Tiistai 17.7.2018

Suomen inttiin uusi käytäntö: juokseminen loppuu

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.7.2009 09:15
  • Kuva: Jarkko Mikkonen / Uusi Suomi
    Kuva

Puolustusvoimien uudet kuntoilukäytännöt puhuttavat palveluksessa olevia aliupseereita. Maanantaina palvelukseen astuva saapumiserä on ensimmäinen, jonka peruskauden ohjelmaan ei sisälly juoksemista.

Muutos on historiallinen, sillä useimmille intin käyneille p-kaudesta on jäänyt parhaiten mieleen joka-aamuiset juoksulenkit, jotka yleensä muuttuvat löysemmiksi palveluksen edetessä pidemmälle.

Nyt lenkkeily korvataan sauvakävelyllä tai hiihdolla.

Ruotuväki-lehden haastattelemat Uudenmaan Prikaatin alikersantit ovat muutoksesta ihmeissään. Heille juoksulenkit olivat vielä arkipäivää.

– Oudoltahan se tuntuu, ettei p-kaudella enää lenkkeillä ollenkaan. AUK:sta saattaa tulla entistäkin kovempi shokki, jos ei ole lainkaan juossut palveluksen alussa, alikersantti Patrick Karlsson tuumii lehdelle.

Puolustusvoimat hemmottelee tulevia varusmiehiä muillakin uusilla virikkeillä. Varusmiestoimikuntien hallintaan ollaan hankkimassa Nintendo Wii -konsolipelejä 300 000 eurolla. Tarkoitus on edistää varusmiesten vapaa-ajalla tapahtuvaa liikuntaharrastusta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Naakka

Niin minäkin! Tai - lähes sanaton! Tarvitsemmeko leikkikoulun vai armeijan? Jos leikkikoulu kelpaa - lopetetaan sanan "armeija" käyttäminen. Jos armeija - silloin palvelusaikaa on pidennettävä puolella vuodella. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana keskitytään vain fyysisen kunnon kohentamiseen. Tupakointi kiellettävä kokonaan, koska kunnon kohentaminen liittyy suoraan hapenottokyvyn lisäämiseen. Fyysisessä harjoittelussa otettakoon huomioon eri kuntoluokat: A1, A2 ja B1, B2. B -luokille myös omat komppaniat/patterit, kuten ennenkin oli.

Varusmiespalvelun ainoa oikea ajanjakso ainakin jalkaväkikoulutuksessa olkoon puolitoista vuotta.

Suomen varusmieskannan fyysisen kunnon romahtamisen alku osuu oudosti puolustusministeri Elisabeth Rehnin kaudelle. Minun on suoraan sanoen vaikea ymmärtää miten nämä kaksi asiaa vain sattumalta osuvat yhteen.

Niin - ja se kunto kohoaa fyysisillä harjoituksilla. Näin oli ennenkin, näin on aina oleva.

Hannu Mikael

Ryömiminen on varmaan sekin aivan ylivoimaista?
Sääliksi käy nykyisiä nettisukupolvia, kun ikäluokkien rapakunto on johtanut moiseen velttoiluun.
Voi vain kuvitella, millaisia nykysukupolvet ovat vanhuudessaan, kun jo nuoruudessakin oltiin huonokuntoisia.
Vai olenko vain taivasteleva vanha kääkkä?

Yhteiskunnan jäsenten moraalinen ja fyysinen rappeutuminen jatkuu.

Hannu Mikael

Itse olin muinoin ennen armeijaa kaikkea fyysistä rasitusta inhoava yksilö.
Kuitenkin senaikaisessa armeijassa menin joukon mukana, ja säännöllisen liikunnan lisäksi vedätettiin muutaman kerran fyysisen kestokyvyn äärirajoille.
Siitä olen edelleenkin kiitollinen, sillä se loi käsityksen omista fyysisistä resursseista, ja sen ansiosta vanhana gubbenakin harrastan säännöllistä liikuntaa edelleenkin niin kauan, kuin raajat liikkuvat.
Ilman armeijan antamaa kimmoketta fyysiseen liikuntaan tuskin olisin tänä päivänä hyväkuntoinen.

Rajasissi

Palvelin aikoinani Kainuun rajavartioston sissikomppaniassa, joka on nyt lakkautettu. Siellä ei tunnettu vitukkeita eli taisteluliivejä, vaan aina harjoituksissa oli päällä täyspakkaus. Sadan kilsan siirtymäleirit umpihangessa muutamassa päivässä ja yli 25 asteen pakkasessa aiheuttivat valveunia, että milloin pääsee Sotkuun munkkikahveille. Meidän yksikkömme oli kovuudessaan ja sotataidoissaan Utin laskuvarjojääkärikomppaniasta heti seuraava, jopa samanveroinen; millä ne nykyajan nössöt sitten voivat itsetuntoaan kehittää, jos vain pleikkaa pelaillaan?

Vieras

Woe hellanlettas! Toivottavasti eivät loukkaa ranteitaan pelikonsoleita näpytellessään. Juoksu on paras ja nopein kunnonkohotusmuoto, ja lääke lihavuuteen. Eikä se tarkoita sitä, että mennään täysillä ja henki hieverissä, vaan omaan kuntoon nähden sopivalla vauhdilla riittävän pitkän aikaa (n. 1 tunti). Juokseekohan ne edes cooperia enää. Siinä meni Suomen armeijalta se viimeinenkin uskottavuus. No, eivätpähän kerkiä juosta vihollista karkuun :)

elmo kaila

ei muuta kuin konsolipelejä...siitä se iloksi muuttuu!3sataa tuhatta euroa peleihin?ilmeisesti armeijalla on paljon ylimääräistä rahaa....olisi korkea aika siirtyä jo ammatti-armeijaan tällä menolla...

Sissi

Kohta varmaan hankitaan metsään sängyt ja joku laittamaan ruokaa.
Satsais tuonkin 300 000 euroa vaikka kuntosalivälineisiin.

Lisää liikuntaa ja läskit liikkumaan. Nintendo Wiin kapulan heiluttaminen, ei mun mielestä lisää hirveästi vapaa-ajan liikuntaa. Vanhan smurffipuvun vois vaikka korvata jollain paremmalla versiolla.

Korpaali

Jo kesällä 1994 kun itse olin armeijassa leirillä, oli sängyt ja kahvinkeittimet, infrapunalämmitin ja jääkaapilla sai käydä jos sattui huikomaan iltasaunan jälkeen. Pojat laittoi ruuan pari kertaa päivässä, ja päiväruuan jälkeen oli mukava makoilla auringossa hiekkadyyneillä.

Vieras

En usko, että ollaan hankkimassa tavallisia Nintendo Wii-pelejä, vaan kyseessä taitaa olla nimenomaan Wii Fit-peli, jossa mm. tasapainoillaan, hypitään ja tehdään vaikka mitä pelilaudan päällä seisten. Näin ohjataan erilaisia pelejä ja seurataan oman fyysisen kunnon kohoamista. Peli oikeasti toimii, jos sitä käyttää säännöllisesti. Hassua, ettei sitä mainittu artikkelissa.
Ajattelin vain korjata tämän väärinkäsityksen. Olen silti sitä mieltä, että juoksu olisi tärkeä tapa edistää alokkaiden kuntoa. Armeija onkin nykypäivänä tärkeä juuri kunnon kohottamiseen.

PTT

...entinen maailma.

"Yhteiskunnan jäsenten moraalinen ja fyysinen rappeutuminen jatkuu."

Jep, ja se rappio oman havaintoni mukaan alkoi jostain kumman syystä jo 80-luvulla. Joku voisi tutkia että mitkä oli ne syyt jolla päästiin tähän tilanteeseen.

Vieras

Voiko näin mielipuolinen uutinen olla edes totta?

Sodassa ei käytetä kävelysauvoja. Sodassa on oltava hyvä juoksukunto. Hiihtämisenkin osuus käy jatkuvasti vähäisemmäksi sotimisympäristöjen luonteen ja ilmaston lämpenemisen vuoksi.

Tässä on kyse selvästikin maan puolustuskyvyn lopullisesta alasajosta.

Voi meitä.

Vieras

Sodassa ei ehkä kävelysauvoja tarvita, mutta mietipähän niillä aivoillasi että kumpi on parempi tapa lähteä RAKENTAMAAN kuntoa joka on paska? Jos jengi pistetään JUOKSEMAAN saman tien, niin kuink isot riski on vammautumisille, penikkataudille jne? Juoksu on erittäin huono tapa lähteä kohottamaan kuntoa jos ei kroppa sitä kestä.

