Perjantai 18.1.2019

Ministeri kiittelee vangittua ympäristöaktivistia

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.12.2013 17:23
  • Kuva: All Over Press /EPA
    Kuva
    Sini Saarela vangittiin Venäjällä.
|

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) kiittelee Greenpeace-aktivisti Sini Saarelaa ja toivottaa hänet tervetulleeksi Suomeen.

–Suomessa on keskusteltu paljon arktiseen öljynporaukseen liittyvistä riskeistä sinun ansiostasi, Niinistö kirjoittaa blogissaan.

Hänen mielestään Saarela on kunnioitettavasti osoittanut valmiutta kantaa oikeudellinen vastuu omista teoista.

–Sen sijaan lastemme hyvinvointia uhkaavia hiilidioksidipäästöjä tupruttelevien valtioiden ja yhtiöiden näyttää olevan paljon vaikeampi tunnistaa omaa vastuutaan, Niinistö toteaa.

Hän korostaa, että erityisesti luonnoltaan herkkä arktinen napa-alue lämpenee kaksi kertaa nopeampaa tahtia kuin koko maapallon.

Venäjällä vangittuna olleen Saarelan saapuu Suomeen tänään illalla.

Saarela rikkoi tietoisesti lakia yrittämällä tunketutua luvatta öljynporauslautalle.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Herp Bert

miettikää nyt prkl mitä huutelette täälä terroristeiksi.... AKTIVISMI EI OLE SAMA ASIA KUIN TERRORISMI. järki päähän sieltä hikisestä runkkukädestä. ottakaa asioista selvää ennen kun huutelette tuommosia.. sääliksi käy tämä suomen kansan vammaistuminen. Eletään kohta vuotta 2014 kaikki tieto on käsissä ja oman järjen käyttö sallittua. Jos laki saa tämmöstä riitaa aikaseksi niin jotakin mätää siinä on silloin oltava. Laki on ihmisiä varten, ei niiden päättäjiä varten mikä tällähetkellä tuntuu olevan muotia ja jostain kumman syystä saa vielä kannatustakin. Onkohan ihmiset oikeasti niin tyhmiä että hyväksyy tämän vai huuteleeko täälä ainoastaan koska se on mahdollista...

Paavo Kymäläinen

Meillä on nyt kaksi aika tuoretta tapausta lainrikkomisesta ulkomailla.
Kumpikin liittyy mereen ja laivoihin.
Kummassakin tapauksessa media on kertonut, että paikallinen konsuli on ollut heti välittömästi tarkistamassa rikollisen hyvinvointia.
Kuinka tällainen samanlainen palvelu saadaan meille taviksille?
Olen suunnitellut lähteä helmikuussa matkalle. Tuleeko konsuli minua vastaan lentokentälle? Käykö hän päivittäin tarkistamassa että voin hyvin ja paikalliset viranomaiset kohtelevat minua oikein?
Älä unta nää Paavo.
Pitää olla vihervasemmistolainen, jotta tuo palvelu pelaa.
SS lienee saanut melkoisen summan avustusta (palkkaa/matka ym. kuluja).
Muistaahan maksaa verot noista, muistaahan? Muistaahan verottaja verottaa harkinnalla?
Älä unt. .........

Simo Mäkelä

On kyllä outoa, että Suomen hallituksen ministeri kiittelee kansalaista, joka tieten tahtoen on rikkonut lakia naapurimaassa.

Miten Suomen hallitus suhtautuisi siihen, jos Venäjän ministeri kiittelisi hävittäjälentäjää, joka on loukannut Suomen ilmatilaa??

Johan Kilpi

Kyllä media nyt nostaa Siniä. Greenpeacen ajamassa täyskiellossa arktiselle öljynporaukselle ei ole mitään järkeä. Tavallista parempaa turvallisuutta voidaan vaatia ja näyttää siltä, että niitä siellä kehitetäänkin.

