Perjantai 22.2.2019

HS: Korotus viinaveroon? ”Täytyy pitää kirkkaana mielessä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.1.2014 09:51
  • Kuva: Compic-Photos/Eduskunta
    Kuva
    Susanna Huovinen (sd.) haluaa vähentää alkoholin kokonaiskulutusta Suomessa. Hän kertoo kannattavansa veronkorotusten linjaa.
|

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) haluaa rajoittaa alkoholin saatavuutta. Tavoitteena on vähentää alkoholin aiheuttamia haittoja.

Huovinen kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa kannattavansa etenkin alkoholiveron korotusta.

– Olen sitä mieltä, että maltillisten veronkorotusten linjaa kannattaa jatkaa, hän linjaa.

Veronkorotusten lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö on ehdottanut arviointimuistiossaan keskioluen laimentamista, oluen myyntiaikojen rajaamista kaupoissa sekä yökerhojen jatkoaikojen lyhentämistä. Mitään ei ole kuitenkaan lyöty vielä lukkoon ja Huovisella on edessään vielä tiukat neuvottelut päähallituspuolue kokoomuksen kanssa.

– Siksi on liian aikaista avata, mitä keinoja valitaan. Mutta olen sitä mieltä, että meidän täytyy pitää kirkkaana mielessä tavoite, että alkoholin kokonaiskulutus pitäisi saada käännettyä pysyvästi lasku-uralle, Huovinen sanoo.

Alkoholiveron korotus huolestuttaa panimoteollisuutta. Hartwall aloitti keskiviikkona koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut, Sinerbrychoff irtisanoi joulukuussa kymmenkunta työntekijää ja lomauttaa Ylen mukaan syksyllä arviolta noin sata työntekijää. Hartwallin työntekijät totesivat, etteivät he ymmärrä valtion toimintaa.

Huovinen myöntääkin HS:lle, että veronkorotusten haasteena on löytää tasapaino,”jossa musta pörssi tai matkustajatuonti ei lähde lapasesta”.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Joonas Vilenius

Alkoholin kulutus on ollut laskussa jo vuosia, matkustajatuonti on jo lähtenyt käsistä. Hyvä Susanna, jos jotain pitäisi tehdä niin laskea alkoholiveroa. Kaikkea ei voi aina hoitaa lisäkielloilla ja rajoituksilla, luulisi että tämä on jo mennyt jakeluun siellä ministeriöissä. Esimerkkejä kyllä löytyy, katsokaa vaikka miten automyynnillä menee nyt. Alkoholiveron korotuksen vaikutuksistakin teillä pitäisi olla aika paljon näyttöä.

Hyvä Susanna, onko kuitenkin tavoitteenasi tuhannet työttömät ravintola- ja panimoalalta sekä valtion verotulojen vähentäminen?

Jani Hätönen

10% käyttäjistä vastaa 50% kulutuksesta, tätä joukkoa ei kiinnosta viinan hinta/saatavuuden rajoitus vaan viinaa on oltava.

Odotan sitä hetkeä kun hallitukseen valitaan ministerit pätevyyden perusteella. Todennäköistesti lopun ikääni.

Heikki Lipponen

Aika kaksinaismoralistista puhetta huoviselta??
Ensin pitää laskea alkoholin kulutusta nostamalla verotusta ja sitten itketään päälle kun suomalainen panimoteollisuus kärsii vähästä kulutuksesta ja työpaikkoja menetetään samalla verotulot vähenevät?? mutta onhan siinä hyvätkin puolet että suomen valtiosta,,huom suomen valtiosta ostetulla alkoholilla ei tule niin paljon ongelmia kun sen kulutus on vähäistä??buahhaahaa me olemme nyt siinä paljon puhutussa ytimessä jota päättäjät ovat ihan itse hakeneet jossa on niitä varjopuolia tullut esille joten suut suppuun politiikan tekijät???? Kannatan virosta haettavia halpoja alkoholeja niin paljon kuin maksat kestävät ja rahat riittävät,,,,ei tätä euron kurjuutta selvinpäin jaksa katsella buahhahhaaa vahingoniloa???

Mikko Kokko

Susannan kaltaista sosiaalidemokraattista holhoajaa ei kiinnosta esimerkiksi se epäkohta, että viron tuonti on jo suurempaa kuin koko ravintola-alan alkoholimyynti. Mutta ongelmathan ratkeaa kun pienennetään ravintoloiden aukioloaikaa, miedonnetaan keskikaljaa ja nostetaan veroja.

