Lauantai 25.5.2019

Risto Siilasmaa: Englanti viralliseksi kieleksi Suomessa

Luotu: 
15.1.2014 14:08
Päivitetty: 
15.1.2014 14:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Risto Siilasmaa pohti ministeri Jan Vapaavuoren seminaarissa Suomen sopeutumista maailman muutoksiin.

Faktakulma

Perustuslaki:

"Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi.

Jokaisen oikeus käyttää tuomioistuimessa ja muussa viranomaisessa asiassaan omaa kieltään, joko suomea tai ruotsia --- turvataan lailla.

Saamelaisilla alkuperäiskansana sekä romaneilla ja muilla ryhmillä on oikeus ylläpitää ja kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan. Saamelaisten oikeudesta käyttää saamen kieltä viranomaisessa säädetään lailla."

Nokian pääjohtaja Risto Siilasmaa ehdottaa englannin kielen asettamista virallisen kielen asemaan Suomessa. Siilasmaa esitti ajatuksensa ministeri Jan Vapaavuoren (kok.) talousseminaarissa keskiviikkona.

–Entä jos Suomen viralliseksi kieleksi julistettaisiin englanti? Monen ulkomaalaisen huippuosaajan huolet häviäisivät heti Suomessa, Siilasmaa totesi.

Siilasmaan mukaan Suomeen töiden perässä muuttamista harkitseva osaaja voisi tällöin olla varma, että hän pärjää Suomessa: että englanninkielisiä päiväkoteja ja muita palveluita löytyy. Tämä lisäisi Suomen houkuttavuutta työmarkkinoilla.

Siilasmaa arvioi puheessaan lisäksi muun muassa, että Suomesta voisi Edward Snowdenin tiedustelupaljastusten jälkeisessä maailmassa olla Sveitsin kaltaiseksi turvasatamaksi pilvipalveluille.

–Suomessa on alhainen rikollisuus, Siilasmaa totesi.

Suomen yleisestä taloustilanteesta puhuessaan Siilasmaa totesi, että Suomi voisi ottaa oppia hänen johtamastaan Nokiasta. Siilasmaan mukaan matkapuhelinliiketoiminnan myynyt Nokia on panostanut hyvin menestyvään liiketoimintaan ja karsinut muuta.

–Lisää tuloja ja vähemmän menoja, kuului Siilasmaan teesi Suomelle.

Faktakulma

Perustuslaki:

"Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi.

Jokaisen oikeus käyttää tuomioistuimessa ja muussa viranomaisessa asiassaan omaa kieltään, joko suomea tai ruotsia --- turvataan lailla.

Saamelaisilla alkuperäiskansana sekä romaneilla ja muilla ryhmillä on oikeus ylläpitää ja kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan. Saamelaisten oikeudesta käyttää saamen kieltä viranomaisessa säädetään lailla."

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tommi Nummelin

Kuulostaa jokseenkin tarpeettomalta. Moni kuitenkin tietää, että Suomessa pärjää de facto myös pelkällä englannilla, ja siksi uskaltaa hakea mm. opiskelemaan tänne.

Mainitsemisen arvoista lienee myös, ettei Yhdysvalloilla tai Iso-Britannialla ole virallista kieltä lainkaan. Näissäkin maissa pärjää silti englannilla, kuulemma.

Heikki Tala

Siilasmaa on oikeilla jäljillä. Suomessa on huolehdittava siitä, että ulkomailla koulutuksensa hankkineet ulkomaalaiset saavat lapsilleen koulutuksen englanniksi. Siinä sivussa he oppivat suomen. Pakkoruotsi on tässäkin kantona kaskessa, joka on perattava pois.

Jouko Heyno

Valehtelet! Pakkoruotsihuutajat, jotka eivät itse ruotsia ole, vuosien yrityksistään huolimatta, kyenneet oppimaan, huutavat koko ajan, että rutosista ei ole mitään hyötyä, eikä sille mitään käyttöä. Miten muka sinä, ruotisnosaaja, voisit tietää paremmin?

Aku Ankallakin olisi jo housut, jos ruotsin kieltä ei olisi olemassa. Kaikki on ruotsin kielen vika. Kaikki.

Onhan?

pekka numminen

Kyllä te sveafiilit saatte pitää ruotsinkielenne. Saatte keskenänne kokea impivaaralaisia svennorgismeja, ilman mitään käsitystä mailmasta Ruotsin valtakunnan ulkopuolella.

Mutta miksi vaaditte minua muuttamaan suuntautumistani? Olen ihan tyytyväinen kansainvälinen (eng) + suomenkielinen.

Anja Kaarina

No, nämä talouselämän päättäjien ehdotukset alkavat jo kyllä muistuttaa jotain hirmuvalta-aikaa menneeltä vuosisadalta. Ällistyttävä ehdotus!
Tämä maa ei ole mikään maa eikä valtio, jos meillä ei ole virallisena kielenä oma äidinkielemme, suomi. Suomalaiset osaavat ihan hyvin englantia, sitä ei tarvitse mitenkään viralliseksi kieleksi nostaa. Ihan hulluja puheita. Olisiko siitä muka hyötyä suomalaisille, joilla ei ole enää kohta muuta kuin tuo oma kieli - oma valuutta ja työpaikat ovat jo menneet muualle.

Kauno Mannonen

Siitä vaan nuijimaan Suomen kaunista kieltä. Myydän sekin ulkovalloille kun ei ymmärretä enää muuta kuin mammonan kieltä. Tyypillistä taloushörhöjen aattelua, joille raha on jumalan asemassa ja eivät ymmärrä ja tunne suomalaisen geeniperimän arvoa, joka on jo osoittanut ylivertaisuutensa monilla mittareilla. Kohta ei norisokaan osaisi enänää kunnolla Suomen kieltä, joka kielenä on myös ylivertainen muihin kieliin verraten.

Sauli Harju

Englanti on kansainvälinen kieli ja sen takia pitää tehdä mahdollisimman helpoksi myös sen käyttö suomessa ja muissakin maissa. Kielimuuri on varmasti estänyt monetkin kaupat ja yrityksien täydellisen toimimisen. Kuka on niin tyhmä että pistää vastaan kun englanninkieltä tarvitaan jatkuvasti.