Torstai 22.8.2019

Wikipedia teki rikoksen Suomessa? ”Laki jäi 1900-luvulle”

Luotu: 
8.2.2014 13:34
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Poliisihallitus epäilee tämän pyynnön olevan laiton. Ruutukaappaus Wikipedian etusivulta lauantaina 8.2.2014.
|

Wikipedian varainkeruukampanja saattaa olla laiton. Poliisihallitus on lähestynyt Suomen Wikipediaa lausuntopyynnöllä, jossa vapaaehtoisvoimin ylläpidettävän tietosanakirjan toimintaa kuvataan mahdollisena rahankeräysrikoksena.

Wikipedia julkaisi poliisihallituksen pyynnön tällä viikolla.

Tänään Piraattipuolue otti tiukan linjan rahankeräyslakiin. Puolueen mukaan laki tulee muuttaa niin, että vapaaehtoinen joukkorahoitus olisi tulevaisuudessa sallittua myös Suomessa.

- Poliisihallituksen toiminta asiassa on oire poliitikkojen kyvyttömyydestä uudistaa 1900-luvulle jäänyttä rahankeräyslakia, puolueen tiedottaja Janne Paalijärvi ilmoittaa.

Piraattipuolue kutsuu poliisihallituksen toimintaa ”häiriköinniksi”.

Wikipedian sivuilla on ollut viime kuukausina nähtävillä teksti, jossa käyttäjiltä pyydetään lahjoituksia sivuston ylläpidon kuluihin. Lahjoitukset ovat vastikkeettomia.

Poliisihallituksen kirje on lähetetty suomalaisaktiivien yhteiseen sähköpostiosoitteeseen. Toistaiseksi ei ole tiedossa, ovatko suomalaiset aktiivit kääntäneet lahjoituspyynnön suomeksi.

Lain mukaan yritykset ja yhteisöt voivat kerätä vastikkeetonta rahaa ainoastaan viranomaisen myöntämällä rahankeräysluvalla. Wikipedialla ei tämän hetken tietojen mukaan ole lain vaatimaa lupaa kampanjaan.

- On häpeällistä, että tasa-arvoisen tiedonvälityksen mahdollistajana toimiva sivusto joutuu tutkittavaksi samalla, kun Suomen hallitus uskottelee kehittelevänsä innovaatiostrategioita ja arjen tietoyhteiskuntaa, Piraattipuolue ottaa kantaa.

Puolueen mukaan joukkorahoitus ja aiemmin keskustelun kohteeksi nousseet aikapankit tulisi laillistaa vapaaksi ja verottomaksi toiminnaksi. Poliisi voisi puolueen suunnitelmissa puuttua rahankeruuseen vain, jos rahankeruussa epäillään ”oikeasti laitonta” toimintaa.

Wikipedian toiminta ei piraattien mielestä ole laitonta.

Tällä hetkellä joukkorahoitus on Suomen lain mukaan sallittua, jos rahoittaja saa lahjoitukselleen jotain vastiketta.

Wikipediaa pitää yllä yhdysvaltalainen Wikimedia-säätiö. Vaikka säätiö ei varsinaisesti toimi Suomessa, Wikipediaa ylläpitää aktiivinen joukko suomalaisia. Myös sivuston palvelut ovat saatavilla pääosin suomeksi.

Pitäisikö vastikkeettomien lahjoitusten pyytäminen sallia ilman erillistä lupaa?

2185 ääntä annettu
Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petrik Halinen

Itse päätin lahjoittaa Wikipedialle 10 euroa tämän idiotismin johdosta. Ajattelin, että antaa varakkaampien tukea, kun itse elän valtion rahoilla, mutta tämä pelleily sai kelkan kääntymään.

Kehotan kaikkia muitakin antamaan Wikipedialle lahjoituksen. Se edistää sananvapautta ja vapaata tietoa, jota näköjään verovaroilla katettu valtiovaltamme pyrkii kaikin käytettävissä olevin keinoin rajoittamaan.

Keina Pappa

Tämä "idiotismi" estää (tai ainakin hidastaa)kaiken maailman huuhaakerääjiä ja huijareita rahastamasta kansan hyväntahtoisuudella. Valtiovallalla on tuskin mitään Wikipediaa vastaan. Laki vain edellyttää, että joku viitsisi anoa sen keräysluvan lähimmältä poliisilaitokselta. Lupakin varmasti heltiää kun näin tunnettu taho sitä anoo. Ei liene liikaa pyydetty. Lieneekin aiheellista, että heität sen foliohattusi kierrätykseen ja mietit asian toistakin puolta.

P.S. Olen itsekin monivuotinen Wikipedia-lahjoittaja. Ilman foliohattua.

Henrik Heino

Ongelma onkin siinä, että tavallisille pienille ihmisille tämä on vaikeaa. He kun eivät ole tunnettuja, mutta saattavat silti jotain fiksua netissä tehdä muille ilmaiseksi. En minä ainakaan lisäisi heidän taakkaansa vielä tällaisella byrokratialla.

Muutenkin ihmettelen miksi Suomessa yritetään jatkuvasti tappaa itsenäinen ajattelu. Jos et itse kykene tekemään päätöksiä oman rahankäyttösi suhteen, niin suosittelen silloin edunvalvojan hankkimista. Mutta älä vaivaa meitä tavallisia ihmisiä byrokratiallasi.

Selvät huijaustapaukset voisi ilmoittaa poliisille myös silloin, jos rahankeräys olisi oletusarvoisesti sallittua.

