Keskiviikko 20.2.2019

Nordea voitti taas – kunnat maksavat 492 000 €

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.2.2014 09:55
Päivitetty: 
5.2.2014 10:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Nordea-pankki voitti jälleen oikeustaiston kuntia vastaan.

Nordea-pankki on jälleen voittanut oikeudessa kuntasektorin asiakkaansa, jotka nostivat kiistan lainojensa koronnostosta. Jyväskylän kaupungin ja muiden kantajien 491 764 euron korvaukset oikeudenkäyntikuluista pysyvät voimassa.

Helsingin hovioikeus asettuu keskiviikkona antamassaan päätöksessä samalle kannalle kuin käräjäoikeus aiemmin. Kysymys on ollut siitä, oliko pankilla oikeus nostaa luotoista perittäviä korkomarginaaleja velkakirjojen yleisten ehtojen nojalla. Nostosta valittaneet kunnat katsoivat, että ehdot marginaalin korottamiselle eivät täyttyneet.

Nordean ilmoituksen mukaan sen varainhankinnan kustannukset olivat vuonna 2007 kasvaneet ennalta-arvaamattomasti kansainvälisen talouskriisin vuoksi. Pankki oli korottanut marginaaleja 0,75 prosenttiyksiköllä toukokuusta 2009 lukien. Kantajien luottojen korkomarginaalit olivat luottoja nostettaessa olleet pienimmillään 0,005 prosenttiyksikköä ja suurimmillaan 0,1 prosenttiyksikköä.

Kantajien mukaan korotus ei vastannut pankin tosiasiallista kustannusten nousua, sillä viitekorot olivat samaan aikaan laskeneet.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kantajien vaatimukset keväällä 2013. Myös hovioikeus katsoo, että pankilla on ollut oikeus marginaalien korotukseen.

–Pankki oli näyttänyt, että sen varainhankinnan kustannukset olivat nousseet ja kustannusten lisäys ei ollut pankin kohtuudella ennakoitavissa. Hovioikeus on käräjäoikeuden tavoin katsonut myös, etteivät lisäehto ja koronmääräytymisajanjaksoa koskeva ehto rajoittaneet korottamista. Kantajien valitukset on siis hylätty, hovioikeus kertoo tiedotteessaan.

Kanteet hylätään kokonaisuudessaan. Jyväskylän kaupunki ja muut kantajat velvoitetaan korvaamaan Nordealle yhteisvastuullisesti 491 764,76 euroa oikeudenkäyntikuluista. Lisäksi Asunto Oy Lempäälän Toimelantalo velvoitetaan suorittamaan Nordealle oikeudenkäyntikulujen korvauksena noin 76 000 euroa.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sauli Harju

Tuossa hyvä bisnes. Eka lainaan rahaa ja sitte kesken laina kauden nakkaan 100% korkoa päälle. Tuommonen toiminta on laitonta mutta maassa maan tavalla. Ei ole ihme että muut harrastaa samaa kun eduskuntakin on ihan yhtä korruptoitunu.

Erkki Krogerus

Näyttää siltä, että oikeudessa voittavat aina isot yhtiöt ja pankit. Ei kannata käräjöidä pankkeja ja iso korporaatioita vastaan, kun häviät aina.
Suomi on erityisen korruptoitunut maa, jota eivät tilastot näytä, koska kyse on corporaatioiden ylivallasta ja heidän kytköksistä kaikkeen Suomessa.