Maanantai 27.5.2019

Suomen uusi lihasuositus suututtaa: ”Yksisilmäistä”

Luotu: 
23.1.2014 18:38
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Helsingin kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies (kok.) tulistui valtion ravitsemusneuvottelulautakunnan tuoreesta suosituksesta, jonka mukaan punaista lihaa saisi syödä puoli kiloa viikossa

-Onko tutkija hieman asenteellinen? Mitä, jos ihminen syökin lihan ohella paljon vihanneksia ja hedelmiä? Entä, jos hän ei käytä ruuanlaitossaan lainkaan suolaa eikä rasvaa? Mitä jos hän on niin kova terveysintoilija, että valuttaa jauhelihapakkauksesta rasvat roskikseen  suoraan paistipannulta, ja syö kevytlihansa extrakevytversiona? Mitä jos hän ostaa vain lihaa, johon ei ole lisätty ylimääräisiä suoloja lihan painon maksimoimiseksi? Mitä jos lihansyöjä ei koskaan syö valkoisia jauhoja tai lisää mihinkään ruokaan sokeria. Mitä jos hän ei syö edes leipää vaan korvaa sen ateriassaan höyrytetyillä vihanneksilla ja tattaripuurolla, Koulumies kysyy Puheenvuoron blogissaan.

Hän sanoo, että valltion neuvottelukuntien suositusten vika on juuri tässä.

-Ne tekevät  ihmisistä oletuksia, jotka eivät pidä välttämättä ollenkaan paikkaansa. Keskivertoihmisiä ei ole olemassakaan, mutta ehkä jos pyörittelee kaiket päivät tarpeeksi makrotason tilasoja, käsitys väestön todellisesta monimuotoisuudesta ja arjen yksilöllisyydestä hämärtyy.

Koulumies nostaa esiin myös aikaisemman tutkimuksen lihansyönnin terveyshaitoista.  

-Tarkemmin sitä lukiessa kävikin ilmi, että aineistossa oli ihmisiä, jotka syövät paljon makkaraa. Makkarahan on kuitenkin pitkälle prosessoitu teollinen valmiste, eikä sitä voi mitenkään verrata lihan syöntiin. Makkara ei ole synonyymi lihalle, mutta sitä näissä tutkimuksissa ei huomioida.

Koulumies sanoo vastustavansa ”yksisilmäisiä ja mutkat suoriksi vetäviä” ravinto-ohjeistuksia, joissa aliarvioidaan ihmisten valistuneisuutta ja kykyä tehdä järkeviä ateriavalintoja.

-Parikymmentä vuotta sitten suomalaisia kehotettiin syömään vähärasvaista ruokaa. Olin silloin innolla mukana rasvanvastaisessa liikkeessä kotikeittiössäni. Ikävä vain, että nykyään tiedetään, että rasva onkin ihmiselle todella välttämätön ravintoaine.  Ehkä se tiedettiin jo silloinkin, mutta joku ammattivalistaja oli päättänyt, että ”suomalaiset” saavat ruuasta liikaa rasvaa, joten kaikkien ”suomalaisten” piti sitä myös alkaa vähentää.

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jani Miettinen

Vielä 1960-luvulla suomalaiset söivät keskimäärin 500-600 grammaa punaista lihaa viikossa. Ennen myös Suomessa liha oli vain lisuke, eikä aterian pääraaka-aine.
Tätä -50-luvun "lihadieettiä" muuten suosittelevat syöpäjärjestöt, koska tuota suurempi viikkoannos nostaa paksusuolisyövän riskiä moninkertaisesti.

Aki Pulli

Todellista yksisilmäisyyttä on viljatuotteiden ja perunan tolkuton painoarvo ruokavaliossa. Useilla ihmisillä tuollainen viljatuotteiden nauttiminen (kokojyvää tai ei) johtaa jatkuvaan keskivoimakkaaseen tulehdustilaan elimistössä.

Epäilyttävää on myös rasvattoman maidon suosittelu ruokajuomaksi aikuisille kun tunnetusti maitotuotteet hidastavat/estävät monien ravinnosta saatavien hyötyaineiden imeytymistä elimistöön. Maitotuotteita toki voi ja pitää nauttia, mutta juusto, vähärasvainen raejuusto jos rasvat ongelma sekä maustamattomat jogurtit / viilit erillisinä välipaloina tai sopivien ruoka-aineiden kanssa nautittuna paljon parempi vaihtoehto kalsiumin saantiin.

