Lauantai 25.5.2019

Suomalaissotilas: ”Ostamme viholliselle välineet Verkkokaupasta”

Luotu: 
6.2.2014 09:23
Päivitetty: 
6.2.2014 09:31
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suomi on aseeton internetin sodankäynnissä, katsoo Tommi Kangasmaa. Arkistokuvassa saksalainen palvelinhuone.

”Olemme sotatilassa, jossa vihollisen ei tarvitse edes hankkia kaikkea materiaaliaan. Me ostamme heille välineet Verkkokaupasta”, kirjoittaa suomalainen ammattisotilas Tommi Kangasmaa Puheenvuoron blogissaan.

Kangasmaa, pääesikunnan viestintäosaston yliluutnantti, katsoo internetin viattomuuden ajan päättyneen virallisesti paljastuksiin Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA:n verkkovakoilusta. Hänen mukaansa NSA-kohu osoittaa, että suurvaltojen ”sodankäynnin doktriini” ei jätä mitään mahdollisuutta käyttämättä.

Hän povaa, että vakoilu johtaa internetin pirstoutumiseen, jakautumiseen.

–NSA-kohun myötä valtiot harkitsevat verkkojensa kansallistamista siten, että oman maan kansalaisilla olisi mahdollisuus, oikeus ja jopa velvollisuus tallettaa tietonsa kansalliseen pilveen. Tällaista lakia esitti mm. Brasilian presidentti Dilma Roussef, Kangasmaa kirjoittaa.

–Säälin niitä start-up yrityksiä, joiden businessidea perustuu tiedon salaamiseen tai asiakkaan tiedon varjelemiseen.

Pienen valtion liikkumavara on Kangasmaan mukaan vähissä.

–Suomi on yhtä aseeton kuin moni muukin pienempi valtio tämän uhan edessä. Keskinäisriippuvuus hyödyttää sitä, jota tarvitaan enemmän. Me olemme riippuvaisia kaupan avoimmuudesta, viennistä,  tiedon liikkumisesta, läpinäkyvyydestä ja luottamuksesta. Meillä ei ole varaa sulkeutua, eristäytyä tai kehittää kaikkeen kriittiseen toimintaan omia sovelluksia ja toimintaympäristöjä, Kangasmaa kirjoittaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Tommi Kangasmaa
Tommi Kangasmaa
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Knuutila

Tulee vain parempia ja yksilöidympiä palveuja. Jo pidempään on odotettu verkkopalveluja jotka mukautuvat käyttäjän mukaan, eli peruskäyttäjä saa omat palvelunsa verkkopalvelussa ja sitten taas puolestaan sellaiset ihmiset jotka ovat myös joidenkin toisten palvelujen käyttäjiä, tai kuuluvat eri klubeihin tai yhdistyksiin, ihmisten luottokorttitaso ja sen sellaiset asiat sitten vaikuttavat siihen että miltä joku palvelu näyttää ja mitä siinä voi tehdä.

Tavallaan että tuntematon asiakas saa yhdenlaista palvelua, ja sitten taas mikäli käyttäjä tunnistuu olevan myös Rotary, Cyber Threat Task Forcen jäsen ja niin edelleen, niin sama palvelu avautuu hiukan erilaisena ja kenties hiukan eri ominaisuuksin.

Cisco näistä on pitänyt vuosia sitten jo puhetta ja tekniikka on kyllä valmiina. Todennäköisesti emme vain huomaa kovin helposti, että tässä tilanteessa sitä jo ollaan. Yksinkertaisin erotteleva tekijähän on jäseneksi liittyminen ja korttitiedot, mutta tosiaan nuo muut kytkennät kun otetaan huomioon, niin melkein palvelu kuin palvelu voidaan tarjota miten sen nyt sanoisi, tajunnantason mukaan.

Timo Knuutila

Sitä tuskin tarvitsee epäillä etteikö alan kehitys olisi Suomessa jäänyt jälkeen. Suomalaisia ei juuri isommissa seminaareissa näy, ja koska maa on köyhä, eivätkä maan varakkaat halua sijoittaa kotimaahan, kotimaiseen osaamiseen tai verkostumiseen senttiäkään, niin teknologian kärki karkaa hyvää kyytiä.