Luulen vaan että täälläkin on niitä jästipäitiä jotka eivät elä ajassa vaan kuvittelevat että ihmiset ovat samanlaisia kuin 50v sitten. Ajat muuttuu, ihmiset muuttuu - ja koulutuksen pitää muuttua myös.

Juuri kotiutunut reservin vänrikki

"miten sinä sitä kuntoasi -- kophotat sitten?"
Mites vaikka alottamalla sauvakävelyllä ja siitä sitten siirtymällä vähitellen juoksemiseen?
Niin ja btw. voisin mainita, että juuri näin taidetaankin toimia, mikäli luetunymmärtämisesi ei tämän asian havaitsemiseen riitä.

Itse olen suhteellisen urheilullinen ja käyn lenkeillä ihan peräti vapaaehtoisesti, ja vaikka aamulenkit eivät olleet itselleni ongelma, olen sitä mieltä että kunnon kohottamisen täytyy olla paitsi tehokasta myös turvallista ja kauaskatseista, enkä täten näe sauvakävelyä välttämättä huonona vaihtoehtona. Sitä paitsi on tärkeää motivoida varusmiehiä jatkamaan kuntoilua myös vapaa-ajalla, tähän oiva keino on kunnon kohottaminen pikkuhiljaa.

Täytyy tosin myöntää että ajatus varusmiehistä sauvakävelylenkillä on kerrassaan koominen.
On kuitenkin ilo nähdä puolustusvoimien elävän ajan hengessä ja mukautuvan tarvittaessa.

Vaikka armeijan "vanhoina hyvinä aikoina" suorittaneiden henkinen masturbaatiorinki onkin aivan oikeassa nuorison kunnon rapistumisesta, "vittuilu", naureskelu ja vanhoihin tapoihin kynsin hampain pureutuminen on pahaimmillaankin turhaa ja osoittaa arvostelukyvyn puutetta.

"Sodassa ei sauvakävellä" ei siellä varmaan tehdä pinkkaa ja punkkaakaan?

Nuorison moraalisesta rappiosta on muuten puhuttu kautta aikain. Senioriväestöllä on aina ollut tapana paheksua ja arvostella nuorisoa. Eli myös Teitä, arvon ns. aikuiset, on nuorempana arvosteltu jokseenkin samoista asioista kuin te arvostelette meitä nuoria nykyään.

Tyrmistynyt

"Luulen vaan että täälläkin on niitä jästipäitiä jotka eivät elä ajassa vaan kuvittelevat että ihmiset ovat samanlaisia kuin 50v sitten. Ajat muuttuu, ihmiset muuttuu - ja koulutuksen pitää muuttua myös."

Ei ihmisen evoluutio ole 50 vuodessa niin merkittävästi kehittynyt, että nykyajan ihmiset olisivat fyysisesti jotenkin erilaisia. Nykyinen muutos on puhtaasti kukkahattutätien, vapaan kasvatuksen, heikosti motivoivan koululiikunnan ja nettiriippuvuuden aikaansaannos. Kansanterveyden kehityksen kannalta nuoren sukupolven rapakuntoisuus on erittäin hälyttävä signaali. Jo lähitulevaisuudessa tämän kehityksen sato tullaan niittämään, ei pelkästään alentuneena puolustuskykynä, vaan myös terveydenhuollon ja työkyvyttömyyden aiheuttamina kustannuksina.

Yhtälön lopputulos on suorastaan häpeällinen koko Suomen kansalle. Mitä taas varusmiesten heikkoon kuntoon tulee, niin mahtaa olla oikeilla ammattiarmeijoilla naurussa pitelemistä. Toivottavasti edes tästä osataan ottaa sen verran kantapään kautta opiksi, että siirrytään edes valikoivaan asevelvollisuuteen, jolloin pahimmat nettiaddiktoituneet voisivat jäädä kotiin kokispullon ja pleikkarin ääreen.

Vieras

KsPionP 2/84

Joulukuussa 1984 sissikeikalla. Pakkasta -35 C keskimäärin. Rynkky, taisteluvyö, reppu ja ryhmätavarat kannossa. Eli joskus n. 50 kg taakka mukana. Ja mentiin lujaa, todella lujaa.

Palkka-armeija ja siviilistä cooperissa + 3000 m juoksevat sekä lihaskuntotestissä kiitettävän ylittävät sisään jos luonne ja älykkyys riittää.

Eli n. 50.000 sotilaan nyrkki. Reservissä olevilla vehkeet kotona poislukien aseet ja panokset.

tvaara

Varmaan perusajatus on siinä, ettei ole armeijan tehtävä opettaa poikia nuoria juoksemaan, ja realiteetti on, että jos joku ei välitä kunnostaan, ei muutaman kuukauden munkin syönti kasarmilla muuta asiaa suuntaan tai toiseen.

Eikä uskottava puolustus makaa juoksuhaudoissa muutenkaan.

Pelikonsoleista hurskastelu on samansorttista kuin päivitellä televisioiden hankkimista jossain varhemassa vaiheessa.

Se että alikessulla on huuli pyöreänä ei puolestaan ole mikään yllätys.

Neuroply

Sotia ja rauhanajan puolustusta ei todellakaan tiirailla juoksuhaudoista itsetehdyillä periskoopeilla. Tulevaisuudessa suuri osa ns. jatkuvasta sodankäynnistä tapahtuu verkoissa ja pelikonteksteissa, strategioiden ja taktiikan opetteluissa.

Sitäpaitsi armeijan "aamulenkkeily" ja sauvakävely eivät eroa muutoin kuin, että sauvoilla on parempi venytellä ja saada verenkierto ja lihakset lämpimäksi, mikä onkin aamuliikunnan primaari funktio. Aineenvaihdunnan käynnistymisen ja veden juonnin sekä aamiaisen jälkeen on joltinenkin terä oppitunneille, sekä aseita purkamaan ja kokoamaan.

Ja niille jotka epäilevät puolustusvoimien haluavan ammattiarmeijaa: asia on täysin päinvastoin. Puolustusvoimien intresseissä on siviilipalveluksen kehittäminen, kokonaisvaltaisen maanpuolustuksen parantamiseksi. Jos ja kun yleinen asevelvollisuus loppuu, loppuu myös siviilipalvelus.

Vieras

Iha oikea suunta, mutta olis voitu muuttaa osa asfaltilla huohoill lanekkareilla tehtävästä juoksemisesta vaikka metsässä tai pururadalla juoksemiseen / suunnistamiseen..

Syy kasvattajassa vai lapsessa?

Itsekin hieman tyrmistynyt uutisesta, mutta uskoisin että monet jotka täällä kirjoittelevat "hellanlettas" ja "kultamussukkasukupolvi" tyylisiä viestejä kuuluvat juurikin siihen ikäluokkaan jotka ovat kasvattaneet näitä parikymppisiä nuoria "laiskoiksi". Samaan hengenvetoon on vielä pakko todeta että näitä päätöksiä tekevät kaverit tuskin myöskään ovat syntyneet internet-aikalkaudella vaan ovat juurikin 40-50 vuotiaita. Näin ollen on mielestäni vähintäänkin arveluttavaa syyttää pelkästään palvelukseen astuvia, vaan mielummin ottaa se kuuluisa katse peiliin.

supermario

Asiaa, valtion pakollinen päiväkoti saa oikeat raamit. Kapiaiset ja esikunta taso on jo ymmärtänyt ettei alivarustetuilla venäläisellä roska varustuksella ja nykyisellä varusmiesten motivaatiolla ole mitään tekemistä sodan kanssa. Kannabis lailliseksi ja ovet auki NATOlle!!

Vieras

Omituista,

On tietysti helppo nauraa tätien vaaveille, kultamussukoille yms. ja miksipä ei.

Harmi vaan, että nimenomaan vanhempi sukupolvi on se, joka kasvattaa näistä nuorista fyysista liikuntaa vieroksuvia aikuisia - asia, joka luultavasti ei kanna kiitosta myöhemällä iällä. Mielenkiintoista olisikin tietää mikä taho tällaisia päätöksiä tekee ja minkälaisilla motiiveilla.

ent. sop.sot.

..mennä vähän turhan pelleilyksi. Olen ollut Naton ja palkka-armeijan kiivas vastustaja, mutta kohta joutuu muuttamaan mielipidettä, koska ei tuollaisella armeijalla/puolustajilla tee mitään.
Meitä voi tätä menoa verrata Italian armeijaan.

Päätös on suuri epäonnistuminen puolustusvoimain historiassa.