Joonas Vilenius

Ja jos on pakko nostaa niitä veroja, niin nostaisivat väkevien veroja. Ei keskiolut ole ongelma, aika harvassa on ne puliukot mitkä juovat itsensä sairaalaan oluella. Kyllä siellä sillan alla otetaan pitkää huikkaa jotain väkevää, ja huonosti kohdistettujen veronkorotusten seurauksena näitä oluita ja siidereitä sieltä tallinnanlaivalta rahdataan pakettiautokaupalla. Veronkorotuksissa ja säännöstelyssä mennään taas perse edellä puuhun niin kuin tämän maan päätöksissä on ollut tapana jo pidempään. Vai että oluen laimennuksia, no sehän ei juurikaan pelaa taas Viron pussiin. Nämä päättäjät eivät taaskaan näe metsää puilta. Suomalaiset panimot vievät tuotteitaan Viroon josta suomalaiset kohtuukuluttajat hakevat sen takaisin hintaeron takia. Voitot sinne, haitat tänne. Ja tätä suunnitellaan vain kiihdytettävän. Puliukko hakee silti sen kossupullonsa Alkosta kun se on suhteessa niin halpa. Äly hoi älä jätä.

Petri Suomi

Veron korotus on sitten sen suurkuluttajien ryhmän pussista pois, mutta ei se dokaamista vähennä. Venäjällä nostivat taannoin viinan hintaa ja nyt nekin juo enemmän kuin koskaan ennen. Tämän saimme kuulla eilen Russia Today televisiokavalta. Olisiko muita rautaisia ideoita? Faija raittiusmiehenä rakennutti itselleen omakotitalon tekemällä pontikkapannuja myyntiin. Semmosia kahteen kertaan tislaavia täysautomaatteja. Niillä amatöörikin sai aikaan pontikkaa, kunnes kielsivät laitteen valmistuksen.

Jari Koiksniemi

Tällasta "alkoholipoliittista" keskustelua ei pitäisi enään käydä nykypäivän Suomessa. Jos oikeus tapahtuisi Alkon monopoli olisi pitänyt romahtaa jo ajat sitten. Vapaaseen Eurooppaan kuuluminen on lume. Näiden typerien poliitikkojen takana on tietty virkamiehistö joka lobbaa jollain käsittämättömällä tavalla nämä ressukat omien tarkoitusperiensä taakse.
En tiedä onko Jaana Pelkosen takana ketään mutta hänen pisteensä karttuvat kovaa kyytiä.
Antakaa meille vapaus valita.

Heikki Karjalainen

Ministeri ei ole tehtäviensä tasolla. Niinkuin monen kommentista selviää, tuolla hinnan haitaroinnilla ei ole saatu mitään aikaan. Paras vaihtoehto on alentaa hinnat Viron tasolle ja lisätä sisäistä käytön kontrollia.
Siihen loppuisi Olvin tölkin edestakainen rahtaaminen.

Arto Johansson

Amen...Niinkauan kun ollaan EU:ssa...Ihmisten ja tavaroiden (alkoholi) vapaa liikkuvuus...Alkoholivero Eestin tasolle niin loppuu edestakaisin rahtaaminen...
Tai sitten vittuun EU:sta...

Sitten se alkaa kotiviinin, oluen tai moonshinen valmistaminen tässä maassa, niinkuin tekevät Norjassa,

Kaksinaamaiset pellet...kun Altia ei tuota valtiolle tarpeeksi paljon voittoa niin Tj:lle kenkää...

Menkää lääkäriin koko hallitus ja eduskunta...jos tavallinen kansalainen käyttäytyisi samalla tavalla (yhtä HULLUSTI) vietäisiin pakkopaidassa hoitoon...

Asko Niskala

Vielä puoli vuosisataa sitten alkoholin saanti oli rajoitettua. Kotiseudultanikin Keski-Suomessa oli lähimpään viinakauppaan matkaa noin 80 kilometriä. Monen tilipäivä kului taksissa ja seuraavapäivä viinakauppareissun jälkeisessä krapulassa. Koska Viron matkailu oli tuolloin mahdotonta, kotitarveteollisuus kukoisti: keitettiin pontikkaa sekä omiin tarpeisiin että myyntiin. Muistetaan Pihtiputaan "Kahdeksan surmanluotia", ongelmien todellinen huippuesimerkki. Muistan myös, kuinka eräässä tapauksessa juomia oli terästetty lipeällä ja seurauksena kaksi myrkytystä, joista toinen johti kuolemaan. Tuskin ministerikään haluaa tässä asiassa palata ajassa taaksepäin. Alkoholin kysyntä on ilmeisesti niitä asioita, jotka eivät hevin muutu. Kyllä halukas aina viinaksensa hankkii, tavalla tai toisella. Kyllä puhuminen hinnan korotuksesta on ennenaikaista, ellemme tietoisesti halua tukea veljeskansamme taloutta...

