Keskiviikko 16.1.2019

Tv:stä tuttu pikavippimainos oli laiton: Tätä katsojat ”eivät huomanneet lainkaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.2.2014 08:47
Päivitetty: 
6.2.2014 09:03
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Pikavippiyhtiö markkinoi laittomasti.

Kuluttajaviranomaiset ovat kieltäneet pikavippiyhtiö Vivus.filtä ja sen taustayhtiö 4finance Oy:ltä laittoman mainonnan. Yhtiö ei ole tv- ja radiomainoksissaan kertonut riittävän selkeästi muun muassa lainojensa korkokuluista.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan pikaluottoyhtiö 4finance Oy ei ole kertonut mainoksissaan kuluttajansuojalaissa edellytettyjä tietoja selkeällä ja helposti havaittavalla tavalla. Yhtiö on mainostanut Vivus.fi-nimellä luottoja televisiossa, radiossa ja mainostauluissa.

Lain mukaan luottojen markkinoinnissa on ilmoitettava muun muassa luoton todellinen vuosikorko, luoton määrä, luotosta perittävä korko ja muut kustannukset sekä luottosopimuksen kesto. Tiedot on ilmoitettava selkeällä ja helposti havaittavalla tavalla.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan 4financen televisiomainoksissa on kuitenkin korostettu vain ensilainan maksimimäärää sekä sen kuluttomuutta ja korottomuutta.

–Luoton kustannuksiin liittyvät olennaiset tiedot kerrottiin mainoksen alalaidassa pienellä tekstillä, jolloin kuluttajat eivät joko huomanneet niitä lainkaan tai eivät ehtineet lukea niitä kokonaan yhdellä katselukerralla. Radiomainoksissa ja mainostauluissa puolestaan ei kerrottu lain vaatimia tietoja lainkaan, kuluttaja-asiamies huomauttaa.

Kuluttaja-asiamies on toistuvasti vaatinut 4financea korjaamaan markkinointinsa. Muutosta ei ole tapahtunut, joten kuluttaja-asiamies määräsi 14. tammikuuta yhtiölle kiellon, jota on noudatettava 50 000 euron sakon uhalla. Yhtiö ei ole määräajassa vastustanut kiellon määräämistä, joten se on tullut voimaan, kuluttaja-asiamies tiedottaa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Toro Hänninen

Kuriin "laitetut" vippifirmat ovat päässeet rellestämään takaisin helpommin kuin koira veräjästä. Pikavippilaissa kyseessä onkin paremminkin katiska, jossa kaloille on jätetty nuoli näyttämään, mistä pääsee ulos. Pari tyhmää särjen sukuista on kuollut, sen sijaan hauet vaanivat taas uhrejaan ulkona.
Juuri mikäänhän ei ole muuttunut. Helsingissä Ympyrätalon edessä ja Kapteeninkadulla olevien taksitolppien mainoksissa kerrotaan muitta mutkitta, että todellinen vuosikorko "tyypillisille" vippi.fi:n lainoille on n. 190%.
Mikähän lienee totuus? Ensinnäkin laki velvoittaa perimään alle 2000 euron lainoista todellisena vuosikorkona korkeintaan 50%+viitekoron, siin noin 51%. Ovelat pirulaiset ovat kiertäneet sen siten, että lainanottajalle "periaatteessa" annetaan vähintään 2000 euron luottolimiitti, jolloin he katsovat, että todellisen vuosikoron katto ei heitä koske.
Todellisuudessa yksikään "pienluottottaja" ei anna yli 2000 euron luottoja yhtään kenellekään. Ensin annetaan nostaa vain 20-500 euroa, mutta maksut nostoista ovat 2000 euron "limiitin" mukaiset.
Sinulla siis "on" 2000 euron laina, mutta oikeasti saatkin vain satasen, kunnes osoitat, että limiittiäsi voidaan joskus nostaa. Siis, jos tarvitsetkin 2000 euron lainan, on ensin otettava ja maksettava takaisin parin vuoden ajan pienempiä eriä.

Koko jutussa on mielestäni käsittämätöntä, että meillä Suomessa on eduskunta, joka säätää lait. Tätäkin asiaa (ja todellista ongelmaa) vatvottiin vuositolkulla, kunnes viimein vajaa vuosi sitten uusi laki astui voimaan. Ja tässä on seuraus!

Koko kansa, edustajineen, on vaipumassa uusavuttomuuden tilaan. En syytä itse eduskuntalaitosta, vaan teitä kansanedustajia, ettette osaa kirjoittaa lakeja niin, että ne menisivät sille viimeisellekin jonossa järkeen. Onko tämä nyt jo surullisen kuuluisan ajo-opetusuudistuksen jälkeen seuraava laki, jota joudutaan korjaamaan?