Syy kasvattajassa vai lapsessa?

Itsekin hieman tyrmistynyt uutisesta, mutta uskoisin että monet jotka täällä kirjoittelevat "hellanlettas" ja "kultamussukkasukupolvi" tyylisiä viestejä kuuluvat juurikin siihen ikäluokkaan jotka ovat kasvattaneet näitä parikymppisiä nuoria "laiskoiksi". Samaan hengenvetoon on vielä pakko todeta että näitä päätöksiä tekevät kaverit tuskin myöskään ovat syntyneet internet-aikalkaudella vaan ovat juurikin 40-50 vuotiaita. Näin ollen on mielestäni vähintäänkin arveluttavaa syyttää pelkästään palvelukseen astuvia, vaan mielummin ottaa se kuuluisa katse peiliin.

Vierax

Kyllä -82 sai käyttää lenkeillä omia tossujaan. Ei lenkkien tarkoitus ollut muuta kuin kohottaa peruskuntoa. Mikään muu liikuntamuoto ei kohota muntoa niin nopeasti ja tehokkaasti - samalla hinnalla siis.

Vieras

Olihan arvattavissa että tänne tulevat vanhat parrat retostelemaan armeijakokemuksillaan, ottakaa kuitenkin huomioon, että juoksukielto koskee vain perus- eli alokaskoulutuskautta, lopun ajan kyllä juostaan.

Juoksukielto sinällään on perusteltavissa: loukkaantumisriski pienenee rajusti ja syke pysyy paremmin peruskestävyyttä kohottavalla alueella. Nythän loukkaantumiset ovat ongelma ja heikkokuntoisella syke nousee turhan korkealle juostessa.

Sinällään on hauskaa kuinka keski-ikäiset ja vanhemmat miehet kehuskelevat armeija-aikojensa kunnolla ja haukkuvat nykynuoria "mammanpojiksi". Usein heillä unohtuu että he itsekin ovat hirvittävän heikkokuntoisia ja läskejä.
Fyysinen kunto kun ei ole pelkästään nuorten asia vaan myös vanhempien täytyy pitää fysiikastaan huolta. keski-ikäinenkin mies kykenee saamaan kunnon hyviin lukemiin pelkästään säännöllisellä harjoittelulla ja laihduttamisella. Eikä se ole edes vaikeaa, 3000 metrin coopertuloskin on kiitettävä lukema vain kun juoksija on ns. jokamies.

Nuori ja parraton

Naurettavaa väittää että se olisi Intin syy että sotilaita loukkaantuu kun menee armeijaan vain sen takia ettei itse ole tajunnut pitää kuntoaan jollain lailla kuosissa.

Ite kävin 05, melko huononkuntoisena cooper n.2500.

Heti alusta kun lähdettiin lenkille meidät pistettiin 3 eri kuntoryhmään jossa kovimmat juoksijat juoksi edessä omaa vauhtia, "keskihyvät" omaan vauhtiinsa, ja sitten ne jotka ei vain yksinkertaisesti pysty ne tuli joko kävellen tai hiljaa lenkkeillen.

Ketään ei pakotettu missään vaiheessa juoksemaan yhtäänkään askelta! Jos oli kipeä, kehotettiin menemään varuskuntasairaalaan.

Alokaskauden aikana oli muutamia kavereita jotka ei edes osannut punnertaa kertaakaan. Ja sääliksi kävi kattoa vierestä kun vatsalihasliikkeitä yritettiin ilman yhtää onnistunutta tulosta.

6kk jälkeen kaverit vetivät jo pariakymmentä punnerrusta ja vatsalihasliikkeetkin onnistui kuin luonnosta.

Ja mitä loukkaantumisiin tuli niin yksi mursi kätensä jalkapallossa kun liukastui.

Sauvakävely ja hiihto, oikeasti.

Ja säästäkää ne 300 000€ niistä ***** konsolipeleistä. Ja lisätkää jo sitä liikuntaa päiväohjelmaan.

jeesus ristus..

Vieras

olin intissä 1966-1967 silloin tuli aamulenkit,vastalahjaksi ,kun tuli viikonloppuvapaat,muuten ois kunto kuulemma lopahtanut,sitä ennen anottiin loma sen sai jos oli palvellut hyvin aika harvoin .niin kyllä oli tapahtunut,olin sitä ikäluokkaa mitkä oppivat asiat7 kk.
suosittelen .että intti suoritetaan kirjekurssilla sekin useammassa osassa.niin äidin kullat ei väsy liikaa.

Tuukka

Sinulle suosittelisin erään toisen aihepiirin kirjekurssia. Mieluiten useammassa osassa, sillä urakka taitaa olla melkoinen.

Ylempänä esitetty kuvaus, jossa aamulenkit (ja miksei myös muut fyysiset suoritteet)toteutetaan tasoryhmissä, on mielestäni täysin toimiva. Saapumiserien sisällä kuntohaitari on niin laaja, että kaikilta ei yksinkertaisesti voida vaatia samaa, vaikka se vanhemman polven edustajista olisikin ainoa oikea vaihtoehto. Rasitusmurtumat, penikkatauti ja muut liian nopeasta liikuntatottumusten lisäämisestä johtuvat oireet johtavat vain palveluksen keskeytymiseen ja elinikäiseen liikuntainhoon. Ei pakkoliikunta tee "pojista miehiä" tai edesauta "henkistä kasvua". Enemmän liikkumaan tottuneet taas turhautuvat liian löysästä tahdista.

tahvo

Loppujen lopuksi sauvakävely p-kaudella vähentää selvästi keskeyttäneiden määrää, joillekin on liian suuri hyppäys astua siviilimaailman näyttöpäätteeltä armeijaan tekemään jotain. Kävely/sauvakävely on kuitenkin suhteellisen tehokas keino nostaa sykettä ja saada ihminen liikkumaan, eikä se ole millään tavalla raskasta. Kuitenkin kokeilin itse sauvakävelyä intin viimeisillä viikoilla, siis noin kuukausi pari takaperin ja voin sanoa että mielummin itse hyväkuntoisena ihmisenä kävisin juoksemassa kovalla tempolla sen tunnin kuin kävelisin sen 2-3 tuntia mitä se vaatii päästäkseen edes lähelle samaa rasitustasoa. Joillekkin heikkokuntoisille sauvakävely on tietenkin suurempi rasitus.

Toisaalta en ole varma pitääkö tuo niiltä osin paikkaansa että nyt nämä kovakuntoiset joutuisivat myös "matelemaan" näiden huonokuntoisten vauhdissa, eivätkä saisi lenkeillä mennä hieman lujempaa vauhtia tai juosta.
Monessa paikassa onkin armeijassa joukkueet jo jaettu kunnon mukaan, mikä helpottaa tämän uudistuksen voimaantuloa.

Ja tuo AUK:n menemiseen liittyvä shokki, en usko että sinne menee kukaan ei-motivoitunut huonokuntoinen ihminen, vaan lähinnä urheilijat/muuten edes jonkin verran liikkuvat ihmiset joilla riittää halua ja motivaatiota kehittää itseään.

Uudistus tähtää siis siihen että kaiken pitäisi tapahtua nousujohteisesti, ette te kaikki heti syntyessänne alkaneet maraton-juoksua varten treenaamaan.

tuom0

Jos nuo wii -rahat menevät vmtk:lle, tulee laitteita käyttämään vain murto-osa varusmiehistä. Meilläkin muutama vuosi sitten parolannummella hehkutettiin, että täällä vmtk:lla on uudet lacrosse vehkeet mutta tosiasiassa peliä jaksoivat pelata ani harvat. Koska lajin harrastamista ei oltu sisällytetty viikko-ohjelmaan, piti innoikkaiden lähteä pelaamaan raskaan päivän jälkeen omalla vapaa-ajalla.

Jos sama meininki jatkuu, menevät rahat kyllä aivan hukkaan.

Vieras

Olin Uudenmaan prikaatissa kuusi kuukautta vuonna 2000 ja muistan että ehkä kerran tai pari mentiin aamulenkille. En tiedä mitä nämä joka-aamuiset lenkit sitten ovat. Aamiaiselle marssittiin 300 metriä, ehkä sinne voisi sitten ottaa sauvat mukaan. Kyllä kunto armeijassa kehittyi ilmankin.

Vapautus Melkein Täysin Kaikesta

Menin itse armeijaan melko lailla rapakuntoisena ja poistuin sieltä tyydyttävässä fyysisessä kunnossa. Nimen omaan kunnon koheneminen on minun mielestäni armeijan paras anti, ja nytkö sekin pitäisi vesittää???