Juhani Lempiäinen

Kun suurin huolemme tuntuu olevan suurkuluttajamme, niin otetaanpa mallia Amsterdamista, jossa pultsareille tarjotaan puistojen siivousta vastaan 5 kaljaa ja 10 tupakkaa päivässä. Näin heidän vapaa-aikansa rajoittuu ja kaikki aika ei mene ryyppäämiseen, erityisesti kirkkaiden viinojen osalta. Tulokset ovat kuullemma erinomaisia ja muut kaupungit ovat alkaneet kopioida tätä mallia.

Eteläisen sukulaiskansan panimoteollisuuden tukeminen kotimaisen verotuksen keinoin tukee suurkäyttäjiä, sillä silloin kun olutta on laatikkotolkulla kotona, niin kyllä sitä myös silloin käytetään.

Sixpack esimerkiksi on kehitetty saunanlämmitykseen, 6 purkkia riittää juuri saunanlämmityksen ajaksi. Jos lämmityksessä käytettävissä on 24 purkin laatikko, sauna voi palaa!

Tapio Angervuori

Suomikin voisi ottaa oppia Amsterdamista. III-olut pois ruokakaupoista. I-oluen verotusta voitaisiinkin sitten laskea.
Esimerkkinä Olvin tarina:
Panimomestari William Gideon Åberg ja rouvansa Onni perustivat juoppouden poistamiseksi panimon Iisalmeen vuonna 1878. Zacharias Topeliuksen hengessä he halusivat tarjota miedompia vaihtoehtoja viinanhimon villitsemille kansalaisille. Tuolloin Suomessa toimi noin 78 panimoa.

Arto Lahdenranta

Taas Huoviselta yksi tyypillinen ministeriulostulo Kataisen eripurahallitukselta. Pääministeri ja Valtiovarainministeri vakuuttelevat että tämä hallitus on tehnyt säästöjä yli 5 miljardin euron edestä.

Missään nuo säästöt eivät näy niin että Valtion 55 Mrd € budjetin loppusumma olisi alentunut yhtään. Kaikki hallituksen säästöt "viisaasti" painotettu tapahtuvaksi vasta seuraavan eduskunnan aikana. Siksi ne eivät missään näy, eivätkä latillakaan 8 mrd e vuosittaista velkaantumistamme helpota.

Ministeri Huovinen ehdottaa HS-jutussa keskioluen viemistä vähittäiskaupoista Alkoon. Mutta tämäkin muutos on Huovisen kaavailujen mukaan suunnittelilla vasta 2020. Siis vasta *kaksien* tulevien eduskuntavaalien jälkeen.

Minkäänlaisia tässä ja nyt ratkaisuja on yksinkertaisesti toivotonta odotell Kataisen hallitukselta. Kaikki perustuu tuilevaisuuteen lykkäämiselle, kauaksi, vuosien päähän, jonnekin. Aina vähintään kuitenkin seuraavan eduskuntakauden puolelle.

Markku Laitinen

Demariministeri näyttää taas älykkyytensä ja puhuu aivan ajattelemattomia. Ihmetyttää kuka näitä tällaisia näinkin paljon ajastaan jäljessä olevia enää äänestää? Pitäisikö ministeri vaihtaa toiseen henkilöön, sellaiseen jolla olisi jotain uudempia ja älykkäämpiä ideoita?

Tero Ilén

Jokaisen suomalaisen kansallisvelvollisuus olisi ostaa kaikki alkoholi Virosta. Olisi kiva katsoa Susannan naamaa tv:ssä kun hän selittäisi miksi alkon myynti oli tammikuussa nolla euroa.

Poliitikot eivät koskaa lakkaa holhoamasta meitä, eivätkä laske alkoholin verotusta muun euroopn tasolle, etenkään jos äänestämme demarinaista.

Tarvitaan kuukauden pituinen "Älä osta Alkosta"-kampanja joka toistetaan niin kauan kun verotus on laskettu muun euroopan tasolle. En usko että mikään laki estäisi mainostamasta tälläistä kampaanjaa esimerkiksi televisiossa.

