Tiistai 16.7.2019

Digita sanoi Ylen HD-kanaville ei – DNA näyttää

Luotu: 
28.1.2014 19:34
Päivitetty: 
28.1.2014 20:12
  • Kuva: Seppo Sarkkinen, Yle / Digita
    Kuva
    Ylen HD-kanavat näkyvät vain DNA:n antenniverkossa. Kuvassa radio- ja TV-masto Espoossa.

Faktakulma

Ylen neljä HD-muotoista tv-kanavaa tulivat operaattoreiden kanavavalikoimaan tänään eli 28.1.2014 alkaen. Samalla koostekanava Yle HD päättyy.

Antennikatsojille näkyvät Ylen HD-kanavista Yle TV1 HD ja Yle TV2 HD, mutta vain DNA:n antenniverkossa. Antennitaloudessa vastaanottoon tarvitaan VHF-antenni, joka on suunnattu DNA:n lähetysasemaan.

Kaapeliverkossa Ylen HD-muotoisia kanavia (Yle TV1 HD, Yle TV2 HD, Yle Teema HD ja Yle Fem HD) tarjoavat 17 operaattoria, jotka listataan Ylen verkkosivuilla. Kaapeli-tv-talouksissa vastaanottoon tarvitaan teräväpiirtokuvaa näyttävä televisio ja Cable Ready HD -hyväksytty digisovitin tai Cable Ready HD -televisio.

Suomen antenniverkon kahdesta operaattorista vain toinen näyttää Yleisradion uusia teräväpiirtokanavia. Digitan, jonka verkossa Ylen HD-kanavat eivät näy, mukaan yhtiö ei jaa palveluitaan ilmaiseksi.

Ylen teräväpiirtokanavien katsominen antenniverkossa edellyttää näin ollen katsojalta VHF-antennia, joka on suunnattu antenniverkon toisen operaattorin, DNA:n, lähetysasemaan.

–Ylen hallintoneuvosto on päättänyt, että Yle ei maksa HD-jakelusta vaan palvelu annetaan ilmaiseksi Pasilasta. Me emme jaa palveluitamme ilmaiseksi, kertoo Digitan palvelu- ja liiketoimintajohtaja Markus Ala-Hautala Uudelle Suomelle.

–Tahtotilamme on, että Ylen HD-kanavat näkyisivät myös meidän verkossamme, mutta sisällöntuottajan täytyy maksaa oma jakelunsa.

Ala-Hautalan mukaan ”joku maksaa jakelun aina”.

–Kaapelissa se on kuluttaja, antenniverkossa muut asiakkaat, jos joku on siellä ilmaiseksi, hän sanoo.

Ylen mukaan yhtiön antenniverkon HD-kanavat eli Yle 1 HD ja Yle 2 HD ovat siirtovelvoitteen piiriin kuuluvia niin sanottuja ”must carry” -kanavia. Siirtovelvoite tarkoittaa sitä, että DNA:n antenniverkon näkyvyysalueella myös kaapelioperaattoreiden täytyy jakaa kanavat. Must carry -säännösten mukaan kaapeliverkon operaattorit eivät saa periä näistä kanavista erillistä korvausta katsojilta.

”On paljon järkevämpää, että tämä mahdollisuus tarjotaan yli 80 prosentille katsojista, kuin pantata sitä kaikilta”

Ylen mukaan se ei halua käyttää tv-maksuja HD-kanavien jakeluun, koska teräväpiirto ei vielä ole kaikkien suomalaisten ulottuvilla verkkojen puolesta. Antenniverkossa Ylen HD-kanavien peitto, eli DNA:n verkon peitto, on tällä hetkellä noin 85 prosenttia kotitalouksista.

–Yle tarjoaa HD-kanavien jakelun halukkaille jakeluoperaattoreille, mutta Yle ei osta jakelua. DNA haluaa jakaa, Digita ei. Maksusta emme neuvottele, sanoo Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo Uudelle Suomelle.