Kalevi Hautala

Olen ymmärtänyt että luonto eli meri korjaa öljyvuodot määrättyyn pisteeseen saakka itse, kuten Meksikonlahdella. Meri on tavallaan suuri pudistamo luonnosta peräisin oleville tuotteille. Arktisella alueella näin ei tapahdu veden alhaisen lämpötilan vuoksi. Tähän kannatta kiinnittää huomiota kommenteissaan, ja siksi Greenpeace tekee arvokasta työtä julkisuudessa. Se mitä Venäjä yrittää tällä pr-kamppanjalla voitta, pelkään pahoin että takapakkia tulee Sotshin olympialaisissa. Münhenin verilöylyn tapahtumat ovat vielä monella mielessä.

Pasi Ensio

Totta kai luonto korjaa ihmisen aikaan saamat vahingot. Esimerkiksi ilmaston lämpeneminen ei ole Tellukselle mikään ongelma. Ei edes täydellinen ydinkatastrofi. Tuollaisessa, noin suurin piirtein, 100 000 vuodessa vauriot ovat hyvin pitkälti korjaantuneet.

Vuoden 2010 öljyonnettomuus näkyy Meksikonlahdella vielä pitkään. Alueen ekosysteemi vahingoittui pahoin ja se näkyy mm. USA:n rannikon eliökannoissa vuosikymmeniä. Lisäksi, onnettomuusalueella on yhä edelleen satojen metrien syvyydessä laaja öljylautta. Tämän öljylautan ja BP:n öljyntorjunnassa käyttämien 3,8 milj. kemikaali litran käyttäytymistä ja vaikutuksia ei osata edes arvailla.

Meksikonlahti oli ihanteellinen öljyonnettomuudelle siinä mielessä, että lämpimissä vesissä oljyä haihtuu paljon, sitä on suhteellisen helppo kerätä talteen. Arktisilla alueilla vaikeuskerroin nousee toiseen potensiin. Vesi on kylmää. Joten haihtumista tapahtuu hyvin vähän. Jäät haittaavat keräämistä ja arktisten alueiden ekosysteemi on paljon haavoittuvaisempi, kuin lämpimillä alueilla.

Exxon Valdes ajoi karille Alaskassa lähes 25 vuotta sitten ja alueen rannoilla on edelleen paikoin paksu öljykerros, jota ei tulla saamaan koskaan pois. Alueen kalakannat, eivätkä elinkeinot ei ole toipuneet onnettomuudesta.

Pekka Korpela

Kiitteleeköhän ministerimme Ville Niininstö Edward Snowden:ia, jos hän saapuu rajallemme ja pyytää turvapaikkaa, vai ohjaakohan ministerimme hänet kuolemaan Yhdysvaltoihin? Ei pitäisi Suomen sotkeutua suurvaltojen politiikkaan vaan hoitaa ihan vain omat asiat. Ministeri voisi aloittaa vaikka tuosta Suomen valtion velasta, joka tulee olemaan ensi vuonna 60% BKT:sta.

Jukka Kaijala

Suomalaiset ovat ennenkin uhmanneet Venäjän lakeja. 1914-1918 joukko aktivisteja päätti aloittaa Suomen irroittamisen Venäjän yhteydestä kouluttautumalla salaa Saksassa tarkoituksena taistella laillista valtaa vastaan. Käsi ylös täällä kriittisesti Niinistöstä ja Saarelasta kirjoittelevat ketkä tämän joukon teot tuomitsevat. Itse en ainakaan tuomitse.

Joskus täytyy turvautua suoraan toimintaan. Näin se vaan valitettavasti on. Muistetaan nyt koko ajan, että Saarela ei todellakaan ole "rikoksiaan" itsekkäistä tarkoitusperistä tehnyt:
http://m.greenpeace.org/finland/fi/high/media/blogi/top-10-miksi-arktine...