Juoksulenkit olivat kieltämättä inhottavia, mutta kyllä parikymppisten nuorten miesten pitäisi niihin pystyä. Jos ajatuksena on, että treenataan sotatilanteen varalta, niin fyysinen kunto on elämän ja kuoleman kysymys - ja onhan se toki rauhan aikanakin.

Sauvakävelyä voi kyllä harrastaa vähän vanhemmalla iällä, sitten kun juokseminen alkaa oikeasti rasittaa paikkoja niin paljon, ettei siinä ole enää järkeä.

Vieras

Oman asepalveluksen aikana (4v. sitten) kertaakaan ei aamulla lähdetty lenkille, edes p-kauden aikana. Itsekin ihmettelin tuota ratkaisua, mutta kas kummaa: metsässä remuaminen, pitkät marssit, raskaat leirit ja yms näyttivät tehoavan omaan kroppaan tehokkaasti. Eli kyllä sitä muutakin liikuntaa löytyy, kuin pakollinen lenkkeily. Metsässä kun lenkkitossuilla ei tee yhtään mitään :)

Tähänkö on tultu

Puolutusvoimien uskottavuus on ollut kyseenalaista aiemminkin, mutta tämä on jo naurettavuuden huippu. Ehkä on parempi laittaa lappu luukulle ja palkata Ruotsista muutama hiusverkkoinen ammattisoturi itärajaa valvomaan. Toivotaan ettei ne ota lopareita sitten jos naapurin divisioona tulee kyläilemään.

Armeijan tehtävä on kasvattaa henkinen ja fyysinen puoli niin lujaksi kuin mahdollista. Pienimuotoinen simputuskin kuuluu asiaan, sillä henkinen kapasiteetti ei kehity, ellei sitä testata. Enkä tarkoita mitään ihmisarvoa alentavasta nöyryyttämisestä vaan kantahenkilökunnan valvomista harjoituksista joissa yksilö väsytetään äärimmilleen, eikä yksin fyysisesti.

Nykyarmeijassa varusmiehet koikkelehtivat viikonloppuvapailla tämän tästä, ja iltavapaalla istutaan lähibaarissa kaljalla. Ei näin. Normaali telakkamiehen komennusreissukin kestää pari kuukautta putkeen ja hommia tehdään 14h päivässä. Armeijan pituutta voisi lyhentää ja tehoa lisätä 100 prosenttia. Neljässä kuukaudessa ehtii opettaa riittävät tiedot ja siinä ajassa kun tarpeeksi liikkuu niin painoakin voi lähteä 30 kiloakin, jos on isoreppuinen. Pari kuukautta voisi olla peruskausi, väliin viikon loma ja sitten pari kuukautta jatkokoulusta erikoistumistehtäviin. Ei kärsisi opiskelutkaan kuin yhden lukukauden verran.

Henrik Heino

Hahaa miten säälittävää :D

Saa nähdä mitä kaikkea tässä vielä kielletään armeijassa. Entisajan ala-astekin on varmaan ollut paljon rankempi kuin nykyajan armeija.

Vieras85

joo joo on se sauvakävely terveellistä ja syke sitä sun tätä plaa plaa EI INTTIIN SILTI MENNÄ VIIHTYMÄÄN! Sinne mennään harjoittamaan kehoa ja mieltä ANKARIIN olosuhteisiin SELLAISTA sota on ei mitään pirun sauvakävelyä ja vapaa-ajan viettoa pelikonsoleiden äärellä tosin mun mielestä suomen armeija ei ole ollut uskottava sitten viime sodan. no hälläpä väliä kalustokin on 3 kertaan käytettyä jolla ei sodassa nykypäivänä tekisi juuri mitään paitsi lentokoneilla jos ne pysyy ilmassa, palkka-armeija suomeen ja nopeesti, silloin sinne menee AINOASTAAN ne joilla on motivaatiota ja itsekuria eikä mankuvia, mukavuudenhaluisia kakaroita jotka ei oo koskaan itse keittänyt puuroa, tai edes syöneet puuroa...

maraz

Mikäli tuo 85 nimimerkissäsi ei tarkoita ikävuosia, epäilenpä ettet sinäkään tiedä yhtään mitään siitä, mitä se "sota" oikeasti on. Menepä kysymään joltakulta sotiemme veteraanilta, haluaisiko hän nähdä lapsenlapsensa joutumassa oikeaan sotaan - veikkaanpa vastauksen olevan tiukka ei.

Sotimisen ihannointi on typerää, sillä sodassa on vain häviäjiä.

Vieras85

siis nyt et tainnu ihan ymmärtää mun pointtiani, en mä ole mikään sota fani päin vastoin, mutta jos on jumaliste puolustus voimat jonka tarkoituksena on pitää meidän kotimaamme josta isoisämme maksoivat kalliisti saadakseen pitää ni jumalauta ei tälläsellä pelleilyllä uskottavuutta ulkomaiden asevoimissa saa kyllä! Ja mulla on senverran hyvä mielikuvitus sen lisäksi että olen lueskellut paljon sotaa käsittelevää kirjallisuutta mulla on melko hyvä käsitys millaista sodassa on...

Urheilija

Olen itse menossa maanantaina armeijaan ja olen tyrmistynyt. Olen keskitason suunnistaja enkä päässyt mihinkään erikoisjoukkoihin joten "jouduin" vekaranjärvelle. Nyt kunto varmaan tippuu huimasti ja mahdollisuudet mihinkään kunnon tuloksiin menevät.

Viestimies

Säkylä II/05 viestikomppania, armeijaan astumisesta ensimmäiset 2 viikkoa meni Karhun lenkkarit jalassa. Sitten saatiin "Vauhtipiikki", eli käytiin lääkärintarkastuksessa. Tämän jälkeen saatiin maiharit jalkaan ja juokseminen alkoi. Juostiin joka aamu ennen aamupalaa aamulenkki ja ruokailuun siirtyminen tehtiin aina juosten.

Vieras

Mistäköhän sodasta täällä ollaan puhumassa. Jos Venäjä päättää Suomeen hyökätä niin ei siinä ole Suomella kahta sanaa kun ydinkärki suunnataan Helsinkiin. Että eiköhän sinne inttiin mennä ihan muusta syystä kun sotaan valmistautumisen kannalta. Itse lähden maananantaina intin funktiota selvittämään.

Vieras tyyppi

Itselleni parasta armeijassa oli nimenomaan päästä testaamaan omia rajojaan. Enkä usko että se nyt katoaa sillä että aamulenkit jätetään väliin. Tuntuu vaan näin apparin silmin että sauvakävelylenkillä (uskomattoman hauska sana) on niiden liikuntakammoisten alokkaiden helpompi sluibata, koska sauvakävelystä katoaa teho tekniikan myötä.

Eikä omana aikanani kyllä varsinaista liikuntakoulutusta ollut mitenkään mahottoman paljon. Kouluttajatkin antoivat meille varusmiesjohtajille ohjeeksi käskyn, että kasarmialueella ei turhaan rasiteta miehiä, mutta kun päästään metsän puolelle niin sielä saa JA PITÄÄ antaa jääkärin kokea fyysistä rasitusta jotta luonne ja kunto kasvaa.

Tuo wii nyt on ihan naurettavaa paskaa kunnon kohottajana, mutta toisaalta jos se pitää alokkaat poissa munkkipöydistä niin ok!

Intti haaveena (nainen)

Hei nyt joku järki käteen! Ei kyse ole kuin P-kaudesta. Ja mitä sauvakävelyyn tulee niin se on yllättävän "raskasta" ja hyvää liikuntaa kunhan sen tekee oikein. Näin ollen saadaan nuoret herrat alkuun liikkeelle jotta sitten kun kovennetaan panoksia pystytäänkin siihen!
Vaikka hassultahan se kuulostaa että ei muka juosta, mutta siinä on ihan pointtinsa. Näin ollen mennään kevyestä kovempaan päin ja loukkaantumiset ja alkuun keskeyttämiset vähenee!
Ei kannata haukkua väärää puuta ennen kuin tulos on näkyvissä. Ehkäpä nämä meidän päättäjät ovat ajatelleet kerrankin järkevästi.
Eikä kukkahattutätejä tästä yksin voi syyttää, kyllä vika on jokaisessa itsessään, katsokaa rakkaat ihmiset peiliin ennen kuin muita haukutte.

