Torstai 25.4.2019

Lähes joka viides työttömänä – ”Maahanmuuttajissa on valtava työvoimapotentiaali”

Luotu: 
13.1.2014 14:18
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Uudellamaalla asuu vajaat 100 000 ulkomaiden kansalaista, mikä on noin puolet koko maan ulkomaalaisista.
|

Maahanmuuttajissa on Uudellamaalla valtava työvoimapotentiaali. Näin sanoo Uudenmaan liitto, jonka mukaan lähes 80 prosenttia alueen maahanmuuttajista on työikäisiä. Iso osa tästä työvoimasta jää hyödyntämättä, sillä lähes joka viides maahanmuuttaja on työttömänä.

Kantasuomalaisista työikäisiä on hieman yli 60 prosenttia, mutta heillä vastaava työttömyysluku on vain seitsemän prosenttia.

Uudenmaan liiton selvityksen mukaan sukupuoli ja syntyperä vaikuttavat työllistymiseen. Parhaiten työllistyvät ruotsalaiset ja saksalaiset miehet, huonoiten Irakissa ja Somaliassa syntyneet. Keskimäärästä vaikeampaa työllistyminen on myös Afrikassa ja Aasiassa syntyneillä.

Työllisyystilanne kuitenkin paranee sukupolven vaihtuessa. Toisen polven maahanmuuttajat työllistyvät jo huomattavasti vanhempiaan paremmin, kun kielitaito ja koulutustaso eivät enää ole esteenä.

Uudenmaan liiton mukaan 30–44-vuotiaiden joukossa toisen polven maahanmuuttajat päihittävät jopa syntyperäiset suomalaiset työnhaussa. Kyse on kuitenkin pienestä ihmisryhmästä, sillä tällä hetkellä suurin osa toisen polven maahanmuuttajista on lapsia.

Uudellamaalla asuu vajaat 100 000 ulkomaiden kansalaista, mikä on noin puolet koko maan ulkomaalaisista. Suurimpia ryhmiä ovat virolaiset, venäläiset ja somalialaiset.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Masa Nieminen

Maahanmuuttajissa on tällä hetkellä valtava sossupotentiaali, paljon suurempi kuin kantaväestöllä.
Lisäksi maahanmuuttajat käyttävät kantaväestöä enemmän mm. vankilapalveluja joten heillä on huomattava työllistävä vaikutus.

Rami Ovaskainen

Joku aidosti kuvittelee että esim. Somaliassa tai Irakissa syntyneellä on hulppeat mahdollisuudet työllistyä siirryttyään toiseen maahan?? Realistisuutta nyt mukaan. MIkäli pakolaisina otetaan eli halutaan auttaa, niin ei näistä järjen mukaan pidäkään olettaa että ovat Suomessa syntyneisiin verrattuna yhtä hyviä työllistymään. Sehän olisi täysin naurattavaa (esim. mahdolliset traumaperäiset oireet psyykkeessä, koulutuksen puute jne. jne. jne.).

Sekoitetaanko tässä jälleen humanitäärinen maahanmuutto työperäiseen maahanmuuttoon vai mikä mättää.... työnperässä maahan muuttaneet eivät tietenkään ole jo valmiiksi aivan paskassa kunnossa psyykkeen sun muun osalta (ja yleensä koulutuskin jo valmiiksi paljon parempaa).

Oma mielipide sitten jokaisella pitäisikö auttaa surkeimmissa maissa asuvia ja jos pitää, niin millä tavalla.
----------------------------------------------------------
"Parhaiten työllistyvät ruotsalaiset ja saksalaiset miehet, huonoiten Irakissa ja Somaliassa syntyneet."
Ja kun katsotaan maiden tasoa, niin mitä muuta pitäisi olettaa kenenkään puolijärkevänkään?? Siis ovatko nuo Irakista ja Somaliasta tulleet pakolaisina vai työn perässä vai miten? Olen meinaan melko varma että pakolaisina eivät ole tulleet ruotsalaiset tahi saksalaiset.....

Antti Salonen

Myös alkoholisteissa on valtava työvoimapotentiaali. Jos alkoholistien kuntoutukseen osoitettaisiin samat varat kuin maahanmuuttajien kotouttamiseen ja työllistämiseen, niin saataisiin Suomen kurjat nostettua ihmisarvoiseen asemaan.

Lauri Furtato

Off topic: Fiksumpaa olisi keskittyä ehkäisemään alkoholismia unohtamatta toki alkoholisteja. Tosin näistä suurin osa taitaa ollakin työelämässä, vaikka muuten tulevatkin kalliiksi mm. sosiaalisten kustannusten kautta.

Suomalainen joka syntyy työläisperheeseen on ns. duunari eikä itseään osaa arvostaa tarpeeksi eivätkä muut siinä auta. Seurauksena henkistä kärsimystä ja alttiutta turruttaa tunteensa viinalla. Jos tähän vielä lisätään työttömyyttä ja masennusta niin...

Veikkaisin että suomalaisten identiteetti on ns. jälkeenjäänyt. Kaikki sodat ja milloin Ruotsin milloin Venäjän tai Saksan alaisuudessa. Kaikki tuo on jättänyt jälkensä.

Mitä parempi ilmapiiri maalla on sitä enemmän se motivoi ihmisiä yrittämään.

Lasse Neponen

"... EK, VATT:in Vartiainen, ja vastaavat mankuvat jatkuvasti lisää maahanmuuttoa, vaikka nykyisiäkään maahanmuuttajia ei kyetä työllistään. ..."
Tässäkin EU on osa ongelmaa, kun kaikki julkisen palvelun työ pitää kilpailuttaa.
1970-luvulla kotoutettiin kielitaidottomia "venepakolaisia" Vietnamista mm. palokuntiin, kuntien- ja valtion virastoihin, posti-,vesi- ja sähkölaitoksiin jne.
EU aikana tällainen tuki ei ole mahdollista "kilpailua vääristävänä" ja laitokset on yksityistetty liikelaitoksiksi, joille ei "vajaakuntoiset" työvoimaksi kelpaa.
Kuitenkin vain työn kautta mahdollistuu kotoutuminen ja kielitaidon kehittyminen.
Taustalla on merkitystä ja mitä lähempää, sen parempi - poikkeuksena juurikin nuo Kekkosen aikaan kotoutetut Vietnamilaiset.
( http://tilastokeskus.fi/til/tyokay/2011/01/tyokay_2011_01_2012-06-05_tie... )