki, josta saattaa olla apua näitä asioita pähkäillessä. http://www.kukkonen.us/