Toisaalta jos haluaa olla eettinen, olisi voinut myös mainita että maailman merikalakannat ylikalastettuja ja siksi kannattaa syödä sellaista kalaa jonka kannat eivät uhattuna eli lähikalastettua ja viljeltyä.

Harvard suosittaa mm. seuraavaa:
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/files/2012/10/healthyeatingp...

Jon Hellevig

Kolumies on täydellisen oikeassa analyysissään! Juuri noin pitää miettiä nämä asiat. Nuo ravintosuositukset ovat täyttä puppua. Kannattaisi miettiä että ihmiset ovat kautta evoluution olleet nimenomaan lihansyöjiä. Olin juuri Keniassa ja tapasin siellä Savanneilla Maasai ihmisiä. He kertoivat että heidän ruokavalionsa koostuu perinteisesti vain 3:sta ruokaaineesta: liha, maito ja tuoreveri. Ei yhtään vihanneksia, viljaa eikä hedelmiä. He eläävät primitiivisissä oloissa yli 70 vuotiaiksi. Toki sanoi että ihan viime vuosikymmenenä maissijauhot ja jotain muuta uutta on tullut kuvioin - ja uututeena sen kanssa myös syöpää.

Jani Miettinen

No jos ruvetaan vetää esihistoria mukaan, niin suomalaiset ovat sitten juuri kalan, kanalintujen,marjojen ja juuresten syöjiä. Suurempaa riistaa (hirveä, karhua, mäyrää, kaurista jne.) ei nautittu päivittäin. Itseasissa kala muodosti muinaisten suomalaisten tärkeimmän ravinnon lähteen.

Viljatuotteet ovat varsin uusi raaka-aine suomalaisten lautasella jos otetaan viimeinen 10 000 vuotta tarkastukseen mitä nykyistä Suomen aluetta on asutettu suomalais-ugrilaisten toimesta.

Aki Terentjeff

Makkaralla ja lihalla ei todellakaan ole Suomessa mitään tekemistä keskenään hah hah...ikävä puolan makkaraa.
Samoin jos syöt D vitamiinia yli Suolen suosituksen olet hieman liian terve täällä pimessä paikassa johon aurinkokaan ei paista kuin kesäisin kuukauden.
Mikai en yhtään ihmettele että suositukset ovat päin seiniä, eihän noissa tehtävissä ole edes ketään jolla olisi kompetenssia tehdä työtänsä, ilmestytään vain j saadaan siitä palkka, tulokset todistaa tämän niin monessa asiassa.
Harva ymmärtää edes sitä että verisuonisairaudet eivät ole rasvan syytä vaan tulehtuvat ihan muista aineista ja rasva kantaa vain turhan syyn.

Sauli Harju

Ja sinäkö se sanot kuka saa syösä lihaa ja kuka ei. Tämä holhoaminen on menny jo niin pitkälle että eihän tässä ole pienintäkään järkeä. Tämä ei ole enään vapautta, tämä on alistamista ja kontrollointia eikä vapaassa maassa pitäs tämmöstä tapahtua.

Jarkko Sinisalo

Näin suurella lihankulutuksella on valtavia ympäristövaikutuksia. Lisäksi on todettu, että runsaalla lihankäytöllä on negatiivisia terveysvaikutuksia. Evoluutio on sanellut asian niin ettemme tarvitse juurikaan lihaa ruokavaliossamme. En mainitse eläinoikeusfilosofiaa tässä, sillä en usko sille löytyvän ymmärrystä tässä keskustelussa. Lihankulutuksen selvä vähentäminen on hyväksi sekä ympäristölle, että terveydelle.

Susku London

Minusta puoli kiloa lihaa, tai lihatuotteita viikossa kuullostaa paljolta. Länsimaissa olemme elintason myötä oppineet ja tottuneet syömään liiaksi lihaa. Eikö peräsuolen syöpä ole samasta syystä meillä kasvava terveysongelma? Lihan tuotanto on myös suuri ympäristöongelma.

Pidän itsekin liharuuista, mutta olen opetellut myös herkullisten kasvisruokien valmistusta. Asenteen muuttaminen on vaikeinta.