Perjantai 24.5.2019

Moitteet Helsingin Guggenheim-neuvotteluille: ”Oli yllättävää”

Luotu: 
10.1.2014 15:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    guggenheim haluaisi tonttivarauksen punaisella merkityltä paikalta Helsingin Eteläsatamasta, jotta se voisi järjestää museon arkkitehtuurikilpailun.
|

Guggenheim-museo olisi ollut merkittävä vaaliteema Helsingissä, jos Guggenheim-säätiön uudesta museoehdotuksesta olisi ollut vaalien aikaan tietoa, kirjoittaa demarivaltuutettu Ville Jalovaara Puheenvuoron blogissaan.

Neuvotteluja Guggenheimin uudesta esityksestä käytiin kaupungin johdon tasolla.

– Tätä taustaa vasten oli yllättävää, kun keväällä 2013 mediassa alkoi liikkua tietoa siitä, että Helsingin kaupungin edustajat käyvät jälleen keskusteluja museosta Guggenheim-säätiön kanssa, Jalovaara kirjoittaa blogissan.

Helsingin kaupunginhallitus tyrmäsi Guggenheimin ensimmäisen esityksen keväällä 2012. 

Maanantaina kaupunginhallituksen päätettävänä on Guggenheimin uudistettuun esitykseen kuuluva tonttivaraus Helsingin Eteläsatamasta museon arkkitehtuurikilpailun järjestämiseksi.

Sdp:n kaupunginhallitusryhmä esitti tänään, että tonttivaraus tuotaisiin loppukesään mennessä myös kaupunginvaltuuston käsittelyyn. 

Jalovaaran mukaan valtuustokäsittely olisi tarpeen, jotta päätöksenteon demokraattisuus toteutuisi.

– Guggenheim-hanke jakaa niin Helsingin poliittisia päättäjiä kuin kaupunkilaisiakin, Jalovaara perustelee.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok.) totesi Yle Uutisille, että asian vieminen valtuuston päätettäväksi vain pitkittäisi prosessia. Tonttivaraus ei vielä sido kauopunkia museohankkeeseen.

Vihreät ja kokoomus ovat tonttivarauksen kannalla kaupunginhallituksessa. Yhdessä puolueilla olisi enemmistö 15-jäsenisessä hallituksessa. 

Ylen mukaan spd:n ehdotus ei olisi saamassa kaupunginhallituksen enemmistön tukea.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Jalovaara on täysin oikeassa ihmetellessään Guggenheim -hankkeen uutta käännettä. Vähin, mitä tulee tehdä on asian vieminen valtuustoon. Kokoomuksen kanta, jonka mukaan "demareiden ehdotus vain pitkittäisi päätöksiä" kertoo täsmälleen mistä on kysymys. Kaupunkilaisten ääntä ei haluta eikä uskalleta kuulla. Mitään kiirettähän ei ole, joten vetoaminen päätösten pitkittämiseen on niin läpinäkyvä tekosyy, että siihen eivät usko edes sen esittäjät. Kokoomus ja vihreät kuvittelevat, että äänestäjien muisti ei kanna seuraaviin vaaleihin. He erehtyvät.

Osmo Marttila

Onkohan uusin rahavarojen jakokierros synnyttänyt kannattajia ja lähes kannattajia, jotka nostattavat vielä henkilökohtaisia kannustimiaan. Kukaan ei yksinkertaiseti voi olla niin yksinkertainen että uskoisi ko hankkeesta olevan Helsingille ja koko Suomelle muuta kuin jatkuvia vuosittaisia suuria kustannuksia - eli meidän rahojemme lahjoittamista Guggenheimin omistajille.

Saksassa samanlainen mielettömän kallis virheinvestointi suljettiin.