Sunnuntai 26.5.2019

Meppi varoittaa Suomea: ”Saattaa kuulostaa uskomattomalta, mutta...”

Luotu: 
7.1.2014 17:26
Päivitetty: 
7.1.2014 17:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Europarlamentaarikko Mitro Repo jakaa muun muassa tutkijoiden esittämän huolen vapaakauppasopimuksen investointisuojasta.
|

Euroopan unionin ei tulisi tavoitella Yhdysvaltain kanssa sorvattavaa vapaakauppasopimusta hinnalla millä hyvänsä, arvioi europarlamentaarikko Mitro Repo (sd.) blogissaan Puheenvuorossa.

EU:n ja USA:n välisistä vapaakauppaneuvotteluista on keskusteltu viime aikoina vilkkaasti myös Suomessa. Mitro Repo asettuu kriitikoiden leiriin ja varoittaa huolta herättäneestä, sopimukseen sisältyvästä investointisuojasta.

–Investointisuojaan liittyvä uhkakuva on, että EU joutuisi antamaan yhdysvaltalaisille yrityksille samanlaisen toimintavapauden kuin mikä niillä on USA:ssa liittovaltioiden ja osavaltioiden lakien nojalla. Käytännössä monikansallisten yritysten ei tarvitsisi noudattaa Suomen tai muiden jäsenmaiden periaatteita ja lainsäädäntöä. Amerikkalaisyhtiö voisi viedä asiansa kansallisesta oikeuslaitoksesta ylikansalliseen tuomioistuimeen, Repo tiivistää.

–Saattaa kuulostaa uskomattomalta, mutta totuus on tarua ihmeellisempi.

Bloginsa otsikossa Repo pohtii, "tuoko USA kauppasopimuksella omat lakinsa Suomeen". Hän muistuttaa, että esimerkkejä on jo maailmalla.

–Australiassa tupakkayhtiö Philip Morris jo vaatii korvauksia, koska maassa saa myydä tupakkaa vain pakkauksissa, joiden ainoa kuvitus koskee tupakan terveyshaittoja. Esimerkkejä löytyy lähempääkin. Saksassa energiayhtiö Vattenfall vaatii satojen miljoonien eurojen korvauksia siitä, että Saksa on päättänyt luopua ydinvoimasta! Tällaista Eurooppaa tai maailmaa en halua, Repo toteaa.

Europarlamentaarikko tosin uskoo, että pidemmän päälle ei ole yritysten edun mukaista joutua vastakkain isäntävaltioidensa kanssa.

–Oletettavaa on, että vaikka yritykset saattaisivat voittaa yksittäisiä investointiriitoja, pitkällä aikavälillä niiden liiketoiminnalle ei ole eduksi joutua vastakkain isäntävaltion kanssa. Investointiriidat tahraavat vapaakauppasopimusten mainetta saaden ne näyttämään enemmänkin suuryritysten etujen ajamiselta ja sodanjulistukselta demokratiaa vastaan, Repo kirjoittaa.

Suomella tai muilla jäsenmailla ei ole mahdollisuutta irtautua sopimuksesta. EU:n komissio hoitaa unionin kauppapolitiikkaa, joten Revon mukaan europarlamentin ja Euroopan neuvoston rooliksi vapaakauppaneuvotteluissa ”jää lopputuloksen hyväksyminen”.

–Siksi jäsenmaat eivät voi säätää sellaista lainsäädäntöä, joka loukkaisi sopimusta, Repo toteaa.

Hän toivoo, että sopimukseen saadaan kirjattua mukaan kriteerejä, joilla ”osapuolet voisivat asettaa tarvittavia rajoituksia”.

Myös muun muassa Mitro Revon meppikollega Petri Sarvamaa (kok.) on aiemmin kirjoittanut vapaakauppasopimuksesta Puheenvuoro-blogissaan.  Hän huomautti joulukuussa, että ”EU on nimenomaan asettanut selkeäksi tavoitteeksi sopimuksen, joka turvaa jäsenvaltioiden oikeudet”. Sarvamaa korosti tuolloin, että neuvottelut ovat kesken eikä edes luonnoksia ole nähtävissä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarlo Makkonen

Ratsastaako Mitro toisten rattailla.
Myös Revon meppikollega Petri Sarvamaa (kok.) on aiemmin kirjoittanut vapaakauppasopimuksesta Puheenvuoro-blogissaan. Hän huomautti joulukuussa, että ”EU on nimenomaan asettanut selkeäksi tavoitteeksi sopimuksen, joka turvaa jäsenvaltioiden oikeudet”. Sarvamaa korosti tuolloin, että neuvottelut ovat kesken eikä edes luonnoksia ole nähtävissä.
Toisaalta jos Saksan valtio on sitoutunut (nninkuin uskomme) ostamaan ja rakennuttamaan ydinvoimaa ja nyt yllättäen siitä irtisanoutuu, asia ei siis olekaan aivan yksiselitteinen. Jos minä jotakin tilaan ja kirjallisesti vahvistan tilaukseni ja sitten , äkkiä tilaukseni jo olessa valmistuksessa, sen ilman ennakointia perun tilaukseni, joudun varmasti osan maksajaksi.