Kalevi Hautala

Näitä hakkereitahan me tavikset voimme kiittää melkoisesti, koska tässä teitoyhteiskunnassa heidän ansioistaan yksilön tietosuja kehittyy melkoisen suurin harppauksin. Edward Snowden kuten myöskin Sini Saarela ovat tehneet hyvää työtä tiedotudvälineissä, jotta Suomalaistenkin silmät avautuisivat. Tuo Suomen valtion velka noudatta melko tarkasti sinikäyrää, kuten maapallon lämpötilakin. Joskus menään ylöspäin ja sitten taasen alaspäin.

Ocku Kuusava

Luonnolisesti venäläinen ministeri käskee niitä hävittäjiä välillä loukkaamaan Suomen ilmatilaa, ei kai ne nyt ihan kädettömiä ole, että vahingiossa täällä lentäisivät.

Mutta totta sinänsä, lakien nopudattaminen vähän huonoa. päästivät sen Mandela-terroristinkin sitten vapaana kuolemaan...Lennart Merenkin siperiasta päästivät. Huoh ;-)

Lauri Kiiski

Sini Saarelan vertaaminen Lennart Mereen on asiatonta ja mautonta, kuin myös Sini Saarelan vertaaminen Nelson Mandelaan.

Jotakin rajaa jo lähtökohtaisesti tähänkin asiaan tulisi olla. Saarela ei ansaitse arvostusta sinänsä, jos yli 30-vuotias nainen on vain kyllin taitava ja harjoitellut köysissä roikkumista uutisoinnin pelinappulana.

GP:n tulisi toimia ketjun toisessa päässä, eli valistaa tarmolla kuluttajia luontoystävällisiin kulutustottumuksiin, mutta Neuvostoliiton jälkeinen vasemmiston tyhjiö ollaan nyt korvaamassa punaviheragitaatiolla.

Jukka Kaijala

GreenPeace on perustettu "uutisoinnin pelinappulaksi" eli rauhanomaisten mielenosoitusten järjestäjäksi kiinnittämään median ja suuren yleisön huomio räikeimpiin ympäristörikoksiin. Siinä Sini Saarela kavereineen onnistui valtavan hyvin.
Ei arktista öljynporausta pysäytetä "luontoystävällisillä kulutustottumuksilla". Valitettavasti.

Lauri Kiiski
Vastaus kommenttiin #20

Vladimir Putin tuomitsi kovin sanoin GP:n hyökkäyksen Jäämerellä. Hän myös totesi, että GP:n toimintatapa on suoraan hanurista, sillä paljon parempaan tulokseen olisi päästy ilman muuta kahdenkeskisin neuvotteluin suoraan Kremlissä.

Kysyä myös sopii puheenjohtaja Niinistön luontoystävällisistä kulutustottumuksista ?
Urheiluautot, ylinopeudet, verojen karttaminen ja paikoitusväärinkäyttö eivät viittaa luontoystävällisyyteen - ainakaan aidosti.

Max Jussila

Millä tavalla rikollinen käytös tarkoittaa oikeudellisen vastuun kantamista? Greenpeace syntyi aikoinaan, ja menehtyy tarpeettomuuteensa kun ihmiset ryhtyvät vihdoin ja viimein ymmärtämään, että juuri vihreä liike tuhoaa kaiken, koska kukaan siitä porukasta ei ole koskaan ymmärtänyt taloudesta tai teollisuudesta yhtään mitään. Hautala oli vastuussa yritysten valtionohjauksesta: ansiot yritysmaailmassa osakkuus jossain kasvisravintolassa!

Herätkää nyt hyvänen aika siinä maassa, Finnland Erwache! Oioi, nyt olen vaskisti ja persu ja kaikkea muuta!

Esko Virri

Niinistön toiminta on kyllä vastenmielistä. Mutta hän ja Hautala ovat ottaneet tavaksi Greenpeacen rikosten peittelemisen ja väheksymisen.