Hänen mukaansa DNA:n eräänlaisesta monopoliasemasta on turha puhua, koska jakelun ehdot ovat samat sekä Digitalle että DNA:lle. Digita saisi kanavat jakeluun niin halutessaan – mutta ei korvausta.

–Meillä on kahden jakelijan duopoli, Silvo sanoo.

Silvon mukaan Digitan mukaantulokaan ei toisi HD-kanavia koko antenniverkkoon, vaikka lisäisikin peittoa hieman nykyisestä 85 prosentista. Sataprosenttisesti kattavaa HD-verkkoa ei antennin puolella ole vielä olemassa, Silvo sanoo.

–Noin kymmenen prosenttia katsojista ei ole DNA:n antenniverkon tai kaapeliverkon piirissä, hän kertoo.

HD-kanavien katsominen vaatii uuden VHF-antennin ostamista niiltä katsojilta, joiden kotona on vain UHF-antenni. Antenni tulee suunnata DNA:n lähetysasemaan. DNA jakaa Ylen HD-kanavat maksutta ja salaamattomina eli ilman erillistä tv-korttia.

Digitan Ala-Hautalan mukaan tilanne nostaa esiin kysymyksen Ylen julkisen palvelun tehtävän täyttymisestä, koska kaikki katsojat eivät ole yhdenvertaisessa asemassa.

–On paljon järkevämpää, että tämä mahdollisuus [HD-kanavien katsomiseen] tarjotaan yli 80 prosentille katsojista, kuin pantata sitä kaikilta vain siksi, että kaikille se ei ole mahdollista siirtymäkautena, Ylen Silvo sanoo.

Valtiovallan asettama tavoite on, että teräväpiirtolähetykset kattavat koko antenniverkon vuonna 2017.

Faktakulma

Ylen neljä HD-muotoista tv-kanavaa tulivat operaattoreiden kanavavalikoimaan tänään eli 28.1.2014 alkaen. Samalla koostekanava Yle HD päättyy.

Antennikatsojille näkyvät Ylen HD-kanavista Yle TV1 HD ja Yle TV2 HD, mutta vain DNA:n antenniverkossa. Antennitaloudessa vastaanottoon tarvitaan VHF-antenni, joka on suunnattu DNA:n lähetysasemaan.

Kaapeliverkossa Ylen HD-muotoisia kanavia (Yle TV1 HD, Yle TV2 HD, Yle Teema HD ja Yle Fem HD) tarjoavat 17 operaattoria, jotka listataan Ylen verkkosivuilla. Kaapeli-tv-talouksissa vastaanottoon tarvitaan teräväpiirtokuvaa näyttävä televisio ja Cable Ready HD -hyväksytty digisovitin tai Cable Ready HD -televisio.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Maschera Solare

Wikipedia:
"Yle, Nelonen ja MTV3 ovat valittaneet Digitan hinnoittelusta viestintävirastolle ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungnerin mukaan Ruotsin jakeluhinnat ovat puolet Suomen hinnoista.
MTV3:n toimitusjohtajan Pekka Karhuvaaran mukaan Digita tekee noin 40% liikevoittoa ja että Digitalla on täydellinen monopoli.
Yle ostaa Digitalta palveluja vuodessa 30 miljoonalla eurolla ja MTV3 21 miljoonalla eurolla

Sami Saarela

Australialaisethan Digitan omistavat edelleen.

"Digitan omistaa First State Investments -infrastrukstuurirahasto. First State Investments on Colonial First State Global Asset Managementin (CFSGAM) kansainvälinen haara, joka on osa Commonwealth Bank of Australian erikoistunutta varainhoitoliiketoimintaa." (Wikipedia)

Raimo Ilaskivi

Tein kysymyksen no 3 ihan piruuttani - muistuttaakseni mieliin myös asian huoltovarmuusnäkökohdan. Suomalaisessa omistuksessa olisi ollut suomalaista päätäntää myös hinnoittelun osalta, nyt toteutuu se, joka niin usein unohtuu tai mihin ei uskota: Ulkomaiset sijoittavat ovat liikkeellä rahastaakseen ja pannakseen suomalaiset asiakkaansa niin ahtaalle kuin vain voivat. Seurataanpa jatkoa - ja haasteita omistajaohjaukselle ja omistuspolitiikalle yleensä!