Hannu Korpilampi

Itse olen vuosien varrella lahjoittanut 100 - 200€. Lopetin kun tajusin häikäilemättömien öykkärien käyttävän sivustoa politikointiin ylläpidon hiljaisella suostumuksella.

Esimerkkinä vaikka tutkija William Connolley, joka valtasi kaikki ilmastonmuutokseen liittyvät tai sitä sivuavat artikkelit (yli 5600 kpl!) ja vartioi militantisti ettei niihin ilmesty mitään kiusallista. Muutokset katosivat minuuteissa.

Skeptikoista, kuten tutkija Richard Lindzenistä, sivustolla taas oli mitä hävyttömintä sontaa ja niiden poistaminen estettiin.

Lopulta toki Connolleyn editoriasema lakkautettiin ja mies pistettiin jäähylle toistuvien ja vakavien väärinkäytösten takia. Tässä vaiheessa toivoni heräsi vain sammuakseen joitain kuukausia myöhemmin, kun mies päästettiin takaisin.

Wikipedia on hyvä jos etsii vaikka TV-sarjojen jaksojen nimiä tai muusikkojen julkaisemia levyjä. Poliittisesti vähänkään arkaluontoisemmat artikkelit ovat taas omiaan vain johtamaan ihmisiä harhaan, sillä monet kuvittelevat että sivustolla olevat virheelliset tiedot voisi oikeasti kuka tahansa korjata.

Petrik Halinen

Rahankeräyslupa maksaa ja vaatii turhaa byrokratiaa. Katsastusluvan vähäistä kysyntääkin ihmeteltiin, kun "eihän se maksa kuin 1500 euroa."

Yksilöltä on edellytettävä sen verran omaa vastuuta, että pystyy harkitsemaan itse, minne rahansa tunkee. Itse olen jo maan tapaan ulkoistanut oman taloudenhoitoni suomen valtiolle, joka maksaa tällä hetkellä kaikki elinkustannukseni.

Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikeilla. Hyvinvointivaltiomalli on menossa yhä enemmän siihen suuntaan, että valtio tietää paremmin, mikä on kansalle hyväksi, kuin kansa itse, ja nämä päätökset taataan aina väkivaltakoneiston voimankäytöllä ja valvonnalla. Monet lait ovat jo tällä hetkellä sellaisia, että niiden noudattamatta jättäminen on yleinen kansalaisvelvollisuus.

Kari Kotiranta

On vastaavia palveluita, joissa jokainen haku maksaa. Kun käytän Wikipediaa - siis olen lukenut lahjoitustekstin - olen myös saanut vastinetta rahalle tiedon muodossa. Onko tieto poliisihallituksen mielestä mukamas jotain jota ei voi lukea vastikkeeksi.

Jani Hätönen

Koskeeko laki myös ulkomailta tapahtuvaa keräystä? Rahat meni jenkkeihin, josta tuli myös CEO Suen kiitoskirje. Enpä usko että Wikipedialla on suomessa "legal entityä". Jos ongelma on se että lahjoituspyyntö on Suomeksi, niin ottakaa aktiivit se pois ja jättäkää pelkkä linkki jossa sitten kerrotaan asia Suomeksi, ulkomaisella palvelimella.. Kaikkeen sitä on viranomaisella aikaa...

Hannu Rautomäki

Sarvikuonot liikkeellä.
Poliisihallituksessa on järjen käyttö kielletty ja keskitytään muinaisen lain kirjaimen viilaamiseen.
Kun Suomessa on tapana parantaa muuta maailmaa, kuinka poliisihallitus varmistaa Wikipedian rahainkeruuluvan yli 250 muunkielisessä Wikipediassa?
Wikipedia ei ole koskaan tehnyt bisnestä eikä tule tekemään.

Osmo Marttila

Todella idioottimaista.
Minähän - toistaiseksi - vapaassa itsenäisessä isänmaassani lahjoitan omaa laillista omaisuuttani kenelle ja milloin haluan.

Tekstin voisi muuttaa pyynnostä ilmoituksen muotoon - jos se nyt jotakuta kyttääjä-ääliötä lämmittää.

PS. Pankkien omistajille meidän laillista omaisuuttamme lahjoitetaan miljardeittain vastoin meidän tahtoamme. Kommunistit sosialisoivat varallisuuttamme.

Alexius Manfelt

Koska meillä valtiovalta haluaa säästöjä, niin parasta lopettaa koko poliisihallitus, täysin tarpeettoma ja väin ääliömäisiin asioihin pystyvänä. Tekee kuitenkin aina itsenä naurettavaksi.

Säästö se on pienikin säästö!

Petri Suomi

No joo. Laitoin pienen avustuksen, koska koen sen aivan kohtuulliseksi tiedoista joita on vuosien varrella Wikistä saanut. Joku näkee valtavasti vaivaa kirjoittaa pitkiä juttuja todella erilaisista asioista ja niiden todenperäisyyttä myös joukkueella vahditaan. Se, ettei lupaa ole Suomessa, niin kerrottakoon minun olleen fyysisesti Eestissä, kun roponi annoin. En usko veljeskansan viranomaisia asian häritsevän juurikaan.

Petrik Halinen

Minä ilmoitan mielelläni syyllistyneeni rikokseen. Ajatusrikokseen tukiessani tiedon vapautta. En tosin katso syyllistyneeni rikolliseen toimintaan, vaan jos minua tultaisiin siitä silti syyttämään, pitäisin syyttäjälaitoksen asianomistajaa ihmisoikeusrikollisena.