Tiistai 16.7.2019

Heinolan 100 pakolaista: ”Kuulostaa huolestuttavalta”

Luotu: 
21.1.2014 17:19
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Heinolassa esitetty idea ottaa vastaa sata pakolaista, jotta sote-vaatimus 20 000 asukkaasta täyttyisi, ihmetyttää. Arkistokuva.

 Heinolassa esitetty idea ottaa vastaa sata pakolaista, jotta sote-vaatimus 20 000 asukkaasta täyttyisi, on Suomen Pakolaisavun tiedotuspäällikön Kaisa Väkiparran mielestä ”erikoinen”. Silti hän on tyytyväinen Heinolan aikeisiin.

–Hienoa, että näinkin suuriin lukuihin Heinolan kunta pystyy, Väkiparta kommentoi Uudelle Suomelle.

–Tavallaan siinä hätä kohtaa hädän. Heidän pitää saada 20 000 täyteen ja tässä on ihmisiä, jolta puuttuu koti, hän sanoo.

Heinolan tapaus kuvaa Väkiparran mukaan  maahanmuuttopolitiikkaa laajemminkin.

–Viime vuodet on puhuttu laajemminkin työperäisestä maahanmuutosta eri asiana kuin humanitaarinen maahanmuutto, hän toteaa ja korostaa, että myös pakolaiset haluavat työllistyä.

Heinolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Timo Ihamäki (kok.) ehdotti sadan kiintiöpakolaisen ottamista kuntaan.

–Totta kai haluaisimme mieluummin suomalaisia, mutta meillä on nyt periaatteessa hätä kädessä. Totta kai yritämme antaa myös humanitäärisen avun, mutta en tiedä, mitä kaikkea se pitää sisällään, Ihamäki kertoi Ylelle

Väkiparta ihmettelee Ihamäen kommenttia.

–Kuulostaa vähän huolestuttavalta, jos he eivät tiedä, mitä se sisällyttää. Onko tässä tehty taustaselvitystä riittävästi? Onneksi tässä on vielä aikaa saada asiat kuntoon, hän toteaa.

Heinola tarvitsee vähintään 20 asukasta vuoden sisällä.

–Lukumäärä ratkaisee, joten yritämme saada mahdollisimman hyviä ja terveitä maahanmuuttajia, Ihamäki sanoi Ylelle.

Väkiparran mukaan kunta ei voi valita pakolaisia sen mukaan kuka on hyvä ja terve.

–Suomen kiintiössähän painotetaan erityisen hauraassa asemassa olevia ihmisiä eli esimerkiksi yksinhuoltajaäitejä ja vanhuksia. Kunta ei käsittääkseni pysty valitsemaan, että ottaisi vain työikäisiä ja erityisen hyväkuntoisia. Ei se ihan niin mene, Väkiparta sanoo.

Hän korostaa, että kunnalle tulee kustannuksia ja töitä pakolaisista.

–Kyllä siinä pitää miettiä tulkkipalveluja ja lasten koulunkäyntiä ja muuta, Väkiparta sanoo.

–Pitää olla äidinkielen opetusta lapsille ja aikuisille kotoutumissuunnitelmat. Kyllä muutkin pienet kunnat ovat niistä selvinneet, että ehkä Heinolakin sitten, hän lisää.

 Kunnan pitää myös tarjota pakolaisille asunto kun he saapuvat Suomeen.

Heinolan aikeista kertoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Paavola

Ihamäki on vanha kok kansanedustaja joka on menettänyt harkintakykynsä - ei kannata ottaa niin todesta. Tämä kommentti on juuri niitä jonka pitää antaa mennä toisesta korbvasta ulos - vaikka se ihmetyttääkin hulluudellaan. Hylätäänköhän tämä viesti kun siinä on syyllisen nimi.