Erkki Häkkinen

Ja jälleen tämä Huovinen laukoo omiaan harkitsematta todellisuutta. Onko hänen linjauksensa myös SDP:n mielipide? SDP haluaa holhota myös niiden 90%:n juomista jotka eivät ole ongelma. Ongelma on se 10% joka käyttää alkoholista 90%!

Mikä näiden sossujen ja eräiden poliitikkojen päässä liikkuu monessakin asiassa kun eivät tunnusta tosiasioita?

Poliitikkojen pitäisi kiinnittää huomio ongelmakäyttäjiin ja saada heidät ohjatuksi hoitoon päihteistä irti pääsemiseksi. Samalla Poliisin työ vähenisi ja perheiden hyvinvointi paranisi. Tähän Susanna Huovinen EI kiinnitä huomiota ja tämä on se suuri kysymys, miksi näin?

Olavi Nieminen

Hölmöläisten hommaa!
Viina on Suomessa aina luokiteltu salakuljetustuotteeksi ja luonnottomaksi asiaksi. Siihen suhtaudutaan kierosti.
Saksassa olut ja viini luokitellaan/hinnoitellaan elintarvikkeeksi!!! Siellä kaikkissa kaupungeissa on panimo ja viinitilat ovat arvostettuja maanviljelyn muotoja.

Nyt kieroutuma lisääntyy. Olut, viini ja alkoholi haetaan ulkomailta. Panimoteollisuus joutuu selvitäkseen myymään tuotteensa lähinnä Virossa ja matkailu lisääntyy. Ihmiset reagoivat jaloillaan verotukseen.
Miksi Suomi ei ole kuin muu EU?

Pekka Korvenniemi

Susanna Huovisen koulutustasolla luulisi hänen ymmärtävän*, että ajamalla alkoholiveron nostoa ja alkoholin saatavuuden rajoittamista ministeri edistää mm. seuraavia asioita:
-vahvistaa viinan tabu-asemaa, mikä on suurin syy siihen, että Suomessa nuoriso juo humalahakuisesti ja alkoholismi on yleistä. Muissa EU-maissa alkoholijuomiin suhtaudutaan normaaleina elintarvikkeina, eikä alkoholiongelmia niissä juurikaan esiinny.
-maaseutu autioituu entistä nopeammmin
-pienkauppoja ja kioskeja suljetaan
-matkailutase heikkenee ja valuuttavirta ulkomaille kasvaa
-Suomen hotelli- ja ravintola-alan kannattavuus ja työllisyys putoavat yhä nopeammin
-Alkon tuotot valtiolle alenevat
En usko, että noita asioita kannattaisi taas lakimuutoksella pahentaa. Onhan jo nähty, että edellisestäkin korotuksesta oli nuo samat vääjäämättömät seuraukset.

*(kyllä kai Susanna ymmärtääkin, mutta houkutus kalastaaa akttiivisimman äänestäjäporukan eli vanhojen naisten ääniä houkuttaa...)

Markku Likitalo

Hei pst. Ne 10 prossaa jotka juo eniten ja on alkoholisteja, ei ne juo keppanaa... Ne juo väkeviä ja viinejä koska ne sisältää enemmän sitä mistä menee sekaisin. Se että kaikkein miedoin juoma miedonnetaan tai viedään sen väkevien vierelle myytäväksi.
Äh ja ei...

Mikko Isomeri

Kyllä tämä ehdotus takuulla haittoja edistäisi hyvinkin tehokkaasti, kun lestin heittäjät taas nousisivat luolistaan kaduille. Lisäksi sekakäyttö lisääntyisi, koronkiskonta ja niin edelleen. Kieltopolitiikka. Se ei vaan toimi!
Eräs keino joka voisi tehdä alkoholin ostamisesta vähemmän hyväksyttävää on puuttuminen mainontaan ja erityisesti monipakkauksiin. Irtopulloja on aika veemäistä poimia perheenäidin liukuhihnalta pirkkasalkkuun verrattuna. Varsinkin niitä lasisia. Viinit ja nelonen lähikauppoihin, verot alas mutta alkoholilaatikoiden ja tölkkiviinien kohdalta reippaasti ylös. Paljon tehokkaampaa ja kaikki osapuolet tyytyväisiä?

Kaj Nyyssönen

Empä ole Alkossa käynyt sen jälkeen kun ½ Kossu maksoi 9,20€. Aina ollut sopivasti matkoja jolla tarve on tyydytetty. Eli EU tulee puuttumaan rajusti asiaan jos matkustaja tuontia rajoitetaan alle EU kiintiön joka ei niin vallan suuri ole.

