Keskiviikko 22.11.2017

Suomeen 320 000 lämpöpumppua? – Raportti: Hyöty 3 mrd. €

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.1.2014 08:33
  • Pientalojen lämmitysmuodon vaihto öljylämmityksestä maalämpöpumppuun hyödyttäisi sekä kansalaisia että valtiota, lasketaan lämpöpumppuyhdistyksen tilaamassa selvityksessä.

Pientalojen perinteisten lämmitysmuotojen korvaaminen maalämpöpumpuilla maanlaajuisesti toisi kansalaisille ja yhteiskunnalle miljardien eurojen hyödyt tulevina vuosikymmeninä, lasketaan Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpu ry:n tilaamassa selvityksessä. Selvityksen on tehnyt asiantuntijayhtiö Gaia Consulting Oy.

Spekulatiivisessa raportissa kuvataan tilannetta, jossa 320 000 öljy- ja sähkölämmitteisessä pientalossa siirryttäisiin lämpöpumpun käyttöön.

Selvityksen mukaan maalämpöpumppuihin siirtyminen vähentäisi näiden pientalojen lämmityskustannuksia 2,3 miljardia euroa seuraavan 20 vuoden aikana. Kotitalouksien ja valtion kokonaishyöty seuraavina vuosikymmeninä olisi selvityksen mukaan noin kolme miljardia euroa.

Pientaloasukkaiden vuotuiset verolliset lämmityskustannukset alenisivat noin 610 miljoonaa euroa. Lämpöpumpun hankintainvestointiin kuluisi kotitalousvähennyksen jälkeen noin 330 miljoonaa euroa, joten kotitalouksien vuotuinen kokonaissäästö olisi noin 280 miljoonaa euroa.

Gaian selvityksessä tarkastellaan tilannetta, jossa öljylämmityksen veroluokka korotettaisiin poliittisella päätöksellä dieselin tasolle. Öljylämmityksen verotuksen kiristäminen parantaisi lämpöpumppujen kannattavuutta suhteessa öljylämpöön.

–Öljylämmityksen veroedun poisto nopeuttaisi maalämpöpumppujen yleistymistä meillä Ruotsin mallin mukaan. Ruotsissa polttoöljyn veroluokka poistettiin parikymmentä vuotta sitten ja lähes kaikki 300 000 öljykattilaa on jo korvattu lämpöpumpuilla, SULPU ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen sanoo tiedotteessa.

–Öljylämmitys on pitkään ollut suosittu lämmitysmuoto Suomessa. Fossiilisten polttoaineiden käyttöä on kuitenkin vähennettävä kaikkialla, mikäli ilmastonmuutoksen hillintä otetaan tosissaan, sanoo liiketoimintajohtaja Iivo Vehviläinen selvityksen tehneestä Gaia Consulting Oy:stä.

Sulpu ry:n mukaan Suomessa on noin 220 000 öljylämmitteistä ja noin 100 000 varaavaan sähkölämmitykseen perustuvaa pientaloa, joissa lämmitysmuodon vaihtaminen maalämmöksi on ”teknisesti toteutettavissa ilman suuria muutoksia esimerkiksi lämmönjakojärjestelmään”.

Selvityksessä lasketaan lisäksi, että öljylämmityksen veroedun poisto ja lämpöpumppujen asennusten arvonlisäverot lisäisivät valtion verotuloja. Selvityksen mukaan valtion alkuinvestoinneista saama verohyöty ”kompensoi myöhempiä verotulojen menetyksiä”.

–Nettovaikutus valtion tuloihin on miljardi euroa seuraavan 20 vuoden aikana kun mukaan lasketaan kotitalouksien mahdollisuus käyttää kotitalousvähennystä, Sulpu tiedottaa.

Siirtyminen öljylämmityksestä maalämpöön vähentäisi myös kasvihuonekaasupäästöjä merkittävästi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Lahtinen

Sinänsä ihan kannatettava idea, mutta tälläkin saattaa olla paha varjopuoli: maalämpöjärjestelmä on kuitenkin vain edistynyt sähkölämmitysjärjestelmä, se tarvitsee sähkötehoa maksimissaan ehkä noin 6 kW pientalossa, lisäksi kuuman käyttöveden varaajan lämmitys jossa usein joudutaan turvautumaan suoraan sähköön. Kukin voi itse arvioida, paljonko Suomeen tarvitaan lisää sähköntuotantokapasiteettia, jos 100 000 öljylämmitteistä pientaloa siirtyy maalämmtyksen käyttäjiksi.

Harri Ikonen

Sulpilla on pahasti "oma lehmä ojassa", kun yrittää syyllistää järkevää öljylämmitystä Suomen oloissa. Mistään ei löydy sitä asentajakuntaa, eikä tarvikkeita sinä päivänä, kun pö.n hintaa nostetaan 50%, ja ihmiset alkavat tilailla näitä "porareita" pihalleen. Eikä mistään sitä sähköä, jolla nuo talot lämmitetään. - Puhumattakaan siitä poikkeustilanteesta, kun sähkot katkeavat tuhansilta talouksilta, niinkuin on käynyt joka syksy/talvi. Millähän sitä lämpöä silloin tuotetaan?
Jokaisella järkevällä öljylämmittäjällä on pieni salkkuagregaatti, jolla poltin ja kiertovesipumppu pyörii ja tuottaa lämpöä riittävän pitkään.

Sami Repo

Ainahan löytyy tapauksia, joissa öljy voi olla järkevämpi ratkaisu kuin maalämpö, mutta pointti on siinä, että kokonaistaloudellisesti ja myös ympäristön kannalta maalämpö on huomattavasti parempi ratkaisu kuin öljylämmitys. En oikein keksi mitään syytä, miksi lämmitysöljyn tukea pitäisi jatkaa. Tämä taitaa ylittää kansallisesti jopa paljon parjatun tuulivoimatuen, sillä erotuksella, että tuulivoiman tuessa on jotain järkeä, mutta öljyn polttamisen tukemisessa ei ole minkäänlaista järkeä.

Sitten pieni laskuesimerkki. Jos kiinteistö, jonka lämmönkulutus öljyllä on 30 MWh, muutetaan maalämmölle, niin sähköenergian tarve on noin 10 MWh tai jopa vähemmän. 320000 kiinteistön sähkönkulutus vuodessa olisi tällöin 3.2 TWh, mikä olisi 3.6 % Suomen sähkönkulutuksesta (85.2 TWh vuonna 2012). Eli lämpöpumppujen tarvitsema energia on merkittävä, mutta ei sitä varten välttämättä tarvita uusia voimalaitoksia, käytetään nykyisin seisovia laitoksia enemmän. Se minkä verran uutta tuotantokapasiteettia tarvitaan riippuu huippukulutuksen kasvusta. Tätä onkin jo paljon vaikeampi arvioida, mutta missään nimessä se ei ole enempää kuin 1920 MW (6 kW * 320000). Tämä edellyttäisi, että kaikki uudet lämpöpumput toimisivat huippukulutustunnin täydellä teholla pitämättä minkäänlaisia taukoja. Minun pumppuni (täystehopumppu) ei tällaiseen tilanteeseen ole vielä kertaakaan joutunut. Koko maan kattava erittäin kireä pakkanen voisi saada aikaan noin 1500 MW:n lisäyksen (80 %:n hiha-arvio lämpöpumpun käyntiajasta) eli rakenteilla olevat voimalaitokset kattaisivat tämän tarpeen komeasti. Käyttövesivaraajat ovat osa lämpöpumppua, joten niistä ei tule lisää energian- tai tehonkulutusta.