Normaalisti lain rikkomiseen kehoittavasta toiminnasta ähintään aloitetaan keskustelu ministerin sopivuudesta virkaansa, mutta ei Vihreässä puolueessa. Kaikki tuntuvat olevan tasa-arvoisia lain edessä, mutta vihreät ovat tasa-arvoisempia kuin muut.

Pidempi blogiteksti aiheesta: http://eskovirri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/157167-sini-saarelan-vaarallin...

Unto Toivainen

Greenpeacen toiminnan yksisilmäinen demonisointi on myöskin hyvin vastenmielistä... kyseessä on kuitenkin vain kansalaisjärjestö, joka järjestää rauhanomaisia, joskin luvattomia, mielenosoituksia... Mielenosoitukset ovat luvattomia, jotta niille saadaan mahdollisimman suuri uutisarvo.

Jos jotain tahoa Suomessa haluaa paheksua mielenosoitusten takianiin kannattaa vakavasti harkita kohteeksi esim. suomalaisia maanviljelijöitä:

Pari kuvausta maanviljelijöiden mielenosoituksista:
"EU-lippu kiskottiin salosta ja tonnilasteittain lunta kaadettiin Espalle" (lähde: Yle, Elävä arkisto, "EU-mielenosoitukset")

"Mielenosoittajat muun muassa vetivät alas eduskuntatalon edustalla liehuneet EU:n liput ja heittivät ne tulee, polttivat heinäpaaleja ja hirttivät silloista maatalousministeriä Kalevi Hemilää (sit.) esittäneen nuken." (lähde: Taloussanomat, "Sianruho myös MTK:n mielenosoituksessa – MTK pahoittelee")

Kauno Mannonen

Ne jotka tekee ja toimivat vievät ihmiskuntaa eteenpäin.
On niitä jotka arvostelevat eikä itse mitään tee.
Suurimmat ihmiset ovat aina tähdänneet ihmiskunnan parhaaksi eikä minkään muun.
Elämän lait menevät aina ihmisten tekemien lakien yli ja ovat viisaampia. Pitää tuntea ne, niin voi oikein vasta nähdä mikä on hyvästä mikä pahasta.
www.kauno-mannonen.fi

Lauri Viljanen

"ne jotka tekee ja toimivat vievät ihmiskuntaa eteenpäin". Onko näin?. A Hitler teki ja toimi oikein monen miehen edestä ja jälki oli karmeaa .Veikö se ihmiskuntaa eteenpäin? Eurooppa ainakin oli murskana. Kun katselee vihdeiden touhuja tulee väkisinkin mieleen kyseisen herran mellastus.

Herp Bert

tottakai se natsikortti piti vetää esiin :DDDDDDDDASDAS

Oletko koskaan ajatellut sitä että Hitlerin jampat edisti tiedettä aika jäätävän harppauksen. Ei voi tietää mitenkä asiat nykyään olisi ilman hitlerin olemassa oloa. veikkaan että ei kauheasti toisin. Sotia on ollut aina ja tulee aina olemaan näillä asenteilla. Enkä sano että hyväksyisin sen. Historia on historiaa ja annetaan sen olla niin, ei lähdetä toistamaan sitä jooko?

Lauri Viljanen
Vastaus kommenttiin #35

Hitlerin aikaisista tieteen harppauksista tulee mieleen lähinnä kaasukammio.guttaperkka ja w w. Hitlerin toimien ansiosta kehitettiin myöskin atomipommi .Meillä kotimaassa hitlerismi synnytti monenmoisia poliittisia ääriliikkeitä kuten asevelisosialistit. Ikävä kyllä liike ei kuollut Hitlerin mukana vaan se on vaihtanut lippunsa värin SDP;n haalean punaisesta vihreäksi. Historiasta pitää ottaa oppia. Oppimisesta puheen ollen vihreät mainostavat itseään korkeasti koulutetuiksi.Sen verran on jäänyt oppia saamatta ,että ei osata nousta laivaan. Normaalisti se tapahtuu niin että pyydetään kapteenilta lupa vierailuun. Pyyntöön yleensä kapteeni vastaa ,että terve tuloa.

