Keskiviikko 26.6.2019

Jyrki Kataiselta sopuisa vastaus Urpilaiselle

Luotu: 
31.1.2014 16:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan on perusteltua pohtia valtiontalouden sopeutustoimien mittaluokkaa myös niiden talouskasvuun ja työllisyyteen aiheuttamien vaikutusten kannalta.

Katainen vastasi perjantaina lähettämässään tiedotteessa valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen kohua herättäneeseen irtiottoon. Urpilainen ilmoitti torstaina, että hallitusohjelman tavoite velkasuhteen kääntämisestä laskuun hallituskauden loppuun mennessä, samoin kuin kaavaillut kolmen miljardin euron sopeutustoimet, voivat olla liian jyrkkiä toimia.

Katainen huomauttaa tiedotteensa aluksi, että valtiovarainministeriön joulukuisen suhdannekatsauksen mukaan valtion velan bkt-suhteen taittaminen edellyttäisi noin kolmen miljardin euron lisäsopeutustoimia.

Katainen kuitenkin jatkaa, että ”nyt on oikea aika käydä julkista keskustelua talouspolitiikan linjasta”.

–Talouden tilannekuva on entisestään synkentynyt. Tämän vuoksi on perusteltua arvioida, kuinka mittava sopeutus on viisasta jaksottaa. Samoin on perusteltua arvioida, minkälaisia vaikutuksia eri sopeutuskeinoilla – verojen korotuksilla ja menosäästöillä – on talouskasvuun ja työllisyyteen, Katainen sanoo.

–Tavoitteena on löytää paras tasapaino talouspolitiikan uskottavuuden, velkaantumisen taittamisen ja talouskasvun kannalta.

Kataisen mukaan talouspolitiikan kokonaisuudesta ”ei päätetä huutoäänestyksellä”, mitä kuvailua hallituksen sisäisestä, mutta julkisesta väittelystä eilen muun muassa käytettiin.

– Asiat päätetään koko hallituksen kesken normaalissa järjestyksessä ja Suomen parasta asiantuntemusta hyödyntäen. Lopulliset päätökset hallitus tekee maaliskuussa, kun kaikki tarvittava tieto on käytettävissä, Katainen sanoo tiedotteessa.

Valtiovarainministeriön uusi talousennuste valmistuu maaliskuussa. Tällöin tarkentuu myös arvio tarvittavien sopeutustoimien mittaluokasta, Katainen linjaa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Liljelund

Minäkin aloitin talouteni sopeuttamisen muutama vuosi sitten. Muutin talvikuukausiksi etelä Californiaan jonne siirsin myös osan varallisuudestani. Suomessa vietän enään kesät saaressa onkien ja kiertäen kulutuksen kaukaa. Että sitten vaan puuhaamaan lisää veroja niin lähtee loputkin.

Kaarle Akkanen

Sopuilu kertoo kaiketi siitä, että ei ole kanttia puuttua ongelmaan, ongelmiin. Tehdään jotain pientä ja "siroa". Saamme aikaa ja kovat päätökset siirtyvät yli vaalien. Valtion etu jää jalkoihin, mutta puolue saattaa hyötyä. Että näin.