Maanantai 15.7.2019

Härski käytäntö tuli Suomeen: 3000 €/kk -temppu vie töitä Intiaan

Luotu: 
9.1.2014 07:32
Päivitetty: 
9.1.2014 15:56
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Ryhmä kansanedustajia väittää, että erityisasiantuntijoiden oleskelulupia käytetään hyväksi suomalaisen työn siirtämisessä ulkomaille.

Kansanedustajat Sauli Ahvenjärvi (kd.), Peter Östman (kd.), Markus Mustajärvi (vr.), Ville Vähämäki (ps.), Jari Myllykoski (vas.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ja Marjo Matikainen-Kallström (kok.) kertovat kirjallisessa kysymyksessään, että erityisasiantuntijan oleskeluluvalla on helppo tulla työskentelemään kolmeksi kuukaudeksi Suomeen ilman, että on suomalaisen työnantajan palveluksessa. Työvoimapoliittinen tarveharkinta ei koske erityisasiantuntijoiden lupia.

–Kriteerinä on noin 3 000 euron kuukausipalkka ja korkeakoulututkinto tai kokemuksella hankittu erityisosaaminen. Lisäksi myös liikematkaviisumeita on käytetty työntekoon Suomessa, vaikka viisumi kieltää työnteon. Kolmansista maista tulevia työntekijöitä on näin mahdollista kierrättää kolmen kuukauden jaksoissa, kansanedustajat kertovat.

Kansanedustajien mukaan etenkin it-yritykset ovat käyttäneet tämän avulla ulkomaisia erityisasiantuntijoita ”härskisti” hyväksi. Erityisasiantuntijoita tuodaan Suomeen irtisanomisten yhteydessä.

–He työskentelevät suomalaisten asiantuntijoiden kanssa, jotka usein opettavat ulkomaisille kollegoilleen ammattitaitonsa ennen irtisanomistaan. Tämän jälkeen tuotanto voidaan siirtää ammattiosaamisineen esimerkiksi Intiaan, kansanedustajat väittävät.

Heidän mukaansa maahanmuuttovirasto myönsi vuonna 2012 kaikkiaan 758 oleskelulupaa erityisasiantuntijoille. Suurin osa erityisasiantuntijoista tulee Intiasta, jossa paikalliset yritykset ovat kansanedustajien mukaan ”painostaneet Suomen suurlähetystöä, jotta se ei kiristäisi viisumikäytäntöään”.

Kansanedustajat toivovat joulukuun lopussa jättämässään kirjallisessa kysymyksessä hallituksen ryhtyvän toimiin käytännön estämiseksi. Vastaava ministeri ei toistaiseksi ole vastannut kysymykseen.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Lahtinen

Taitaa olla toimittajan mielipide. Jonkun projektin tila voidaan opettaa ehkä parissa kuukaudessa, mutta silloin vastaanottajalla pitää olla ammattitaito jo hankittuna. Ammattitaitoa ei hankita kuin vasta valmistumisen jälkeen.

Kaija-Liisa Nissinen

Pertin kommentti on ihan oikeansuuntainen, mutta sanoisin, että opettakaa suomalaiset yhtä kieroiksi kuin ne muualta tänne oleskelemaan "muka" tulevat.

Harso pois suomalaisten silmiltä, ja ei kun opettamaan vanhaa tietoa kohteliaisuuden paketissa. Sillä heistä päästään, kunhan hoksaavat!

Jukka Mattsson

Yritysten johtajien kannattaa muistaa sanonta:

Jos luulette että on kallista palkata ammattilainen, odottakaa siihen asti kun olette palkannut tehtävään amatöörin !

Tiedän että TaTan kautta on hankittu joihinkin yrityksiin niin kutsuttu erikoisosaaja ja talousalan ammattilainen tekemään taloushallinnon softanvääntöä. Syy sama kuin tankki täyteen Vilen:illä... kun nyt saatiin niin halvalla.

Kyseistä taloushallinnon ohjelmaa ei ole kuitenkaan pystytty käyttämään, koska se ei toimi! Ei täytä EU:n tai edes Suomen kirjanpitolain mukaista toimintaa.
Intialaiseksi kyllä kelpaa hyvin... ja tehdään se nyt oikeilla ammattilaisilla uudestaan toiseen kertaan, mutta eihän se mitään maksa nyt kun vahinko on jo sattunut ;-)

Aaron Kallinen

Uutisessa on sellainen puute, että mainittujen kansanedustajien lisäksi myös Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Jari Myllykoski (vas.) ja Marjo Matikainen-Kallström (kok.) tekivät samansisältöisen kysymyksen. Tämän näkee katsomalla eduskunnan verkkosivuilta uusimmat vastatut kirjalliset kysymykset. Toivottavasti virhe artikkelissa korjataan pian.

Jaska Ojansuu

Ettei vaan oppositio saa kunniaa tällaisen törkeyden vastustamisesta. Sd., vas., ja kok. puolueiden edustajien kysymykset ovat vain teatteria. Oikeasti he ovat Intia-ulkoistuksien takana, kun hallituspuolueessa istuvat, hallitus joka törkeyden hyväksyy.

Osmo Marttila

Kuvattu käytäntö on toiminut vuosikausia eri toimialojen yrityksissä nimenomaa tietotekniikkaan liittyvissä tehtävissä. Sen käyttö on selvästi ja todistetusti ulkomaisten tietotekniikka-alan yhtiöide etu ja suomalaisten tietotekniikan alan ammattilaisten tappio. Väitän sen olevan myös Suomen tappio.

Menettelyllä saadaan luotua laajaa työttömyyttä Suomeen ainakin ko toimialalle ja näin laskettua ammattilaisten palkkatasoa huomattavasti. Tätä kutsutaan mm. työvoiman tarjonnan lisäämiseksi.