Keskiviikko 17.7.2019

Opiskelijoiden kauhu nousi taas esiin: Opintotuesta halutaan eroon Suomessa

Luotu: 
25.2.2014 14:44
  • Professorit esittävät suomalaisopiskelijoita koskettavia muutoksia maan talousnäkymien parantamiseksi. Arkistokuva mielenosoituksesta vuodelta 2000.

Viime vuosina useasti keskusteluun noussut ehdotus opintotuen muuttamisesta lainapohjaiseksi saa lisätukea taloustieteen professoreilta.

Professorit Bengt Holmström, Sixten Korkman ja Matti Pohjola mainitsevat asian valtioneuvostolle tekemässä asiantuntija-arviossa, jossa pohditaan Suomen taloustilannetta ja tulevaisuutta. Suomalaisten opiskeluaikojen lyhentäminen olisi yksi keino parantaa työvoiman tarjontaa ja kasvattaa veropohjaa, professorit katsovat.

–Suomen poikkeuksellisen pitkiä opintoaikoja voisi lyhentää muuttamalla opintotuki lainapohjaiseksi. Valtio myöntäisi lainan takuun, korko olisi matala, ja takaisinmaksu olisi sidoksissa yksilön tulokehitykseen, kolmikko kirjoittaa.

He esittävät laajempaakin muutosta Suomen yliopisto- ja opiskelujärjestelmään. Kolmikko lisäisi kandidaattitutkinnon painoarvoa.

–Suurempi osa yliopistoissa tapahtuvasta opiskelusta voisi kansainvälisen käytännön mukaisesti päätyä kandidaattitutkintoon maisteritutkinnon sijaan. Tätä tulisi edistää virkojen kelpoisuusvaatimuksia höllentämällä sekä korkeakouluille annettavalla ohjauksella, professorit neuvovat.

Myös Keskuskauppakamari vaati äskettäin opintotuen muuttamista lainapohjaiseksi. Uuden Suomen uutinen aiheesta herätti huomiota ja levisi laajalle sosiaalisessa mediassa. Suomen ylioppilaskuntien liitossa idea ei lämmittänyt, koska liiton mukaan esitys eriarvoistaisi suomalaisia eikä olisi pitkällä tähtäimellä hyväksi taloudelle. Lue lisää tästä jutusta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Miikka Keränen
Miikka Keränen
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Salonen

Täytyy sitten siirtää lapset opiskelemaan ulkomaille. Loppuu tämmöinen pelleily. Parhaimmassa tapauksessa jäävät sinne ja eivät maksa veroja Suomeen.

Miksi opiskelijoita rangaistaan? Eikö se riitä, että työttömät ja sosiaalipummit saavat enemmän rahaa?

Sepetius Kangas

Ei opiskelijoille ennen maksettu mitään opintotukia. Minun alkaessa opiskelun sentään saatiin valtion takaus pienelle lainalle joka oli suuremmoinen asia, mutta sitäkään ei saanut vuosikausia jotta se ei olisi houkutellut "pitkään opiskeluun". Opiskeltua tuli ja opintolainat maksettiin vaikka olin naimisissa mitään kuuta tukea en sanut. Vaimoa ja lasta kävi sääliksi onneksi vanhemmat asuivat lähellä ja vaimo sai pojan kanssa käydä syömässä silloin tällöin. Ja osan ajasta sai asua vuoroin kummankin kotona. Muuten olis nälkä kyllä yllättänyt oikein todella. Varsinkin silloi kun lapsi oli pieni.

Jarmo Juutinen

Minun käsityksen mukaan tuki on lainaa jo nyt. Se maksetaan takaisin joka vuosi. Tämä koskee tietenkin opiskelijoita, jotka oikeasti elävät omilla varoillaan ja käyvät töissä iltaisin ja viikonloppuisin kustantaakseen elantokulunsa. Siis talousviisaiden neuvo lienee kohdallaan.

Mikko Kangasoja

Pitkät opiskeluajat ovat myytti. Maisteriksi luetaan keskimäärin 6,5 vuodessa. Jos se tapahtuu muualla nopeammin, kannattaisi selvittää, onko siellä tutkinto helpompi. Puolet yo-opiskelijoista tekee töitä lukuvuoden aikana.

Opintotuet ovat kuussa 200 euroa + n. 250 euroa asumiseen. Lisäksi saa 400 euroa lainaa. Jos väitetään, että tuo luokkaa 460 euroa saa vetelehtimään, niin miksi puolet käy töissä opintojen välissä? Turussa näyttää menevän ainakin noin 300 euroa vuokraan, joten ruokaan, puhelimeen ja muihin saisi mennä 150 euroa. Viisi euroa päivässä. Opiskelijalounas maksaa 2,60. Niukin naukin saisi toisen aterian päivälle, jos ei tule muita menoja.

Käytännössä nuo yhden luvun ihmettelijät tulevat onnistuessaan ihmettelemään seuraavaa lukua, kun opiskeluajat venyvät opiskelijoiden tehdessä yhä enemmän töitä opiskeluaikana. Opiskelun laadusta ei kannata liiaksi tinkiä nopeuden takia.

Matti Auer

Opiskelijoiden pitäisi ottaa tilanne hallintaan, kuten 60-luvulla. Muutoksia opiskelijoiden asemaan tuli silloin aika nopeasti. Kokoomus silloinkin oli eniten opiskelijoiden kukkarolla ja vastusti mm. opintotukea ja muita uudistuksia. Nyt nämä kaikki romutetaan silmänräpäyksessä ja takaisin niitä ei saa kuin kovalla taistelulla, vaikka Suomen talous kasvaisikin tulevaisuudessa. Tämä on nähty.

Miettikää nyt hyvät ihmiset ketä tai mitä seuraavissa valeissa äänestätte.

Viktor Mateja

Itse opiskelijana kannatan opintotuen muuttamista lainapohjaiseksi, MUTTA vain jos a) Nykyisten eläkeläisten eläkkeitä lasketaan yli 7%, b) Eläkeikä nostestaan 70- vuoteen. c) Lainapohjaisen opintotuen määrää kohotetaan 20k€ vuodessa.
Opiskelijoiden opintotuki saatiin vasta hyvin kovalla taistelulla ja sen pois ottaminen on yksinkertaisesti väärin, mikäli kuluja ei säästetä rajusti myös muilta tuensaajilta. Valtiontalouden kannalta olisi järkevää muuttaa tuo opintotuki lainapohjaiseksi, mutta jos opiskelijoiden odotetaan suostuvan tuohon on tarjottava jotakin vastikkeeksi tuosta tai muiden tuensaajien tukia on myös pienennettävä.

Sauli Harju

Eli käytännössä olisit tappamassa ihmiset työllä. Tiedoks että melkeen jokaisessa euroopan maassa ihmiset jää eläkkeelle alle 60 vuotiaana vaikka eläkeikäraja niillä on osalla maista korkeampi kuin suomessa. Täällä ei olekkaan sitten mahdollista jäädä eläkkeelle kun ei ole isoja tienestejä ja tällä sukupolvella ei tule oleen eläkkeitä ollenkaan koska eivät pääse töihin.