Markku Likitalo

Lait ovat yhteisiä ja sovittuja, jos joku näkee asiakseen rikkoa jotain tällaista hyväksi näkemänsä asian takia ja kärsii siitä seuraukset, on Se viesti siitä että lakia ehkä voisi muuttaa tai että ehkä tarttis tehdä jotain. Ei mitään muutosta koskaan tapahdu jos ei uskalleta uhmata lakeja, ne on uudistettava tarpeen mukaan. Nyt on satanut koko joulukuun ja lisääkö sontaa tarvitaan maailmaan? Maapallo on pipi nyt jo.

Tapio Laaninen

"Saarela on kunnioitettavasti osoittanut valmiutta kantaa oikeudellinen vastuu omista teoista."

Hassu näkemys ministerillä. Saarelahan on moneen kertaan nimenomaan painottanut että hän ei ole tehnyt mitään väärää eikä ymmärrä mistä häntä syytetään. Todellista viherterroristin vastuunkantoa

Unto Toivainen

Greenpeace järjestää näyttäviä luvattomia mielenosoituksia. Nouseminen öljynporauslautalle ei ollut mitään sen kummempaa.

Luvaton mielenosoitus ei ole länsimaassa erityisen vakava rikos, toisin kuin esim. merirosvous, josta alkuperäinen syyte tuli... siksi on ymmärrettävää, ettei ymmärtänyt sitä mistä häntä syytetään.

... omien mielipiteiden ei kannata antaa sumentaa suhteellisuudentajua. Kaikki tämä vaahtoaminen "terrorismista" osoittaa vakavaa suhteellisuudentajun järkkymistä.

Tapio Laaninen

Näyttävä luvaton mielenosoitus? Olisi nyt hyvä muistaa pitää erillään se mielenosoitus ja se mitä sen yhteydessä on oikeasti tehty. Jos minä ja kymmenen kaveriani tulisimme ja murtautuisimme teidän olohuoneeseenne tekemään luvattoman mielenosoituksen, olisiko se vain luvaton mielenosoitus vai syyllistynkö kenties muuhunkin? Entä jos tunkeudun kaverieni kanssa osoittamaan mieltäni yrittäjän toimitiloihin estäen tätä suorittamasta elinkeinoaan, onko edelleen kyseessä pelkkä mielenosoitus?

Toni Hiltunen

Pitäisikö suomen nyt hyökätä venäjälle? Vai lähettää jonkinlainen iskujoukko tuhoamaan öljynporauskalustot? Vai miten tässä asiassa greenpeacen mukaan on edettävä? Vai onko meidän kaikkien nyt tarkoitus ajaa kumiveneillä päin öljynporaajia? Uhata katkaista välit ja bisnekset venäjän kanssa jos öljynporausta ei välittömästi lopeteta? Jää aika kapeaksi tämä toiminta.

hakalli .

Täällähän se on k.o. "lady:n" piikki auki Suomessakin. Olkiluodossa hillumisestakin on joku tuomio jäänyt voimaan. Tuskin maksaa edes sakkojaan itse (kuten muutkaan siinä porukassa).

Miten niin "kantaa vastuunsa" ?

Atso Eerikäinen

Green peace purkaa traumaattisesti vihaansa Venäjää kohtaan sen hyödyntäessä arktisia alueitaan ja meriään tai Japanin valaanpyynnistä eteläisellä Tyynellä merellä, mutta ei ole tippaakaan kiinnostunut äärimmäisen vakavasta tilanteesta maapallolla, nimittäin Fukushiman seuraavassa isossa maanjäristyksessä (yli 7 M) lopullisesti tuhoutuvista ydinreaktoreista. Ei noita luonnonsuojelijoita ole Fukushimassa näkynyt, tosin ei päästettäisikään 30 km lähemmäksi. Fukushimassa itsemurhatyöskentelee nykyään vain yli 50-vuotiaita miehiä yrittäen pelastaa, mitä ehkä pelastettavissa on, hyvällä palkalla, josta itse ei pääse koskaan nauttimaan.