Mikko Lehtovirta

*Tähän* on nimittäin tultu. 90-luvulla syntyneiden joukossa on monia sellaisia, jotka ovat kävelleet lapsena niin vähän, että normaali kävelykin on keholle vierasta: jalkoja laahataan, keskivartalon tuki puuttuu kokonaan, kunnollisia myötäliikkeitä yläraajoista ei tule.

Ei silloin *voi* pistää porukkaa juoksemaan. Piste. Tuloksena on vain paljon tukielinvammoja. Lukuisten urheilulajien peruskuntokausi totaalihuilin jälkeen alkaa kävelyllä. "Pitkään ja hitaasti".

Sauvat on varmaan otettu mukaan nimenomaan paitsi yläkropan aktivoimiseksi, myös sen opettamiseksi ylipäänsä toimimaan.

Lopuksi: varusmieskausi on perustaitojen opetuskausi. Suomen armeija nojaa oikeasti reserviin. SA-INT on vain johdanto ja huoli kunnosta todellakin tulee kohdistaa rauhanajan reserviläisten yleiseen kuntoon.

Näin ollen huomio tulee kiinnittää: yllätys yllätys, miesten työnantajiin!

Vieras

Minä näkisin koko orjuutuslaitoksen alasajon mielelläni, tai sitten vaihtoehtoisesti myös naiset, jehovat, mamut ja ahvenanmaalaiset kaikki tekemään valinta sivarin ja armeijan väliltä.

Miehiä ei pidä höykyttää, juoksuttaa, aivopestä tottelemaan käskyjä selkärangasta ja muuten kärsimään pois opiskeluista/työelämästä, jos kaikkia maanpuolustuksesta hyötyviä ihmisryhmiä ei velvoiteta tekemään valinta sivarin/armeijan väliltä, kuten miehiä.

Tasa-arvoa ei Suomessa vain haluta kunnioittaa. Lakia voidaan tulkita hyvinkin joustavasti, tai muuttaa kokonaan, jos tahtoa löytyy, kuten esimerkiksi ulkomaalaislaista saimme keväällä havaita.

<ul><li>Jos maanpuolustus on itsessään hoidettava hinnalla millä hyvänsä, minimihinta on kaikkien maassa asuvien velvoittaminen.</li></ul> Ei pelkästään sukupuolen perusteella syrjivästi valitun ryhmän pistäminen kärsimään kaikkien edun vuoksi.

Vieras

Eiköhän tässä ole kyse kuitenkin siitä, että monille paksuille varusmiehille tuo juoksu on raskaampaa kuin hiihto. Joka tapauksessa ideana on kunnon kohotus. Onko parempaa hakea joka aamu vapautusta palveluksesta lenkin välttämiseksi, kuin tehdä edes jotain. Uskon kyllä että hiihto on monelle vielä vastenmielisempää kuin juokseminen. Meillä oli käytössä ns tasoryhmät, kova kuntoiset juoksi pidemmän lenkin ja löysimmät juoksi hieman ja käveli osan. Koskahan meille se palkka-armeija tulee?

Tenac

Ensi maanantaina pitäisi palvelukseen astua Upinniemeen ja tämä uutinen oli täysi järkytys! Kiva näin 20-vuotiaana mennä leikkikouluun leikkimään! En kyllä todellakaan jaksa ymmärtää, miksi juoksulenkit piti kieltää. Ajanhukaltahan tuo armeija alkaa vaikuttamaan..

Ettekö tajua

Ette taida ymmärtää että suomen armeijan koulutus tavat ovat 50 vuotta liian vanhoja ja niitä oli jo aika uudistaa. Siellä olisi vielä paljon uudistettavaa ja ei tämä armeijasta yhtään löysempää tee kuin se monelle jo nyt on. Tällä vähennetään keskeystysten määrää ja kuten aijemmat sanoivat on tehokkaampi totuttelu keino keholle. On nämä siellä tarkemmin ajateltu kuin te juuri päässääne luulette.

Ompa taas

"Maanantaina palvelukseen astuva saapumiserä on ensimmäinen, jonka peruskauden ohjelmaan ei sisälly juoksemista."

Eli tämä koskee vain p-kautta, ei tässä puhuta mistään liikunnan lopettamista armeijassa. Olen samaa mieltä siitä, että sauvakävely on parempi peruskunnon kehittäjä kuin juokseminen aamulla. Järki käteen nyt ihmiset, vanhan koulukunnan kasvatit ovat myös itse vastuussa tästä muutoksesta.

Vieras

ei minullakaan kyllä vuonna 2007 mitään aamulenkkejä ollut, muuten kyllä oli liikunta koulutusta. Saattoi johtua talvesta, mutta ei me montakaan kertaa varsinaisesti juoksulenkkejä tehty. Monesti kyllä kasarmilla siirtymiset tehtiin juosten.Kuntoilu sisälsi hiihtoa, salitreeniä, sählyä, suunnistusta yms. Kyllä siellä kunto nousee ilman erillistä juoksu treenaustakin.

Lisäksi kaikki näyttää unohtavan, että tuo kielto koskee pelkästään urheilukoulutusta. taisteluakoulutus alkaa lähes heti ja sisältää mitä suurimmissa määrin juoksua ja syöksymistä.Toi taistelutreeni on mielestäni kyllä se suurin kunnon kohottaja, koska se tehdään taisteluvarustuksessa, joka lisää kuormitusta huomattavasti. Paitsi tietysti jos on tyhmä ja treenaa kevennetyllä tetsarilla.

Kuten joku jo totesi tuo on itseasiassa ihan kohtalaisen järkevä päätös. Vähentää alun jalkarikkoja, ennenkuin porukan lihakset kehittyy kestämään rääkin. Jos ihmisellä ei ole kuntoa, niin ei sitä voi loihtia tyhjästä rankalla juoksu rääkillä. Se vaan aiheuttaa rasitusmurtumia ja muita jalkarikkoja.Joko porukan pitää antaa hölkätä sopivaa tahtia tai pitää käyttää jalka ystävällisempiä kuntoilu muotoja, kuten sauvakävely tai hiihtoa(käytettävissä vain pohjoisimmissa yksiköissä ja talvella).

Toisaalta osalla porukasta kunto on niin huono, lähinnä sairaalloisen ylipainon takia, ettei muutama kuukausi riitä millään sen parantamiseen. Näiden ihmisten luusto ja nivelet ei yksinkertaisesti kestä oman ruumiinsa massaa liikunta tilanteessa, jolloin porukka pitäis laittaa laihikselle ennen varsinaisen kunnon kohotuksen aloitusta. Armeijalla ei tietysti ole tähän aikaa.

Vieras

Itse olin aivan rapakunnossa, kun menin 3 vuotta sitten inttiin. Räpsälin kompuutteria ja en muutenkaan pitänyt liikunnasta. Mutta ei käynyt edes mielessä lopettaa kesken saati sitten luistaa liikunnasta. Vaikka aluksi pysyi siellä keskikastissa tai häntäpäässä, niin sisulla sitä prkl mentiin eteenpäin.

Jussi Jurvala

Itsellä palvelus kohta edessä ja musta tää tuntuu ihan naurettavalta. En oo mikään kova juoksija ja oon muutenkin ihan rapakunnossa, mutta juoksen silti paljon mieluummin kuin heiluttelen jotain keppejä. Oon just alottanu kuntoilemaan inttiä varten, mutta nyt taitaa motivaatio olla hieman kadonnut..

JR..

Ihmisten kyky lukea koko teksti on ilmeisesti rajallinen?!, kyse oli vain P-kaudesta!, joka ei kestä koko armeijan aikaa luulisi että nämä "KÄVIN ARMEIJASSA 1966" henkilöt tietäisivät sen? vai joko alkaa dementtia iskemään ja eletään oletuksissa?. Tosin itse maanantaina lähen parolaan ja kyllä odotin että pääsisin juoksemaan mutta kai se on tehtävä vapaalla.

Kaitsu Karkola

Ahaa, juuri kun ehdin valmistautua että siellä juostaan ja urheillaan. Sauvakävelystä ja hiihdosta kun en pidä lainkaan, vaikka varmastikin ovat tehokkaita urheilumuotoja.

Onhan tuo nyt koomista, vaikka en mikään armeijan ihailija olekaan, oikeastaan luultavasti jättäisin menemättä ellei olisi pakko. Toisaalta onhan se kokemus, ei se maailmaa kaada olla 6-12kk jossain toisaalla, kärsiihän ihmiset muutenkin muualla.