Matti Pihlaja

Aika naurettava että Ilaskivi tulee tänne suremaan jakeluverkon myyntiä, kun muistaa että kokomushan se nimenomaan on aina ollut myymässä mitä milloinkin näitten saalistajien käsiin. Vaalit on taas tulossa, Ilaskivi tekeekokoomuksn itkuvirsiosuuden mediassa, ketunhäntä kainalossa.

Mikko Ahonen

Kuinkahan paljon kansanterveydellisesti säästettäisiin, jos olisi panostettu kuituverkkoon?

Pidän yllä tutkimuskatsausta näistä mikroaaltoteknologioiden vaikutuksista:

http://www.chronicexposure.org

Ja blogissani lisää aiheesta.

Koska alkaisimme puhua kestävästä kehityksestä ja mikroaaltosäteilytasojen laskemisesta?

Kuituverkossa nopeudetkin olisivat aivan eri luokkaa, eikä sää vaikuttaisi TV-kuvaan.

Matti Pihlaja

Mitähän korvauksia minä hakisin kun itse ostin VHF antennin asensin, suuntasin ja viritin digiboksin ja television HD kanavat kohdalleen. No en hae siitä korvauksia en yleensäkkään rukuta turhista. Olen myös radoamatööri joten mieluusti puuhailen näiden radioaaltojen parissa. Lisäksi siihen vaikuttaa se etten ole varakas, nimittäin onhan tutkittukkin että mitä suuremmat tulot, sen suuremmat itkut jos jotakin pitää omasta pussista onkia.

Petri Suomi

Jälkiviisas on helppo olla, mutta ne Digitan myyneet ovat yhä merkittävissä asemissa maassamme. Heitä ei saa juridiseen vastuuseen, mutta voisihan heidät vaikka vain piruuttaan asettaa nimellään esiin. Moni ei tiedä ja muistin virkistämiseksi voisi hieman edes sohaista, että ei kukaan tekisi toiste vastaavaa.

YLE HD ei tuo juurikaan lisäarvoa, sillä meillä tuo on näkynyt jo pidempään Elisan kuituverkossa. Samoin MTV HD ja Eurosport HD. Kun kuva on Full HD ja sitäkin tarkempi, sitten eron huomaa ja todella selvästi.

Koska meillä on YLE ja sen rahoitus on erillisellä verolla toteutettu, niin miten meillä voi politiikka olla näin lyhytnäköistä, että maan ainoa kattava jakeluverkko myytiin kokonaan ulkomaiseen omistukseen. Nettikaapeliakin suunnitellaan Itämeren pohjaan kulkevaksi Saksaan, eikä kuten nyt Ruotsin kautta. SäPo se siellä tarkkailee suomalaisten dataliikennettä.
Eurooppaministeri Stubb on oikeassa. Poliitikot, näpit irti valtion omistamista yrityksistä ja niiden osista!!!! Pitäisi myös koskea YLE:a.

Tuomas Levoniemi

Onhan tuo totta, että jos haluaa katsoa HD:na ylen kanavia, niin siitä voi tulla vaivaa. Mitään ei kuitenkaan menetä vaikka ei kanavia näekkään HD:na. Siinä mielessä (must carry) ei sovellu tähän. Se että DNA nämä lähettää on toki hyvää palvelua ja DNA:llä on tässä "Ketunhäntä kainalossa". Nimittäin jos hankkii toisen antennin ja suuntaa sen DNA:n mastoa kohti. Niin vapaiden Ylen HD- kanavien liseksi tulee mahdollista ostaa maksullisia kanavia DNA- kautta.

Kaapeli puolella homma oli helppoa. Pistin vain TV:n hakemaan kanavat uudelleen. En kyllä yhtään kaipaa haravaa katolle. Sen jälkeen kun sain kaapeliTV:n