Veron nostolla leikataan vain verotuottoa sen sijaan roimakin (15%) veron lasku siirtäisi asiakkaita niin Alkoon kuin Marketteihin.

Muualla maailmassa ainaskin osassa ravintoloiden alkoholi verotaan samoin kuin ruoka. Täällä Indonesiassa ravintola alv on 10% ja on aivan sama ostanko ruokaa, tupakkaa tai alkoholia. Täällä korostuu se attä ravitola myy oluensa lähes samaan hintaan kuin marketti kuluttajalle. Täällä ei tule mieleenkään että ostaisin oluen nautittavaksi kämpässä.

markku palonen

Tässä lauantai aamuna Prismassa tuli kassalle noin klo 8.00 vanhahko harmaatukkainen siististi pukeutunut rouva ruokaostoksia korissa ja toisessa kädessä viinipullo jossa alkoholiprosentti oli jotain 2-4 % luokkaa.Mummeli selitti että tulee vieraita sunnuntaina ja hän laittaa viinipullon ruokapöytään.Kassa sanooi, että hän ei voi myydä sitä ennen klo 9.00,ikävä kyllä se täytyy jättää kassalle.Mummo ihmetteli että mikä sellainen sääntö on? Minä siihen väliin, että kelan johtajan Hyssälän määräys,hän valvoo että teistä ei tulisi rapajuoppo.
Ei senpuolen,minä saan viinapullo keissin mikä aika tahansa kotiin tuotuna, kunhan soitan eräälle viron matkailijalle.

markku palonen

Ei Susanne Huovinen tyhmä ole ,vaan hänen äänestäjänsä.Meillä nämä ns.kyttääjät eivät huolehdi asioiden laadukkaasta ja kestävästä kehityksestä vaan seuraavat katse alaspäin kääntyneenä missä on tupakantumppeja ja roskia että saa asialistansa täyteen ,törmäillen samalla omiin äänetäjiinsä.

Aki Terentjeff

Huovisen kompetenssi on vain alhaalla tarvittavaan määrään nähden jota tarvittaisiin ministerin työtä hoitaessa, äänestäjät ja normaalit holhousta tarvitsemattomat maksaa laskun.
Venäjällä tehtiin hiljattain laaja tutkimus alkoholin saannin rajoituksista ja täys kiellosta, tulokset puhuvat puolestaan, täyskielto on pahin ja rajoitukset melkein yhtä pahoja, paras lääke on ohjata kansalaisia mietojen juomien pariin verotuksella.
Alkoholiverojen nosto halukkuus selittyy vanhoellisella ajattelulla, vallantunteen päihdyttämien aivojen harhoja. Nämä verojen nostajat tulisi siirtää holhoukseen, rikkomuksista kansaa vastaan, ja rakenteellisen korruption mahdollisuus olisi tärkeeää tutkia.

Kaarlo Kiviniemi

Tämä Huovisen neropatti haluaa lisää viinarallia Viroon ja sitä, että kaivetaan taas esiin ne pölyttyneet pontikkavehkeet. Huovinenkin voisi laittaa juoksutyttönsä/poikansa kaivelemaan netistä, mitä kansalle luvattiin niin viina-, kuin ruokapolitiikassa, kun liityttiin EU:n.

Tero Ilén

Demarien lupaamat 100.000 uutta työpaikkaa olisi helppo luoda ravintola-alalle. Tiputetaan ravintoloissa myytävän alkoholin verot Viron ja muun EU:n tasolle ja poistetaan kaikki ravintolatoimintaa rajoittavat aukiolorajoitukset ja muu turha kyttääminen.

Susanna voisi aluksi vaikka selvittää kuinka paljon ravintola-ala työllistää vaikka Espanjassa. Minun puolestani voisi muttaa veronmaksajien rahoilla talveksi Espanjaan tutustumaan paikallisen ravintola-alan toimintaan.

Miksi Susanna haluaa että suomalainen vetää Viron vodkaa kotona pään täyteen, kun hän voisi hyvässä seurassa juoda olutta ravintolassa?

Tom Frank

Onneksi demari Lipponen oli viemässä meitä Euroopan Unioniin niin nyt ei tarvitse välittää holhoojademari Huovisen höpinöistä höläyksen pöläystä. Siinäpä korottelee....

Itse olen juomiseni tuonut jo useamman vuoden Tallinnasta ja aion niin tehdä jatkossakin aina siihen asti kunnes sarvikuonot ja kukkahattutädit ovat Suomessa kuolleet sukupuuttoon. Ja säästyy eurot siinä sivussa.