Suomessa on liikaa pyrkimystä hallita ja määrätä, kaikenlaisin uskonnollisin näkemyksin varustautuneita ihmisiä on merkittävissä asemissa ja varsin estottomasti käyttämässä valtaa, jo paljon ennenkuin tekniikasta ja sen mahdollisuuksista on päästy sen verran jyvälle että olisi mahdollista innovoida.

Suomen valitsema linja johtaa aikamoiseen takapajulaan. Liian yksinkertaiset ja lapselliset ihmiset ovat päättävissä asemissa eivätkä ymmärrä, osaa hankkia tai omaksua tietoa, saati ymmärrä että jokaisella aikuisella on samat oikeudet riippumatta siitä onko sitä uskonnollista taustaa tai maan johdon kanssa jaettuja näkemyksiä siitä miten tärkeää minkäkin asian sokea kunnioittaminen ja varjeleminen on. Joskus semmoinen yhdenmukaisuus vain sokeuttaa huomaamasta oleellisia asioita ja maa muuttuu avuttomaksi ja alttiiksi maailman tuulille.

Mikko Saarinen

"Säälin niitä start-up yrityksiä, joiden businessidea perustuu tiedon salaamiseen tai asiakkaan tiedon varjelemiseen."

NSA-kohun myötä tulee käymään juuri päinvastoin. Tiedon varjelemisesta tulee yhä tärkeämpää. Pilvipalvelut eivät asiaa muuta. Vaikka pilvipalvelun käytöstä tulisi pakollista, niin ei kukaan voi tietojen salausta estää. Hyvin salattua tiedostoa ei voi erottaa satunnaisesta merkkijonosta.

Reijo Siipola

"...kaikenlaisin uskonnollisin näkemyksin varustautuneita ihmisiä on merkittävissä asemissa ja varsin estottomasti käyttämässä valtaa"(Knuutila).
Aiheen kannalta ongelmallisin uskonsuunta on poliittinen. Päättävissä asemissa on vieläkin 1970-luvulla vallinneen poliittisen uskomujärjestelmän edustajia. Uskostaan ei toki kenenkään tarvitse luopua, mutta muuttuneessa maailmassa valtion etuja ja turvallisuutta olisi hoidettava vallitsevan tilanteen mukaisesti.

Teppo Vanamo

On aina ymmärrettävä, että Internet on vain "putkia" joissa kulkee dataa tiettyjen sovittujen sääntöjen (TCP/IP) mukaan. Palvelut eivät ole osa Internettiä, lukuunottamatta reititys ja nimipalveluita. Asiakkaalla on ainakin tiettyyn rajaan asti vapaus valita, mitä palveluita haluaa käyttää ja mitä reittiä data kulkee. Asiakkaalla on myös mahdollisuus salata data haluamallaan tavalla, Internet ei piittaa siitä, mitä sen kuljettaman paketin kuorma sisältää, se vain huolehtii kuorman kuljettamisesta pyydettyyn osoitteeseen.

Jos käyttää internettiin liitettyjä ulkopuolisia palveluita, on ymmärrettävä riskit joita silloin ottaa. Ensinnäkin ulkopuolisen palvelun käyttö merkitsee aina datan siirtymistä oman valvonnan ulottumattomiin. Palvelusssa oleva virhe voi merkitä datan joutumista vieraisiin käsiin, tai sen korruptoitumista käyttökelvottomaksi. Salaamattoman datan siirto ulkopuoliseen palveluun vastaa lapun laittamista kyseisen yrityksen ilmoitustaululle.

Jos Internetin luonteen ymmärtää ja käyttää sen suomia mahdollisuuksia tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti, ei tarvitse eristäytyä, tai lakata käyttämästä Internettiä siirtokanavana. Eikä useimmiten tarvitse ruveta käyttämään mitään räätälöityjä sovelluksia, tai kertakäyttösalauksia, kyllä aivan riittävän hyviä sovelluksia on saatavilla vapaan koodin ohjelmissakin. Tärkeämpää on oppia ymmärtämään, miten riskit syntyvät ja miten niitä voidaan välttää.