Mutta eihän se armeija kaikkien juttu ole, toisilla ei kestä psyyke, toisilla ei kestä kunto. Toisia vaan ei kiinnosta ollenkaan, toisia kiinnostaa vain päihteet ja hauskanpito. Mutta joo, lepposampi tuosta armeija-ajasta näköjään tulee, kuin odotin jos tuollaisia muutoksia toteutetaan.

Toivottavasti saadaan vielä tietokoneet tupiin, että peliriippuvaiset voivat pelata verkkopelejä ja chattailla yökaudet - aivan kuin siviilissäkin!

Ja tosiaan, itse en ole mikään himourheilija ja tietokoneella vietän suurimman osan vapaa-ajastani. Mutta henkilökohtaisesti odotan armeijalta kokemuksia ja kunnon kohoamista, sekä hiukan lihaksia, painoa muutama kilo lisää ja muutenkin yleiskunnon kohoamista.

uutisonni

Peruskunto nollasta luodaan juuri kävelemällä pitkiä lenkkejä hengästymättä aeroobisella tasolla.

Omakohtaista kokemusta on siitä, että rapakunnosta päästään jo muutaman viikon harjoittelulla.

Vieras

Ite en ole kun vasta ens kesänä lähössä mut kyll ny on kumma, pääsee liian helpolla ja ite varsinkin urheilijana voi hieman ruveta tympimään. Aamulenkki sauvakävellen O.O suomalainen raavas mies sauvakävelemässä. Voi Viddu sanon minä.

1/09

Ei muutos vaikutu muuhun kuin itse aamulenkkeihin mitkä nykyäänkin kestävät vain 5-10min eli eivät ole missään vaiheessa olleet niitä kunnonkohottajia. Vaan ohjelmaan erikseen lisätty liikuntakoulutus esim. lenkki 45-60min ja jo mainittu taisteluharjoitus mikään ei intissä ole raskaampaa kuin syöksyen eteneminen hyökkäyksessä ja painoin pudotukseen pitkät marssit. Odotan mielenkiinnolla uusia mortteja, uusien uudistusten kera.

Sandcrab

Hyvä että nyt puolustusvoimissa joku oikeasti edes miettii, miten saavutetaan parempia tuloksia, eikä vaan juoksuteta sen takia että joku alikersantti pääsee huutamaan "että nyt haetaan kovuutta...". Yksinkertainen fakta vain on se, että jos kunto on erittäin huono ei sitä väkisin juoksuttaminen ainakaan paranna, vaan lähinnä tuottaa vapautuksia.

Ilmeisesti tämä sivusto kyllä kerää näitä elämänsä onnistujia, joiden elämän parasta aikaa on ollut nollapalkalla kuunnella päättömiä käskyjä juosten ympäri näreikköjä huutaen laukaus laukaus sarja. Yksinkertainen fakta vain on se, että täysin yhdentekevää juostaanko vai eikö koko aikana armeijassa, sillä noin keskimäärin suomen sodanajan vahvuuteen verrattuna on palveluksessa 1/10. Jokainen joka ymmärtää edes hieman enemmän tajuaa sen, että varusmiespalveluksen aikainen kunto ei korreloi armeijan kunnon kanssa yhtään mitenkään, vaan reservin kunto merkitsee. Puolustusvoimiahan tämä reservin kunto kyllä toisinaan huolestuttaa, mutta nämä naurettavat uskomukset siitä että käytännössä teininä pakotettu liikunta vaikuttaisi jotenkin positiivisesti reservissä tapahtuvaan liikuntaan ovat suorastaan naurettavia, ja sen ymmärtää jopa keskimääräistä tyhmempikin ihminen jolla on edes jonkinlainen elämänkokemus muustakin kuin alistumisesta organisaation ylhäältä tulevaan ajatteluun. Kaikkein naurettavinta on kyllä se ajatus, että jotain oikeasti kiinnostaisi liikkua sen takia, että olisi hyvässä kunnossa reservin kannalta, tai sitten kyseessä on joku ressukka jonka ainoa oljenkorsi "menestykseen" elämässä on kertausharjoitukset ja niistä saatavat jämänatsat.

Vieras

Täällä nämä naavaparrat aukovat turpaansa kuinka armeijassa juostiin joka helvetin päivä ensimmäisestä lähtien ja nykyajan tissiposket eivät saa mitään aikaiseksi. Tajuatteko, että sauvakävelymuutos koskee vain P-kautta, koska rapakuntoiset läskimahaiset alokkaat eivät yksinkertaisesti pysty juoksemaan ilman rasitusvammoja.

Crabspy

Juoksun korvaaminen esimerkiksi sauvakävelyllä ja miksei pyöräilylläkin on hyvä uudistus. 2000 metrin yhtäjaksoinen juoksu saa allekirjoittaneen sellaiseen kuntoon että näkökenttä sumenee ja saa arvella repeääkö sydänlihas. Onko se hyvä että palautumiseen pitäisi käyttää sen aamulenkin jälkeen se tunti, vai että ottaisi hieman kevyemmin ja voisi mennä sitten suoraan aamupuurolle?

Ja mitä väliä fyysisellä kunnolla enää sodissa niin paljon on? Ei sotia nykyään käydä hakuin ja kepein, eikä 5km/h nopsemmin juoksevista jaloista ole iloa silloin kun modernit koneet ja konetuliaseitten tuli tulee kohti.

Henri

Uutinen on lievästi harhaanjohtava. Puolustusvoimat tekevät kokoajan kaikenlaisia hankintoja, joista emme ole perillä ja rahaa palaa vaikka mihin. Maininta nintendopelien hankinnasta uutisen yhteydessä on vain yritys saada lisää kontrastia ja korostaa vaikutelmaa että armeija todella lepsuuntuu jatkuvasti. Samoin sarkastinen maininta että "pelien" tarkoitus on lisätä liikuntaa, tuskimpa ne mitään liikuntaa lisäävät elleivät sitten ole ainoa asia joka saa alokkaan liikkeelle yksiköstä iltavapailla, mitä kovasti epäilen.

Kysehän ei kuitenkaan ole siitä että Suomalainen nykynuori ei kykenesi lainkaan juoksemaan ja sen takia juokseminen jätetään jatkossa pois peruskauden koulutuksesta, vaan siitä että jotkin erinäiset enemmän tai vähemmän luotettavat yliopistoalkoholistien tutkimukset ovat osoittaneet ainakin tähän mennessä sauvakävelyn olevan tehokkaampi kunnonkasvatustapa kuin perinteinen lenkkeily ja juokseminen.. Toki Suomalaisten peruskunto on laskenut ja varmaan on laskemaanpäin, ajat muuttuu ja maailma muuttuu, aina niin hyvillä kuin huonoillakin tavoilla. Kuinka moni nykynuori esimerkiksi hiihtää kouluun talvisin? Enpä ole kuullut monesta...

...Hiihtäminen juoksemisen sijaan talvisin ei ainakaan minusta kuulosta läheskään yhtä naurettavalta kuin sauvakävely, vai kuulostaako teistä?

Alik 208

Aiempia viestejä lukematta...
Kotiuduin juuri 3.7 362 palvelleena. Tätä tuli naureskeltua jo palvelusaikana enkä pitä mitenkään mielekkäänä tätä muutosta. En riippumatta siitä tuliko se nyt kun itse poistuin palveluksesta tai jos se olisi tullut puoli vuotta tai vuosi sitten. Itse en ole todellakaan huonokuntoinen (coopper 2875), mutta pidin kaikkia intin aikana tapahtuneita juoksuharjoituksia hyödyllisinä, niitä oli jopa liian vähän.

Maan suurin kuntokoulu -nimitys on minustakin rapistunut. Liikuntakoulutusta oli melko vähän ja useimmiten sen johtaminen jätettiin alijohtajien vastuulle pohjustuksella "peruskuntolenkki". Ei sillä, että lenkit olisivat ollut huono mahdollisuus, mutta varuskuntien tarjoamat liikuntamahdollisuudet jätettiin herkästi syrjään. Urheilukentät, kuntosalit, uimahalli... Komppaniamme liikuntakoulutuksesta vastanneelle skapparillekkin annoimme saman palautteen ja kerroimme toivovamme tuleville monipuolisempaa liikuntaa, onhan pv:n yhtenä tarkoituksena luoda elämän jatkuva suhde liikuntaan.

Kerran meillekkin järjestettiin hieman omalaatuisempaa liikuntaa, joka oli myös mielenkiintoista ja mielekästä. Vesipalloa olisi tuskin tullut muuten koskaan kokeiltua ellei tuolla.