Markku Järvinen

Vapaakauppasopimuksen pahimmankin skenaarion toteutuessa, ei sillä ole mitään konkreettista vaikutusta Suomessa. Katainen, Urpilainen & kumppanit antavat minkä tahansa ulkolaisen yrityksen ryöstää jo nyt Suomen luonnonrikkauksia. Ei edes jälkiään tarvitse korjata. Suomi maksaa. Kaikki tietävät tämän, mutta ylhäältä so. päättäjiltä ei tule minkäänlaista kommenttia. Ovatko norjalaiset tyhmiä, kun verottavat öljystä vai ovatko Katainen & Urplilainen tyhmiä?

Esa Heiskanen

Eiks tuo Revon edustama "ylikansallinen yhtiö" ole kautta aikain pitänyt itsellään vapaakauppasopimusta, sotinut omia etuja ajaakseen, pyrkinyt viemään päätöksen omaan ylikansalliseen tuomioistuimeen ja pyrkii olemaan kansallisten lakien tavoittamattomissa?

Lasse Neponen

Mut Stubbihan sano, et nää on vaan pikkujuttuja.
Ei mitään mistä olisi syytä huolestua...

Suomalaisiahan ei mikään vapaakauppa käytännön tasolla kosketa, kun meillä ei palveluita saa ostaa toisesta EU maasta (esim.liikennevakuutukset, katsastus , auton vuokraus jne ) ja tavaroille on omat lisäverot (mm. ajoneuvot ) tai määräykset jolla edes CE hyväksyttyä (esim. kaukolämmön lämmönvaihdin) laitetta ei saa täällä käyttää jne jne.

Tupla standardit kuuliaisille alamaisille parhaaseen DDR tyyliin.

Tapio Tukiainen

Olisi minusta korkea aika EU:n muuttua liittovaltioksi, kuten USA:kin on. Se vähentäisi sitä byrokratiaa, mikä EU:ssa tällä hetkellä vallitsee ja estäisi myös kansallisesti ajattelevien valtioiden yksittäisiä pyrkimyksiä.

Liittovaltioista muodostuva EU olisi voimakkaampi tekijä kuin mitä EU on tällähetkellä.

Anne Lindell

Jep, jep ja jetsulleen, mutta isä-Mitro unohti pahimman GMO:n & Monsanton. Tästä kauhutarinasta voitte lukea enemmän täältä Uusi Suomi -verkkoloehden blogisivultani:
http://annelindell.puheenvuoro.uusisuomi.fi/148951-heratkaa-gmo-aikapomm...

Tätäkö te haluatte ja odotatte? Herätkää kansalaiset, Ravistelkka suomut pois silmistänne! "3E"-liike (eli "Exit EU Euro") kasvaa ja laajenee: eikä sille voi EUfoorikot ja NWO-lobbartit ja "rapparit" mitään. Me tavikset, ruohonjuuritason kansalaist panemme nätsen hanttiin.

Heikki Lipponen

Luulisin että kaikki mikä on suomessa (e-unionissa) myytävää jenkkien tuotteita siis esim, tupakat, alkoholi jne, joita ei saa pitää esillä kaupoissa kioskeissa ynm, niin luulisi että jenkkien omat lait pyyhkivät suomalaista lakia takapuoleen,,ja omat tuotteet kuten se alkoholia ei suomen omien lakien myötä saisi olla esillä,,,siinä on ainakin selvä epäkohta vaikka pieneltä se tuntuisi kun aletaan puhua kaivosteollisuudesta ynm. suomen maaperällä tehdystä jenkkibisneksistä,,niin kyllä suomeen "kokoomuksen" sijoituksia saadaan mutta millä hinnalla??
Alkaa tuntua siltä että kohta on sosialisoitu koko suomi usa:lle ja venäjälle?? Venäjälle siitä syystä kun niitä stragetisia tontteja on menty myymään venäläisten etupiiripolitiikan osana oligarkeille??