Vaikkei mitään räjähdystä, joka voisi olla 5000 Hiroshiman pommin suuruinen räjähdys, tapahtuisikaan, seuraavan 100 vuoden kuluessa Tyyni Valtameri ja kaikki muutkin valtameret ovat pelkkää radioaktiivista vettä, joka tapaa elämän, myös ravintoketjun yläpäässä eli koko ihmiskunnan. Arktiset meret eivät ole turvassa eikä Suomenlahtikaan.

Tekisi mieli sanoa, kuten antiikin fatalistit: "Syökäämme ja juokaamme, sillä huomenna me kuolemme."

Petri Suomi

En tiedä mitä juhlavaa Sini Saarela on mennyt tekemään. Poraushan jatkuu ja GB:llä on yksi paatti vähemmän ja järjestö on Venäjällä tiukkaakin tiukemmassa seurannassa. He rikkoivat Venäjän lakeja toiminnallaan. Entäpäs jos raivoraittiit ryhtyisivät nousemaan Tallinnan risteilyaluksille, kun niillä kuskataan viinaa ja sitten maksat sanoo poks? Syytehän siitä tulisi merilakien rikkomisesta yms.Ei kai kummempaa kuin sakkoa. Venäjällä asiat vain tulkitaan tosin ja vielä eritavalla ne tulkitaan kaikkien ihannoimassa Pohjois Koreassa. Siellä pelkkä epämiellyttävä käytös aiuhettaa välittömän teloituksen.

Vahinkoja voi sattua missä hyvänsä. Olisin enemmän huolissani kasvavasta Itämeren öljynljetuksesta. Siinähän vahingon sattuessa mekin olemme niitä jotka maksamme ja korjaamme vahingot. Varsinkin kun ne risteilypaatit Tallinnaan kulkee niiden reitin poikki. Kannattaisi myös olla huolissaan ydivoimaloista Suomenlahden toisella puolen Samaten Kaliningradin aseistamisesta ydinkärjillä, joiden kantomatka riittää Suomeen ja pitkälle.

Öljynporaus ei ole Venäjälle toistaiseksi kanttavaa Arktisilla alueilla Jäämerellä. Siperiassa on, missä olen käynytkin. Kaasukenttiä on käyttämättä, joiden tilavuuden sanotaan olevan senverraan, että riittäisi koko Euroopalle n. 100 vuodeksi. Ei ole edes otettu käyttöön. Koeporaukset tehty. Hinta ei ole vielä tarpeeksi korkea, että kannattaisi. Miten se jossain Arktisella merellä sitten kannttaisi? Taisi iskeä GP:lle pikkuinen virhearvio. Onneksi on Olympiakisat ja Putinin kannatus hieman laskusuunnassa. Piti saada äkkiä aikaan näkyvää. Poraus jatkuu silti, nyt on varmaa, että niskaan ei tule vettä, vaan paljon kovempaa ja nopempaa, jos uutta valtausta yritetään.

Olisko tuon asian voinut hoitaa ihmisten tietoisuuteen jollakin muulla tavalla? Nyt on sankareita ja konnia puolin ja toisin. Venäläiset aktiivit eivät edes hengitä ilman viranomaisten lupaa. Siinä lopputulos, vaikka kuinka hyvä asia olisi ja tekisi mieli läiskiä ylävitosia. Putin korjasi potin ja tyylikkäästi. Päästi Hadarkovskin kotiin Saksaan ja performannsitaiteilijatkin pois vankilasta ja syytteistä. Venäjä- GP 4-1. Vain siksi, että Suomessa vastaavasta olisi käyty oikeutta 3-10 vuoteen ja tuloksena sakkoja. Eikä yhen ainutta otsikkoa.