Toivottavasti tämä muutos johtaa edes monipuolisempaan ja milekkäämpään liikuntakoulutukseen. Sauvakävely tuskin johtaa varusmiesten omaan aktiivisuuteen vapaa ajalla ja siviilissä. Vai voitko kuvitella heidän lähtevän illalla vapaa-ajalla sauvakävelemään keskenään?

Haapio

Mielenkiinnolla ajattelen sitä, kuinka nämä tämän päivän "sauvasissit" naureskelevat 20-30 vuoden päästä silloisia alokkaita ja kirjoittelevat palstoilla siitä, kuinka ennen he olivat sentään miesten koulussa, missä sauvakäveltiin sentään nintendopelien lomassa.

Vieras

Taitaa olla vain provosoivaa uutisointia, ei se lenkkeily kiellettyä tämänkään jälkeen ole, se on muuttunut vain vapaaehtoiseksi.

Ja jos vähän järkeä käyttää, on helppo kuvitella että aamulenkkeilyssäkin on monta ryhmää joista jokainen saa valita omansa oman kunnon mukaan, kuten tähänkin asti. Heikkokuntoiset kulkee sauvoilla ja parempikuntoisemmat juoksee kuten ennenkin. Ja jos ilmapiiri on yhtään kannustava, useimmat menee edelleen juosten.

Sitä paitsi ainakin omana palvelusaikana aamulenkki oli säälittävä kilometrin pyrähdys, useimmat kävi vielä illalla juoksemassa vapaa-ajalla.

Pasifisti?

Oliskohan järkeä tehdä armeijasta vapaaehtoinen + ympätä siihen pieni palkka-armeija. Kuten Ruotsissa, jossa kaikki on hieman edellä aikaansa.

Ihmiset valmistuisivat opinnoista tms. ja aloittaisivat aikaisemmin työelämässä. Kyllä siitä veroja kilahtaa ihan mukava summa valtion kassaan ja säästöjä syntyy jos siellä ei pidetä sitä ei-niin-motivoitunutta porukkaa.

Jokke_joukahainen

Tuollaista se on, kun puolustusvoimien ylipäällikkö on armeijaa käymätön, ja on enempi tuota kukkahattu täti luokkaa

Toivottavasti se juoksukielto koskee myös silloin, kun on vihollinen hätyyttämässä.

Vaadin parempaa asennoitumista päättäjiltä, eivät kenraalitkaan tahdo pataljoonittain laiskasti liikkuvaa porukkaa, kun ei ole tehokkaasti paikalla taistelutilanteessa.

Moottoroidut kuljetusyksiköt on tarkoitettu tykeille, tavaroille, ja vasta viimeiseksi pelkästään miehistön kuljetukseen, miesten marssittaminen on hidasta, mutta halpaa
,riippuen tietysti etäisyydestä.

Palkkasoturi

Vihdoinkin loppuu Suomessakin Saksan mallin mukainen vanhanaikainen koulutus, jonka ohi aika ajoi jo Stalingradissa. Tilalle pitää äkkiä saada reteetä jenkkimeininkiä, hevi raikaa ja viholliset tuhotaan joystickillä ilman omia tappioita taphtumia mukavasti monitorista seuraten ja pizzaa mutustellen. HYVÄHYVÄHYVÄ!

Vieras

Olen aina ollut voimakkaasti koko ikäluokan kattavan yleisen asevelvollisuuden ja varusmiespalveluksen kannattaja - hyväksyen toki siviilipalveluksen.

Tämän jutun luettuani en enää ole.

Jos kerran Suomen miehistä on tullut tuollaisia rapakuntoisia läskejä hylkeenpyöriäisiä, niin olkoon. Jätetään Nintendot ostamatta. Lyllertäkööt pojat suoraan opintojen tai työelämän pariin ja sieltä kotisohvalle koneen eteen lihomaan.

psychowired

Lopetaan koko yleiseen asevelvollisuuteen perustuva toimintamalli ja siirrytään palkka-armeijaaan. Itse kävin armeijan 1979-1980 Santahaminassa. Se vasta naurettavaa pelleilyä oli. Niitä tietoja en ole tarvinnut kertaakaan ja kuntokin on pysynyt ihan kohtullisena armeijasta huolimatta.

Vieras

itse alkaa huomenna armeija, ja vaikka kyse on p-kaudesta eli kaudesta, jonka käytännössä pitäisi juuri toimia kunnonkohotuskautena, niin sauvakävely on niin turha urheilumuoto ettei mitään rajaa. sitä kokeilleena pari kuuka utta kaksi tuntia päivässä voin kertoa että kunto ei kohene yhtään, cooperin tulos pysyi itse asiassa samana tai jopa laski vähän (kun en tarkkaa tulosta muista) Juokseminen on asia, mitä jokaisen pitäisi pystyä tekemään, jos et pysty niin sitten vähennetään vapaa-aikaa ja pakotetaan esim aerobiccaamaan. Jos juoksusta on pakko luopua niin järkevämpää olisi esim se 300000 euron käyttäminen käsi- ja jalkapainoihin mitkä otetaan mukaan aamulla ennen normaalia kävelylenkkiä, olisi tehokkaampaa kuin sauvakävely mikä siis käytännössä vastaa normaalia reipasta kävelyä. Kyseinen uudistus ei myöskään tule vähentämään keskeytyksiä vaan luultavasti lisäämään niitä, kun läskit ovat niin vidduuntuneita kun joutuvat mummojen urheilulajia harrastamaan. josta luultavasti tulee seuraus että sauvakävelykin lopetetaan ja kaikille sotilaille tullaan hankkimaan ihkaoma vibra-tone joka värähtelytoimintansa ansiosta kasvattaa kuntoa ilman mitään rasitusta. Eli kaikki maalaisjärkeä omistavat tietävät totuuden. mitä enemmän rasitusta sitä enemmän kuntoa. sauvakävely ei ole rasittavaa vaikka kävelisit kaksitoista tuntia päivässä.

1/07

Monipiippuinen juttu, mutta kyllä mun on pakko kallistua tähän vanhan kansan ajatusmaailmaan.

Paljon oli juttua siitä, ettei huonokuntoiset ja ylipainoiset varusmiehet yksinkertaisesti pysty aloittamaan liikuntaharrastusta suoraan lenkkeilemällä, koska nivelet paukkuvat ja polvissa on syntymästä asti ollut jotain yms. Pahoittelen karkeuttani, mutta paskat.

Ryhmänjohtajana ollessani yksi ryhmäni varusmiehistä oli B-mies, jolla oli todettu kroonista vikaa paikassa kun paikassa. Välillä oli selkä paskana, useimmiten polvet vinkuivat kipua ja lievää astmaakin oli havaittavissa. Myös viereisessä jääkärikomppaniassa oli valehtelematta noin 130 kg painava kaveri (laihtui kuulemma jotain 30-40 kg intin aikana), jolle useampaan otteeseen tarjottiin vapautusta koko varusmiespalveluksesta.

Vapautuksen nämä kaverit olisivat ns. jo ansainneet, mutta ei. Molemmat jätkät vetivät intin loppuun kunnialla aina ihan sata lasissa kovalla asenteella valitettavista ongelmistaan huolimatta - samalla kun SM-tason urheilijat "movettivat" punkassaan läppäri sylissä.

Meillä alokaskaudella ja AUK:ssa juostiin joka aamu alusta loppuun asti. Myönnän, että hajottihan se välillä ihan vitusti, mutta itselläni nousi kunto - omaan tasooni nähden - huippukuntoon samalla kun viereisen punkan jätkät laihtuivat 10-25 kg.

Ei tuo sauvakävelyllä olisi onnistunut.

Mun pointti on se, että asenne ratkaisee - ei kunto.

Vieras

Harmillista niille jotka oikeasti haluavat liikkua ja koetella fyysisiä rajoja. Itse olin peruskuntoista hieman parempi jannu v. 2004 armeijassa ja en kokenut kuin pari kertaa 9kk aikana, että kävin ns. äärirajoilla. Urheilu piti silloinki hoitaa vapaa-ajalla (sählyä & salia). Muuten sieltä olisi lähtenyt huonommassa kunnossa kuin tuli. Tiedän muutamia urheilijoita joilla on ollut vaikeuksia pysyä kunnossa armeijassa.

Toki hyväkuntoisten kannattaa hakeutua vaativimpiin koulutushaaroihin jos haluaa jotain vastusta intistä.

JPr

Itse kävin vuoden 2000 hillumassa. Aamulenkit kestivät suurinpiirtein sen 5 minuuttia, sitten suihkuun ja aamupalalle. Tarkoituksena oli siis herätellä elimistö uuteen päivään ja lämmittää mies virkeäksi. Liikuntaharjoitukset tulivat sitten erikseen ja tokihan mustin vetäminen hangessa/ryteköissäkin kivasti läskiä poltti :)

Vieras

ite tulin just armeijasta maitojunalla takas....ei mun pää kestäny enää sitä komentelua, ja sitä jatkuvaa liikkumista. tunnen silti olevani ihan kunnon mies....liikunta ja kometelu ei vaan sovi mulle....JA MITEN OIS KÄYNY MUN KYNSILLE KU NIIHINKI ON UPONNU ISOT RAHAT+ KASVOHOIDOT YMS....

Sissi

Mitenköhän ne luulee jaksavansa syöksyä metsässä aseen, tetsarin ja telamiinan kanssa kun juokseminenki on jo liian rankkaa? Vai viedäänkö tämäkin pieni detalji pois kokonaan?
Tai miten ne kestää 4 päivän jalkamarssia raahaten telttavarusteita, reppua, asetta, tetsaria ja telamiinaa mukana kun kävellään erittäin pitkiä päiviä ja aina välissä tulee ylitsepääsemättömiä soita.

Eli suomen sotilaat vihollisen hyökätessä tarttuvat lähimpään Wiimoteen ja ottavat erän tennistä? Aivan.
Ja vielä kun kuvittelin pääseväni kiusaamaan 7-9 vuoden päästä kun pikkuveli menee inttiin.

Sotilas

Juu tosiaan, Suomen puolustusvoimat tilaavat pian "Suomen armeija" tietokonepelin aivan kuten jenkit kustansi "America's Army":n, ja ottavat sitten osaksi varusmies koulutusta. Ei näin. Ei todellakaan näin!

Vaikken uskoisi meidän sotilaskoulutuksilla olevan nykypäivänä mitään merkitystä kun Venäjä päättää pommittaa ne kolme tahi neljä lennostoa ja pian onkin ilmaherruus, niin onhan Suomella pakko olla joku pakollinen kuntoutus nuorisolle.

Huh Huh

Eipä siinä, olen saapumiserää 2/09, yhtiäkään sauvoja en ole nähnyt, tai kuullut, että kukaan muukaan olisi nähnyt. Että kyllä siellä aivan vaan juostaan.
Ja toiseksi, kuntoluokilla mennään, P-kaudella kehitettiin huonompikuntoisten kuntoa ja jos ette tajua, että niillä jotka eivät ole liikkuneet siviilissä ennen inttiä säännöllisesti ei vain yksinkertaisesti paikat kestä jos ruvetaan heti painamaan aivan täysillä ja jos ei laiteta porukkaa kuntoluokkiin ja siltä pohjalta ruveta kohentamaan sitä kuntoa ja lisätä rasitusta porrastettuna niin kyllä taitaa olla vähän enemmänkin niitä ruuveja löysällä.

Toinen asia on tämä "äidin pikku kullanmussukat" -asia, naurettavaa. Vanhemmat sukupolvethan ovat meidät kasvattaneet ja eivät ole laittaneet lapsiaan liikkumaan. Näin ollen on mielestäni ihan turha syyttää nykynuoria huonosta kunnosta vaan kävellään sinne peilin eteen ja mietitään että mitä tuli tehtyä.. Kovasti siellä joka äijä selittää, että "kyllä sillon minun aikoinani sitä tätä ja tota" - katsokaan peiliin ja miettikää kenen syytä tämä on.

Vieras

Terve, näin tilannetta seuranneena tuli minullekin täytenä yllätyksenä uusi linjaus. Oma näkemykseni asiasta on se, että puolustusvoimat ovat tänäpäivänä erittäin tarkan suurennuslasin alla yhteiskunnan ja myöskin poliittisten päättäjien toimesta.

Vanhemmat soittelevat yksikköön asti "Villensä" perään ja vastaavasti esikunnassa pelätään kokosivun juttua nimien kera iltalehdessä. Viimevuosina keskeytysprosentti on ollut ennätyssuuri ja se osaltaan on ollut vaikuttamassa tällaisten ratkaisuiden takana, sillä pv:llä on joukkotuotantovelvoite ja mikäli miehet "hajoavat" ennenaikojaan ja poistuvat ei heitä voi sijoittaa sodanajan tehtävään.

Varusmiehelle kerrotaan tänäpäivänä ensimmäisillä viikoilla mitä saa ja mitä ei saa tehdä ja painotetaan heidän ansaitsevan oikeata kohtelua. Vastaavasti joka saapumiserän alussa sama viesti toistetaan kouluttajaportaalle. Kouluttajat ja varusmiesjohtajat joutuvat nykypäivänä pitämään mielessään sen, että kaikki käsketyt asiat, joita koulutuksella ei voi perustella tai ei olla merkattu viikko-ohjelmaan voidaan pitää simputuksena.

Koulutuksen kovuuteen vaikuttaa paljon kouluttajan ja varusmiesjohtajan toiminta, sillä sauvakävelystäkin saa tehtyä rankan mikäli hyväksyy että nyt mennään sauvoilla ja sitten etsitään se pururadan jyrkin mäki jota kavutaan ylös alas.

Aikaisemmin joukkueet jaettiin kuntoluokittain kuten nytkin, mutta lisäksi tarvittaessa jaettiin liikuntakoulutuksissa joukkuekin vielä useampaan osaan, jotta yli 3000m miehet saivat harjoituksesta jotakin irti ja heikkokuntoisemmat menivät omaa vauhtiansa.

Palveluksessa ainoa kurinpalautusväline on useita tunteja henkilökuntaa työllistävä esitutkinta, jonka seurauksena varusmies saa parituntia halonhakkuuta tai poistumiskieltoa ja ymmärrän hyvin, ettei henkilöstönvähyyden vuoksi kaikkia tutkita ja muiden keinojen puuttuessa jätetään asiat muutamaan vihaiseen sanaan simputussyytteen pelossa.

Nyt koulutus on nousujohteista p-kauden juoksukoulutuksen puuttuessa liikuntakoulutuksen osalta, mutta toisaalta jos peruskoulutuskaudella annettua koulutusta on hankalampi alkaa koventamaan siirryttäessä joukkokoulutuskaudelle miesten asenteiden jo muodostuttua. On hankalaa laittaa miehiin vauhtia ja asennetta aikaisempaan totuttua enemmän, jopa mahdotonta.

Maanpuolustuksessa mielestäni joku joskus sanoi hyvin:"Mikäli luovutaan yleisestä asevelvollisuudesta ja siirrytään mihin tahansa muuhun joudutaan luopumaan myöskin maanpuolustuksesta." Täytyy muistaa, että samanhintainen ammattarmeija pystyisi tosipaikan tullen puolustamaan korkeintaan helsingin aluetta ja se ei kehä3 pohjoispuolta lämmitä.

Lisäksi puolustusvoimat nykäisevät poikansa pois äitinsä helmasta ja pakottavat suurimpaa osaa ensimmäistä kertaa elämässään huolehtimaan omista asioistaan edes jonkinverran. Lisäksi palveluksessa viimeistään joutuu opettelemaan ihmisten kanssa toimeentulemista ja oppii senkin, että elämässä on epämukaviakin asioita joista tulee oppia selviämään. Jos nuorten ja yhteiskunnan terveys ja hyvinvointi nyt huolestuttaa miten olisi asianlaita ilman pakollista asepalvelusta sitä en toivo koskaan näkeväni.

Jos ensijouluna saan mantelin puuron seasta aion toivoa, että kouluissa aletaan lisäämään liikuntaa reippaasti, vanhempia ohjataan viemään lapsiaan harrastusten pariin ja varusmiesten koulutusta voitaisiin tehdä entistä haastavammaksi ja mielekkäämmäksi resursseja ja vaativampaa asennetta hieman lisäämällä. Mielestäni asepalveluksella on yhteiskunnassamme kasvattava ja kansantaloudellinen tärkeä merkitys, joka usein unohdetaan puhuttaessa maanpuolustuksellisista asioista. Kuka sitten valaa liikunnan kipinän, opettaa miltä tuntuu fyysisestä rasituksesta palautuminen ja jää "Mikon" kanssa opettelemaan kenkien sitomista, suihkussa käyntiä, muiden ihmisten kanssa olemista ja elämää jollei koskaan palvelukseen astu?

P.S Miten 130 miestä kasvattaa kuntoansa 2 kappaleella nintendo wii pelikonsolia ;)?